icon

Druhy kvásku

ink
27. mar 2018
Strana
z4
ink
autor
27. mar 2018

Ahojte baby!

aký kvások máte doma? Ja mám klasiku žitný a bezlepkovú verziu kukuričný.
oba dva sú podarované, hoci o ten žitný som sa najprv snažila aj sama. Keď som z neho však robila sladké recepty,napríklad lievance, chutili ako pivo😒. stretli ste sa s tým?
Z podarovaného sú tie lievancejedna báseň! Tak neviem v čom to bolo 🙄

tinusiatko
27. mar 2018

@ink ahoj ja mam razny ,ktory som si vypiplala 😀 uz ma nie co viac ako rok a slape akohodinky. v TN som sa s nim uz aj podelila.Bezlepkovy mam kukuricny a s tym sa len zoznamujem,je darovany 😀

osky
27. mar 2018

Ja mam razny-cca rok a pol.
Ten na chlieb.
Na pecivo a kolace spaldovy/zalozeny 16.2.2018/
Bezlepkovy pohankovy/zalozeny 21.3.teraz /
A momentalne vyrabam kukuricny-ale mam len polentu.je hruba na to tak to nejak tazsie ide.vidno ze sa snazi ale od zalozenia 23.3. Je to najslabsi kvasok.musim zohnat kukuricnu muku.
A este som zalozila z cierneho amarantu-meliem si to na kavovom mlynku a ten ocividne pracuje.podobne ako pohankovy.je to experiment.

ink
autor
27. mar 2018

@osky wau. To znie ako cierny opasok v karate! Rešpekt 🙂 to by mi nikdy nenapadlo takyto experiment 🙂

simca06022011
27. mar 2018

My máme ražný, spaldovy, a biely sa mi zdá je klasika pšeničný 🙂 zakladá a stará sa o to môj chlap :D ja len poviem čo mi treba a čo idem robiť, rozmnoži a môžem ísť na to :D experimentovali sme ale dlho s múkou a receptami, a to je potom rozdiel.

natassa2
28. mar 2018

@tinusiatko mas cisto razny? Alebo mozem do razneho dat aj inu muku? Ja som z toho celkom nesvoja, ze neviem jak na to :-O

tinusiatko
28. mar 2018

@natassa2 ano mam cisto razny,mala som aj psenicny a spaldovy ale pokazili sa. razny je najstabilnejsi ,najmenej nachylny na kazenie sa. inak jeden detajl z prache. nemajte dlhodobo kvasok v nadobe s kovovim vickom,vtedy sa vie pokazit

simca06022011
28. mar 2018

@tinusiatko a v akej nádobe ho máš?

tinusiatko
28. mar 2018

@simca06022011 v sklenenej s keram.vickom z pepca 😀 par eurova investicia ale oplatila sa. aj ostatne musim prestahovat do takych 😉

simca06022011
28. mar 2018

@tinusiatko musím pozrieť, my zatiaľ zavaraninovy 🙂 ale problém je že ho nikdy nemáme dosť, čiže cakame kým sa rozmnoži vždy, nestihne sa pokazit

tinusiatko
28. mar 2018

@simca06022011 ja som akurat zamiesila na dva chleby a tiez mam zrazu malo kvasku 😀 ale z dlhodobeho hladiska je kovove vicko absolutne nevhodne

ink
autor
29. mar 2018

mne dokonca poradili, že raz za mesiac meniť nádobu, v ktorej kvások skladujem. A potom mesiaci sa mi fakt zdá, že je v tom kvásku akosi pomenej bubliniek, zatial som to riešila pridaním sladenky do rozkvasu, ale ako mením tie nádoby, príde mi ten kvások ozaj viac stabilný. tiež mám tie nadobky z Pepca a tie obmieňam. Pred vložením kvásku sterilizujem vo vriacej vode.

ink
autor
29. mar 2018

@simca06022011 to máš super pomocníka! tak to ozaj platí, že kváskuje celá rodina 🙂) vieš mi povedať ten rozdiel v chuti keď použiješ špaldový a ražný? možno sa nechám nalákať na založenie toho špaldového :P

tinusiatko
29. mar 2018

@ink aj ja som takto prekladala pol roka a terazuz vobec 😀 nas Timko ma rad svoj zababrany poharik 😀

ink
autor
29. mar 2018

@tinusiatko Timko je super meno :D

počuj, už som našla tú skupinu Pečieme s kváskom. tam ti žije! čo teraz s touto skupinou? 🙂

tinusiatko
29. mar 2018

@ink neviem co s nou 😀

osky
29. mar 2018

Pridajte sa k nam.v tej skupine to ozaj zije.a je tu este skupinka pecem.pecen ale tam uz to zije pomenej.

tina8522
1. apr 2018

ja síce nemám žiadny špeciálny recept, no pochválim sa, môj prvý chlebík ;)

ink
autor
1. apr 2018

@tina8522 to je obor! Krasny a isto aj chutny 🙂

greeny
1. apr 2018

Krásny, moje chleby sú vždy síce chuťovo výborné ale také málo nadychane a ťažké. Neviem kde robím chybu lebo aj keď kysnúť nechávam dlho nikdy sa mi nedvihne dvojnásobne. Kvások mám ražný

tina8522
1. apr 2018

@ink to sa len zdá, že obor 🙂 výborný

tina8522
1. apr 2018

@greeny ja som robila z pol.dávky, no droždie som dala celé a viac vody ako pisali

tinusiatko
1. apr 2018

@tina8522 preco drozdie?

tinusiatko
1. apr 2018

@greeny treba poriadne miesit,moze to byt tym uz prve miesenie musi byt dobre urobene potom su jemnejsie chleby

buchta666
1. apr 2018

Ahojte, prosim o radu: zalozila som si razny kvasok. zajtra bude mat 14dni. zatial je polozeny na kuch.linke. zajtra by uz mal ist do chladnicky? cely? do noveho pohara? ako casto sa bude dalej krmit? dakujem za rady

osky
1. apr 2018

@buchta666 po 14 dnoch z neho uz isto nieco mozes upiect.
Uz si z neho odoberala?ci mas skoro plny pohar?
Odober si z neho maximalne 2 PL a tie prikrm.lepsie na hustejsie.viac muky a menej vody.a tak si ho odloz do chladnicky.
Z ostatneho si upec chlieb.

Kvasok-pokial budes piect casto,budes aj casto krmit.
Pokial ho budes drzat v chladnicke,taci ho raz za tyzden vybrat,nechat trosku ohriat a odobrat na rozkvas.nechas si vzdy trosku a tu znova nakrmis.a das do chladu.

tina8522
2. apr 2018

@tinusiatko lebo situácia si to vyžiadala nemali sme chlieb vobec, nebolo casu na iny spôsob :/

ink
autor
2. apr 2018

@greeny skús do rozkvasu pridať cukor - najzdravšia forma je sladenka. prípadne datlový/ryžový sirup, ale keď nemáš tak aj klasika trstinový cukor. Kvások lúbi teplo a sladké. ale ako píše tinusiatko to miesenie je podstatné v tom, že tým vháňaš vzduch do cesta, prekysličuješ ho a tie bublinky v hotovom chlebíku sú presne tie miesta kam si dostala ten vzduch pri miesení. Dozvedela som sa, že miesiť je potrebné aspoň 5 minút, lebo vtedy sa naruší štruktúra lepku a kvások ho môže ľahšie spracovať.

ink
autor
2. apr 2018

@tina8522 ahoj, jasne, aj také sa stáva. Ja vtedy použijem "skratku". Dám viac kvásku, kludne aj o 4 lyžičky a rozkvas dám pracovať na radiátor, prípadne zavriem do rúry a vedľa neho položím hrnček s horúcou vodou. kvôli teplu. a to zopakujem aj po vypracovaní chlebíka. a bublinky po upečení tam sú pekné. ale rýchlejšie než kvasnice to veru nie je.

buchta666
4. apr 2018

@osky dakujem za radu, a v chladnicke ma byt viecko pevne utiahnute? netreba ho sem tam premiesat behom tyzdna? a po tyzdni prikrmujem 30g vody + 30g muky?

Strana
z4