icon

Ako odstaviť 21-mesačného syna?

11. jan 2025

Ahojte baby,

Určite je tu tých tém veľa ale predsa skúsim.
Téma odstavenie .. mám syna ma rok a 9 mesiacov a bola by som rada ak by sme do 2 rokov stihli odstaviť. Už mi to dojčenie nerobí takú radosť ako pár mesiacov dozadu on pritom po mne skáče robí stojky ťahá mi bradavky a väčšinu času to ma len ako ukľudnenie alebo zvyk a poriadne neťahá.
Avšak ja vôbec neviem ako na to a už mesiace mám z toho paniku. Bojím sa aby nemal z toho traumu aby som všetko urobila správne a nepretrhli sme si puto.
Na obedny spánok zaspáva na prsníku čiže tu vidím prvý problém ako stopnut túto asociáciu. Na večerný spánok sa nadojči a väčšinou ho douspi muž ojedinele zaspí na prsníku.
Donedávna sa v noci zobudil len raz okolo 5 ráno cúcol si a ďalej spal posledné noci však býva na prsníku hodiny a popravde ma to už aj boli aj ma uhryzne občas.
Ako ho odstaviť najprv zrušiť denne dojčenie a čím to nahradiť aby zaspal väčšinu týždňa sme doma sami čiže ani ho neviem dať mužovi … alebo zrušiť najprv nočné? A čo mu ponúknuť namiesto toho vodu alebo obyčajne mlieko … mám kúpiť nejakú špeciálnu fľašu pripomínajúcu bradavky alebo ?
Niekomu to príde smiešne ale naozaj chcem len to najlepšie pre nás oboch.

t1nusa
11. jan 2025

prepnem sa, máme to veľmi podobné… malá je závislák, sem tam sa napije mlieka ale viacmenej už len dudle… u nás je však problém že z fľaše sa nenapije

ina2405
11. jan 2025

@t1nusa dieťa staršie ako rok by som na fľašu neučila. Nech už pije z pohára.

zuzikxx
11. jan 2025

ahoj, riesim u 32 mesacnej a coraz horsia zavislost :( uz lutujem, ze vobec bola kojena, TREBA UKOONCIT CIM SKOR :/ prestala som kojit vo svojej hlave asi 5x a s nou som uz od 2 rokov komunikovala ze koncime ale plac, proste ziadne osvietenie, zeby to dieta pochopilo sa nekonalo. Prestala som pred 3 tytdnami uspavat kojenim - "kojo" tak to nazyva sama.. vravim kojo chce tiez spinkat a tak.. no podarilo sa nejako naucit zaspi bez kojenia, ale nahradza cez den a posledne 2 dni su hroza. Mala nejaky sen a kricala zo sna koj a pritom v polospanku hysak, nepodvolila som (az rano). Citim sa uz akoby psychicky trpela, amoky ked nedovolim. Predtym boli dni ze sa kojila aj 2x a v pohode, ine veci ju "bavili". Teraz to v sebe strasne akoby riesi, zacala viac hnev, zatinat zuby, robit zle psovi.. no neviem. Myslim, ze cim skor ukoncit tym lepsie. U nas uz je vzdor a to bojuje :(Predtym som sa vyhovarala, ze idu zuby, cakalo ju mri, emg na svaly, doktorky.. ale vzdy bolo aj bude nieco, to som vedela.. len som cakala, ze sama strati zaujem.. mam pocit, ze sa uz vedela aj sama ukludnit a teraz sme sa vratili, ze ked sa hneva chce sa dojcit, co ju pohladim a snazim inak ukludnit. Cakam na zazrak a nechcem ju dat na lieky ale babky uz to navrhovali 🤯 budem citat dalsie rady co dostanes 🙂

t1nusa
11. jan 2025

@ina2405 vodu pije z fľaše so slamkou, s tou problém nemá

mimi3008
11. jan 2025

Starsi dojceny do 21 mesiacov, mladsi do 33 mesiacov. Postupnost - najprv som odstavila denne dojcenie, potom nocne, potom pred vecernym spankom, potom pred obednym (to bol u oboch kamen urazu, viac u starsieho, odvtedy zacal zaspavat miesto 10 min 1,5-2 hodiny). Nahrada v noci bol u oboch pohar - u mladsieho s vodou, u starsieho prve 3 noci mlieko s medom, potom par noci ciste a potom voda. Odstavenie slo u oboch lahsie, nez som cakala, ale stroskotalo na tom to obedne zaspavanie...

ina2405
11. jan 2025

@t1nusa Tak super, nerieš, v noci mu dáš napiť vody, fľašu netreba.

mimi3008
11. jan 2025

@zuzikxx dat ju na lieky? Na ake lieky?

ina2405
11. jan 2025

@zuzikxx aké lieky panečku? Veď z nej nerobte chorú osobu...Hlavne pokoj. Inak u takmer 3 ročnej sa mesiace nepíšu. Normálne si prelep bradavky, že už mlieko nebude. Malá bude štrajkovať, ale ty ju vždy pomojkaj a za pár dní bude pokoj. Alebo choď na 2 dni ku kamoške a dcéra bude s tatinom na odvykačke.

piroska_
11. jan 2025

Ja som teraz v decembri odstavila maleho, mal 2roky a mesiac. Isla som na to metodou, ako pise
@mimi3008, postupne. Mne maly pytal mlieko cez noc 5krat. Tak najskor som mu v noci nedala hned na prvykrat, ked pytal, ale az neskor. Trochu povrzgal, ale potom zaspal a celkom rychlo sa naucil cez noc budit uz iba 2-3krat. Potom som zrusila kojenie pred poobednym spankom, dala som mu flasu z mliekom, ze ja uz mam cicu prazdnu. Zase najskor trochu bojoval, no naucil sa na to za 2dni ( aj ked moj maly od cca 20mesiacov zriedkavo poobede zaspi, na to sa priprav, ze mozno vam na par dni zahapruje denny spanok).Toto iste som urobila o par dni aj s mlieckom pred vecernym spanim, dostal zase len flasu. Ked mal toto uz zabehnute, co takyto rezim trval nejake 2-3 tyzdne, ako posledny krok som mu nedala uz mlieko ani v noci. Mala som nachystanu flasu, ale tu cez noc uplne odmietal.2 noci boli narocnejsie, ale zatala som sa.Odvtedy sa cez noc nebudi, sem tam ak sa mu nieco sniva sa strhne.Urcite sa da odstavit rychlejsie, ale nechcela som maleho ani seba stresovat a mne to takto vyhovovalo. Drzim palce.

t1nusa
11. jan 2025

@ina2405 *jej, mám dievčatko… nešlo mi o nočné pitie vody, ale o zaspávanie…

zuzikxx
12. jan 2025

@mimi3008
@ina2405 vraj na jej amoky, boli z nej zhrozene babky ale najprv som myslela, ze keby jej to pediatricka ulahcila tak ok, ale uz par dni ubehlo a chytila som nadhlad.. meni sa kazdym dnom a jasne, ze sa hneva ked jej beriem nieco co mala kedy chcela. Neustale pocuvam ako sme my s muzom ako deti posluchali a po kom je taka (vraj kvoli mojej nervozite v tehotenstve) a podobne "psychologicke mudrosti". Ale uz som jej kojenie tento rok cez den obmedzovala a zakazovala, ze teraz nie az doma, na posteli a taaak. Bola zvyknuta na NIE. Ale teraz je na NIE vekovo precitlivela, ci uz ide o kojenie alebo hracky, vymysel.. je to zle obdobie na oducanie ale moja chyba. Len chcem, ze prve mozno 2 tyzdne to bolo trosku pomrncala pred spankom ale dalo sa, teraz sa jej nieco snivalo alebo co a uz kazdu nic sa zobudi a hysak. Nepodvolujem ale je fakt ze posledne 3 dni ani cez den nespi, ako spominala baba vyssie. Cakam ze sa to ukludni len neviem ako dalej obmedzovat. Je teda oducena na zaspavanie. Cez den to teraz prehana tak ako pokracovat :/ myslela som, ze na zaspavanie to bude najhorsie oducit a cez den nie - boli naozaj dni cez pocuckala 3x z toho 2x na spanok (obed, vecer), teraz aj 10x si nahradza, ze ako jej to teraz obmedzit? 😥 ale naozaj autorke odporucam co najskor zacat

zuzikxx
12. jan 2025

uspavam - ideme skrabkat chrbatik, masirovat nozicky? nic ine nechce, ziadne na rukach, chce lezat pri zaspavani (ako pri kojeni) aj sa niekedy chce len tulit, hladkat a stiskat. Raz som pocula od tej baby co ma 600nedelie, ze deti sa cez kojenie napajaju a chyba im "napojenie" blizkost..

mimi3008
12. jan 2025

@zuzikxx mam pocit, ze babky potrebuju nejake lieky, najlepsie by som im dala sedativa, nech sa skludnia...