Pravidelné kváskové výzvy - recepty
Každá kváskujúca posadnutosť má podľa mňa svoje štádiá. Táto diskusia je miestom, kde si nadšenie z kváskovania môžme utužovať spoločnými výzvami.
Ak je recept, ktorý je tvoj obľúbený, alebo taký, ktorý žiaľ nevychádza ani na niekoľko pokusov tak, ako by si chcela, sem s ním. Vyskúšame ho urobiť všetky - zapojíme sa do výzvy. A spoločne si pozdieľame tipy, čo sa nám osvedčilo.
Každá, ktorá sa do výzvy zapojí a uverejní fotku a nejakú radu, dostane véľa <3 srdiečok. 🙂
Ako dlho nechávate chlebík kysnúť pred pečením?
@pralinka86 krásne, hlavne tá knedla, tá sa mi akosi nedarí. Podľa akého receptu robíš?
@dolynkag ja nechavam ako ktorý.. priemerne 2 hodiny v osatke/forme na chlieb, ale ak je tam viac celozrnnej múky, tak aj dlhšie. Čisto celozrny ražný kysne 4hod. Chladnickove kysnutie moc nerobim, tam mi to kysne pomaly, 12-16h
@siska1313 knedľa je podľa tohto:
Rozkvas: 70g vody a 70g hladkej múky, 1pl kvasku
Cesto: hotový rozkvas, 1 vajíčko, 1lyzicka soli a cukru, 100ml mlieka, 250g polohrubej alebo hrubej múky
Cesto necháme kysnúť 2hodiny, potom vytvarujeme jednu väčšiu alebo 2 menšie knedle a nechame kysnúť ďalšie 2hod. Kysnúť moze v osatke pre lepsi tvar. Parime 20min väčšiu knedľu alebo 16min menšie knedle. Knedľu mam na paperi na pečenie a len to cele prenesiem do hrnca a parim teda spolu s papierom na pečenie. Knedľa sa neprilepi potom
@pralinka86 ďakujem, môžem múku nahradiť spaldovou?
@siska1313 začínala som miesením rukou, ale rýchlo a to omrzelo, a teraz mám ten najobyčajnejší mixér s hnetacími hákmi čo už má aspoň 15 rokov. Niekde som čítala, že sa osvedčilo miesiť mixérom tri minuty, potom mať 10 minút pauzu a potom zasa vymiesiť takých 10 minút. Že vtedy sa cesto najlepšie prevzdušní, spojí a tá pauza v miesení zasa napomôže lepku nech sa nechá popapkať tomu nášmu čarovnému kvásku.
Poďme si vybrať jeden rovnaký recept a skúsme to. Čo ty na to? 🙂
@dolynkag ahoj, to je rôzne, v lete menej a teraz sa mi zdá že v zime ešte menej, tie naše radiátory, alebo teplá kuchyňa, keďže kváskujem vždy popri varení. Čiže skús ďobnúť prstom, či sa vytvorí jamka na ceste a ako rýchlo sa vracia cesto späť. Keď sa späť nevracia, už je prekvasený.
@pralinka86 super tip s tým papierom na pečenie, ďakujeme 🙂
@siska1313 pri knedli ju nemam vyskusanu, ale predpokladám, žeby nemal byť problém.. mozno bude treba doladiť množstvo tekutín, ale malo by to fungovať 🙂
@pralinka86 ďakujem💞💞💞
@dolynkag zmiešať múku a tekutinu a kvasok, nechať 2hodky, potom pridať ostatné suroviny, ako soľ, prípadne zemiak, semiacka, nechať 2 hodiny, počas nich prekladať, potom stocit do ošatky a buď na linke 1,5-2hodky alebo v chladničke min.12 hodín. Ktorýkoľvek recept si vieš takto upravit, zratas muku, ktorá ide do rozkvasu+do cesta, to isté s tekutinou, pridáš kvasok. Zvyšok ako píšem hore. Ja ich robím len ak rychlo potrebujem chlieb. Inak normálne s rozkvasom, predsa sa to lepsie všetko rozloži, keď to dlhšie trvá. Ale aj takto narychlo je chlebik zdravší a lepší ako kupovana verzia.
Tak pokus miešania cesta 3 minúty, pauza a 10 minút v mojom prípade dopadol dobre.
Keď som ho dala na pekáč, vyzeral skôr ako piizza než chlieb 🤭 ale pochlapil sa a pekne sa dvihol.

tie chlebíky sú fakt úžasné, moje pečivo väčšinou už chutí celkom ok ale ten vzhlad...