icon

Ako odstaviť 17-mesačné dieťa od dojčenia?

14. mar 2025

Ahojte,
Dcéru 17-mesiacov stále kojím. Cez deň už nie ale pred spaním a potom celú noc až do rána. Ja to už nedávam. Som taká unavená a vyčerpaná, že mám pocit že idem na autopilota😅. Chcela by som ju odstaviť od dojčenia keďže vidím že u nej to je už zvyk. Prosim nepíšte mi, že sa odstaví sama keď bude na to pripravená. Momentálne som ja pripravená už skončiť dojčenie. Som zlá matka ja viem ale už nevladzem vážne😩. Lenže ako na to ?? Fľašu odmieta a vlastne aj mlieko. Skúšala som umelé a viac značiek a nič. Skúšala som granko troska aj frapko vanilkové a nič. Ako prejsť na fľašu a najlepšie na umelé mlieko ? Budem vďačná za každú radu a minimálne odcudzovanie. Ďakujem

colsami
14. mar 2025

A preco si zla matka? Ved sa trosku vzchop. To akoze vsetky matky co nedojcili, alebo odstavili aj ovela skor, su zle? 🙄 Boze tieto reci, nemam pre to pochopenie.
Dieta co ma rok a pol uz predsa normalne vsetko zje. Ani mne nechcel syn po odstaveni ani UM a ani flasu, a to mal 6 mesiacov, ked som ho musela odstavit (hrozna matka som, ze). Normalne dostaval UM do prikrmov a pekne vsetko papkal, mal v nich aj mlieko a bol spokojny. A do par tyzdnov pekne pil z poharika. Ciste UM nikdy nechcel tak ho mal vzdy primiesane a predstav si, dieta zije a bolo aj je spokojne.

Neber to ako odsudzovanie, nikde v tom odsudzovanie nevidim. Ale nejdem sa tvarit ze mam pochopenie pre tieto prispevky mierne fanatizovane dojcenim a snazit sa to pisat tutuli-mutuli stylom... Trosku reality do zivota. Vela stastia pri odstave, evidentne je uz u vas nacase. Drzim palce.

zuzinka888
14. mar 2025

Kojenie je strasne super vec - ak to vyhivuje matke aj dietatku. Tebe to uz "vadi" a je v poriadku ukoncit to. Laska k dietatku sa nemeria od dlzky kojenia. Bude to pre teba ajdieta par dni narocne no zvladne to. Budete kbe potrebovat ovela viac mojkania- aby ste zaplnili " prazdnotu po telesnom kontakte pri dijceni- no date, to. Drzim palce.

autor
14. mar 2025

@colsami áno tohto názoru som aj ja ale po prečítaní na mimila.sk som si prišla strašne zle takže ďakujem ❤️

januska12323
14. mar 2025

Nie si zlá matka! Dieťa potrebuje v noci spať nie stále jesť. Zatni sa a proste nedaj, niekomu pomôže obväz aby dieťa videlo, že nie je mlieko niekto odíde na pár nocí preč, niekto dá vodu, niečo si vymysli a vydrž. Prvé noci budú ťažké.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
autor
14. mar 2025

@heminepa mám pocit že tam pokiaľ žena nekoji aspoň do 2 a pól roka je to ta najhoršia. Ale mne osobne už kojenie nie je vôbec príjemne a desím sa každej noci ktorá ma prísť

bellaa3007
14. mar 2025

Moju som kojila 2,5roka. Od roka a pol to bolo pre mna utrpenie. Nonstop som bola nevyspatá, kedže sa budila na mlieko. Ale ona tak vrieskala,žeby od revu zmodrala.
Nedávala som to, bolo mi to nepríjemne, ale prišiel ten čas kedy som konečne spala celú noc, no musela to zrejme aj ona pochopiť.
Skúšala som naozaj aj nemožne...

ika02
14. mar 2025

Ahoj, malému už nejde o mlieko, má Ťa namiesto cumlíka. Ja som takto fungovala 64 mesiacov (2 deti mám). V noci som spala s malým a obslúžil sa sám, keď bol väčší, ja som len podvedome ho vnímala, dá sa to. 10-13x v noci sa pricucol. Museli sme prestať, keď išli do škôlky, lebo bez prsníka nezaspali. Žiadne natieranie kečupom (sestra takto odstavila) nepomohlo. Až pri návšteve u mojej lekárky (malý bol so mnou) som sa posťažovala, že neviem ho odstaviť a ona malému povedala: “Mamka je teraz chorá, bude papať tabletky, ale teraz Ty nesmieš piť mliečko, lebo by Ťa veeeeľmi bolelo bruško. Dobre? Môžeš, až keď popapá všetky tabletky.” Malý súhlasil, veď lekára treba poslúchnuť a ja som doma otvorila mega balenie B-complexu a malý mi každý deň dávkoval 2. Jasné, že slzičky v očiach pri zaspávaní, lepil sa po mne (nezabudnem nikdy na vetu “Mami, mozem aspoň duzať?” a hladkal mi prsník😉) , stále sa vypytoval, či ešte som chorá (liekov bolo stále veľa). Po 2-3 týždňoch začal zabúdať, no mlieko som už nemala. Vtedy som povedala, že som zdravá, len mlieko mu nešlo. Ale bol už zvyknutý zaspať bez prsníka.

mia2906
14. mar 2025

@ika02 že 64 mesiacov 🤣 nechceš to prepočítať aj na týždne?

ika02
14. mar 2025

@mia2906 33 mesiacov som dojčila prvého syna a 33 mesiacov druhého. Fakt!

ika02
14. mar 2025

@mia2906 oprava: 31 druhého🤪

maryetta
14. mar 2025

@mia2906 jeeejda. Dojcim 4.dieta dokopy cez 7 rokov. To ani nechcem vediet ake cislo by vystrelilo v mesiacoch 🙈🙈🙈

Kazdopdne. Teraz to bude najhorsie odstavit. Lebo predpokladam ze ma mozno separacku-podla mojej najmensej. Do toho zubky....
ja som tiez skusala ale iba kravske. Ciste. Aj s grankom-nechcela. Tak pokracujem dalej planujem tak cca do dvoch rokov max. Postupne menej a menej. V lete to mozno prestriedat za vodu. Potom bude jest aj viac syra. Jogurtov. A mozno si aj na to kravske zvykne 🙏🏻

autor
14. mar 2025

Dievčatá ja vás obdivujem tak dlho na jednej strane je to super a páči sa mi aj pocit že “ma potrebuje” ale v noci je to hrozne ani otočit sa hneď rev