icon

Jednoduché recepty s ražným kváskom

zuzulienocka78
7. nov 2025

Ahojte,
nemáte nejaké jednoduché recepty, kde by som využila ražný kvások?
Nie som kváskový expert, skôr sa mi nedarí ako darí. Hľadám niečo overené a jednoduché, pečivo, chleba.
Robievala som chlieb podľa receptu M. Čírovej, zmazala video a odvtedy neviem nájsť nejaký recept, čo by mi vyšiel.

lukbe
7. nov 2025

@zuzulienocka78 skus fb skupiny o kvaskovaní. Sú tam aj videá postupu. Treba hľadať a čítať komentáre.

anonym_bf029a
7. nov 2025

Pozri maskrtnica, cuketka a vune chleba
Od nich mi vzdy vsetko vyjde, ci kvaskove ci drozdove
A zaklad je mat zdravy aktivny kvasok
Razna muka sa mi osvedcila asi naj ta na kvaskovanie

anonym_bf029a
7. nov 2025
zuzulienocka78
autor
7. nov 2025
@anonym_bf029a

@anonym_bf029a Od nelkafood som skúšala, asi to bol iný - nejaký "jednoduchý" a nevyšiel. Ja nie som moc kamarát ani s kysnutým cestom, potrebujem ísť presne podľa receptu, neviem robiť "od oka" :-/

anonym_bf029a
7. nov 2025
@zuzulienocka78

@anonym_bf029a Od nelkafood som skúšala, asi to bol iný - nejaký "jednoduchý" a nevyšiel. Ja nie som moc kamarát ani s kysnutým cestom, potrebujem ísť presne podľa receptu, neviem robiť "od oka" :-/

@zuzulienocka78 tak ja s chlebmi moc nepiplem, nakrmim kvasok den predtým nez z neho chcem robit rozkvas, potom ke zaklad nechat poriadne vykysnúť cesto aj v mise, aj v osatke a vyjde to..

nevenka
7. nov 2025

Tam je zaklad nechat poriadne vykysnut, mala som nedokysnute velmi dlho, lebo som sa bala prekysnutia. Ja uz robim vacsinou len z lievita, psenicneho tuheho kvasku, ked je na vrchole, odoberam do cesta 120g na 500 g muky, asi 400 tekutiny, v robote necham vymiestit, ak psenicny, tak aj 20 min., kym sa neodliepa od stien misy, a dam kysnut. Toto je, ze tam sa riadit neda casmi, lebo kazdy ma inak silny kvasok, inak teplo doma, vlhkost. Toto je doat o odhade. Nie vzdy sa podari, ale zjest sa da vzdy.

anonym_bf029a
7. nov 2025

A mne veru kysne dlho cesto, kym je pekne nafuknute, v mise aj 4hod, v osatke take 3.. v lete je to rýchlejšie, ale teraz nie. A niekomu inému by uz mozno vyliezlo cesto na linku za ten cas 🙈

zuzulienocka78
autor
8. nov 2025
@anonym_bf029a

@zuzulienocka78 tak ja s chlebmi moc nepiplem, nakrmim kvasok den predtým nez z neho chcem robit rozkvas, potom ke zaklad nechat poriadne vykysnúť cesto aj v mise, aj v osatke a vyjde to..

@anonym_bf029a Keď ja som taký debil, v recept 3 hodiny, dám si časovač. Všade radia, ako má vyzerať cesto keď je "hotové", ja to neviem tak od oka :-/

zuzulienocka78
autor
8. nov 2025
@nevenka

Tam je zaklad nechat poriadne vykysnut, mala som nedokysnute velmi dlho, lebo som sa bala prekysnutia. Ja uz robim vacsinou len z lievita, psenicneho tuheho kvasku, ked je na vrchole, odoberam do cesta 120g na 500 g muky, asi 400 tekutiny, v robote necham vymiestit, ak psenicny, tak aj 20 min., kym sa neodliepa od stien misy, a dam kysnut. Toto je, ze tam sa riadit neda casmi, lebo kazdy ma inak silny kvasok, inak teplo doma, vlhkost. Toto je doat o odhade. Nie vzdy sa podari, ale zjest sa da vzdy.

@nevenka Veď to, že toto ja nejako neviem, tak neviem, či sa na to nevyprdnem :-/

princezna_bosorka
8. nov 2025

@zuzulienocka78 nelkafood vianocka je mega lahka (len si treba zjednodusit pletenie vianocky a celkovo recepty od nej - mne sa dari aj jej chleba, sisky, naan, bryndzove pagace...

anonym_bf029a
8. nov 2025

A robievas s kysnutym cestom? Take iste je aj kvaskove, ked zvacsi objem 2x.. akurat ze to trva dlhsie..
Ked nerobievas, mozno skús, je to časovo rýchlejšie a vychytas muchy mozno skor..

zuzulienocka78
autor
8. nov 2025
@anonym_bf029a

A robievas s kysnutym cestom? Take iste je aj kvaskove, ked zvacsi objem 2x.. akurat ze to trva dlhsie..
Ked nerobievas, mozno skús, je to časovo rýchlejšie a vychytas muchy mozno skor..

@anonym_bf029a Práve ani s tým kysnutým nie som kamarát. Odkedy mám robot, tak aspoň pomôže vymiesiť ... teraz napr. robievam také pečivo s droždím, kysnuté, ale to sa skoro vôbec nemiesi a vždy mi vyjde super.
Inak ja keď chcem mať istotu, že zdvojnásobí, si to musím odfotiť 🙂 Ako čistý amatér som ...