Ako sa zbaviť akné?
Ahojte, už tomu budú 3 roky co sa trápim z akne, raz dobre raz zle. Ale nikdy to nebolo že by pleť bola bez vyrážky. Vystriedanych 5 kožných, a stále to sú iba maste vodičky a pod. Potom prišiel návrh na Isotretinoin, ktorý odmietam kvôli sile lieku, vedľajším účinkom a pod. (Ano viem, tento liek je veľmi účinný) snažím sa držať stravu, aby bola aspoň ako tak vyvážená, ale poviem narovinu, kvôli stresu si viem dať aj sladke, ale je to v miere. Taktiež vyskúšané prírodná aj čínska medicína… Je tu niekto, kto by mi vedel s týmto pomoct? Keďže je to cele veľmi flustrujuce, ďakujem!
Ahoj...vidim, ze isotretinoin nechces, ale je to asi cesta. Nepises kolko mas rokov, ak nie si v puberte, tak bud iso alebo hormony. Ja mam bohate skusensti 😄 ak ti bol navrhnuty iso, ptedpokladam, ze ide o zavaznu formu akne.
Akne mi zacalo ked som mala 11, od 13tich to bola katastrofa, odskusane hadam vsetko z kozmetiky, lekarne, na predpis, antibiotika...hormony som vzhladom na vek nechcela. Trapila som sa 5r, kym mi kozna ako poslednu moznost navrhla isotretinoin. To som mala 16, mama mi nechcela podpisat suhlas prave kvoli neziaducim ucinkom. Ja som ale bola na tom velmi zle psychicky, povedala som ze ked nepodpise, podpise si to sama a aj tak pojdem k tej koznek s tym podpisom 😁😄 bola som si tych ucinkov vedoma, mala som to nacitane. Aj som ich mala celkom dost a nebolo to prijemne, ale bolo to najlepsie rozhodnutie mojho zivota doteraz. Teraz mam 26 a mam z toho predosleho akne cervenu plet, neostali mi ale hlboke jazvy vyrazky sa mi robia pravidelne, ale su male miznu za par dni, ziadne hnisave velke bolestive. Takze ja som macimlane spokojna a az to poviem tak, ze rada prehovaram ludi, aby si skusili nasadit tuto liecbu. Naozaj aspon skusit, nie je to si pre kazdeho, ale ked ja som.to vydrzala ako 16rocna...tu je klucove zvazit si riziko a benefit. A to nemyslim tak, ze si otvoris ten letak o velkosti koberca. Pretoze realne, kolko neziaducich ucinkov asi budes mat? Mozno 5? 2? Samozrejme zalezi, ake by boli zavazne...keby mas napr. Vysoke pecenove hodnoty, vtedy je to dovod na vysadenie a urcite by ta nikto nenutil pokracovat v uzivani. Vacsina lekarov pri liecbe kontroluje krv kvoli peceni a cholesterolu automaticky. Ak by tvoj nie, poziadaj sama, urcite ti krv skontroluju. Pocula som aj, ze niekto musel nosit kazdy mesiac negat. Tehu test. A aj po liecbe nemozes byt niekolko m tehotna, neviem presne kolko.
Takze znovu, zvazit si benefit a riziko priazniveho ucinku a tych neziaducich. Ak sa aj rozhodnes ze to risknes, treba zvazit aj to, ci budes schopna mozno aj rok znasat tie neziaduce. Bavime sa hlavne o suchosti koze a sliznic. U mna to bolo to, ze uz som fakt s tym akne nevladala zit, bola som uplne na 100% v tom, ze to vydrzim ako nic a potom o rok mam pokoj, zatial co ak si tu liecbu nezvolim sa bude trapit mozno ako moja teta alebo otec este po 40tke.
U mna tie neziaduce boli naozaj extremna, ale ze extreemna suchost koze. Tomu sa nevyhne nikto. To asi vies. Hydratacne kremy, kremy na ruky, balzamy na pery, telove mlieka...mne telo ako takr neschlo, iba tvar, ruky a pery. Vlasy sa mi brutal mastili stale ako vzdy, ale mozno budes mat lupiny.Priprav sa ze ta liecba ako keby vytiahne vsetko na povrch a to akne sa na cas zhorsi. Plus do toho ta suchost je az taka niekedy, ze vyzera horsie ako akne samotne. Za tyzden som minula cely krem na ruky, velky jeleni loj som mala asi na 2t. Proste si jedna hnusna biela supina, ale nakoniec budes labut 😁
Potom sa mi obcas pustila kvoli tej suchosti krv z nosa, ale nic hrozne. Vela bab riesi aj vaginalnu suchost, to sa ma ale vtedy netykalo. Potom som musela trochu viac riesit stravu, alebo skor davat pozor na cas, lebo a trochu bolieval zaludok, hlava obcas. Dalo sa. Dost mi ale vadili nalady. Neviem teda isto, ci to bolo iso, ale ten popisuje neziaduci ucinok aj zhorsenie depresie, navodenie takych stavov. A to vie byt vazne ak mas nejaku historiu, anamnezu psychiatricku. Ja som nemala, ale druhy mesiac uzivania som sa citili sklesla, smutna, depresivna hlavne rano. Mohlo to ale byt aj ,,homesick,, bola som totiz prvy raz na intraku. Poznam ale niekoho, kto nepriznal ze ma uzosti a depresie a tieto lieky, teda pravdepodobne oni mu stav zhorsili az na hranu. Mne to ale po asi 2m preslo a bola som zas ok. A vlastne ja som mala depky a uzkosti, ale kvoli akne, ked som presla na liecbu som vedela, ze tym to akne odide, takze to som neriesila a nezhorsilo sa to.
Takze je fakt dolezite, ako sa citis, co dokazes viac zniest ako som pisala vyssie.
Este dodam, ze je dokazane, ze akne nesuvisi so stravou. Jedine ze by slo o alergiu. Ja som skusala vysadit mlieko, lepok, histamin, skusala som rozne bylinky aj alternativne metody popri liecbe na koznom...nic. bez efektu. Ja neverim, ze sa to takto da ovplynit. Zial nie, mozno naozaj nejake lahke akne.
Taktiez sa poradit ohladom hormonalneho obrazu, alergii intolerancie, skusit probiotika. Vraj nejake tekute vo flasi su dobre aj na akne, sivo oranzovy obal. A psychika...mkze to byt aj stres a pod. Ale ak mas naozaj tazke akne, to sa zo stresu nevyvinie. A tiez zvaz, ci ta necaka nejaka udalost ak svadba, resp ci by ti vadilo byt tam supinata a sucha. Liek je ale fototoxicky, mozno ti to ak budes chciet nasadia az po lete. Ja som brala sept- jun a aj na slnku to tie slnecne mesiace bolo ok, ale urcite sa vyhybat slnku a pouzivat spf vsade.
Asi to nie je odpoved ako si cakala, neradim ziaden neskodny zazrak, ale radim zazrak isotretinion, ktory mne zmenil zivot a aj vela inym ludom. Prajem stastne rozhidnutie a krasnu plet 🥰
@luc141 ďakujem za krásnu, vyčerpávajúcu odpoved, super že si teraz šťastná a ten liek ti pomohol? Musím to ešte všetko zvážiť
ano, ako pisem, mavam nejake vyrazkyl ale minimum...po liečbe som 2r nemala nic, potom sa objavovali zas. chodila som ku koznej pocas strednej. Odvtedy nechodim a zvladam aj sama
a antibiotika si uz mala? mne sa po nich zlepsilo uplne, ale iba na 2m a potom sa to vratilo naplno. vtedy som uz presla na iso. ale urcite by som skusila najprv tie ak si nemala
Isotretinoin.
@luc141 Ano, a zase hore dole… chvíľu to pomôže
Tu nič iné nepomôže ako isotretinoin alebo tret. Zmena kozmetiky z USA/EU na kórejskú mi dosť pomohla. Ale natieram už mesiac tret a lepší sa to.
Skus zmeniť kozmetiku prirodnu bez chemickych prisad napr.pleťovu emulziu ktora
čisti do hĺbky pokožky obsahuje bio esencialne
oleje čajovnik a je presne na citlivú pokožku určená a na akné krásne pleť čistí mám odskušané https://zerotoxic.sk/products/odylique-cistiaca...

Pokiaľ je to hormonálne, tam nemusí pomôcť ani strava ani kozmetika... často bohužiaľ pomôžu presne len už silnejšie veci. Skúsila si chemickú exfoliaciu (kyselina glykolová, salicylová a pod...) alebo retinol?