icon

Druhy kvásku

ink
27. mar 2018
siska1313
13. sep 2018

@lucuska28 mne vtedy chlebik cely zospodu praskol. Ale mokrý som ešte nemala.

tinusiatko
13. sep 2018

@ink oki 😀

guizui
13. sep 2018

@siska1313 neodfotila som, ale cez vikend skusim este raz a ak sa to znova nepodari tak odfotim. kolko zvyknete taky napr spaldovy chlebik piect? (z 500g muky).

@lucuska28 rozkvas som robila vecer, piekla som rano, takze to kvasilo 10-12h.

ink
autor
13. sep 2018

@guizui ahoj, Ďalšou možnosťou je, že chlebík len potreboval ešte chvílku dlhšie pobudnúť v rúre. Každá máme inú, a treba akceptovať jej možnosti a schopnosti. Moja sa napríklad strááááááášne dllllllllllllho vyhrieva, ale potom kúri jak čert. takže vždy z receptu uberiem 2 minuty so záparou a aj bez zápary. Apropó, problém môže byť aj zápara, raz keď som ju tam nechala o niečo dlhšie v rámci pokusu, či tak viac poskočí chlieb, som mala chlieb zvnútra viac vhlký.

tinusiatko
13. sep 2018

@guizui no jedna vec je rozkvas-plava ked je hotovy? Druha vec je samotne cesto a to ako je nakysnute . Ked chlebik vytiahnes a zaklopes nan duni? Boli truba a plech dost nahriate? Chladne chlieb na mriezke? Veeeela veci ,ale finale moze byt problem ,ktory opisujes ...a este -aj slaby kvasok moze byt problem a to je tiez vlastna skusenost 😉

skatulienka_sk
13. sep 2018

@guizui vieš, to kváskovanie je hotová alchýmia... mokrý chlebík som mávala keď mi skapínal kvások (musela som ho oživovať), na radu žien už nedokrmujem ražnou chlebovou ale ražnou celozrnnou a bublinkuje o dušu spasenú 🙂 , ťažký mokrý chlebík môže byť aj z múky - ak robíš čisto ražný napr., krásne nafúknuté balóny sú len pšeničné chlebíky, ten rozkvas 10-12 hodín, no neviem, netreba sa riadiť časom v recepte, ale silou vlastného kvásku, môjmu stačí cca 5 hodín a je hotový - sleduj ho, ak sa na ňom urobí tzv.čiapočka, je hotový, keď už klesne je prekvasený, ale ani tu netreba zúfať, stačí primiešať lyžicu múky a o hodinku môžeš miesiť cesto, hovorí sa, že chlebík v ošatke má kvasiť cca 2-3 hodiny, ja som na ten svoj zabudla a piekla ho až po 12-tich hodinách a bol úplne že TOP

guizui
13. sep 2018

@ink
@tinusiatko
@skatulienka_sk Dievcata, dakujem vam velmi pekne za postrehy. Skusim zo vsetkych nieco zobrat, skombinovat to a opat sa pokusit o kvaskovy chlebik 🙂

siska1313
13. sep 2018

@ink dobre, nejaké postrehy mám v príspevku hore, ale súhlasím😉

siska1313
15. sep 2018

@ink @tinusiatko tak, baby, naša výzva práve vytiahnuta z rúry. Všetko podľa receptu, len som nenarezala teraz. V osatke kysol 2 hodky, bala som sa prekysnutia, a keďže v chladničke čakajú ďalšie dva v ošatkách, nebolo kam dať, len piect. Dolu celý praskol, ale tuším je to balónik😉

ink
autor
16. sep 2018

@siska1313 kráááááásny! Ešte som zvedavá na rez, ale isto bude krásny prebublinkovaný. Parádny je 🙂
Aj ja už mám za sebou, poľka už je zjedená, dnes postnem foto 🙂

siska1313
16. sep 2018

@ink @tinusiatko detičky spia, tak pridávam fotku rezu. Chuťovo je úplne neskutočný, mňam, jeden z top chlebíkov u nás😁

siska1313
16. sep 2018

Inak, prvýkrát, čo sa mi hore takto kôrka oddelila...neviem, či tým, že som nenarezala, alebo niečím iným, lebo vždy narezavam, včera som skúsila bez...a toť výsledok😉

tinusiatko
16. sep 2018

@siska1313 krasny je ❤❤

tinusiatko
16. sep 2018

Babulky tak ja dnes bagetky ,konecne su ako maju byt len ich musim nabuduce vizualne krajsie urobit 😂

siska1313
16. sep 2018

@tinusiatko ďakujem💝

siska1313
16. sep 2018

@tinusiatko krásne, mňam..podľa ktorého receptu si robila? Už ich mám akosi veľa, musím si označiť, ktorý som skúšala a ktorý nie😁

tinusiatko
16. sep 2018

@siska1313 Helenkin recept z blogu

siska1313
16. sep 2018

@tinusiatko ten som robila, vizuálne vyzerali všelijako, ale muž mi ich "zozral" ešte v ten večer😁😁 a maďarský sa podaril?

tinusiatko
16. sep 2018

@siska1313 no vizual doladime 😂a k madarskemu som sa nedostala som chora tak nejak nesriham

siska1313
16. sep 2018

@tinusiatko tak to prajem skoré uzdravenie💝

tinusiatko
16. sep 2018

@siska1313 dakujem

ink
autor
16. sep 2018

Tak moja prvotina - maďarský. Je ozaj neskutočný, super nápad táto konkrétna výzva. Ja zo pšeničnej múky nepečiem vôbec, takže už len to, že som si musela ísť kúpiť pšeničnú múku bol pre mňa nezvyk.
Podaril sa mi pekný balónik, čomu sa teším. Miesto vody som pridala vodu z Tibi kryštálikov. Vtedy mám pocit, že je ešte o niečo lepšia elasticita pri prekladaní cesta. Ako naschvál mala naša rúra svoj deň blbec a nahrievala sa 4 hodiny!!!! Už som sa bála, že mi cesto prekysne, ale myslím, že to bolo len tak tak. Musela som však potom ubrať z času pečenia, lebo napokon rúra piekla ako divá. A miesto posledných 35 minút na 180 stupňoch stačilo v mojom prípade 25.
Ale recept určite ešte raz zopakujem.

ink
autor
16. sep 2018

A zároveň mám na mysli často tekvicový kváskový chlieb z Yeme. Tak som skúsila zapojiť bunku. Čisto špaldový chlebík. Miesto vody som do cesta šupla tekvicovú polievku z obeda a pridala celé kúsky pečenej hokaido tekvice. Tiež som piekla piatok a neviem, či sa na mňa v ten deň dohodla technika, ale teraz pre zmenu skolabovala váha a uprostred váženia múky sa rozhodla pre "tichú domácnosť". Išla som teda od oka a cesto som nechala viac hydratované. Prilepilo sa mi o ošatku asi na jednom milimetri štvorcovom, čo malo za následok pričapenie chleba na jednej strane. Ale v rúre pekne vyskočil a chuť aj farba na jednotku.
Tekvicový kváskový - čisto špaldový chlebík.

ink
autor
16. sep 2018

@tinusiatko ó, skoré udravenie 🌹

tinusiatko
16. sep 2018

@ink dakujem ,uz ma to nebavi uz som KO viac akoako tyzden 😭

siska1313
16. sep 2018

@ink wau, máš ho perfektný, aké oká krásne, tenučká kôrka...takže je psenicny podľa receptu? Môj čisto špaldový, o 20g menej tekutín. Čo sú tibi krystaliky? A to co je za rúra, že sa nahrieva 4h? Moja cca 20min a už mi raz začal horieť papier na pečenie pod chlebom. To bola ina action😁😁😁

majka0507
17. sep 2018

Ahojte, kvaskujem už nejakú tu dobu ale v poslednej dobe si neviem udržať kvasok, nechápem prečo 😞 proste stratí bublinky a koniec... neviete kde môže byt chyba?

siska1313
17. sep 2018

@majka0507 Ahoj, skúšala si ozdraviť? Akú múku používaš? Kde mavas kvasok, v chladničke či na linke?

majka0507
17. sep 2018

@siska1313 hej skúšala som aj ozdraviť, krásny bublinkovy bol, ešte aj susede som z neho dala , upiekla krásny chlebík a včera som ho vytiahla z chladničky a už bol zase bez bubliniek (potom ako som odobrala z neho a prikrmila). Dokrmujem raznou celozrnou a raznou chlebovou, tak na striedačku. Väčšinou ho mávam v chladničke.

ink
autor
17. sep 2018

@tinusiatko veru! stačilo! čím skôr nech si fit ❤️