Problémy s vodičskými zručnosťami. Naučím sa riadiť auto?
Ludia, prosím Vás. Je pravda, že každý, ozaj každý sa nauči riadit auto? Pred 18 rokmi som si spravila vodicsky na manuál, potom nejazdila, teraz mám automat a zase problém. Na kondicky chodím. Neviem logicky uvažovat, mám zlý odhad v priestore, nemám rychle reakcie, schopnost rychlo sa rozhodovat 0 bodov, vyhodnocovat situaciu 0 bodov. A to mám automat. Asi mi do ruk auto nepatri? Kvoli praci ho ale mat a používat musím. A byvame na dedine.
Ahoj, podľa mna je auto nutnost. Zial my sme velmi davno havarovali a ja som sa hned do auta neposadila (zili sme v zahraničí a auto sme nemali) a odvtedy je to so mnou zle. Všetko vybavim co musím (nakup, lekar, denna klasika) ale aby som ja soferovala niekde kde to nepoznam...to fakt nie. Cize chapem ta, ale inak ako cvikom to nedas. Proste ked musis, ides a zvladnes. Ty nemusíš obehnut celu kolonu aut ak nevies zamerat auto oproti a jeho rýchlosť. Drzim palce, ver mi ze to bude vzdy lepsie a lepsie.
Trénuj po večeroch, kedy je málo áut na ceste, parkuj na parkoviskách voz sa kade tade. Možno to chce len viac praxe. Nik nemal 100% odhad od prvého dňa za volantom.
Viac praxe,praxe a praxe.My so synom stale jazdime,aj teraz syn soferuje,vedla neho muz,ja vzadu a to sme sli uz dialku.Len jazdit,jazdit a jazdit.
Nevzdavaj to a trenuj tak dlho ako budes potrebovat, natrenuj si hlavne trasy do prace, obchodu, skolky/skoly, ku lekarovi. Ked nebudes musiet rozmyslat nad kazdou krizovatkou, ze kto ma prednost pojde ti to jednoduchsie. Automat mas, to je super predpoklad nehysacit, auto sa ti vzdy rozbehne atd., parkovanie si trenuj postupne na prazdnych parkoviskach a potom aj medzi auta, za mna jednoduchsie cuvanim ako predkom, paralelne je narocnejsie, treba si nastavit dobre pravy spatak, zistit si ci sa ti sklapa pri cuvani nech vidis obrubnik napr., najskor si posoferuj cez vikendy alebo rano/vecer a pojde to, drzim palce 🙂
@sfet asi sa to naučí každý, obzvlášť manuál, ale niekto je skratka velmi zlým vodicom. Prax - neprax.
Svokra mojho partnera má vodičak aj prax 45 rokov, ja 2,5. A predsa sa partner cíti v aute ovela bezpečnejsie so mnou než s nou.
@barka1 akože tvoja mama alebo jeho bývalá svokra? Vyznelo to divne😂
Je to ako každá iná činnosť - niekto sa to naučí, iný nie. Ja napríklad vodičák mám, určitú časť života som aj šoférovala, no spôsobuje mi to taký stres, že to proste robiť nebudem, viem si poradiť inak.
@sfet Šoférovanie nie je pre každého. Aj keď váčšina z nás to dá. Buď spontanne alebo sa priučí skrz jazdenie.
Jazdí s niekým, kto ťa usmerní a zhodnotí, či nie si fakt dosť mimo. Teda nespôsobilá.
Šoférovať sa naučí skoro každý ale nie každý je aj dobrý šofér. Poznám ženy čo jazdia 20rokov denno denne a nevedia dobre šoférovať alebo aj chlapov ktorí jazdia zle lebo ich to nebaví.
Mna to bavilo ešte skôr ako som mala vodicak, som taký technicky typ, na motorku som si robila už v 15tich rokoch a mne keby dal niekto aj kamión tak idem.
@sfet len tak zo zvedavosti, v akom okrese, kraji sa najviac pohybujes? Nech si dám na teba pozor 😁
Tiež som si myslela, že sa to musí naučiť každý, ale pochopila som, že tak, ako sa niekto celý život nenaučí plávať, hoci chodí každý rok aj 2-krát k moru, tak sa niektorí ľudia proste nevedia dostať bezpečne nikam autom. Bude to nejaká porucha priestorového vnímania, inokedy ADHD a nedokážu sa sústrediť na situáciu v premávke. Niekto má psychický problém a sadá si do auta s tým, že keď pôjde sám, určite niekoho zabije. Je veľa príčin, pre ktoré by ľudia nemali sadať za volant, aby neublížili sebe, alebo niekomu inému.
@sfet áno nie každý sa naučí šoférovať, ty máš tých problémov akosi veľa, radšej by som nešofèroval, inak to skôr či neskôr skončí nehodou.
Myslim si,ze si typ,ktory by ozaj soferovat nemal. Este pri prevodovke by som chapala,ze stresujes a nevies zladit pozornost na ceste a pozornost k autu. Ale pri manuali sledujes len cestu a ak mas problem s rychlymi reakciami a orientaciou/odhadom v priestore, lahko mozes sposobit nehodu. Tak ako jednemu ide korculovanie,lyzovanie,bucyklovanie.... a iny sa to naucit nevie,tak proste su dobri a zli soferi. Ja sa tiez neradim k top soferom. Mam manual a aj po 3r.jazdy som si na neho nezvykla,kedze jazdim vo velkom meste a nic ine nerobim len kazdych par metrov zastavujem a rozbieham sa na krizovatkach. Ale reagovat musim na premavku velmi rychlo,lebo vodici nie su ohladuplni ani tolerantni a jazdia ako sialeni. Pre niekoho,kto nevie rychlo vyhodnotit situaciu dnesna premavka ozaj nie je.
Tak to teda este budem musiet skusat. Kvoli praci a dietatu musím. Aspoň ako tu niekto radil do nemoty jazdit trasy, kde chodím často obchod, lekar, školka, práca. Musím. V casoch, kedy je vonku málo aut.
@sfet dokonale ťa chápem. Nejazdila som roky, kvôli práci som musela začať a bolo to ťažké. Kúpila som si starý Volkswagen po generálke, chodila som jazdiť s bratom. Plakala som po každej jazde, tak ma vynervačil. Skúšala som sama najprv obehnúť okolo bloku, potom pomaly na hlavnú, na parkovisko skúšať rozbehy a brzdenie. Pomaly na cestu. Úspech, keď som išla prvý raz na čerpačku. Potom aj R1 cesta do roboty. Jazdím už 16 rokov skoro denne. Priznám sa však, že to nemám rada, jazdím, lebo musím. Dostaneš sa do toho. Len treba skúšať, zober si auto sama doobeda, keď bude menej ľudí a áut na cestách a jazdi po okolí, kde to poznáš. Treba dostať to auto do ruky, potom sa môžeš viac sústrediť na premávku. Ja som menej v strese keď jazdím sama. Pôjde to. Neexistuje nič, čo by odhodlaná žena nedokázala 👍. Krásne sviatky prajem ❤️
Tak to teda este budem musiet skusat. Kvoli praci a dietatu musím. Aspoň ako tu niekto radil do nemoty jazdit trasy, kde chodím často obchod, lekar, školka, práca. Musím. V casoch, kedy je vonku málo aut.
@sfet ešte nálepku Z skús dať na auto. Niekedy sú šoféri ohladuplnejší. Nikto učený z neba nespadol. 😉
Ludia ono to asi pojde? Dnes mi dal chlap auto a že ideme. Povedal, že nemá mi čo vytknut, vidno, že mám kondicky. Už nejazdim 20 so smrtou v očích, ake 45 plynulo, mám už lepší odhad na ceste, nezdržiavam, som rozvážna, najzlozitejsiu krizovatku v meste som dala bez chyby, zlepšuju sa mi reflexy, že by vianocny zázrak?
@sfet dokonale ťa chápem. Nejazdila som roky, kvôli práci som musela začať a bolo to ťažké. Kúpila som si starý Volkswagen po generálke, chodila som jazdiť s bratom. Plakala som po každej jazde, tak ma vynervačil. Skúšala som sama najprv obehnúť okolo bloku, potom pomaly na hlavnú, na parkovisko skúšať rozbehy a brzdenie. Pomaly na cestu. Úspech, keď som išla prvý raz na čerpačku. Potom aj R1 cesta do roboty. Jazdím už 16 rokov skoro denne. Priznám sa však, že to nemám rada, jazdím, lebo musím. Dostaneš sa do toho. Len treba skúšať, zober si auto sama doobeda, keď bude menej ľudí a áut na cestách a jazdi po okolí, kde to poznáš. Treba dostať to auto do ruky, potom sa môžeš viac sústrediť na premávku. Ja som menej v strese keď jazdím sama. Pôjde to. Neexistuje nič, čo by odhodlaná žena nedokázala 👍. Krásne sviatky prajem ❤️
@kuchynka15 dakujem, aj tebe krásne sviatky.
@kuchynka15 dakujem, aj tebe krásne sviatky.
@sfet a prečo máš automat keď vieš jazdiť len na manuáli?
@sfet a prečo máš automat keď vieš jazdiť len na manuáli?
@bielasovicka kde som pisala, že na manuáli? Na manuáli viem, ale strašne mi vadi riadit a stále spojka, bola som schopna ist celou cestou pomaly, len nech nemusim zase zaradit. A este
@bielasovicka kde som pisala, že na manuáli? Na manuáli viem, ale strašne mi vadi riadit a stále spojka, bola som schopna ist celou cestou pomaly, len nech nemusim zase zaradit. A este
@sfet a este k tomu aj spojku obsluhovat, často mi to skapalo, to zlatý automat.
Tak ja budem asi opačného názoru ako väčšina, ale proste nevedieť šoférovať nie je žiadna hanba, proste sú ľudia ktorí sa to nenaučia nikdy, rovnako ako nie každý je talent na šport /spev a podobne. Radšej si to priznať a nesiliť to, lebo keď vidím na cestách čo niektorí ľudia dokážu , tak to radšej ozaj nech do auta nesadajú. Nedavanie prednosti, prípadne absolútne žiaden odhad (potom to dopadne tak že sa vyberie do križovatky ale zhaci sa a ostane tam , idem-nejdem), chaosenie, nezmyselné brzdenie a dalo by sa menovať ešte dlho. Takže nie, podľa mňa sa to nenaučí každý a čím skôr si to ten človek prizná, tým lepšie.
Bola som na pár jázd a až tam som zistila že na to nemám.ovladanie auta a teória v pohode ale keď som vo väčšej premávke, mám pomalé reflexy,stresujem...a obavam sa že to neprejde tak uvažujem skončiť

Chce to len prax- odporucam mino špicky- cez vikendy si natrenovat jazdy.