icon

Jednoduché recepty s ražným kváskom

avatar
zuzulienocka78
7. nov 2025

Ahojte,
nemáte nejaké jednoduché recepty, kde by som využila ražný kvások?
Nie som kváskový expert, skôr sa mi nedarí ako darí. Hľadám niečo overené a jednoduché, pečivo, chleba.
Robievala som chlieb podľa receptu M. Čírovej, zmazala video a odvtedy neviem nájsť nejaký recept, čo by mi vyšiel.

avatar
lukbe
7. nov 2025

@zuzulienocka78 skus fb skupiny o kvaskovaní. Sú tam aj videá postupu. Treba hľadať a čítať komentáre.

anonym_bf029a
7. nov 2025

Pozri maskrtnica, cuketka a vune chleba
Od nich mi vzdy vsetko vyjde, ci kvaskove ci drozdove
A zaklad je mat zdravy aktivny kvasok
Razna muka sa mi osvedcila asi naj ta na kvaskovanie

anonym_bf029a
7. nov 2025
avatar
zuzulienocka78
autor
7. nov 2025
@anonym_bf029a

@anonym_bf029a Od nelkafood som skúšala, asi to bol iný - nejaký "jednoduchý" a nevyšiel. Ja nie som moc kamarát ani s kysnutým cestom, potrebujem ísť presne podľa receptu, neviem robiť "od oka" :-/

anonym_bf029a
7. nov 2025
@zuzulienocka78

@anonym_bf029a Od nelkafood som skúšala, asi to bol iný - nejaký "jednoduchý" a nevyšiel. Ja nie som moc kamarát ani s kysnutým cestom, potrebujem ísť presne podľa receptu, neviem robiť "od oka" :-/

@zuzulienocka78 tak ja s chlebmi moc nepiplem, nakrmim kvasok den predtým nez z neho chcem robit rozkvas, potom ke zaklad nechat poriadne vykysnúť cesto aj v mise, aj v osatke a vyjde to..

avatar
nevenka
7. nov 2025

Tam je zaklad nechat poriadne vykysnut, mala som nedokysnute velmi dlho, lebo som sa bala prekysnutia. Ja uz robim vacsinou len z lievita, psenicneho tuheho kvasku, ked je na vrchole, odoberam do cesta 120g na 500 g muky, asi 400 tekutiny, v robote necham vymiestit, ak psenicny, tak aj 20 min., kym sa neodliepa od stien misy, a dam kysnut. Toto je, ze tam sa riadit neda casmi, lebo kazdy ma inak silny kvasok, inak teplo doma, vlhkost. Toto je doat o odhade. Nie vzdy sa podari, ale zjest sa da vzdy.

anonym_bf029a
7. nov 2025

A mne veru kysne dlho cesto, kym je pekne nafuknute, v mise aj 4hod, v osatke take 3.. v lete je to rýchlejšie, ale teraz nie. A niekomu inému by uz mozno vyliezlo cesto na linku za ten cas 🙈

avatar
zuzulienocka78
autor
8. nov 2025
@anonym_bf029a

@zuzulienocka78 tak ja s chlebmi moc nepiplem, nakrmim kvasok den predtým nez z neho chcem robit rozkvas, potom ke zaklad nechat poriadne vykysnúť cesto aj v mise, aj v osatke a vyjde to..

@anonym_bf029a Keď ja som taký debil, v recept 3 hodiny, dám si časovač. Všade radia, ako má vyzerať cesto keď je "hotové", ja to neviem tak od oka :-/

avatar
zuzulienocka78
autor
8. nov 2025
@nevenka

Tam je zaklad nechat poriadne vykysnut, mala som nedokysnute velmi dlho, lebo som sa bala prekysnutia. Ja uz robim vacsinou len z lievita, psenicneho tuheho kvasku, ked je na vrchole, odoberam do cesta 120g na 500 g muky, asi 400 tekutiny, v robote necham vymiestit, ak psenicny, tak aj 20 min., kym sa neodliepa od stien misy, a dam kysnut. Toto je, ze tam sa riadit neda casmi, lebo kazdy ma inak silny kvasok, inak teplo doma, vlhkost. Toto je doat o odhade. Nie vzdy sa podari, ale zjest sa da vzdy.

@nevenka Veď to, že toto ja nejako neviem, tak neviem, či sa na to nevyprdnem :-/

avatar
princezna_bosorka
8. nov 2025

@zuzulienocka78 nelkafood vianocka je mega lahka (len si treba zjednodusit pletenie vianocky a celkovo recepty od nej - mne sa dari aj jej chleba, sisky, naan, bryndzove pagace...

anonym_bf029a
8. nov 2025

A robievas s kysnutym cestom? Take iste je aj kvaskove, ked zvacsi objem 2x.. akurat ze to trva dlhsie..
Ked nerobievas, mozno skús, je to časovo rýchlejšie a vychytas muchy mozno skor..

avatar
zuzulienocka78
autor
8. nov 2025
@anonym_bf029a

A robievas s kysnutym cestom? Take iste je aj kvaskove, ked zvacsi objem 2x.. akurat ze to trva dlhsie..
Ked nerobievas, mozno skús, je to časovo rýchlejšie a vychytas muchy mozno skor..

@anonym_bf029a Práve ani s tým kysnutým nie som kamarát. Odkedy mám robot, tak aspoň pomôže vymiesiť ... teraz napr. robievam také pečivo s droždím, kysnuté, ale to sa skoro vôbec nemiesi a vždy mi vyjde super.
Inak ja keď chcem mať istotu, že zdvojnásobí, si to musím odfotiť 🙂 Ako čistý amatér som ...