icon

Ako zapojiť luster s dvojfarebnými káblami?

erikk7
31. dec 2025

Dobrý deň vie mi niekto poradiť ako mám zapojiť luster keď mi ide zo stropu len žlto zeleni a modri kábel ?dakujem

Ako zapojiť luster s dvojfarebnými káblami?
dorizzz
31. dec 2025

No nie som práve znalec ale potrebuješ ešte jeden kábel podľa mňa. Nie je tam kúsoček napravo čierny alebo sa mi to len zdá? Treba volať elektrikára, určite svojpomocne nič nezapájaj.

erikk7
autor
31. dec 2025
@dorizzz

No nie som práve znalec ale potrebuješ ešte jeden kábel podľa mňa. Nie je tam kúsoček napravo čierny alebo sa mi to len zdá? Treba volať elektrikára, určite svojpomocne nič nezapájaj.

@dorizzz veď práve že som zapojil všetko na farby a nejde to a to čierne je len niejaka ochrana nieje to kablik tiež sa mi zdá že nieje tam fáza

dorizzz
31. dec 2025

Zelenožltý by mal byť ochrana - PE. Modrý by mal byť nulák. Ty potrebuješ ešte fázu, tie bývajú čierne. Bez fázy ti to samozrejme nepôjde, lebo tam nemá ako isť elektrina. Ten čierny najskôr bude fáza ale pravdepodobne je krátky. Zavolaj elektrikára nech sa na to pozrie on.

erikk7
autor
31. dec 2025
@dorizzz

Zelenožltý by mal byť ochrana - PE. Modrý by mal byť nulák. Ty potrebuješ ešte fázu, tie bývajú čierne. Bez fázy ti to samozrejme nepôjde, lebo tam nemá ako isť elektrina. Ten čierny najskôr bude fáza ale pravdepodobne je krátky. Zavolaj elektrikára nech sa na to pozrie on.

@dorizzz áno malo by to tak byť ale vidíš že niečo nieje v poriadku preto som to aj dal do diskusie aby mi niekto poradil

madeincssr
31. dec 2025

@erikk7 zrejme je cierny (fazovy) vodic ukruteny/utrhnuty, cize prikratky. Ak si chces byt isty, skus zapnut vypinac a elektrikarskou skusackou zisti, kde je faza. Ak nemas, este aj dnes kupis v obchodoch (mozno a obchodakoch) taky ten skusaci priehladny elektrikarsky skrutkovac, ktory drzis za kovovu "ciapocku" a ked sa skrurkovacom dotknes fazy, rozsvieti sa v nom tlejivka (taka nedomrla, zvacsa do cervena, "ziarovecka"). Alebo urcite kupis cca za 10€ hobby multimeter, kde ked si nastavis otocnym volicom meranie striedaveho napatia (V~) na rozsah povedzme 0 - 400V, jednou sondou sa budes dotykat kovu kablika fazy a druhou kovu jablika nulaku N (modry) alebo ochranneho vodica PE (zltozeleny), zmerias ci je na ciernom (fazovom, voci zemi) napatie. Pozor - tie sondy (kabliky multimetra) musis mat zastrcene do spravnych zdierok toho multimetra (ciernu do GND, zem) a cervenu do zdierky oznacenej V, A... (cize meranie napatia, prudu...)
Tieto veci by aj tak nemali chybat v ziadnej domacnosti.

aurelia2000
31. dec 2025

Ten čierny je ulomeny. Treba ho nadpojit pomocou svorkovnice. Pri vypnutych ističoch, a aj vtedy si najprv testuj skusackou, ako píše hore. Dnes si všetko vyguglis, vsade kopa videi, alebo ťa to AI naučí. S multimetrom vás mali naučiť ešte na ZŠ, ale kto, keď nie je učiteľov fyziky a namiesto nej sa vyučuje kopa sprostosti, na ktoré je učiteľov dosť.

aurelia2000
31. dec 2025

Toto je svorkovnica, ty budeš potrebovať len 1 dielik na nadpojenie toho čierneho. Musíš ho trochu viac vydolovať z tej omietky a odstrániť kusok izolácie. https://www.bauhaus.sk/sez-svorkovnica-pristroj...
Ešte budeš potrebovať kus cierneho medeneho kabla a v prvom rade tú skusacku. Nie je žiadny kamarát/ka alebo sused/ka v dosahu?

drobcek100
31. dec 2025

@erikk7 Zavolať elektrikára!

cutespider
31. dec 2025

Ak je skutočne odlomená fáza, dá sa to odfláknuť tak, že sa vo vypínači pripojí fáza na jeden s tých dvoch káblov (ten tenší). Toto by som spravil, iba keby nemal luster kovové časti t.j. nebolo by potrebné pripojenie na kostru. Takýmto zapojením si ale iba problém odložíš na neskôr, preto je najlepšie to nadpojiť, aj keď to bude oveľa pracnejšie.

erikk7
autor
31. dec 2025
@cutespider

Ak je skutočne odlomená fáza, dá sa to odfláknuť tak, že sa vo vypínači pripojí fáza na jeden s tých dvoch káblov (ten tenší). Toto by som spravil, iba keby nemal luster kovové časti t.j. nebolo by potrebné pripojenie na kostru. Takýmto zapojením si ale iba problém odložíš na neskôr, preto je najlepšie to nadpojiť, aj keď to bude oveľa pracnejšie.

erikk7
autor
31. dec 2025

Toto je vypínač a dokonca ešte hliník a vo svetle med

cutespider
31. dec 2025
@erikk7

Cez krabicu by mali ísť aj tie dva káble, ktoré trčia zo stropu, tie sú zapojené napriamo, alebo sú iba ponechané voľne. Do vypínača je pripojená iba fáza, na strop teda ide jeden z tých dvoch pripojených káblov (hnedý/čierny) a ten sa dá nahradiť napr. modrým, ktorý ide na strop. Ale dávaj veľký pozor, aby si do vypínača pripojil napr. modrý, ktorý ide do stropu. Lebo ak pripojíš do vypínača druhú stranu (t.j. ten k hodinám), v lepšom prípade riskuješ po zapnutí vypínača vyhodený istič v horšom pripade pustíš fázu do všetkých kolíkov v zásuvkách a teda aj na povrch kovových spotrebičov, čo asi vieš, aké môže mať následky.

cutespider
31. dec 2025
@erikk7

Toto je vypínač a dokonca ešte hliník a vo svetle med

@erikk7, bolo by fajn ten hliník vymeniť, lebo časom z neho ubúda a ak sa pravidelne nekontroluje, zhoršený kontakt spôsobuje skraty a z nich môže dôjsť k požiaru.

anonym_7034d0
31. dec 2025

Na modrej streche mas muzov elektrikarov,tam ti poradia lepsie ako na zenskom fore.

anonym_7d8ac2
31. dec 2025

@erikk7 ono to miesanie farieb/resp. vyuzitia jednotlivych zil vie narobit velku neplechu hlavne v buducnosti. Potom k tomu clovek pride a nevie co je co, par krat som tak opravol po ludoch a clovek nevie ci je cely dom domiesany ci len jeden kabel. Vsetko musi merat/kontrolovat. Nemas v stenach trubky na kable ,ze by si potiahol novy kabel ? Ono aj ten hlinik ako spominal kolega vyssie uz by bolo treba zamenit za med.

aalt
31. dec 2025

Ako vies ze su hlinikove? Ak ano, tak este mas niekde "krabicku", zvykla byvat hore nad vypinacom (ak vodice od vypinaca idu do steny hore). Tam mas "poprepajane" vodice od zasuvky s tymi od svetla. Zavolaj si elektrikara. Tiez si myslim, ze mas fazovy vodic ulomeny. Uz som ich v stropoch zopar videl. Pripadne je este moznost, ze k lampe idu iba tie dva a nejaky diletant pustil fazu alebo do modreho, alebo zelenozlteho. Kazdopadne to radsej nechaj na elektrikara.

alexanderkovacs
1. jan 2026
@erikk7

@dorizzz áno malo by to tak byť ale vidíš že niečo nieje v poriadku preto som to aj dal do diskusie aby mi niekto poradil

@erikk7 netreba datvdo diskurzia ale zavolat elektrikara....

ratafacik
4. jan 2026

Dobrý deň, na pripojenie lampy nepotrebujete tri káble. Ide o slabo prúdove zapojenie. V tomto prípade vám stačí žltozeleny kabel a modrý. Zltozeleny zapojte do N a druhy kabel zapojte do L. Nie je potrebné na toto volať elektrikára zvládne to aj žena 🙂

aalt
4. jan 2026
@ratafacik

Dobrý deň, na pripojenie lampy nepotrebujete tri káble. Ide o slabo prúdove zapojenie. V tomto prípade vám stačí žltozeleny kabel a modrý. Zltozeleny zapojte do N a druhy kabel zapojte do L. Nie je potrebné na toto volať elektrikára zvládne to aj žena 🙂

@ratafacik Na zapojenie lampy/lustra, ktory obsahuje/ma kovove-vodive casti sa v TN-C-S MUSI! pripajat 3 vodicmi. Cierny (hnedy, sivy) je faza, modry je pracovny nulak a zltozeleny je ochranny. Faza sa zapaja tak, aby bola na "hrote" ziarovky, modry aby bol na objimke a zltozeleny na kovovu uzemnovaciu svorku lampy.
V dvojvodicovej TN-C sa pripoji dvoma: cierny/hnedy a zltozeleny. Cierny rovnako na "hrot" svietidiel a zltozeleny na objimky ale sucasne aj na kostru svietidla. Na tvojej fotke je to zapojene zle, lebo kovova kostra svietidla nie je zapojena a pri uvolneni fazoveho vodica o kostru nie je ziadna ochrana a na kostre svietidla bude ziva faza - pri dotyku ta jednoducho "kopne" elektrina.
MIesas tu hrusky s jablkami. Lampa na 230V a toboz kovova nie je ziadne slaboprudove ziariadenie. Dva vodice postacuju pre zariadenie s dvojitou izolaciou - zvycajne (zvonku) celoplastove - bez kovovych casti, kde by hrozilo "prerazenie" fazy na vodivy obal.
Ciza ano, zvladne to aj zena, ale musi vediet co ma spravit a ani ty to zjavne nevies.
Tu sa riesi to, ze nema cierny vodic, cize bud je ulomeny a chyba, alebo su vodice v nespravnych farbach. Oboje by mal vyriesit elektrikar.

ratafacik
4. jan 2026
@aalt

@ratafacik Na zapojenie lampy/lustra, ktory obsahuje/ma kovove-vodive casti sa v TN-C-S MUSI! pripajat 3 vodicmi. Cierny (hnedy, sivy) je faza, modry je pracovny nulak a zltozeleny je ochranny. Faza sa zapaja tak, aby bola na "hrote" ziarovky, modry aby bol na objimke a zltozeleny na kovovu uzemnovaciu svorku lampy.
V dvojvodicovej TN-C sa pripoji dvoma: cierny/hnedy a zltozeleny. Cierny rovnako na "hrot" svietidiel a zltozeleny na objimky ale sucasne aj na kostru svietidla. Na tvojej fotke je to zapojene zle, lebo kovova kostra svietidla nie je zapojena a pri uvolneni fazoveho vodica o kostru nie je ziadna ochrana a na kostre svietidla bude ziva faza - pri dotyku ta jednoducho "kopne" elektrina.
MIesas tu hrusky s jablkami. Lampa na 230V a toboz kovova nie je ziadne slaboprudove ziariadenie. Dva vodice postacuju pre zariadenie s dvojitou izolaciou - zvycajne (zvonku) celoplastove - bez kovovych casti, kde by hrozilo "prerazenie" fazy na vodivy obal.
Ciza ano, zvladne to aj zena, ale musi vediet co ma spravit a ani ty to zjavne nevies.
Tu sa riesi to, ze nema cierny vodic, cize bud je ulomeny a chyba, alebo su vodice v nespravnych farbach. Oboje by mal vyriesit elektrikar.

@aalt 30 rokov mam takto zapojene lampy v každej miestnosti a zapajal to elektrikár!Lampa svieti a verte mi ze za tých 30 rokov ma este nic nekoplo ako pišete ....Viacero ľudi ma takto zapojenu lampa na dva kable. Nie je to žiadna novinka. Evidentne aj autor ktorý tu založil túto tému má iba dva káble v strope!

aalt
4. jan 2026
@ratafacik

@aalt 30 rokov mam takto zapojene lampy v každej miestnosti a zapajal to elektrikár!Lampa svieti a verte mi ze za tých 30 rokov ma este nic nekoplo ako pišete ....Viacero ľudi ma takto zapojenu lampa na dva kable. Nie je to žiadna novinka. Evidentne aj autor ktorý tu založil túto tému má iba dva káble v strope!

@ratafacik nie su problem dva kable, ale ze, podla vsetkeho, nie je zapojena kovova kostra svietidla. Mozno ze to je prepojene z opacnej strany a nie je to vidno, kazdopadne to urcite nie je navod, ako by to zapojene malo byt. Zelenozlty MUSI byt zapojeny na kostru svietidla! Ze to svieti, nezmamena, ze je to zapojene spravne!

aalt
4. jan 2026
@ratafacik

@ratafacik a ak by to aj prepojene zozadu bolo, tak by to bolo prepojene zle, pretoze najprv musi ist na kostru PE a az odtial na N. Tu ide viditelne na N a pravdepodobne na PE vobec nie.
To ze je uzemnena kostra sa vyuzije iba pri skrate, teda "nehode", pri beznej prevadzke to iny vyznam nema. Takze to ze doteraz to nikoho nekoplo len znamena, ze toteraz to nenastalo, alebo na to jednoduchu nikto nedosiahne. Ale zle to je nabeton.

anonym_62a798
4. jan 2026
@ratafacik

@ratafacik L je fáza, nemôžeš neutrálny vodič zapojiť do fázy, navyše fázu (čierny, hnedý) má pravdepodobné zalomený vodič a ostal schovaný v strope. Treba kúsok vysekať, nadpojiť najlepšie cez jednu svorku a zaizolovať dutinkou, potom pripojiť do L svorku na lustri, do N ide modrý a ak má aj ochranu uzemnením, žltozelený zapojíš na kostru s označením PE.