icon

Starostlivosť o pleť po štyridsiatke

lupajole
25. apr 2025

Zienky poradte. Mam 40+, uz dost vrasky, suchu a citlivu plet. Doteraz som nic extre nepouzivala, ale uz vidiet , ze sa musim zacat o plet viac starat. Ake kremy , masky, pouzivate. Idealne nejake vegan, bio vdaka

babushkaem
25. apr 2025

ja som nazoru (mozem sa mylit), ze prave kremy a sera a serepetičky sú práve na to, aby sa predchádzalo vráskam, resp aby prisli neskor. Ak už vrásky sú, je neskoro na krémy a treba ísť do invazívnejšieho...

lupajole
autor
25. apr 2025
@babushkaem

ja som nazoru (mozem sa mylit), ze prave kremy a sera a serepetičky sú práve na to, aby sa predchádzalo vráskam, resp aby prisli neskor. Ak už vrásky sú, je neskoro na krémy a treba ísť do invazívnejšieho...

@babushkaem dakujem, ale nato som sa nepytala a zatial ziadnw invazivne riesenia neplanujem

magic08
25. apr 2025
@babushkaem

@lupajole pacit sa ti to nebude, ale suhlasim s @babushkaem. Po 40tke je uz neskoro zacat sa starat. Uz len ihly. Žiadne kremy uz existujuce vrasky nevyhladia. Sama som toho prikladom.

aliaray1
25. apr 2025

@lupajole ahoj, sice som mala 30 a bola som z prace dost strhana v tvari, pomohol mi orem od Biotherm. Sice drahe, ale vychytala som vo vianocnej akcii, sla som do parfumerky a tam mi tie predavacky pomohli a veru mne zabralo. Najlepsie bola kombinacia oddychu, teda spanku, praskovy kolagen rybi no a od nich krem. Najlepsi bol taky nocny, hutny. Momentalne vraj v testoch vyhrava neutrogena hydroboost. Ja som to mala 2x, maju dvojbalenie denny a nocna maska (krem na noc), bola to fantazia. Asi si to objednam znova teraz. Ja uz mam 40, starnem s graciou.

eliska13
25. apr 2025

@lupajole kúpiť si kolagén a krém aky uznas za vhodne

nynia
25. apr 2025

Omyl, o plet sa treba zacat starat idealne pred vznikom vrasok. Na vzniknute vrasky uz vela toho nepomoze z bezne dostupnych produktov. Ja mam protivraskovu rutinu od 23 Retinol 2x tyzdenne, po 30 planujem prejst na 3x od 25 kolagen pijem nie uplne kazdy den ale aspon 2-3x do tyzdna po 40 planujem urcite kazdy den bez vynimky. Kazdy den dokladna hydratacia, cistenie, exfoliacia 1-2x do tyzdna aby som sa poriadne zbavila odumretej koze. Kazdy mesiac kozmeticka. Kazdopadne PurityVision, Saloos su fajn prirodne kozmetiky, ci su aj vegan alebo bio neviem ale s nimi urcite nic nepokazis.

andreakotesova
25. apr 2025
@aliaray1

@lupajole ahoj, sice som mala 30 a bola som z prace dost strhana v tvari, pomohol mi orem od Biotherm. Sice drahe, ale vychytala som vo vianocnej akcii, sla som do parfumerky a tam mi tie predavacky pomohli a veru mne zabralo. Najlepsie bola kombinacia oddychu, teda spanku, praskovy kolagen rybi no a od nich krem. Najlepsi bol taky nocny, hutny. Momentalne vraj v testoch vyhrava neutrogena hydroboost. Ja som to mala 2x, maju dvojbalenie denny a nocna maska (krem na noc), bola to fantazia. Asi si to objednam znova teraz. Ja uz mam 40, starnem s graciou.

@aliaray1 ktorý krém od Biotherm, prosim?

martinka13
25. apr 2025

Choď na botox. Funguje. Som spokojná. Potom len klasický krém ráno, večer a niečo okolo očí. To, čo Ti vyhovuje.

dzuditka
25. apr 2025

ahoj,
ja som sa tiež neskoro spamatala, tiež až po 40r, keď už vrásky boli.
Začala som používať korejsku kozmetiku, večer retinol (odporúčam naštudovať si), rano vitamín C, pleť pocitivo čistím ráno/večer (večer 2-krokové čistenie), veľa hydratujem, 1-2x do týždna exfoliácia.
Po takmer 2r vrásky nezmizli (tie už ani krémami nezmiznú) ale pleť sa viditeľne zlepšila a aj tie vrásky sa naoko zjemnili. Žena môže vyzerať dobre aj keď má vrásky, hlavne aby pleť pôsobila zdravo a sviežo 😉

martinka17
25. apr 2025

Asi v 47 som začala riešiť pleť aj ja. Lebo bola taká suchá, napnutá, tak sa snaťím "hydratovať" nie len tekutinami. Používam VICHY Minéral 89 Hyaluron-Booster a ružovú vodu, ráno vitamín C od Madara. Ale teda ja nemám ani jednu vrásku.

aliaray1
25. apr 2025
@andreakotesova

@aliaray1 ktorý krém od Biotherm, prosim?

@andreakotesova je lepsie sa ist poradit. Povodne som mala co uz nevyrabaju Skin Vivo, potom oranzovo cerveny nocny a serum blue neviem co. Krem bol super, to serum ma dajako nechytilo. Nazvy si uz nepamatam

Teraz pozeram a neskutocne zdrazeli pre pana jana. Stalo ma to vtedy 60€ za krem v akcii. No toto su strasne palky :(

andreakotesova
25. apr 2025
@aliaray1

@andreakotesova je lepsie sa ist poradit. Povodne som mala co uz nevyrabaju Skin Vivo, potom oranzovo cerveny nocny a serum blue neviem co. Krem bol super, to serum ma dajako nechytilo. Nazvy si uz nepamatam

Teraz pozeram a neskutocne zdrazeli pre pana jana. Stalo ma to vtedy 60€ za krem v akcii. No toto su strasne palky :(

@aliaray1 ďakujem

marcellka32
25. apr 2025

Na úvod: bio, eko, vegan je ti nanič.
Ráno: čistiaci gél, sérum, krém, samostatne spf50!!! To ja najdôležitejšie, pretože UV nám ničí pleť najviac
Večer: čistenie, retinal, hydratačný krém, očný krém..medzitým maska
To je len základ, plus nefajcit, nepiť, neopalovat sa vôbec, hydratovať celodenne len čistá voda, vnútorne môžeš kolagén, kyselina hyalurónová...vzniknuté vrásky môžeš odstrániť botoxom, ak chces ..
Prevencia pred novými vráskami je spf50 celoročne každý deň a riadnu vrstvu na 3 prsty, nielen dobky krému na tvári...reaplikovat každé 2 hodiny

liusa82
25. apr 2025

ja som sa začala krémovať tak od cca 35 dovtedy mi ozaj nebolo treba max umyť gélom pleťová voda a na to makeup.A nezmešakala som nič.Jedine malá mini vráska bola na čele čo si všimneš keď ozaj pozreš až dobre z blízka.Ale to som išla na botox a nemám tam už ozaj nič.Lenže na ten by som išla aj tak keďže som zvykla dosť krčiť čelom a už mi to liezlo na nervy.Plus ja mám takú citlivo zmiešanú pleť a na takej sa velmi vrásky netvoria to skôr na suchšej.Takže na mne to neskoré staranie sa o pleť a krémikovanie nenechalo nijaké následky.Ale teraz ak môžem porovnať, predtým ako som sa nekrémovala a teraz je rozdiel v tom, že tú pleť mám takú hladšiu akoby vypnutejšiu takže áno má to dačo do seba tie serepetičky to uznávam

veselo_neveselo
25. apr 2025
@marcellka32

Na úvod: bio, eko, vegan je ti nanič.
Ráno: čistiaci gél, sérum, krém, samostatne spf50!!! To ja najdôležitejšie, pretože UV nám ničí pleť najviac
Večer: čistenie, retinal, hydratačný krém, očný krém..medzitým maska
To je len základ, plus nefajcit, nepiť, neopalovat sa vôbec, hydratovať celodenne len čistá voda, vnútorne môžeš kolagén, kyselina hyalurónová...vzniknuté vrásky môžeš odstrániť botoxom, ak chces ..
Prevencia pred novými vráskami je spf50 celoročne každý deň a riadnu vrstvu na 3 prsty, nielen dobky krému na tvári...reaplikovat každé 2 hodiny

@marcellka32 Uplne suhlasim.

Autorka, tebe na zaciatok bude treba hydratacny krem na den a na noc. A poriadny SPF krem, faktor 50.
Nieco na cistenie pleti predpokladam, ze mas.
Mozes to doplnit nejakym serom, na tebe zalezi, s akym ucinkom.

Ja mam bha (exfoliacny ucinok) od Cosrx, striedam s ukludnujucim tonerom od Pyunkang yul, a Buffetom od Ordinary. A mam zalusk na Liquid Gold od Alpha-H. 🙂
SPF mam od Beauty of Joseon, je velmi jemny, lahky, tak sa velmi dobre nosi.

Co sa masiek a pod tyka, pre dobry pocit OK, ale nie je to zazrak na pockanie. Dolezitejsia je ta denna starostlivost, hydratacia, a ochrana proti slnku.
Masku si vyber podla seba, hydratujucu, ukludnujucu...skus nejaku s mucinom, ak chces taku jednorazovu. Ja mam rada bud aj s aloe, alebo uhorkou. To je ale len take plus, skor ako na plet to robi dobre na psychiku, lebo si mozes spravit cas pre seba, napatlat sa, oddychnut, ak si k tomu spravis caj, pustis hudbu, spravis nechty, alebo pedi, tak to mas take male domace spa.

marcellka32
25. apr 2025

Nemusíš investovať do drahých značiek, odporúčam: inkey list, ordinary, spf50 beauty of joseon modrá ľahká verzia,

veselo_neveselo
25. apr 2025

A este doplnim, The Ordinary maju vybornu stranku, kde si vies precitat, a vyskladat pletovu starostlivost podla toho, co chces dosiahnut a aky typ pleti mas.
Je to vyborne na zaciatok, pomoze sa ti to zorientovat v pojmoch, aktivnych latkach atd. A potom mozes hladat produkty s tymi latkami, co chces - nemusi to byt od ordinary. Ale budes vediet, ze napr. chces retinol, a vitamin c, a niacinamid, tak mozes ist potom hladat produkty, co to obsahuju.
Aj ich kozmetika je ok, su asi aj lepsie, ale na zaciatok je to prehladne a jednoduche, a hlavne s navodom, kedy a co pouzivat.

nikoletkaa32
Odpoveď bola odstránená
zuzanaam
25. apr 2025

Ahoj, budem nesúhlasiť s názormi vyššie. Vrásky neinvazívne vieš zmierniť až odstrániť tvárovou jógou a kolagénovými niťami. Mám viac rokov ako Ty a mám len pár jemných vrások na čele. Nikdy som nepoužívala žiadnu kozmetiku, ani krémy, nič. Len studenú vodu, prekrvenie tváre froté uterákom. Jem zdravo, pijem čistú vodu, opaľujem sa celý život, resp. trávim veľa času vonku, také svinstvo ako SPF by som na seba nedala. Keď idem k moru a som von celý deň (aj cez poludnie) tak použijem ekologický opaľovák s minerálnym filtrom. Slnko naopak pôsobí na zdravie a pokožku blahodárne, najmä zavčasu ráno a večer, cez poludňajšie hodiny treba byť v tieni. Pretože UV spektrum a intenzita žiarenia sa počas dňa mení. A to doobedňajšie a poobedňajšie UV spektrum je pre nás potrebné, aby telo fungovalo správne na bunkovej úrovni. Sme na to evolučne nastavení. Ak chceš dobrý krém, vymakané zloženie má Solution firming cream od Kvitok.

zuzka148
25. apr 2025

@lupajole Mne veľmi pomohli krémy z Dulcie. Už som prešla iba na produkty od nich. Hlavne šípkový krém. A mám vek, aj pleť, ako opisuješ🙂 Invazívne zákroky nemám v pláne. Max horné viečka niekedy, snáď v ďalekej budúcnosti.

marcellka32
25. apr 2025
@zuzanaam

Ahoj, budem nesúhlasiť s názormi vyššie. Vrásky neinvazívne vieš zmierniť až odstrániť tvárovou jógou a kolagénovými niťami. Mám viac rokov ako Ty a mám len pár jemných vrások na čele. Nikdy som nepoužívala žiadnu kozmetiku, ani krémy, nič. Len studenú vodu, prekrvenie tváre froté uterákom. Jem zdravo, pijem čistú vodu, opaľujem sa celý život, resp. trávim veľa času vonku, také svinstvo ako SPF by som na seba nedala. Keď idem k moru a som von celý deň (aj cez poludnie) tak použijem ekologický opaľovák s minerálnym filtrom. Slnko naopak pôsobí na zdravie a pokožku blahodárne, najmä zavčasu ráno a večer, cez poludňajšie hodiny treba byť v tieni. Pretože UV spektrum a intenzita žiarenia sa počas dňa mení. A to doobedňajšie a poobedňajšie UV spektrum je pre nás potrebné, aby telo fungovalo správne na bunkovej úrovni. Sme na to evolučne nastavení. Ak chceš dobrý krém, vymakané zloženie má Solution firming cream od Kvitok.

@zuzanaam omg
Prosím ťa prestaň šíriť bludy, že SPF je škodlivé...žiadna tvárová joga ani svätena voda ju nezbaví vrások...
To, že ty nechces používať SPF je tvoja vec, kľudne to nepoužívaj, ale nesnaz sa to tlačiť druhým do hlavy...je vedecky dokázané, že SPF nám kožu chráni nielen pred vznikom vrások, pigmentovym flakom a hlavne rakovine kože....ty sa kľudne natri malinovym olejom alebo čo máš....to, že niekto používa SPF neznamená, že telo si nevezme vitamín D zo slnka
Naopak slnko je už tak silné, že nám skôr škodí...
Neviem koľko máš rokov, ale počkaj do veku 50 a potom sa môžeme baviť o SPF a o vraskach ;)

luccija
25. apr 2025

@lupajole daj si raz za čas spraviť dobrú masáž pleť bude krajšia, vyhladenejsia

zuzanaam
25. apr 2025
@marcellka32

@zuzanaam omg
Prosím ťa prestaň šíriť bludy, že SPF je škodlivé...žiadna tvárová joga ani svätena voda ju nezbaví vrások...
To, že ty nechces používať SPF je tvoja vec, kľudne to nepoužívaj, ale nesnaz sa to tlačiť druhým do hlavy...je vedecky dokázané, že SPF nám kožu chráni nielen pred vznikom vrások, pigmentovym flakom a hlavne rakovine kože....ty sa kľudne natri malinovym olejom alebo čo máš....to, že niekto používa SPF neznamená, že telo si nevezme vitamín D zo slnka
Neviem koľko máš rokov, ale počkaj do veku 50 a potom sa môžeme baviť o SPF a o vraskach ;)

@marcellka32 je vedecky dokázané 😀 😀 😀. Aj ja som bola vedec do chvíle, kým mi bolo diktované aké výsledky mi majú vyjsť vo výskume. A to je žiaľ bežnejšie, ako si kto vie predstaviť. Za všetkým sú (iba) peniaze. Ten, kto financuje výskum, rozhoduje aj o výsledkoch. Tak to žiaľ v dnešnom chorom svete je. Mám vzdelanie v molekulárnej biológii a biochémii a áno SPF sú šialené sr... z ktorých dostaneš rakovinu skôr ako zo slnka. Ranné a večerné UV spektrum pred rakovinou chráni, len nie sú toho plné médiá, lebo sa na tom nedá zarobiť. Naši predkovia trávili celé dni vonku tisícročia bez SPF, evolučne sme na to stvorení. Dnes sedí väčšina ľudí pozatváraných v interiéroch a na tú chvíľku čo vyjdú von, mažú na seba chemické sr... My slnko potrebujeme a nebavím sa o D vitamíne. Rôzne vlnové dĺžky sú epigenetické signály pre telo, pre našu DNA a koža a oči sú receptor. Ešte naše staré mamy vedeli, že kam chodí slnko, nechodí lekár. Samozrejme treba slnko užívať s rozumom, zvykať pokožku postupne od jari a vyhnúť sa prudkému poludňajšiemu slnku (alebo si dať klobúk).

martinka17
25. apr 2025
@marcellka32

@zuzanaam omg

@marcellka32 takže ak žena nepoužíva séra, SPF, masky, tak v 50ke záplače, lebo bude vráskavá? Správne chápem tvoj text? O tom, že vrásky sú výsledkom genetiky a nemáš šancu to krémom zmeniť vieš?

marcellka32
25. apr 2025
@martinka17

@marcellka32 takže ak žena nepoužíva séra, SPF, masky, tak v 50ke záplače, lebo bude vráskavá? Správne chápem tvoj text? O tom, že vrásky sú výsledkom genetiky a nemáš šancu to krémom zmeniť vieš?

@martinka17 veľkú rolu hrá genetika, samozrejme že áno...a potom starostlivosť o plet

martinka17
25. apr 2025
@marcellka32

@martinka17 veľkú rolu hrá genetika, samozrejme že áno...a potom starostlivosť o plet

@marcellka32 ja som pre svoju pleť ako mladá nič nespravila, žiadne masky, séra, špeciálne krémy, vôbec žiadne SPF, lebo som o tom netušila.... Mám 50 a nemám vrásky. Takto príroda funguje - čo je dané od prírody, to chémia nezmení. Možno mikroskopicky ale nič extra. Teda oprava, tá chémia pomôže to psychike - že si spravila maximum, aby si tie vrásky nemala, len no funguje to ináč.

cherryvibes
Odpoveď bola odstránená
danielllka
29. apr 2025

Ženy, poraďte prosím nejaké dobré (a nie predražené) sérum s vitamínom C a taktiež retinol- na trhu je toho toľko, že si neviem vybrať 🤷‍♀️ Mala som v merku od Purity Vision, no niektoré iné séra majú aj väčšiu koncentráciu vit.C- len či potom už nedráždi pokožku... Vie niekto poradiť?

bubuska
29. apr 2025
@zuzanaam

@marcellka32 je vedecky dokázané 😀 😀 😀. Aj ja som bola vedec do chvíle, kým mi bolo diktované aké výsledky mi majú vyjsť vo výskume. A to je žiaľ bežnejšie, ako si kto vie predstaviť. Za všetkým sú (iba) peniaze. Ten, kto financuje výskum, rozhoduje aj o výsledkoch. Tak to žiaľ v dnešnom chorom svete je. Mám vzdelanie v molekulárnej biológii a biochémii a áno SPF sú šialené sr... z ktorých dostaneš rakovinu skôr ako zo slnka. Ranné a večerné UV spektrum pred rakovinou chráni, len nie sú toho plné médiá, lebo sa na tom nedá zarobiť. Naši predkovia trávili celé dni vonku tisícročia bez SPF, evolučne sme na to stvorení. Dnes sedí väčšina ľudí pozatváraných v interiéroch a na tú chvíľku čo vyjdú von, mažú na seba chemické sr... My slnko potrebujeme a nebavím sa o D vitamíne. Rôzne vlnové dĺžky sú epigenetické signály pre telo, pre našu DNA a koža a oči sú receptor. Ešte naše staré mamy vedeli, že kam chodí slnko, nechodí lekár. Samozrejme treba slnko užívať s rozumom, zvykať pokožku postupne od jari a vyhnúť sa prudkému poludňajšiemu slnku (alebo si dať klobúk).

@zuzanaam Veľmi neortodoxny názor, zaujímavý. Ako všetko, s mierou. A naši predkovia boli zošúverení už v päťdesiatke.

zuzanaam
29. apr 2025
@bubuska

@zuzanaam Veľmi neortodoxny názor, zaujímavý. Ako všetko, s mierou. A naši predkovia boli zošúverení už v päťdesiatke.

@bubuska neviem koho predkovia boli zošúverení, moji nie a to bežne žijeme v rodine do 85-95 rokov. Takých zošúverených som ako študentka vídavala drieť v ovocnom sade, kam som chodievala na brigády. V 35 vyzerali na 70. Ale okrem toho, že od nevidím do nevidím brutálne dreli pod holým nebom, ráno začínali štamperlíkom, posilňovali sa rozhodne nie zdravou stravou a cez pauzy fajčili jednu od druhej. Nikoho nenabádam ísť sa smažiť na poludňajší úpek (práve naopak), ale netreba to preháňať ani s opačným extrémom.