Oplatí sa kúriť v paneláku?
caute prosim vas mame vodne radiatory nie elektricke a zatial sme tuto zimu nekurili. Byvame na 6 poschodi a v byte mame 25 az 26 stupnov takze keby kurime asi sa tam upeceme zaziva ale dopocula som sa ze udajne uniky vody sa pridavaju ludom ktori nekuria a koniec koncov platia este viac. Netreba nam kurit a mysleli sme ze aj usetrime ale takto neviem ci je to pravda ani nejde o to setrenie ako o to ze tam mame hrozne teplo dakujem za odpovede
@patka06 platit budeme urcite to je samozrejmost platime 50% celkoveho vykureneho to sa rozdeluje medzi vsetkych a potom 50% podla toho kto ako kuril ale dopocula som sa toto tak ma to zaujimalo dakujem ti za odpoved
Veď na všetky zdroje sú merače, takže platí sa podľa spotreby a potom pomerná časť.
Nestresuj
@dramaqueen keby sa nekurilo v celom panelaki, mate zimu jak v starom dome. Panelaky su konstruovane tak ze do radiatorov idu rurky ktore so zahriate a postupuju na vyssie poschodie. Cize ak aj ty nekuris, tak tie rurky su horuce a teda vlastne akokeby sa kurilo - preto vlastne platite tych 50%. Ale inac to je blbost ze mate bez kurenia az 26 stupnov, to ti pod vami musia riadne kurit - teplo totizto stupa nahor a vy vlastne kurite zadarmo za poplatky dolnych susedov.
Kurte podla pocitu a pohodlia. Ak je vam dostatocne teplo, tak nekurte zbytocne a neekologicky. Na konci sa to aj tak potom rozuctuje na vsetkych. Ked budete mat pocit, ze musite nieco "prekurit", tak akurat navysite ucet za cely dom a bude sa na byty rozpocitavat vyssia ciastka.
Ja dokonca mam info, ze 60% tepla sa plati podla m² a 40% podla spotreby. Ano, kto byva uprostred, kurit skoro nemusi...lebo kazdy okolo kuri. Inak su na tom byty na prizemi, pod strechou a bocne. Preto sa im kvazi dotuje to, ze vas vyhrievaju, lebo oni kurit musia. Taktiez cez byt idu rury a aj tie vyhrievaju slusne. Plus teplo stupa hore a preyo je tam teplejsie, ako napriklad na 1 poschodi (a v lete tiez)....Ale ver, ze keby nikto v cinziaku nekuril....tak by ste nemali 26 stupnov....logicky.
@andrea_ff Pravda. Co je vlastne nefer. Doplacaju na to velke byty na kraji domu. Nestihnu poriadne ani vykurit sami seba, maju studene vonkajsie steny a aj tak vysoke ucty vzhladom na plochu. Predtym sa aspon zohladnovala aj poloha bytu v ramci domu. Ci je vo vnutri, alebo na kraji.
My sme tiez byvali na 6tom a nekurili sme vobec, stacili nam tie rury co cez nas prechadzali :D vzdy nam nejake sumy vracali
susedne byty musia byt nadsene, pod nami a nad nami bol jeden byt volny, v druhom dochodkyna a nekurili, ja som musela vypeckvoat radiatory a riesit ine pikosky par rokov. Ale teda ucty som neriesila. Fakt je ze keby som mala 26°C v byte tak asi nekurim viac, naco. Myslim, ze termostat by to ani viac nepustil, u nas sa nastavovala teplota a nekurilo sa ak nebolo treba.
@viestta ja som pisala, aky stav sme mali my u nas, a doplacali sme na vsetkych okolo co nekurili (my sme boli roh). My sme to vedeli, ci kuria a ci nie. Jednak domovnicka to riesila, kedze chodila odpisovat radiatory,bol problem aj s radiatormi ako takymi (neviem ci voda klesala, ci co, ked pozatvarali radiatory ) a iste to bolo vidno aj na platbach, ked za byty s rovnakou rozlohou som mala aj o mnoho vyssie platby ako susedia, z coho vacsina bolo samozrejem kurenie (bezne mali ti ktorym som papier videla okolo 100-120EUR mesacne, ja som mala nad 200 vzdy). Nakoniec sa to doriesilo na schodzi, ale to uz sme boli takmer odstahovani.
A pisem aj to,ze keby som mala take teplo ako ona, tak tiez nekurim, ved je jasne, ze nema preco.
@simca06022011 ach, akoby si o nás písala. Pod nami suseda nebýva ale drží si prázdny byť, samozrejme keď sa tam nikto nezdržuje, nekuri 🙄 Nad druhou polkou bytu máme vchod kde sa non stop otvaraju dvere. Radiátory musia byť vypeckovane a aj tak cítim od nôh zimu. Nehovoriac o tom aké platby sme si museli nadstavit lebo sme mali nedoplatky kvôli kúreniu
@nikpa moja babka to takto mala, mala asi 3 koberce na sebe od podlahy. My sme nastastie vchod nemali pod nami, ale rohovy byt a teda ani jedna strana nekurila... ved vlasne aj na nasom poschodi susedny byt bol iba taky slabo "obyvany", a spolocnu sme mali iba jedinu stenu. Inak vsetko von/chodba a pod nami a nad nami nekurili.
Jáj, tie staré dobré časy, keď sme nemuseli kúriť v byte :D doslova tam bolo teplo, a to sme mali radiátor zapnutý len v spálni, v zime som mala aj doma tričko s krátkym rukávom. Teraz máme síce stredný byt, na druhom poschodí, suseda pod nami - stará pani vôbec nekúri, suseda nad nami - stará pani vôbec nekúri, tá dokonca má jedno okno otvorené celý rok, ale to doslova celý rok, každý deň, každú noc od januára do decembra - nechápeme, a byty vedľa nás, z pravej aj z ľavej strany sú prázdne - čiže tam tiež nikto nekúri. Teším sa na jar, keď príde vyúčtovanie.. :/
@dramaqueen My bývame 4 roky v byte a ani raz sme nemali zapnuté radiátory. Teda raz áno,keď po nasťahovaní manžel skúšal,či fungujú. Bývame na najvyššom poschodí a úplne nám stačí to,čo vykuria stupačky v kúpeľni. Pri vyúčtovaní nám vracajú dosť veľa peňazí,ale nemám žiadne výčitky, keďže 16 rokov predtým sme žili so svokrovcami a tam som sa stále triasla od zimy. Bývali sme na prízemí,oni žgrlili a kúrili až poobede okolo 4 a ráno okolo 4 nám chodili vypínať čerpadlo,pričom im sa kúrilo stále... Tak si teraz konečne užívam teplučko.
My máme zateplený dom, teraz aj suterén a pivnice stropy, aby susedia na najnižšom podlaží nemali zimu od nôh. Zateplené sú celé plochy, aj schodiská, ohromné to pomohlo

Myslím, že to ne je pravda. Vyúčtovanie spotreby vody a tepla sú dve rozdielne veci.
Fakt je, že za kúrenie niečo platiť budete, aj keď vôbec nekúrite, pretože sa počítajú "straty" na vedení, rozpočítava sa na plochu bytu.
Tiež v byte takmer nekúrime. Považujem to za zbytočné. Určite platíme menej ako keby sme kúrili.