icon

Ako vybrať kvalitnú liatinovú alebo nerezovú panvicu?

lindayaaa
25. dec 2025

Poradte mi dobru liatinovu alebo nerezovu panvicu s ktorou ste fakt akoze spokojny

anonym_7228c9
25. dec 2025

Mame liatinu Skeppshult aj Le Creuset, podla mna obe top trieda. Na Skeppshult mi ale vadi drevena rucka (kvoli udrzbe, je uz flakata od vody), aj tak obe chytam len chnapkou, resp az ked vychladnu. Mame aj z Ikei nejaku, ta sa velmi rychlo v strede vydula, nic moc, ale na naucenie sa staci.
Nerezove mam Fabini, je to taka stredna trieda cenovo, ale som spokojna. Vyhovuje mi, ze celu dam do umyvacky a neriesim. Vyjde ako nova, ziadne flaky. Mali sme nerezovu klasicky z nejakeho obchodneho retazca a velmi rychlo nas to s nou prestalo bavit, totiz bola velmi tenka, takze vsetko sa pripalovalo napriek vrstve oleja a uz flaky ani nikdy nezisli umyvanim. Kvalitnejsie panvice maju niekolko vrstiev ocele na dne, takze lepsie vedie a udrzi teplo a po case pecenia sa jedlo normalne odlepi (ak ho samozrejme nepriskvaris na najvyssom stupni bez oleja). Nemam dovod menit za drahsiu momentalne.
Teflonove uz nemame ziadne.

muchotrafka298
25. dec 2025

Ja mam nerezovu beznitovu of Fabini.

https://fabini.sk/products/beznitova-hlboka-pan...

rayla
26. dec 2025

@anonym_7228c9 Súhlasím. Tiež varím na Skeppshult. Nerez panvice nemám - len hrnce. Alternatívu na liatinu mám smalt - sú ľahšie ked chcem rýchlo zbuchnut len nejaký hemendex alebo prazenicu a plus na liatinu nemôžu ist kyslé veci... Smalt ti zvládne umývačka, liatina sa umýva v ruke..

pimpa
13. jan 2026

Na jemnejšie jedlá sa osvedčuje panvice s tmavomodrým smaltom od Belis- vyrábajú vyse sto rokov. Na placky, vajíčka, omelety a palacinky.
Na mäsko mam osvedcenu nerezovu Kolimax klasic, maju väčšiu aj menšiu, ja mám väčšiu. V zlozeni nie je hliník, ako maju napr. Fabini.
Od kolimaxu a Belis mam aj hrnce, krasne sa dajú vždy vyčistiť.
Ja na tych panviciach po ukončení smazenia mam zvyk naliať teplu vodu. Ked sa trochu odmocia, hubkou sa dajú vyčistiť. Ked sa nic neprichytí, tak do umývačky.
Vyhodou je že všetky tieto naše spomínané riady môžu ísť aj na zapekanie do rúry.
Teflonove od tescomy mam uz len pre synov a muža, keby nahodou niečo chceli vyrábať 🙂.