Druhy kvásku
Baby, pomoc, rozkvas uz mam hotovy a napadlo mi spravit jablcny mrezovnik na ranajky. Mate overeny recept? Za kazdy tip vrucna vdaka :*
Mrezovnik je v k2 ale nie s jablkami.
Ak chces dam recept ale este som ho nerobila.len kostovala 😄
@osky poprosim nie do diskusi.sirenie receptov je porusenie autorskeho zakonava preto budem rada ak sa recepty neobjavia na ploche. Dakujem
Dievcata poprosim Vas,recepty len ako link na stranku odkial ho mate ,alebo ak su Vase napiste ,odfotte stranku s kuch.knihy ale recepty z kupovanych knih nie! Obzvlast pozor pri K1 a K2 autorky si to velmy pozorne strazia .Dakujem
@tinusiatko samozrejme.akceptujene to a viemo ton
áno áno, osky mi poslala do rp.
takže baby, na výbornú!
takže,u nás doma dnes kváskovo.
1. toustový chlieb. Minule sme tu riešili urýchlenie kváskovania. Napadlo mi dať do rozkvasu miesto muky a vody, múku a zakysanku. Predsalen ďalšie prospešné baktérie čo čoto popapkajú a predtrávia múku. Pridala som nie 1 ale 4 lyžice kvásku a do 5 hodín /nateplom mieste/ už bol rozkvas prebublinkovaný, zdvojnásobený. Čiže rozkvas 200 gr múky(ja som dala 100 špaldovej bielej a 100 ražnej chlebovej) 200 ml zakysanky/Acidka, 4 lyžice kvásku(ja som použila ražný).. Následne 300 špaldovej hladkej, 150-180 ml zakysanky, lyžička soli, lyžička chlebového korenia, a po 2/3 hodinách už možno piecť. Ja som piekla v plechu na srnčí chrbát, Môžte piecť so záparou klasicky, ale jatentokrát len 30 minut na 200 stupňoch a ešte 10 minút na 180.
ajsa dvihol,aj sa zbublinkovateľ, chuťovo mňam.
ok baby, nejde mi pridať fotku, takže musíte použiť svoju fantáziu :D
druhá vec čo sa u nás nakváskovala bol jablkový mrežovník. ďakujem ešte raz za recept. Upravila som si ho na naše pomery = 21mesačný nezbedník opakujúci "mňam mňam" až kým mu nenapečiem nejakú šmakotu. podelím sa o recept..
Jablkovy mrezovnik kvaskova verzia.
450gr spaldovej hladkej
250 gr masla (dala som roztopit do mikrovlnky,pozbierala biele a šup ho k múke)
2 lyzice mandloveho mlieka
Vanilka
2 vacsie vajicka
2 lyzicky ryzoveho sirupu
2 lyzice kvasku (pouzila som bezlepkovy kukuricny)
Vsetko mish mash a nechat dve hodiny v klude. Potom som pomucila dosku,trocha cesto poprekladala,supla na peciaci papier nastrihnuty presne format na plech. Na papieri som vyvalala cesto,aby akurat pokrylo celu plochu, preniesla na plech. Nastruhla som 3 velke jablka (ak su kysle,mixnite k nim hrozienka, ja som supla lyzicku datloveho sirupu) poukladala som jablka na cesto, posypala skoricou. A z kusku cesta,ktore som si odlozila bokom (staci 1/4) som porobila tenke mriezky. Potrela maslom, piekla na 170 st 50 minut. Je chutovo uplne ze fantasticky
Baby teraz mi napadlo, že založím zvlášť diskusiu s receptami. konkrétne so sladkými, aby sme si vedeli ľahšie dohľadať recepty podľa potreby. Kto si chce založiť diskuskusiu o pečive, má voľné pole pôsobnosti. Ja mám dnes v pláne kurz bezlepkového pečenia. Tie recepty z K1 ma trocha odrádzajú tým koľko rôznych múk je na to treba..tak uvidím ako sa k tomu ešte postavím.
@tinusiatko kráááásny! aj to narezanie je superské 🙂
@ink dakujem 😊 s narezanim este bojujem
tak dnes čosi neobvyklého. posledné mesiace pečiem len z bezlepkového (a to aj klasické lepkové chlebíky). Dnes ráno som si spomenula na jeden recept z kukuričného kvásku. Palacinky. Sú bez ďalšej pridanej múky.
Konkrétne potrebujete :
160 gr kukuričného kvásku
65 gr bieleho ovčieho/kozieho jogurtu
1 lyžička sladenky
1/2 lyžičky škorice
1 vajíčko.
Recept od jedného roku. Všetko zmiešať lyčičkou a vypekať na ghee alebo kokosáku. Sú také kyselkavé z kvásku a jogurtu, čiže na ranajky som mala verziu s ďatlovým sirupom a kešu maslom, na večeru so zeleninkou. Môj nejedák si vypýtal duplu.
Ahojte kocky,
Dlho predlho som tu nebola...sak ro poznate ,ked sa veci raz zacnu kazit tak je to v jednom svungu vsetko rad za radom...no ale neva ,zijem 😇 ...ale ze co som chcela...po dovolenke na ktorej bol kvasok so mnou (ficali sme na lievancoch ) som po navrate zistila ze peciem jedno ufo a frizby (neviem ako sa to pise snad chapete) za druhym...no celeeeee zle. Uz ma chytala panika ,stres a vobec...ale ...mesiac kvasku trvalo kym sa hodil do normal modu a zas fachci na plne obratky 😀tak ja len aby ste nepanikarili ak sa nedari...ono leto,teplo ,ine bakterie ine casy aostatne hned je zamiesene na problem...tak uzivajte prve skolske dni-mam doma cerstveho prvaka a ak cokolvek kdekolvek tak piste ,volajte ,emailujte ...poradim pomozem ❤ do kvaskovania krasky
@tinusiatko krásne napísané!
podelím sa o svoju dvojdňovú úvahu. Napadlo mi, že aké má kváskovanie fázy, že najprv som bola :
1. strachopud čo vyjde, či vyjde, prečo zas nevyšlo?!
2. sliedil - aké rôzne veci môžem ešte vyskúšať?
3. káskovací dôchodca : idem svoje osvedčené, lebo nemám čas na zlyhania, chcem chlieb, chcem ho klasicky superský, mám osvedčené recepty.
Poďme to zmeniť! Napadlo mi, že by sme si mohli robiť týždňové výzvy, každý sa podelí o svoj recept, alebo niektorý nový, alebo niektorý osvedčený. A každá ho v ten týždeň skúsime upiecť. Možno prídeme každá na niečo, čo nám vyhovuje inak a s akým grifom vyšiel recept lepšie. Každá, čo by sa do výzvy zapojila a zverejnila foto by dostala 25 srdiečok, víťazka vyberá ďalší recept do Ďalšej výzvy.
Čo vy na to baby?
@osky @simca06022011 @greeny @buchta666 @siska1313 @martina198414 @lubik87
(baby, označila som náhmatkovo každú, kto prispel do skupinky )
@ink fiha, má niečo do seba tvoja úvaha☺ momentálne sa u mňa prelínajú fázy sliedila a dôchodcu😁😁 dnes ráno som dala dva pivné. Naposledy som robila a tak strašne cítili pivom, že som ich nemohla jesť (som total abstinent). Tak včera repete, od 22hej chladnickove kysnutie a ráno upečené....tieto vôbec necítiť pivom. Praveze krásne vonia celý dom. Tak som asi minule niečo spravila zle. Jediné, čo som teraz zmenila, že som dala nealko pivo.
@tinusiatko krásne narezany, akurát som ho dnes robila, ale v špaldovej verzii. Skúšala som ho raz robiť ako väčšinu chlebov, teda rozkvas, potom všetky suroviny na cesto zmiešať s rozkvasom, dve hodky kusnut a 3x prekladať, potom 1,5hodky v osatke.....aaaaaa...nebolo to ono....pri tomto chlebíku mám odskusane, že sa treba držať receptu...inak je fantastický😉
@siska1313 ja som isla podla receptu ,ale niekde je chyba v programe ...mozno prilis cerstva muka...neviem...radila som sa aj s autorkou receptu a snad prideme na to kde je chyba 😉ale dakujem za radu ❤
@tinusiatko
@siska1313
baby, tak poďme do toho spolu! poďme si dať tento recept ako našu prvú spoločnú výzvu, a podelíme sa potom o to, čo sa osvedčilo a čo nie, čo vy na to?
Baby, prosim vas, viete mi poradit? mam darovany razny kvasok, dari sa mu a prosperuje. Moje pekarske vytvory su vsak nejedle. Skusala som dva krat celozrnny razny chlieb a raz spaldovy. rozkvas sa mi, myslim podaril, ale chlebiky po upeceni boli zvnutra strasne mokre. Som z toho nestastna, lebo recepty by mali byt overene, inym ludom sa daria chleby podla nich, Muky som mala z DM. Co robim zle a ako to napravit? ubrat vodu v recepte? (po upeceni som nechala chlieb chladnut na mriezke, takze v tom by problem nemal byt).
@guizui vnútri mokrý som nemala ani raz. Neboli nedopecene? Foto nemáš? Inak, keď robíš so spaldovou alebo celozrnnou mukou, treba tekutiny v recepte ubrať. Mne sa metodou pokus-omyl osvedčilo ubrať o 20-25g tekutiny, ak som robila výlučne špaldový alebo celodenný chlebík alebo pecivo.

@buchta666 tyzden by mal vydrzat v pohode.viecko neutahujem.je volne polozene na pohari