icon

Ako kombinovať dojčenie s umelým mliekom?

20. apr 2025

Ahojte ,
Mám doma novorodeniatko a išla som sekciou, tak v nemocnici sa mi až tak nerozbehlo mlieko , musela som ho dokrmovat umelým . Schudol mi ešte viac, tak mi odporučili kúpiť umelé mlieko aby som ho dokrmovala. No niekedy mám pocit že mu stačí moje mlieko síce je dlhšie niekedy - snažím sa meniť prsia 15 a 15 minút no niekedy kojím aj 35-40minut ale potom pekne zaspí a budí sa mi každé 3-4 hodiny. Ale ako pride už päť hodin čo vstane po troch štyroch hodinách , tak začne vymýšľať a cucať fakt že dlho od 17:42 vymyslal až do 20:25 tak že chvíľu spal ale hned ss zobudil , takže rozmýšľam že mu budem dávať predné v tých intervaloch umelé mlieko od 17 vyspí sa tri štyri hodinky do 20-21 a zase umelé mlieko a etse v noci keď sa zobudí o druhej nakrmim ho um a spi krásne do 7-8. Myslite že to je ok? Inak celý deň funguje na mojom mlieku. Chcela by som dojčiť ale mám pocit že zlyhavam

pribinak
20. apr 2025

Áno, na začiatku to trvá takto dlho, potom uvidis že sa čas papania výrazne stratí

Ak máš dosť mlieka, tak by som UM vôbec nedávala.

jaass
20. apr 2025

Ja odporúčam len kojiť. Prikladať a prikladať. Mliecko sa rozbehne. Keď budeš kombinovať tak tvojho mlieka bude ubúdať, čo by bola škoda. Niet nad mm

autor
20. apr 2025

@jaass ja by som chcela plne kojiť ale mám pocit že mu to nestačí, nemám ani takú podporu od muža ma nervy keď nespí o 21 -22 a som z toho na nervy tlači ma do toho aby som mu dala umelé aby zaspal

pribinak
20. apr 2025

V noci treba dojčiť, vtedy sa tvorí hormón prolaktín zodpovedný za tvorbu mlieka.

danielinda
20. apr 2025

Vydrz 🍀 aj ja som si myslela, ze mam malo mlieka a cpala maleho aj umelym. Akurat som mu asi tym sposobila bolave brusko .
Ono to na zaciatku naozaj tak dlho trva, ja ked si spomeniem na to obdobie, tak som asi cele dni bola len s malym na prsniku. Teraz ma 9 mesiacov a je nadojceny za 3 minuty 😃
A aj to, ze vecer nespi je normalne. Nevie este kedy je den a kedy noc. U nas si to zacal rozdelovat na denne spanky a nocny cca v 3 mesiacoch. Dovtedy bolo jedno, ci je 10 dopoludnia, alebo 10 vecer.

jaass
20. apr 2025

Tak manžel nech drzi láskavo ústa. Nech si prečíta aké je dôležité a jedinečne materské mlieko. Ty si mamka, ty si to nastav 💙 ak sa dá, tak maj babatko stále na sebe aby sa mliecko tvorilo.

maryetta
20. apr 2025

Hmmmm ta nepodpora od muza je ozaj-smutna...
ano aj umele mlieko je mlieko. Ale mal by podporovat teba....
ak tebe takto vyhovuje. Kedy das svoje a kedy umele. Pripadne si vies aj odsavat. Pripadne ponuknut aj v polospanku....
ak ti je lepsie na noc umele. Kludne.
Spokojne babo spokojna mama. A opacne.
A hlavne!! Nie nezlyhavas. Robis co vies a co mozes 😉
Tieto myslienky si ani len nepripustaj 🙂

zuzuky
20. apr 2025

Ja som to robila tak, že najskôr dojčenie a vzápätí na to um, z fľaše dotahala toľko koľko potrebovala. Razom začala pekne priberať.

monicazbb
20. apr 2025

Myslim že maš dosť mlieka. Len prikladaj, nedavaj umele, resp. fakt len na dokrmenie a muža pošli kade lahšie, redp.nech ide kupiť Matyšak - hroznovu štavu.A keď sa chce vyspať , nech spi v obyvačke. Ešte skus oslovit laktačnu poradkyňu.
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pr...

slavomira236
20. apr 2025

2,5 roka som kojila aj dokrmovala umelym syna.

autor
21. apr 2025

No nepočúvla som ho, a plne ho dojčím. Túto noc nemal vôbec umelé mlieko ani zatiaľ. Trvá to síce dlhšie to kojenie aj 40-50 minút je to ok? Ak je toľko na prsnikoch? Ale potom zaspinka a zobúdza sa mi každé tri štyri hodiny.

michaelajednorozec
21. apr 2025

Ahoj, ked budes mat cas mozno si daco skus o dojceni precitat. Neni to len krmenie, je to sposob starostlivosti, babo sa moze nakrmit za 20minut a zvysnych 20 len tak dudka a je s tebou spojene. Reguluje sa mu dych, telesna teplota, dozrieva centralna nervova sustava. Potom ho odpojis a spusti rev, ty si myslis ze mas malo mlieka aje hladne ale to co sa deje je, ze babo vola po klude ktory malo kym bolo s tebou. Dojcenie je jeho bezpecie, pocuje tvoje srdce ktore pocuvalo 9mesiacov, citi tvoju vonu, teplo. Aj ja by som revala kebyze mi to dakto vezme 😂 dojci na poziadanie, nekukaj na hodinky, jedine smerodatne je ci cika dost. Um si strc do policky a maj ho tam ak ho budes potrebovat. Ale mozno nebudes. Vela stastia s babom