icon

Pravidelné kváskové výzvy - recepty

ink
18. sep 2018

Každá kváskujúca posadnutosť má podľa mňa svoje štádiá. Táto diskusia je miestom, kde si nadšenie z kváskovania môžme utužovať spoločnými výzvami.
Ak je recept, ktorý je tvoj obľúbený, alebo taký, ktorý žiaľ nevychádza ani na niekoľko pokusov tak, ako by si chcela, sem s ním. Vyskúšame ho urobiť všetky - zapojíme sa do výzvy. A spoločne si pozdieľame tipy, čo sa nám osvedčilo.
Každá, ktorá sa do výzvy zapojí a uverejní fotku a nejakú radu, dostane véľa <3 srdiečok. 🙂

nistika
26. nov 2018

tie chlebíky sú fakt úžasné, moje pečivo väčšinou už chutí celkom ok ale ten vzhlad...

siska1313
26. nov 2018

@nistika vzhľad dostaneš do rúk, to je prax, ja pečiem min.2x týždenne. Manitoba je kvalitná talianska pšeničná múka, oveľa vyzivnejsia ako tá naša pšeničná

dolynkag
26. nov 2018

Ako dlho nechávate chlebík kysnúť pred pečením?

pralinka86
26. nov 2018

Konečne sa podarila aj kvaskova knedľa a v pozadí ešte je semienkova špaldová tehlička

siska1313
26. nov 2018

@pralinka86 krásne, hlavne tá knedla, tá sa mi akosi nedarí. Podľa akého receptu robíš?

siska1313
26. nov 2018

@dolynkag v osatke nechávam 3 hodiny na linke, alebo min.12hodin a viac v chladničke

dolynkag
26. nov 2018

@siska1313 a potom ked vyberieš z chladničky, necháš ešte vonku a tak pečieš? mne nejako poslednú dobu nerastu tie chlebíky, ani kaiserky nenarasli vôbec

siska1313
26. nov 2018

@dolynkag nie, vyberiem a hneď ide do rury. Netreba ozdraviť kvasok?

pralinka86
26. nov 2018

@dolynkag ja nechavam ako ktorý.. priemerne 2 hodiny v osatke/forme na chlieb, ale ak je tam viac celozrnnej múky, tak aj dlhšie. Čisto celozrny ražný kysne 4hod. Chladnickove kysnutie moc nerobim, tam mi to kysne pomaly, 12-16h

pralinka86
26. nov 2018

@siska1313 knedľa je podľa tohto:
Rozkvas: 70g vody a 70g hladkej múky, 1pl kvasku
Cesto: hotový rozkvas, 1 vajíčko, 1lyzicka soli a cukru, 100ml mlieka, 250g polohrubej alebo hrubej múky
Cesto necháme kysnúť 2hodiny, potom vytvarujeme jednu väčšiu alebo 2 menšie knedle a nechame kysnúť ďalšie 2hod. Kysnúť moze v osatke pre lepsi tvar. Parime 20min väčšiu knedľu alebo 16min menšie knedle. Knedľu mam na paperi na pečenie a len to cele prenesiem do hrnca a parim teda spolu s papierom na pečenie. Knedľa sa neprilepi potom

dolynkag
26. nov 2018

@siska1313 kvások je ok, mám ho nový cca 1-2 mesiace, krásne narastie, ked ho nakrmim, neviem, kde robím chybu, chlebík je hustejší, min. rok sa mi lepšie darili chlebíky.

siska1313
26. nov 2018

@pralinka86 ďakujem, môžem múku nahradiť spaldovou?

ink
autor
26. nov 2018

@siska1313 začínala som miesením rukou, ale rýchlo a to omrzelo, a teraz mám ten najobyčajnejší mixér s hnetacími hákmi čo už má aspoň 15 rokov. Niekde som čítala, že sa osvedčilo miesiť mixérom tri minuty, potom mať 10 minút pauzu a potom zasa vymiesiť takých 10 minút. Že vtedy sa cesto najlepšie prevzdušní, spojí a tá pauza v miesení zasa napomôže lepku nech sa nechá popapkať tomu nášmu čarovnému kvásku.

Poďme si vybrať jeden rovnaký recept a skúsme to. Čo ty na to? 🙂

ink
autor
26. nov 2018

@dolynkag ahoj, to je rôzne, v lete menej a teraz sa mi zdá že v zime ešte menej, tie naše radiátory, alebo teplá kuchyňa, keďže kváskujem vždy popri varení. Čiže skús ďobnúť prstom, či sa vytvorí jamka na ceste a ako rýchlo sa vracia cesto späť. Keď sa späť nevracia, už je prekvasený.

ink
autor
26. nov 2018

@pralinka86 super tip s tým papierom na pečenie, ďakujeme 🙂

siska1313
26. nov 2018

@ink čiže nie rukou, ani robotom. Dáme mixer. Ok. Vyber recept, včera som piekla, tipujem, že dnes to padne, takže zajtra miesim zas😃😃😃

ink
autor
26. nov 2018

@siska1313 mne sa teraz činí rozkvas na špaldový základný z K2, ale nepoužila som špaldovú chlebovú ale len špaldovú hladkú. Alebo prezraď recept na tieto dva krásne posledné skvosty a podme overiť 🙂

siska1313
26. nov 2018

@ink toto boli turbo chlebiky zo špaldy a piva, bez rozkvasu. Už si robila? Výborná alternatíva, keď potrebuješ rýchlo chlebík👍 tak môžeme ísť na ten špaldový základný z k2, keď ho ideš robiť😉

pralinka86
26. nov 2018

@siska1313 pri knedli ju nemam vyskusanu, ale predpokladám, žeby nemal byť problém.. mozno bude treba doladiť množstvo tekutín, ale malo by to fungovať 🙂

siska1313
26. nov 2018

@pralinka86 ďakujem💞💞💞

dolynkag
26. nov 2018

@siska1313 bez rozkvasu som ešte nepočula...to ako funguje, ak teda môžem vedieť

siska1313
26. nov 2018

@dolynkag zmiešať múku a tekutinu a kvasok, nechať 2hodky, potom pridať ostatné suroviny, ako soľ, prípadne zemiak, semiacka, nechať 2 hodiny, počas nich prekladať, potom stocit do ošatky a buď na linke 1,5-2hodky alebo v chladničke min.12 hodín. Ktorýkoľvek recept si vieš takto upravit, zratas muku, ktorá ide do rozkvasu+do cesta, to isté s tekutinou, pridáš kvasok. Zvyšok ako píšem hore. Ja ich robím len ak rychlo potrebujem chlieb. Inak normálne s rozkvasom, predsa sa to lepsie všetko rozloži, keď to dlhšie trvá. Ale aj takto narychlo je chlebik zdravší a lepší ako kupovana verzia.

dolynkag
26. nov 2018

@siska1313 Ďakujem, nevedela som, že aj tak sa dá....

siska1313
26. nov 2018

@dolynkag za máličko, tiež sa stále učím🌹

amonet
26. nov 2018

Moj uplne prvy dnešny chlebik pšenicno-razny

ink
autor
27. nov 2018

Tak pokus miešania cesta 3 minúty, pauza a 10 minút v mojom prípade dopadol dobre.
Keď som ho dala na pekáč, vyzeral skôr ako piizza než chlieb 🤭 ale pochlapil sa a pekne sa dvihol.

ink
autor
Autor odpoveď zmazal
siska1313
27. nov 2018

@amonet parádny...ked si spomeniem, aký bol ten môj prvý, veruže ho máš krásny👍

ink
autor
27. nov 2018
siska1313
27. nov 2018

@ink kraaaaasny okan, parada, to je z dvojdavky? Sa mi zdá veeeeelky😉