icon

Renovácia smaltovanej vane - vaše skúsenosti

15. feb 2026

Ahojte, mate skúsenosť s renováciou smaltovanej vane? Tú našu máme takmer 7 rokov a nedávno som si na nej všimla jemné škrabance a 2 malinké bodky - odbitý smalt. Lenže včera ma skoro porazilo keď som si všimla že z tých jemných škrabancov je poškodená vaňa... najskôr som myslela že tam dieťa niečo vylialo. Asi som jej ale sama dopomohla keď som čistila gumenú podložku so sódou a peroxidom..robila som to tak milión krát, no nikdy sa vani nič nestalo. Okolo odtoku je akoby hrdza, to máme od začiatku. Bolo mi povedané, že je to kvôli železitej vode a nedá sa to vyčistiť, no už aj tam to vyzerá horšie. Doslova za pár dní sa toto udialo. Na foto je akýsi ružový odtieň, ale ten tam v reále nie je.
Našla som na nete, že je možné vaňu renovovať bez nutnosti vyberania vane, buď novým smaltovaním, alebo vložením/vlepením laminátovej vane (neodlupuje sa povrch vane ako nátery a nové smalty a je vraj tvrdší a odolnejší povrch ako akryl).
Ocením ak máte skúsenosti s oboma metódami. Plastovú vaňu sme nechceli a preto sme kúpili smaltovanú. Vopred ďakujem za tipy aj prípadné recenzie na niekoho, kto to robí v Košiciach. Ďakujem! 🌷

marsmykkok
15. feb 2026

Odporúčam systém vaňa do vane, síce trocha to zmenší vaňu, ale inak super, máme tak už 6 rokov urobené. Náter som skúšala svojpomocne, pekné zo začiatku, ale raz niekde sa ti začne šúpať a ošúpe sa ti celá vaňa, zbytočná robota.

explorer666
15. feb 2026

Renovácia vane od firmy vyjde drahšie ako nová vana. Takže buď novú alebo ako riešenie, ktoré bude treba časom opakovane aplikovať - odmastniť a lokálne použiť na poškriabané miesto smaltovací sprej, tmel alebo dvojzložkovú farbu, navštív farby laky, prípadne stavebniny určite niečo budú mať.

autor
15. feb 2026
@explorer666

Renovácia vane od firmy vyjde drahšie ako nová vana. Takže buď novú alebo ako riešenie, ktoré bude treba časom opakovane aplikovať - odmastniť a lokálne použiť na poškriabané miesto smaltovací sprej, tmel alebo dvojzložkovú farbu, navštív farby laky, prípadne stavebniny určite niečo budú mať.

@explorer666 nova vaňa len v najkrajnešom prípade. Kedze mame zboku vane obklad, ktorý sa už nedá kúpiť a nemame ani náhradný, tak by sme tam museli popasovať niečo iné a to nechcem. Renovácia vychádza cenovo lacnejšie ako nová vaňa plus búracie práce a robota. Aspoň čo som pozerala.

autor
15. feb 2026
@explorer666

@explorer666 a svojpomocne to opravovať určite nejdem aby to vyzeralo dobre na chvíľu. 🫣

autor
15. feb 2026
@marsmykkok

Odporúčam systém vaňa do vane, síce trocha to zmenší vaňu, ale inak super, máme tak už 6 rokov urobené. Náter som skúšala svojpomocne, pekné zo začiatku, ale raz niekde sa ti začne šúpať a ošúpe sa ti celá vaňa, zbytočná robota.

@marsmykkok a kto vam to robil? Koľko vas to vyšlo?

marsmykkok
15. feb 2026
@anonym_autor

@marsmykkok a kto vam to robil? Koľko vas to vyšlo?

@anonym_autor Plastrekon, vtedy to vyšlo s montážou 260 eur.