icon

Kváskové pečivo

avatar
siska1313
30. apr 2018

Dobré ráno, dievčatá. Ohľadom kvaskovania mám pár otázok:
1. Z kvasku som odložila do chladničky asi 3PL a teda mám z toho materský kvasok. Ostatný kvasok miniem, mám nachystane na kvaskove rožky. Ale..kým miniem zostatkovy kvasok, mám dokrmovat ten materský, keď z neho nebudem odoberať?
2. Na rožky mám nachystane 3 dávky, keďže som ich už robila a fantázia, padli za jedno poobedie. Môžem ich po upeceni dať do mraziaka? Prípadne cesto po finalnom vykvaseni dat bez pecenia do mraziaka a upiect podľa potreby? Môže sa to? Ak áno, ako dlho sa adi pecu take mrazene?

Strana
z2
avatar
martina198414
30. apr 2018

Ak nebudeš piecť z materského kvásku dlhšie, treba ho časom dokrmovať, podľa toho, aký ho máš silný. Ja sledujem bublinky a jeho vôňu, ake cca každé 4 dni ho dokŕmim, keď dlhšie nepečiem. Niekedy z neho odoberiem lyžicu (i keď nejdem robiť rozkvas) a dokŕmim.

avatar
siska1313
autor
30. apr 2018

@martina198414 ďakujem😊 a do mraziaka nedavas?

avatar
ink
30. apr 2018

Ahoj, super gratulujem! aj ku silnému kvásku aj k vydareným rožkom, paráda!
Ako už povedala martinka, treba prikrmovať najlepšie 2krát za týždeň. Čo sa týka rožkov, mrazila by som už upečené rožteky. Má to aj zdravotné benefity 🙂

avatar
topasitta
30. apr 2018

@siska1313 ahoj 😊 aky recept mas na kvaskove rozky?

avatar
siska1313
autor
30. apr 2018

@ink ďakujem krásne💖

avatar
siska1313
autor
Odpoveď bola odstránená
avatar
siska1313
autor
Odpoveď bola odstránená
avatar
siska1313
autor
Odpoveď bola odstránená
avatar
siska1313
autor
Odpoveď bola odstránená
avatar
siska1313
autor
30. apr 2018

@topasitta recept som odfotila, ktoviepreco od poslednej strany😀😀

avatar
topasitta
30. apr 2018

@siska1313 nemam ju. Dakujem, si zlata 😊 ja peciem len chlieb, raz som skusala zemle, no a moc sa mi nepodarili 😁 skusim rozky, som zvedava

avatar
ink
30. apr 2018

Jéj, baby, na toto bacha, Naty s Danielou ako autorky knižky o kváskovaní majú zlé skúsenosti s týmto postovaním fotiek z ich knihy na net. Niekto dal celú ich prvú knižku na net a prišli tak o nemalé tržby. Takto verejne to preto neodporúčam, mohli by ste si to poslať cez IP? Nechcem buzerovať ozaj, len už predvídam to rošošo čo by sa zachvíľku spustilo. Nehnevajte sa.

avatar
siska1313
autor
30. apr 2018

@ink jeeeeejj, to ma ani nenapadlo. Jasné, skusim, ďakujem😉

avatar
martina198414
30. apr 2018

@siska1313 Nedávam do mraziaka cesto, jedine už niečo upečené 😊 Poprípade som 2krát skúsila dať cesto v ošatke finálne vykvasiť do chladničky (aj keď som tomu neverila) a za 14 hodín parádne nakyslo i v tom chlade a šup do rúry. Chlebík sa vydaril 😉

avatar
siska1313
autor
30. apr 2018

@martina198414 super, dobre vedieť, že aj toto funguje☺

avatar
tinusiatko
6. máj 2018

Babovka 😊

avatar
tinusiatko
6. máj 2018

Chlieb s jablckovym pivom

avatar
siska1313
autor
6. máj 2018

@tinusiatko jeeeeej, to je krásne, máš formu a ošatku s takym vzorom? Ja mám osatky len pedigove, tam vzor nie je, len tie pruzky. A v ovalnej osatke, keď ju vyklopim na plech, ten chlebik tak nejak splaskne, aj ked v osatke drzal tvar. V okruhlej mam chlebik krasny. A recept na tento chlebik je v knihe kvaskovanie 2? Lebo jednotku mám a jablkove pivko tam nie je. Ci je to ten pivny chlebik z jednotky? Vyzerá úžasne

avatar
siska1313
autor
6. máj 2018

@tinusiatko fuuuuha, toto už je iný level. Je naaaaadherna👍

avatar
martina198414
6. máj 2018

@siska1313 Myslím, že vzor je vyrezaný pred pečením žiletkou alebo ostrým nožom. I mne sa raz podaril, ale nie až tak pekne narezaný. Pšenično-ražný z K1.

avatar
siska1313
autor
6. máj 2018

@martina198414 krásny. Okruhly sa mi pekne da narezat. Ovalny nedrzi tvar a keď skúšam narezat, ubieha do strán a potom po upeceni zostane capaty. Chutí vyborne, len ten tvar😞

avatar
martina198414
6. máj 2018

@siska1313 Hmmm, neviem, v čom by mohla byť chyba 😐

avatar
tinusiatko
6. máj 2018

@siska1313 chlebik je narezany ziletkou domaci 😍a babovka je v silikonovej forme pecena 😊

avatar
tinusiatko
6. máj 2018

@siska1313 je z K1 zarabany je jablkovym sajderom . Ak chlebik splaskne moze to byt tym ze je prekvaseny alebonim moc buchnes o plech pri vyklapani. A aj musi byt riadne nahriaty plech

avatar
siska1313
autor
6. máj 2018

@tinusiatko ďakujem za radu😘

avatar
tinusiatko
6. máj 2018

@siska1313 nie je za co. Kludne pis ss keby nieco. Este mi napadla jedna vec ktora bola chyba u mna ...cesto musi byt riadne premiesene. Ak malo miesis tak sa chlebik netaha do vysky ale do sirky. Ak by bol.problem iba v ovalnych chlebikoch tak este aj stacanie.do osatky 😉

avatar
ink
9. máj 2018

krááása, radosť sa na tieto výtvory pozerať, och a čo už je to ich potom aj s radosťou zjesť 🙂
ja som včera skúsila prvý raz zapletanky od Naty a palec hore.
Apropó, asi pridám do pravidiel, že za každú foto chlebíka pošlem srdiečko šikovnici čo ho piekla. Nemôžem si pomôcť, vyzerajú fantasticky 🙂

avatar
ink
10. máj 2018

tak u nás dnes takto. Plnené pizza štangle syrom pecorino. Pecorino je ovčí syr, nahrádzam ním v receptoch soľ. Nakoľko je malý nejedák, tento syr je u mňa zbraň číslo 1. Pecorino zvyšuje chuť do jedla. A deravé bagetky ako bonus :D
Recept na cesto je podľa zapletaniek od naty.

avatar
siska1313
autor
10. máj 2018

@ink no ja len ziram, čo všetko popečiete. Ako dlho kvaskuješ? Kedy človek naberie odvahu na experimentovanie? Vyzerá to úžasne👍👍👍 ja sa držím striktne receptov. V akom pomere nahradzas soľ tým syrom? Keď je napr. 1čl soli, koľko ho dáš? A kde ho kupuješ?

avatar
tinusiatko
12. máj 2018

Americke bagely a tyčinky od Pinoccia

Strana
z2