icon

Druhy kvásku

ink
27. mar 2018
Strana
z4
ink
autor
17. sep 2018

@siska1313 ďakujem, tvoj je krásne okatý, si macher! 🙂
- rozkvas som robila z hladkej špaldovej.
- nedala som celú rascu, ale mletú kvôli malému
- miesto vody som vždy dávala vodu z tibi kryštálikov.

Tibi kryštáliky sú také malé priehľadné kryštáliky. Sú to živé baktérie, ktoré sa živia cukrom a následne vylužujú prospešné probiotické látky. Moja mama to kedysi pila ako žalúdkarka a upravilo sa jej trávenie. Ja teraz pestupej pre malého na imunitu, lebo sme tento rok čo to pobudli v nemocnici. Vyzerá to tak, že do vody s tibi kryštálikmi dáš asi na liter vody jednu lyžicu cukru, a po 24 - 48 hodinách preleješ cez sitko, zasa nakŕmiš kryštáliky a vodu ktorú si získala piješ. Je to vlastne vodný kefír. Tak ako kvások prekvasí múku aby si získala čo najviac benefitov, tak tie kryštáliky ti vlastne obohatia tú vodu a probiotiká v nej majú benefity na trávenie. Ale pomáha aj pri ekzémoch, mykózach, žalúdočných problémoch a pri zvýšení imunity. Ak chceš, pošlem ti 🙂

Ja tú vodu riedim malému, pijem ju ja, a dávam ju aj do kváskovania. Cesto je potom viac elastické a prebublinkované. Podarili sa mi takto aj recepty nad ktorými som už zlomila palicu 🙂

ink
autor
17. sep 2018

@majka0507 a keď pečieš ako to vyzerá s ním? je silný? Skús nestriedať múky a dokrmuj tou istou múkou a najlepšie aj tej istej značky.

siska1313
17. sep 2018

@majka0507 a prečo takto striedas muku, ked dokrmujes? Mozno sa mu to nepáči. Skús dokrmovat jednou a tou istou, napr.chlebovou, a aj tou istou značkou, ako písala aj @ink. Moja mama má kvasok odo mňa, dokrmovala chlebovou, potom ju nezohnala, tak dala celozrnnu, a kvasku sa to nepacilo. Vratila sa späť ku chlebovej a kvasok spokojny, bublinkuje, niekedy az z fľaše uteká. Vyskúšaj jednu stabilnu muku😉

siska1313
17. sep 2018

@ink no, imunita by nám pomohla doma všetkým😁 takže tie krystaliky das do vody, ocukris, po 24h precedis (prečo, cukor sa nerozpusti?), a dalej nerozumiem. Zas dolejes vodu v akom množstve a ocukris? Nie je to potom coraz sladsie?

siska1313
17. sep 2018

@ink a ďakujem krásne za srdiečka, v živote som ich tu toľko nemala💝💝💝

ink
autor
18. sep 2018

@siska1313 haha, tak si zvykaj, za každú výzvu letí 25 srdiečok 🙂 A tentokrát aj vyberáš recept, ktorý budeme skúšať všetky práve ty 🙂

Mám to v sklenenej nádobe s vekom, mám tam plus mínus 115gramov kryštálikov, liter vody, lyžicu cukru, to je povinná jazda. Inak môžeš pridať napríklad zázvor, alebo listy medovky, alebo sušené hrozienka, ďatle, hocičo, aby sisi prispôsobila chuť akú máte radi. Na ďalší den, vezmem sitko, precedím tú vodu z kryštálikov do nádoby, a kryštáliky zasa vrátim do flaše kde boli a zasa použijem nový liter vody a pridám cukor. Voda musí byť odstáta, aby nebola príliš chlórová, a ešte dôležitá podmienka, aby som nepoužila kovovú lyžičku a sitko, lebo kryštáliky neznášajú kov a potom dochnú.
Čo ti poviem, ďalšie "tamagochi" na doma :D Ale rada pošlem a aj na FB je strána o Tibi kryštálikoch a môžeš sa tam inšpirovať 🙂

siska1313
18. sep 2018

@ink ahaaaaaa, a pijes výlučne takuto vodu, alebo aj bez krystalikov a s krystalikmi len ako doplnok k výžive? Čo sa týka imunity, pomáha? Idem kuk stránku☺ ďakujem krásne💝💝💝 a receptik porozmýšľam a dnes napíšem😉

tinusiatko
18. sep 2018

@ink juuj ja som mala mliecne ,ale neprezili dovolenku-priznavam zabudla som na ne tak musim teraz pisat kamoske co ich doma ma aby ma zasobila 😇a dakujem aj ja za srdiecka 😘a chcem byt uz zdravaaaaaaaaaa

siska1313
18. sep 2018

@ink @tinusiatko baby, naša výzva sa týka len chlebíkov alebo veskerych kvaskovych pochutin? Doma zboznujeme olivový chlebík, ten sa celkom darí, tak som nedávno prvýkrát skúsila taliansky olivový koreň. Pokyny k pečeniu boli také neurčité, tak som piekla bez zapary. Veľmi sa nezdvihol. Chuťovo bol vynikajúci, ale.....tým, že bol placatejsi, rychlo tvrdol a na tretí deň už musel sliepkam. Chcem skúsiť, či by so zaparou nebol lepší. Múky v recepte som nahradila spaldovou, psenicnu vôbec nepoužívam. Tak ako, dáme si taliansky olivový koren (recept pekarnomanie.cz) alebo detský chlieb z k2?

tinusiatko
18. sep 2018

@siska1313 ktorykolvek recept je cajn 😀

tinusiatko
18. sep 2018

@siska1313 fajn sorry mobil 😂

ink
autor
18. sep 2018

@siska1313 Pijem obyčajskú vodu z vodovodu a toto k tomu ako doplnok. Mne najviac chutí zázvorové prevedenie, a to je ževraj aj na stiahnutie prípadného zápalu v tele.

Jes! Olivový koreň znie fantasticky! už teraz sa teším ako sa budem patlať v kuchyni. Od budúceho pondelka bude možnosť piecť v inej rúre, tak ja idem do toho! Aj so starou aj s novou, a vyšpekulujeme to dvihnutie nejako.
Baby, navrhujem si písať do novej diskusie, lebo ja sak týmto poznámkam chcem vracať a tuto sa to zarozpráva (čomu sa teším, že sa zarozprávame), ale praktická stránka je za novú diskusiu :D

ink
autor
18. sep 2018

@siska1313 a len pre uistenie, ide o tento recept?
http://www.pekarnomanie.cz/italsky-koren-s-cern...

siska1313
18. sep 2018

@ink jes!!!😁😁 áno, ten...som rada, ze idú so mnou piecť odborníčky😍😍 tak sa dohodneme na ten koreň, oki? A co s diskusiou? Som za novú všetkými desiatimi👍

siska1313
24. sep 2018

@ink @tinusiatko kočky, idem založiť novú diskusiu, nazvem ju napr. Naša výzva a označím vás tam💝💝💝

tinusiatko
24. sep 2018

@siska1313 oki 😉ja som zacala zas piect i ked este nie som uplne ok ...a jeden kvasok skoncil plesnivy v kosi 😭nastastie som si zakladny rozdelila.takze som nezostala bez kvasku...a dnes som oprasila aj bezlepkac ☺ a urobila kokosovomakove lievance

ink
autor
25. sep 2018

@tinusiatko waaaau, prosim si recept, o takej kombinácii som ešte nechyrovala a musí byť super

tinusiatko
25. sep 2018

@ink zlatko posielam IP lebo je to upraveny recept s bonusu ku k2 ...😉

tinusiatko
2. mar 2019

ahojteeee konecne som sa k Vam dostala ,mam zav sebou hospitalizaciu stahovanie,vyhodenie kvasku a zohnatie noveho a najnovsie peciem s lievito madre.tak snad aj ked som pn budem tu zas kusok castejsie

monika2525
19. nov 2019

Prosim viete mi poradit preco ma kvasok take male bubliny?ako ho dostat do formy?

ink
autor
19. nov 2019

@monika2525 ahoj, aj keď má malé bublinky, je funkčný, ale máš ho dosť veľa, použi ho do rozkvasu a ponechaj tak jednu lyžicu a prikŕm dvoma. Alebo je druhá možnosť, že ho použiješ celý do rozkvasu a následne z už hotového rozkvasu odoberieš do fľašky na neskôr.

osky
19. nov 2019

@monika2525
Mas ho iba volne,ci davas aj do chladnicky?
Mas hp urcite riedky.
Nakrm na husto,fakt,akurat co ho rozmiesas,na taku lepkavu mäkksiu gulku.
Uvidis ake bubliny zacne hadzat😉
Mne takto vydrzi v chlade,aj 10 dni ...a ma oka ako pav

monika2525
19. nov 2019

Mam ho v chladnicke cely cas..dakujem za radu...odobrala som z neho lyzicu do cisteho pohara a prikrmila aby bol hustejsi...necham ho ma linke ci do chladnicky?

simca06022011
19. nov 2019

Podla mna je ok ten kvasok, ked je chladnickovy, on zacne hadzat bubliny ked sa z neho urobi rozkvas.. ja ho uz odkladam tiez za pohar, nikdy nie len jednu lyzicu, lebo je to malo :D ROzkvas potom uz nerobievam 12h, iba trochu dokrmim, necham ohriat vonku par hodin, alebo kym idem do prace a ide sa piect.

osky
19. nov 2019

@monika2525 podla toho,kedy sa chystas piect.
Zo 2 dni ti popri krmeni vydrzi aj bez,ale je ho fakt vela,musela by si uz davat iba muku...
Ak sa nechystas piect,tak urcite odober,nakrm a do chladu.
Je logicke aj co pise
@simca06022011 ale zase-ak chces casto piect.
Lebo naco by si duchlila v chlade tyzden tolko stareho kvasu?🤔
Ja mam ozaj minimum.
Ked viem ze chcem piect,vyberem ho a riadne nakrmim,az tak,ze vykvasi po vrch poharika.
Ale ja mam 4 rozne kvasy tak ,potom mi to miesto rozkvasu staci.
Inak treba rozkvas...
Bude lepsi chlieb.

simca06022011
19. nov 2019

@osky chlieb mam vyborny, uplne rovnaky ako ked robim rozkvas. Ale toto praktizujem asi len asi mesiac takto... a som uplne spokojna :D PRedtym som ale tiez neodkladala lyzicu, ved na velky chlieb potrebujem 2-3 lyzice kvasku aby mi to vacsie mnozstvo rozkvasu zvladlo za tych 12h urobit.
Ale treba si poskusat 🙂

monika2525
19. nov 2019

Prosim vas mate overeny recept na chlebik ...? Taky co zvladne zaciatocnik ako ja?

gilmorka
13. apr 2020

Ahojte. Viete mi poradit, vcera som si skusila zalozit lievito madre, mam ho na linke v 7decovom pohari, srobovacie vicko mam len polozene, nezatocene. Dnes rano pozeram, ze vrch lievito mam trosku ohnednuty, to je normalna reakcia? Ci mam pritiahnut vicko, oxiduje to, alebo co?

Strana
z4