Existuje zdravá kozmetika do sprchy?
Ahojte, mám na mysli najmä tú do sprchy. Často sa v médiách objavujú závadné, dokonca nebezpečné sprchovacie gély, v ktorých sa našli toxické, rakovinu vyvolávajúce látky, ihneď sa sťahujú z predaja, atď. Tie značky určite dlhodobo používa väčšina žien: Fa, Dove, Nivea... Som z toho už na nervy. Ešte aj v detských mydlách a iných prípravkoch často nájdu. Inak ešte na soc. sieťach sa objavili ženy, ktoré na to isté upozorňovali. Napr. na extrémne nebezpečné detské vlhčené obrúsky pre bábätká a iné. Len škoda, že sa zameriavajú na škodliviny a zabúdajú spomenúť, čo vlastne kupovať. Už aj prípravky na intímnu hygienu "vraj" prírodné, čisté bla, bla a ako neskôr experti zistili - plné chémie. Čo používate vy a ako ste si isté, že je to v poriadku? Či si mám zaobstarať to hnedé, nijako vábne nevoňajúce mydlo, ktorým ešte naše pra pra prababičky čistili koberce???? 🫣😐😒
@chiara996 mne ešte pred 20 rokmi teta hovorila, že kozmetika je skodliva, že už používa len nevyhnutné minimum....Mala som vtedy niečo po dvadsiatke, tak som sa nad tým nejako nezamýšľala, ale rozhodne do mňa zasiahla semienko pochybnosti. O pár rokov neskôr som už začala riešiť, čo si na seba budem denne dávať. A nemyslím, že som ojedinelý úkaz.
Drvivá väčšina kozmetiky, ktorú predávajú bežné obchody je zdraviu škodlivá a ak si niekto myslí,, veď by to nedovolili predávať, keby to bolo škodlivé " tak sa veľmi mýli. Odporúčam prečítať si na túto tému knihu V tvojom ruží je olovo, tam sú uvedené aj konkrétne značky vhodnej drogérie a dekoratívnej kozmetiky. Zo svojej skúsenosti odporúčam nakupovať napr. čapovanú drogériu v bezobalových obchodoch (aj niektoré DM-ky majú), prípadne aj EKO rad čo majú v DM - Alverde či značky Weleda, Mydlove, Ponio či Soaphoria.
Zase problém s "prirodnou" kozmetikou je ten, že nie je až tak veľmi testovaná a niektoré tie prírodné zložky môžu byť skodlivejsie ako tie chemické, plus je väčšia šanca ze spôsobia alergiu ci iné reakcie. Takže ak sa chceš naozaj vyhnúť škodlivým veciam tak len čistá voda a odvar zo žihľavy, možno 😅 Ono zas s tými varovaniami je to tiež osemetne lebo keď sa dozvieš ako sa ta škodlivost vlastne kategorizuje tak budeš ešte viac zmätená ako pred tým. Naozaj mam pocit, že čím viac viem,tým menej viem, a už vôbec, kde je vlastne pravda.
@chiara996 Ja postupne vyradujem vsetky tieto komercne znacky za prirodne …
Zacala som samponmi a kondicionerom a olejcekom a maju aj morsku sol do kupela… skusila som znacku biofy vsetko prirodne, tusim v jednom sampone maju jeden konzervant, ktory je ale v kozmetike povoleny - bezpecny… Teraz sa chcem povenovat nejakemu prirodnemu sprchacu, este som nenasla, deodorant som zrovna dnes kupila v DM - botanica po precitani xyz clanokov ciste zlozenie - zahadzujem rexony, dove a podobne, snad bude fungovat… Moje dieta, ked sa pokaka, sup pod sprchu osprchovat - odvtedy neviem, co je zaparena ritka - vlhcene len, ked niekde sme na cestach a ina moznost nie je 🙂
Velmi pekne vam vsetkym dakujem za vase nazory a odporucania 😘
ja som za lekarenske znacky, pre malu pouzivam biodermu a jack and jill, pre seba vacsinou tiez, a potom este khiels a eubos
@nikpa prečo by sa tým nemala zaťažovať? Milujem týchto konzumentov, ktorým by bolo jedno keby im sypali rádioaktívny odpad na hlavu 😀
@jaroe pre mna su velka pomoc. Ako si riesila napriklad, ked sa dieta pokakalo az za usami, take riedke alebo nacapene na celom zadku, predku, vsade. Ci toaletakom? Kam si ho davala? Myslim to uprimne. Ja som to vzdy poutierala vlhcenymi, zbalila do plienky, a tak sla umyt. Len ma to zaujima technicky.
@nikoleta999 vies, ono tie konzervanty tam zmysel maju. Kozmetiku uplne bez konzervantov by som nechcela. Totiz, za 24 hodin od vyroby tam mas plesni, co naozaj nechces na kozu davat. Ani nemusia byt vidiet. Vyrabala som krem, bez konzervantu sa hned pokazil. Samozrejme, su aj bezpecne konzervanty. V tom suhlas.
A ked vidim tie baby, co su posadnute SPF....a tie zlozenia, no nedam to na tvar. Akrylaty, silikony, ...
Antiperspiranty - v tomto ostanem na hliniku, skusila som vsetko mozne prirodne, vyhodene prachy. Bud ma to stipalo, lebo tam bola kopa sody, uplne mi to vyzralo v kombinacii s potom kozu alebo to smrdelo. Ziadny efekt proti poteniu. Tie citrusove vone ako skysnute za chvilku. Ble. Ja sa potim fakt nadmerne a toto ja cez prirodne one nedam. Casto mi nefunguje ani len ta 3x silnejsia Rexona. Bohuzial.
@dominikamacakova myslím ze to netreba preháňať až tak, že to zacne človeku liezť na hlavu lebo sú veci ktoré proste nezmeníme. Tak nezvelicuj s rádioaktívnym odpadom 🙄
@nikpa ani ty nezveličuj tým, že keď si niekto prečíta zloženie kozmetiky tak sa psychicky zrúti
@chiara996 ja si vyrábam mydlo doma a nie, nie je to ako na koberce u babky 🙂 dnes už je taký výber surovín, aj hotových mydiel, že vieš z toho vyčarovať úplný luxus
@chiara996 a potom weleda je príjemná značka, ktorá má viacero dobrých produktov
@dominikamacakova kde som také niečo napísala? Skopíruj mi to prosím keď to nájdeš 😀 Nič také som nikde nenapísala ale samozrejme neručím za to ako chápeš prečítané. Treba čítať s porozumením...
@chiara996 úplne všade je chémia, to by sme sa ozaj zbláznili , oni napíšu že bez .... ale to je iba na papieri , nikto nekontroluje... ja ešte trochu verím našim výrobkom a drogérii, i keď aj oni už väčšinou klamú
Stačí keď si pred kúpou preveríš zloženie na cosdna.com a vieš čo kupuješ.
Ja som si veľmi obľúbila Balea sensitive výrobky v dm (toto je umývací gél)...majú super zloženie a potom krémy a tonery mám prevažne z kórejskej kozmetiky, tiež dobré zloženie.
@nikpa tu "Nezaťažuj sa s tým moc lebo ani ten stres ti neprospieva."
a ešte som zabudla dodať, že som začala používať krémy na tvár a to Panakeia zdravie z kopaníc, tiež majú prírodne zloženie 🙂
@nevenka Jasné nejaký zmysel v tom majú, ale ak sú to bezpečne konzervanty, tak to mi nevadí 🙂 čo sa týka antiperspirantu ja som mala od DM balea tuším, to bolo také malé ružové koliesko a to malo tiež 0% hliníku a mne to vyhovuje ... ja sa nepotím až tak, záleži v ktorej fáze cyklu som samozrejme :D ale pocit sucha som mala aj pri tomto, ale ta Botanica ma čistejšie zloženie, tak dneska idem testovať a sama som zvedavá.. No a za ďalšie mám v prsiach už cysty a bohužiaľ nedávno nám rakovina prsníka zobrala mladého človeka z rodiny, takže naozaj sa budem hľadať niečo šetrnejšie k zdraviu, ale to už presne, ako píšeš každý podľa svojho uváženie a čo komu vyhovuje 🙂 Tiež mám kamošku, ktorá si na seba môže dať hoc čo, prejde pár metrov pešo a ma kropaje potu, ale to môže mať súvis už so štítnou žľazou ...
v sucasnosti mame niekolko super prirodnych znaciek na Slovensku, tak treba popozerat a poskusat. Samozrejme, ze nie vsetko kazdemu sadne. Odporucam napriklad kvitok, soaphoria.

@chiara996 keď si na nervy zo sprchových gélov, ešte dobre ze nevieš čo dýchame... Ok, sú veci ako napr. tá kozmetika ktorú môžeme ovplyvniť akú a či ju budeme vôbec používať. Ale su veci ktoré ovplyvnit nevieme a sú oveľa škodlivejsie. Nezaťažuj sa s tým moc lebo ani ten stres ti neprospieva.