icon

Ktoré auto je najlepšie na jazdu po lesnej ceste?

19. feb 2026

Ake auto kupit, ktore prejde aj po lesnej ceste a nastartuje aj po pol roku odstavenia?
Bude sluzit ako zalozne auto na odlahlej usadlosti v pripade poruchy hlavneho auta.
Elektro to asi nebude, baterie sa vybiju, benzinove tiez nie, benzin rychlo degraduje.
Zostava asi len naftove s jednoduchym cisto mechanickym motorom D alebo TD.
Kto sa v tom vyzna poradte, ktore auto toto splna.

anonym_a79545
19. feb 2026

lada niva a podobne zveriny. kamos kupil do lesa a na ryby, prejde celym lesom

aalt
19. feb 2026

Nafta degraduje rovnako. Odporuca sa ked uz nechat plnu nadrz, aby tam bolo co najmenej kyslika a tankovat palivo bez tych "zelenych" prisad, alebo aspon aby toho bolo co najmenej. Cize vysokooktanovy benzin nafta neviem ci taka je. Alebo este pridat nejake aditivum. Najlepsie je tie auta striedat. Ani kolesam neprospieva ak sa aspon obcas nepretocia.

madeincssr
19. feb 2026

@anonym_autor benzinu sa nic nestane ani po polroku odstavenia (vlastna skusenost z benzinovej (stvortakt) kosacky skladovanej v pivnici). Najrozumnejsie (pomer hodnota (terenna zdatnost)/cena) na dany ucel su terenne Suzuki 4x4 (Jimny) a Lada Niva 4x4, obe su benzinove. Ale aj ine modely Suzuki s trochu vyssim podvozkom a pohonom 4x4 by posluzilo (napr. Ignis, SX4...)

madeincssr
19. feb 2026

...otvor si niektory inzertny portal (automobilovy alebo vseobecny), daj vyhladavat 4x4, zadaj maximalnu cenu (pripadne aj minimalnu, aby odfiltrovalo nahradne diely/doplnky) a popozeraj moznosti.

autor
19. feb 2026

pozeram to Suzuki Jimny a dvojnasobna cena nez porovnatelna Skoda Yeti, nerozumiem preco je Jimny o tolko drahsie

madeincssr
19. feb 2026
@anonym_autor

pozeram to Suzuki Jimny a dvojnasobna cena nez porovnatelna Skoda Yeti, nerozumiem preco je Jimny o tolko drahsie

@anonym_autor lebo je to plnohodnotne vysoke 4x4 tusim aj s redukciou a uzavierkou diferencialu. Cize aj do tazkeho terenu (lesnici, polovnici, chatari/chalupari).
A zrejme pozeras prilis nove rocniky Jimny.
Zda sa, ze nepotrebujes vysoke auto, ani 4x4, zrejme nejde o tazsi teren?

madeincssr
19. feb 2026

@anonym_autor ...ak nejde o tazsi teren (nepotrebujete vyssi podvozok, ani 4x4), hladal by som mensie benzinove auto beznej masovej znacky (spolahliva motorizacia) s co najmensim najazdom. Idealne este nepriamovstrekovy atmosfericky (bez turba) motor.

autor
19. feb 2026

na takyto typ cesty

tundra
19. feb 2026

S palivom problem nebude,ale s baterkou.Mam dve auta bez tp a nastartovali bez problemov po par rokoch.
Pozri Subaru,vsetky su 4x4,starsie za super ceny.
Jedno z aut mam Mitsubishi Lancer kombi 4x4,je trosku vyssie a presiel som vzdy a vsade,chodil som na nom polovat a prikrmovat zver.
Aky mas rozpocet?

autor
19. feb 2026
@tundra

S palivom problem nebude,ale s baterkou.Mam dve auta bez tp a nastartovali bez problemov po par rokoch.
Pozri Subaru,vsetky su 4x4,starsie za super ceny.
Jedno z aut mam Mitsubishi Lancer kombi 4x4,je trosku vyssie a presiel som vzdy a vsade,chodil som na nom polovat a prikrmovat zver.
Aky mas rozpocet?

@tundra jedno auto uz mame, tak to zalozne bude jazdit len obcas a vacsinou stat podlozene v stodole pre pripad nudze. Nejake v dobrej cene. Rozpocet je aj na nove, ale to by bolo vyhodenie penazi v tomto pripade. Staci nieco lacne co nastartuje aj po pol roku odstavenia.

anonym_b210e6
19. feb 2026
@anonym_autor

@tundra jedno auto uz mame, tak to zalozne bude jazdit len obcas a vacsinou stat podlozene v stodole pre pripad nudze. Nejake v dobrej cene. Rozpocet je aj na nove, ale to by bolo vyhodenie penazi v tomto pripade. Staci nieco lacne co nastartuje aj po pol roku odstavenia.

@anonym_autor moji rodičia a sestra majú na tieto účely nasledovné: Nissan X trail a Isuzu trooper, ale tak treba to auto občas prebehnúť, nemôžeš ho nechať pol roka odstavené, aspoň raz do mesiaca naštartovať a previezť.

madeincssr
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor jednoduche (starsie) benzinove auto s minimom elektroniky, v povodnom nedotknutom stave (bez domontovavanych vsakovakych doplnkov, alarmov, neorigo radii, taznych zariadeni...) s dobrou bateriou nastartuje aj po mesiacoch odstavenia. Bateriu je dobre raz za pol roka dat nabit inteligentnou elektronickou nabijackou (Ctek, Bosch, ale staci aj taka z Lidla za 25€).

autor
19. feb 2026
@anonym_b210e6

@anonym_autor moji rodičia a sestra majú na tieto účely nasledovné: Nissan X trail a Isuzu trooper, ale tak treba to auto občas prebehnúť, nemôžeš ho nechať pol roka odstavené, aspoň raz do mesiaca naštartovať a previezť.

@anonym_b210e6 35 rocny Mercedes diesel nastartujem aj viac ako po pol roku odstavenia, staci zalozit nabitu bateriu. Hladam nieco podobne ale na lesnu cestu.

anonym_b210e6
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_b210e6 35 rocny Mercedes diesel nastartujem aj viac ako po pol roku odstavenia, staci zalozit nabitu bateriu. Hladam nieco podobne ale na lesnu cestu.

@anonym_autor no hej, keď odmontuješ batériu, tak to by malo byť ok

madeincssr
19. feb 2026
@anonym_autor

na takyto typ cesty

@anonym_autor stale nerozumiem, ci ti treba auto s pohonom 4x4 a/alebo zvyseny podvozok, alebo, ak je to aj lesna cesta, ale slusna (nerozbita) a nie silne stupanie, postaci aj bezne auto s M+S (alebo zimnymi) pneu.
Bezne slusne benzinove auto (povedzme Golf V, Fabia II) kupis aj do 4 tis. s rozumnym najazdom.

autor
19. feb 2026
@madeincssr

@anonym_autor stale nerozumiem, ci ti treba auto s pohonom 4x4 a/alebo zvyseny podvozok, alebo, ak je to aj lesna cesta, ale slusna (nerozbita) a nie silne stupanie, postaci aj bezne auto s M+S (alebo zimnymi) pneu.
Bezne slusne benzinove auto (povedzme Golf V, Fabia II) kupis aj do 4 tis. s rozumnym najazdom.

@madeincssr nemusi byt 4x4 ale zvyseny podvozok ano. Mali sme vybraty Dodge Caliber, ale na to auto je problem s nahradnymi dielmi. Tak nieco podobne.

madeincssr
19. feb 2026
@anonym_autor

@madeincssr nemusi byt 4x4 ale zvyseny podvozok ano. Mali sme vybraty Dodge Caliber, ale na to auto je problem s nahradnymi dielmi. Tak nieco podobne.

@anonym_autor nevyberaj konkretne modely, tak sa pekna jazdenka nenajde. Skor si vyfiltruj auta podla nejakych kriterii (cena od-do, to 4x4 ti tiez naznaci vyssi podvozok) a hladaj nieco extremne zachovale JEDNODUCHE. Do TD by som nesiel, ak nemusim - nemam na to dovod (velke tazke 4x4, tahanie privesu...)
Starsia Toyota RAV4 s benzinovym motorom? Starsia Grand Vitara s benzinovym motorom?

autor
19. feb 2026
@madeincssr

@anonym_autor nevyberaj konkretne modely, tak sa pekna jazdenka nenajde. Skor si vyfiltruj auta podla nejakych kriterii (cena od-do, to 4x4 ti tiez naznaci vyssi podvozok) a hladaj nieco extremne zachovale JEDNODUCHE. Do TD by som nesiel, ak nemusim - nemam na to dovod (velke tazke 4x4, tahanie privesu...)
Starsia Toyota RAV4 s benzinovym motorom? Starsia Grand Vitara s benzinovym motorom?

@madeincssr nieco jednoduche to mi je jasne, ale vyssi podvozok, stred cesty je vyvyseny.

tundra
19. feb 2026
@anonym_autor

@madeincssr nieco jednoduche to mi je jasne, ale vyssi podvozok, stred cesty je vyvyseny.

autor
19. feb 2026
@tundra

@tundra Ignis nevyzera byt moc splahlive auto. Prevodovka trpi na uniky oleja, nadmerne opotrebovanie lozisk, poruchy diferencialu. Priemerna zivotnost do GO je okolo 120 tis.km. Pri 4x4 1.3i a 1.5i benzín dochádza často k zlomeniu domca diferenciálu, poškodí hliníkový obal prevodovky a auto je nepojazdné.

tundra
19. feb 2026
@anonym_autor

@tundra Ignis nevyzera byt moc splahlive auto. Prevodovka trpi na uniky oleja, nadmerne opotrebovanie lozisk, poruchy diferencialu. Priemerna zivotnost do GO je okolo 120 tis.km. Pri 4x4 1.3i a 1.5i benzín dochádza často k zlomeniu domca diferenciálu, poškodí hliníkový obal prevodovky a auto je nepojazdné.

@anonym_autor vychadzal som z toho,ze na aute nebudes jazdit,tym padom nemusi byt top v spolahlivosti.Mal som Suzuki SX4 a presne podla googla praskli struny na tlmicoch,prevodovka,lachka netesnost oleja.
Mali sme ho tiez,ako zalozne auto v rodine.
Neskor poslem este daky tip.

madeincssr
19. feb 2026
@tundra

@anonym_autor vychadzal som z toho,ze na aute nebudes jazdit,tym padom nemusi byt top v spolahlivosti.Mal som Suzuki SX4 a presne podla googla praskli struny na tlmicoch,prevodovka,lachka netesnost oleja.
Mali sme ho tiez,ako zalozne auto v rodine.
Neskor poslem este daky tip.

@tundra pruziny obcas prasknu na akychkolvek znackach aut. Je to kalena ocel a tam sa urcita krehkost v miestach nedokonalosti v strukture ocele plus zub casu (sol) a unava, casto prejavia. Majitel to mnohokrat ani hned nezisti/nespozna a diel ani vymena nie su drahe.
U niektorych aziatov by som nesiel do ich dieselov (v tomto aj niektore Toyoty D4D, ani dieselove boxery od Subaru neboli ukazkou spolahlivosti).

autor
19. feb 2026
@madeincssr

@anonym_autor benzinu sa nic nestane ani po polroku odstavenia (vlastna skusenost z benzinovej (stvortakt) kosacky skladovanej v pivnici). Najrozumnejsie (pomer hodnota (terenna zdatnost)/cena) na dany ucel su terenne Suzuki 4x4 (Jimny) a Lada Niva 4x4, obe su benzinove. Ale aj ine modely Suzuki s trochu vyssim podvozkom a pohonom 4x4 by posluzilo (napr. Ignis, SX4...)

@madeincssr po polroku odstavenia benzinoveho auta neslo nastartovat. Benzin degradoval a zacal rozpustat gumene diely palivoveho cerpadla v nadrzi. Mechanik to vymontoval, vsetko bolo upchate a vyzeralo to ako obliate asfaltom. V potrubi potom hneda lepkava hmota, udajne stuhnuta biozlozka z benzinu.

madeincssr
19. feb 2026
@anonym_autor

@madeincssr po polroku odstavenia benzinoveho auta neslo nastartovat. Benzin degradoval a zacal rozpustat gumene diely palivoveho cerpadla v nadrzi. Mechanik to vymontoval, vsetko bolo upchate a vyzeralo to ako obliate asfaltom. V potrubi potom hneda lepkava hmota, udajne stuhnuta biozlozka z benzinu.

@anonym_autor obavam sa, ze to nebolo len statim benzinu. To by potom ziadne kosacky, motorky a autokaravany po polrocnej mimosezone nezafungovali.

tundra
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ked mas obavy z biozlozky,tankuj 100 oktanovy benzin ....