Platí sa za odpad za štvorročné dieťa?
Kam sa ísť prihlásiť A aby som za neho platila? Alebo ok kolko rokov sa plati..predtým sme žili V Nemecku no doma sme už 3,5r
@neznamasom plati sa aj za novorodenca.
Syn ma trvaly pobyt tam, kde ty? Ak hej, tak platit mas.
Zbehny na urad - mestsky, ci obecny
@neznamasom platiť sa má od narodenia a na úrad kde bývaš.
Ak je to byt, tak smeti mate platene cez spravcu. Takze treba nahlasit spravny pocet osob spravcovi a hned budu ratat smeti aj za syna. Spravcu na ratanie smeti nezaujima trvaly pobyt ale pocet osob, ktore realne v byte byvaju.
@neznamasom čo je to v byte píše? Správca nekontroluje, koľkí tam bývate? Za výťah, spoločnú elektrinu platíš za koľkých?
Platí sa od narodenia ale je tam zľava, tuším 20%.
A rieši sa to na miestnom úrade( v KE v Bielom dome) Bude sa však musieť vyplatiť aj spätne.
@daniella08 to máte dobre u nás novorodenec normálna taxa ako dospelák, a nemáš jednorazova plienky,nepouživaš vlh.utierky,kojíš tak jediny jeho odpad je vatove tyčinky ?
u nas sa tiez plati plna taxa, od narodenia po smrt bez vynimky, aj ludia bez domova by mali platit kedze produkuju smeti, podla nasich zakonov
Mne smeti poslali automaticky teda maly sa este len narodil a o par dni bol papier na smeti aj na neho dako to maju prepojene s matrikou asi 🤷 lebo ja som nikde nic nenahlasovala bolo to automaricky
1. niektorí platia na meste, niektorí cez správcu (oboje je správne), pričom ak máte napr. 2 byty v jednom meste, tak si viete uplatniť úľavu a platiť za 1 osobu len raz
2. na byte MUSI podľa zákona správca evidovať počet osôb "1" aj keby tam nikto nebýval a byt bol investičný (toto sa zmenilo tuším v 2012, predtým sa dalo aj nula osôb)
3. doplácať nemáš dôvod prečo, proste ste sa teraz "prisťahovali" 🙂
U nas platim:
- v byte za smeti spravcovi - mam nahlaseny pocet osob, ktore v byte byvaju a podla toho to daju do najmu a dalej si to uz riesia oni. Pri zmene pocte osob nahlasim pocet a datum od kedy iba spravcovi
- v dome mam na oddeleni miestnych dani nahlaseny pocet osob a chodi nam 1x rocne vyrubenie dane za komunalny odpad. Podla poctu osob mame danu velkost kontajnera. Deti som nahlasovala vzdy ja.
Takze si zisti, ako to mate u vas. Tazko ti poradit, ked to nie je rovnake.
@neznamasom u nas platis mestskemu uradu podla trvaleho pobytu, kde ma trvaly pobyt syn?
@sara07 Tak v KE sice je zlava na deti, ale ta taxa je riadne vysoka. My sme 2 dospeli, 2 deti a platime vyse 125 eur za rok...co sa mi zda dost, ked moja mamina na dedine plati 20 na osobu za rok.
My platíme na MÚ, zľavy majú ZŤP, invalidi, študenti na VŠ a pod.
V Kosiciach maju deti ulavu 30%, treba to nahlasit na magistrate a bude sa aj doplacat, ak nemate potvrdenie, ze ste zili na inom mieste.
Ked sa narodil si ho mala ist zahlasit,pekny uvet teraz za tie roky zaplatis
@neznamasom to nie je cudne ak nenahlasis sa ty sama na urad nik ti vyrubovat poplatky za smeti nebude... Musis ist na mestský urad nahlásiť
@neznamasom smeti sa maju platit od narodenia my sme ešte v porodnici boli nahlasovať na urade
@tncka u nas v byte to tiez riesi spravca. Vramci mesacneho poplatku polozku OLO a to su smeti. Chces to odfotit, aby si uverila? Je to rovnake v mojom a v muzovom byte. Oba su v BA. Rovnako to ma aj moja mama. Vramci najomneho je voda, kurenie, vytahy, upratovanie a aj odvoz smeti. Nahlasime pocet osob a dalej to riesi spravca bytovky. V rodinnom dome, kde byvame - tiez v BA sme to hlasili na oddelenie miestnych dani a poplatkov. Ziadny miestny urad, ani mestsky urad. Oni nahlasili do OLA odber a ti nam doniesli kontajner a odvazaju. Je to naozaj rozne, BA asi predpoklam riesena cela takto, kedze mame tie byty v troch roznych castiach, ale nebudem sa hadat. Mensie mesta a dediny to asi budu mat cez obecny urad, ale podla mna to moze byt aj na dohode / zmluve s konkretnou firmou, ktora vyvaza odpad. Vo vacsich mestach ktovie 🤷♀️ U nas je OLO.

Na mestsky / obecny urad. Rataj ,ze budes doplacat za tie roky.