Ako najlepšie zvládnuť šestonedelie?
Ako mám čo najlepšie prežiť šestonedelie? Mám len 4 dňové bábätko, včera sa mi spustilo mlieko mala som nervy, trochu som si poplakala a hlavne keď mám plné prsia cítim aj v bruchu takú úzkosť a smútok. Zistila som že keď sa “vykojím” tak mi je psychicky trochu lepšie. V nemocnici mi kojenie veľmi nešlo lebo mi každý lekár hovoril niečo iné nevyspala som sa atď. Nechcem preháňať ale bojím sa že mi bude nejako šibať keď budem mať viac mlieka. Poradíte mi nejaké bylinky, čaje? Alebo stačí keď si budem mlieko odsávať a hormóny sa ustália?
Čím viac budeš odsávat, tým viac sa ti bude mlieko tvorit. Nepíšeš, či napokon kojis alebo nie. Ak áno, tak len prikladaj dieta podla jeho potreby. Produkcia mlieka sa postupne upraví. Prisposob sa dietatu, spi s ním, poskytni mu svoju blízkost. Polož z ruky mobil. Poriadne jedz a pi. A nechaj si pomoct od otca dieťata.
Hormony mas rozhadzane kvoli porodu, nie kvoli mlieku.
Čím viac budeš odsávat, tým viac sa ti bude mlieko tvorit. Nepíšeš, či napokon kojis alebo nie. Ak áno, tak len prikladaj dieta podla jeho potreby. Produkcia mlieka sa postupne upraví. Prisposob sa dietatu, spi s ním, poskytni mu svoju blízkost. Polož z ruky mobil. Poriadne jedz a pi. A nechaj si pomoct od otca dieťata.
Hormony mas rozhadzane kvoli porodu, nie kvoli mlieku.
@barka1 hormony ma rozhadzane kvoli vysokemu prolatinu, ktory spusta a sposobuje laktaciu. Samotny porod ako taky, ma fyziologicky dosledok na organizmus a vyvolava stresovu reakciu. Hormonalna nerovnovaha vznika dosledkom produkcie prolaktinu.
ako prezit? smutna sprava je -ze to netrva len sestonedelie .. dobra sprava dat sa do kludu sa da za par dni ... nesustreduj sa len na to kojenie a behanie aby si mala vsetko tip top- nezijeme v reklame... lahni si s dietatom - kludne aj do polovice hornej naha a daj si dieta skin to skin a uzivaj si kazdy moment .. pri kojeni si daj pod dieta vankus aby ti "nepdalo" a pekne bolo prisiate cely cas a uzivaj si ten moment ako ti prudi mlieko ... netreba doma behat okolo hrncov a upratovat.. zapriahni manzela .. tu si uzi dieta a postupne pridavaj domacnost ..hlavne vela jedcz ovocie zelenina a podobne nech mas energiu ...
@anonym_autor To máš v hlave a navyše hormóny s Tebou lomcujú..Možno popôrodné depresie.
Ja neviem čo je šestonedelie ani pri jednom dieťati .Proste som sa sústredila na starostlivosť, kojenie, návštevy a zúznieť s bábom.Drzim palce nech všetko zlé prejde a ak noe vyhľadaj pomoc ak bude treba.
6nedelie je narocne, ale ako bolo spominane, treba urcite zapojit aj manzela HNED od zaciatku, pre mna bol manzel mega podpora v prvych dnoch ked som sa nevedela rozkojit a ked som videla ako ma doslova hecuje a povzbudzuje ked som mala na jednom prse malu a pod druhym drzal flasku co mi tak tieklo mlieko … 😀vela pi,ked si hladna jedz,hlavne si uzivaj babatko a ked nepojde kojenie nic sa nedeje, stale budes prenho ta najlepsia mama aj s UM. Drzim palce!
Hormóny z tebou budú mávať, bude to ešte náročné. môžu sa ti zapáliť prsníky, preto moc neodsávaj, lebo sa ti zvýši produkcia mlieka a keď budeš chcieť ísť na úrad alebo k lekárovi tak máš problém, mne sa takto neraz zapálili, čo som iba 2 hodinky bola preč od dieťaťa a to som neodsávala. Takže opatrne s týmto, aby si si viac neuškodila ako nepomohla. Hlavne aby ti bol muž veľkou oporou, teraz ho potrebuješ. Nerieš nič čo nutne nemusíš, iba dieťa.
Teraz mas vybuch hormonov, oni sa ukludnia, ale chvilu to potrva.. tak isto mlieko, to par tyzdnov trva kym sa ustali mnozstvo.. zmena z poctu deti 0 na 1 je velmi velka zmena, nebojuj proti nicomu, skus proste prijat situaciu, dospavat co najviac, oddychovat, mas na to plne pravo. Setri sa. Je normalne vystriedat vsetky druhy emocii cez den, niekedy aj za hodinu, to su vsetko velke tlaky na matku. Je normalne nevediet co so sebou, ani co s dietatom. Vsetko je nove. Prsia mozu aj boliet, tiez si zvykaju, tebe nemusi byt to prijemne, ucis sa novej situacii.. su zeny co nekoja, nie su s tym stotoznene z nejakeho dovodu. Dnes je moznosti vela. Ak by si bola dlhsie smutna, vyhladaj pomoc. Da sa aj porozpravat s psychologom uz aj z domu.
Drzim palce
Asi neviem poradiť, ale rada by som vyslovila svojejocenenie za to, že si použila výraz šestonedelie a nie 600nedelie, ak sa to na MK sem tam stáva 🙂
Hlavne to chce klud. Nevieme ci teda chces dojcit alebo nie?
Ak nie tak rychlo k lekarovi. Aj to sa da poriesit nech zastavi laktaciu. Tvoja psychika a pokoj su teraz dolezitejsie aj pre teba aj pre babatko.
Aj dojcit chces tak dojci a pripadne odsavaj do pocitu uvolnenia. Tento pocit naliatych prs netrva dlho. Par dni. Max 2-3tyzdne. Potom sa to ustali.
Hlavne to chce klud. Nevieme ci teda chces dojcit alebo nie?
Ak nie tak rychlo k lekarovi. Aj to sa da poriesit nech zastavi laktaciu. Tvoja psychika a pokoj su teraz dolezitejsie aj pre teba aj pre babatko.
Aj dojcit chces tak dojci a pripadne odsavaj do pocitu uvolnenia. Tento pocit naliatych prs netrva dlho. Par dni. Max 2-3tyzdne. Potom sa to ustali.
@maryetta áno chcem len ako som spomínala keď som bola v pôrodnici celkom na mňa s kojením tlačili, super že sa starali ale chodili za mnou naozaj skoro každú hodinu a ja nevyspaná som už bola nervózna…
Teraz som bola s malým u lekárky a tá ma tiež pozbudila 🙂
Ďakujem vám 🙂 teraz som si ešte pridala magnézium na tú psychiku tak snáď sa to upraví
Si este velmi cerstvo po porode. Musis aj oddychovat. Ak babo spinka aspon si lahni. Vsetko ostatne pocka. Ty musis dst aj seba dokopy 😉
@anonym_autor všetko je v hlave a ty si to už podľa mňa nahovaras. Nič sa ti nestane keď budeš mať viac mlieka 🤦🏻♀️ ak cítiš že máš plne prsia, tak si odsaj si trochu, alebo normálne nakrm dieta
@anonym_autor všetko je v hlave a ty si to už podľa mňa nahovaras. Nič sa ti nestane keď budeš mať viac mlieka 🤦🏻♀️ ak cítiš že máš plne prsia, tak si odsaj si trochu, alebo normálne nakrm dieta
@anonym_646132 ved ale tu nejde o mlieko ale hormóny

Ťažko povedať či sa hormóny ustália po odsati mlieka ale to ako sa cítiš je úplne normálne.Ak chceš a bude sa dať budeš kojit ak nie budeš dávať umelé mlieko a tvoje mlieko sa samo stratí tým že nebudeš kojit.X detí vyrástlo na umelom a sú tu .Plus si oddychnes viac lebo z umelého sú deti na dlhšie nasýtené