Ako odstaviť ročné dieťa?

sashulka
3. nov 2013

Mam momentalne desat mesacnu dcerku, ktoru by som chcela v roku urcite odstavit. Neviem vsak ako na to. Cez den je kojena iba raz, cize to je v pohode, ale v noci je to peklo a vobec si neviem predstavit, ako to odstavenie bude prebiehat, resp. cim jej prsnik nahradim. Ona mi totiz odmieta flasu {resp. vodicku alebo stavicku cez den z poharika s naustkom vypije}, ale umele mlieko odmieta totalne. Skusala som rozne znacky, proste ako nahle zisti, ze chcem po nej, aby pila mlieko z flase alebo poharika, vypluva a neda sa ju oklamat ani v noci v polospanku. Ked sa o to pokusim, v momente je hore a strasne place az dovtedy, kym jej didku nedam. Viem, ze po odstaveni by mala este par mesiacov nejake pokracovacie mliecko pit, ale ako ho do nej dostat? Budete mi asi radit, aby som teda neprestavala kojit a podobne, ale ja uz fakt dalej nechcem, v noci byt tisic krat hore {stale castejsie a castejsie, cim je strarsia} a mat vkuse ozuzlane bradavky vytahane. Ako ste odstavili vy? Ako ju prevedsit, aby pila mlieko z flasky? Da sa to vobec este?

danim
3. nov 2013

@sashulka porad sa o tom s pediatrom, lebo uz napr v 15 mes dieta nemusi pit mlieko vobec.. ak to dieta jedava tvrde makke syry + 2 jogurty denne ( ako v tom veku moje dieta ), mliecne polievky.... a tak mi poradila dr.. ze v pohode, nemusim byt v strese.. a tak aj bolo cca mes nepila mlieko.. potom zacala pit, ale zo sosaka, slamky,,,

a urcite chod ty spat do vedlajsej izby.. nech je dieta v spalni ako doteraz.. ale ty chod vedla spat, nech neciti tvoje mlieko, nebude sa tak budit.. ( v tych 15 m som to zazila 🙂 vtedy som prvu odstavila, lebo sa uz budila tak, ze o 23 hod, potom o 1 a potom uz bola do rana hore na mojich rukach.. a ani jest ani spat.. po skoro 2 tyz mojho sedenia a bdenia od 1 v noci do rana som si povedala.. dost... ( druha prestala jest v noci v 11 mes, tu som kojila 2r+ 1m )

sashulka
autor
3. nov 2013

aha takze nahradit mliecnymi vyrobkami a v noci par dni pretrpiet s placom a ona si nakoniec zvykne? no jedine asi...

yanielka
3. nov 2013

@sashulka neviem, ci ti poradim, ja som takisto chcela syna odstavit v roku a aj sa mi to podarilo, tiez nechcel ziadne ine mlieko, nad ranom uz ma mal namiesto cumla....no skratka som si povedala, ze v roku ho odstavim a tak som postupne zacala vypustat jednotlive dojcenia a skusala UM, nakoniec som si povedala, ze ked aj pit mlieko nebude nebudem si z toho robit problemy a posledne mlieko , ktore som si povedala, ze vyskusam bolo France lait a na to sa chytil a naucila som ho na cumlik jednoducho sa naucil s nim v noci ukludnit, zaspava bez neho. Mozno to bola blbost, ale tak ja si myslim,ze cumlik mu lahsie zoberiem ako prso....bude mat 15 mesiacov a mlieko pije vecer pred spanim a raz v noci a uz by som aj prijala, keby radsej v noci spal ako jedol....pevne nervy ti zelam, nie je to lahke , snad to nejak vyriesis..

sashulka
autor
3. nov 2013

@yanielka hej je to tazke, stresuje ma to, nechcem jej sposobit nejaku psych. ujmu ked mi bude nariekat noci a ani zanedbst vyzivu, kedze je drobnucka. bola by som rada, keby nejake mlieko prijala...

danim
3. nov 2013

@sashulka no moja prva bola taka, ze ak raz pytala mna.. tak by revala aj celu noc.. "vyplakat" nehrozilo... ale vtedy som v noci odisla z izby a do 3 min ju manzel nejak utisil... a odvtedy som sla spat vela.. na asi 2 tyzdne a vybavene 🙂 mladsia si vo veku 2r+1m ( ale to sa kojila uz len cez den, v noci ako pisem sa odstavila sama - a spala som pri nej.... som hovorila, ze pri 2. dietati od roka idem spat vedla.. asi to tusila 😀 😀 😉 - tak ona si cez den potom prestala pytat sama... tak som to akceptovala

zuzi0110
3. nov 2013

A preco ju chces odstavovať? Ved je este maličká. Začni ju viac dojčiť cez deň a možno bude menej pýtať v noci.

sashulka
autor
3. nov 2013

@zuzi0110 kopec zien okolo mna nevydrzi ani do toho roka, myslim, ze je to slusne. Viem, ze niekto koji aj do dvoch ale ja cisto sebecky priznavam, ze uz mi to lezie na narvy, chcem sa vratit do normalneho zivota, moct si niekam vyjst aj vnoci, dat ju raz za cas spat k mame, vypit si atd. Ano, dojcenie bolo krasne ale uz mi stacilo...

gia111
3. nov 2013

no dovolím sa pridať, ak je možnosť by som ju neodstavila, štúdie potvrdzujú pozitívny vplyv dlhodobého dojčenia. Problém tam je so spánkom s pripútaním na Vás. Ja som dcéru postupne pripravovala nato, že som jej mliečko nedala najprv nadránom, potom v noci a potom už zostalo iba jednom a to o 8,00 keď išla spať. Toto papanie sa pomaličky skracovalo a do 1 a 3/4 to bolo už iba jedno dojčenie na 2-3 minútky. Dcéra má teraz 2 a pol a tým, že bola skoro v jasličkách od roka a pol tak jej verím, že čas, ktorý spolu trávime je krátky. Ak má potrebu ma hladkať po prsníku pri zaspávaní dovolím jej to lebo je to jej spôsob ako ukončuje naše pripútanie, jej istota. Verím, že aj tento prejav za pár mesiacov odoznie. Čo sa týka toho odstavovania jednotlivých dojčení tak to bolo aj u nás tak začala v noci plakať, povedala som jej, že teraz mliečko nemám, buď som jej dala trošku vodičky alebo hračku a ona po pár plačoch pár minútových postupne zaspávala až spala celú noc 🙂 .

Niekedy je to aj o tom, že je domácnosť plná zákazov a príkazov a odporučení alebo pocitu odlúčnia a dieťatko si to môže takto kompenzovať. Dieťa = príroda a to je pre mňa najvyššia priorita, všetko musí mať zdravý úsudok, ale ako rodičia často rozhodujeme z pozície DAŤ či NEDAŤ.

Chodievam do jóga centra a tam na jednom školení som sa pýtala túto otázku keď mala dcéra asi rok a pol ako ukončiť správne dojčenie. A dostala som odpoveď, že dieťa vie vždy samo najlepšie tieto veci nastaviť - intuitívne. Tak ako prišlo nato kedy už môže sedieť, tak ako začne hovoriť, tak ako začne liezť a tak ako sa prvý krát postaví a urobí prvý krok, neurobí ho vtedy ak nie je pripravené. Deti sú aktivita a napredovanie samé preto vedia kedy pokročiť ďalej 🙂

To je môj názor, koľko ľudí toľko chutí.

linda20111
3. nov 2013

@zuzi0110 Staci si precitat co pisala v uvodnom prispevku tam mas na to odpoved

yanielka
3. nov 2013

@sashulka pozri ty predsa vies ci je napapana alebo nie mne ked maly vecer zjedol 180 ml kase na lyzicku cize hustej a potom som ho este nakojila vedela som, ze hladny byt nemoze iba sa ukludnoval, lenze bola som unavena , vycerpana, vystresovana z toho ako sa kazdu hodinu budil na kojenie, mame este starsiu dceru a v zaujme zachovania mojho psychickeho zdravia a zdraveho rozumu som ho tiez chcela odstavit uz som nevladala takto dalej. takze ak sa ti napapa vecer skus v noci vodicku z flase, pripadne ponosit, pohojdat, skusaj vsetko do radu a uvidis. ak sa samozrejme cez den a vecer nenapapa moze byt v noci hladna to uz musis posudit sama, takze ja sa snazim, aby sa maly cez den najedol poriadne aj ked je to tazke ak idu zuby je to s jedlom slabsie a potom som v noci kludna, ze hladny nie je, to jedno mlieko som ochotna mu v noci este zarabat🙂 uvidime dokedy

salome_82
3. nov 2013

Ževraj v 9-10 mesiaci zažívajú maminy krízu, nakoľko sú vyčerpané nočným dojčením. Verím tomu, sama to teraz prežívam 🙂 Tiež premýšľam nad odstavením a tiež si to neviem predstaviť. Pravdepodobne ju nakoniec v tom roku neodstavím a skúsim potiahnuť do roka a pol 🙂 V podstate som tiež riešila podobný problém ako ty, že ako do dcérky potom dostať mlieko? Dávať fľašu v období, keď sa deti od fľaše odúčajú, je blbosť. Takže dojčím ďalej 🙂 Skús svoje pocity popísať v poradni na mamile, uvidíš, možno ťa povzbudia ;)

betulka71
3. nov 2013

ahoj, tak ja mám momentálne za sebou týždeň bez dojčenia. Mala som presne ten istý problém ako Ty. Cez deň pil málo čo, ale v noci to bolo čím ďalej, tým častejšie. V nedeľu malý spinkal len trocha poobede, tak som využila to, že bol večer totálne unavený, tak sme spravili mlieko a manžel s ním išiel spať. Na naše veľké prekvapenie, vypil mlieko a hneď zaspal. Potom v noci som už k nemu vstala ja, spravila som mu ďalšiu fľašu a od vtedy je to úplne v pohode. Predtým, keď som ho dojčila, takisto odmietal piť mlieko z fľaše, nechcel mi ani ústa otvoriť. Takže napriek veľkým obavám sme to zvládli v pohode. Malý sa síce snažil dostať k dudkám, ťahal mi tričko a stále sa ukladal ľahnúť si na ruky, ale musíš byť odolná a vyplatí sa to. Tak Ti držím palce, aby ste to zvládli.

zuzi0110
3. nov 2013

@sashulka
@linda20111 aha. ja som myslela že problémom je len to nočné budenie, ktoré chcela vyriešiť lebo je z toho unavená.....

shira_
3. nov 2013

Odstavenie vobec nemusi znamenat zlepsenie spanku v noci, naopak, stracas tu naajrychlejsiu cestu k ukludneniu. Namiesto dojcenia budes musiet ponukat ine veci, ktore budu narocnejsie, ako vytiahnut prsnik pre dieta, co precita vedla teba. Nepocitaj kolko si v noci hore, nechaj ju pri sebe a neries. Vsetko raz prestane, dieta je malinke iba raz. Ved ma iba 10 mesiacov.... Mas proste dieta, nikdy uz nebudes zit tak, ako ked ho nebolo. rozhodne je este skoro nechat ho tak - ist v noci von alebo si vypit. Matku nic nenahradi, naviazanost dietatana matku nesuvisi iba s dojcenim. Ide o tvoju pritomnost... Mimochodom pri dojceni si mozes vypit, alkohol v krvi sa meria na promile a materske mlieko je napoj, v ktorom sa alkohol meria na nejaku cast toho promile, ktore mas v krvi. Ja som tiez mala v plane dojcit do roka, nakoniec sa maly prirodzene odstavil v 2rokoch a 8mesiacoch.. Od 2 rokov prespi celu noc. Od jeho 4,5 mesiaca chodim do roboty. Jediny sposob, ako byt rano vyspata, bol spat s nim a prestat riesit veci ohladom jeho spanku a dojcenia v noci. Potreba, ktora sa naplni, v pravy cas odozneje.
tymto radam celkom dobre nerozumiem: ako sa nam pekne podarilo odstavit a teraz davam mlieko alebo vodicku z flase, ponosim na rukach, pohojdam... My ked sme sa dojcili, nepotrebovala som nosit, hojdat, chystat flase... Pri dojceni sme v polspanku lezali a rychlo hned zaspali... Nemuseli sme o par mesiacov zase oducat od vodicky, flase, cumla.

danim
3. nov 2013

@sashulka ja som to tiez tak brala, ze si uz vycerpana ( ale ktora mama nie je.. to patri k materstvu ) z nocneho neustaleho kojenia... a neskor pises pravu realitu, ze uz nechces kojit, lebo chces ist von ? chlastat ?? no kukam... 😲 tak chod na diskoteku a babiku chou chou vypni gombikom off... tak pises, ze si unavena.. a ked pojdes na flam nebudes ??? mas uz dieta.. uz nikdy nenastane taky cas ako ked si dieta nemala... s tym si mala ratat vopred

sashulka
autor
3. nov 2013

@danim su zeny, ktore nekoja vobec. a je ich vela...alebo koja len chvilu. A myslim, ze ich je o vela viac, ako tych, co koja vobec rok ako ja. som rada a som na seba pysna, ze kojim tak dlho ako kojim, ale dalej uz nechcem. Nie je to o zurovani pre Boha, ale tak celkovo, uz mam doslova vyzuzlane bradavky vytahane, lebo som ako zivy dudel.

danim
3. nov 2013

@sashulka tak ved vecer ho daj spat a chod si sadnut s kamoskou ( chlastat predsa nemusis )...ked pojdes o 8 napr a prides o polnoci.. tak to staci nie ?

farmacka
3. nov 2013

@shira_ absolutne s tebou suhlasim... podla mna, ked ma raz clovek dieta, chce to aj trocha obete, WHO odporuca kojit do dvoch rokov dietata, pripadne aj dlhsie..zakladatelka ma 10 -mesacne dieta - vyhovorky typu ani druhe tolko nekoja su strasne detinske.. 😉 a mam kamosku, co koli noci prestala kojit a drobec sa jej budil aj nadalej..

extrate
3. nov 2013

@sashulka v noci musíš spať v druhej izbe, nechať ju s manželom. ja som mala presne to isté, tiež som chcela odstaviť keď mala rok. vôbec to nebolo strašné, ja som to asi viac prežívala jak ona. išla som spať do obývačky, prvú noc som ju počula zaplakať asi trikrát. vždy ju muž nejako utíšil, nosil na rukách a neviem čo robil. druhú noc sa zobudila už len raz a tretiu noc nič. to bolo všetko, celý horor odstavenia a som hrozná matka priznávam sa lebo už som toho mala dosť. a nech ti odporúča kto chce čo chce, ty si mama a si dobrá mama aj keby si kojila len minútu alebo deň. snaha sa počíta. 🙂

dendy1
4. nov 2013

@sashulka Ja som odstavovala moju vo 2.rokoch. Spávala som s ňou, iného nechcela pri sebe. Mne už ku koncu pýtala stále, od 5 rána by chcela byť pricucnutá nonstop 🙄 Podarilo sa mi ju veľmi šetrne odstaviť s tým, že som si potrela bradavky octom. Proste sa mliečko pokazilo 😀 Mohla som naďalej spať s ňou, prijala to. Pije doteraz mliečko Nestlé Junior, vychutnáva si ho z fľašky - kľudne jej to zatiaľ nechám. Spánok sa nám po odstavení dosť zlepšil, pila chvíľu 1x v noci a občas nadránom, ale čoskoro aj to skončilo.

ritusuk
4. nov 2013

ja ziram. takze zena, ktora sa stane matkou, nema pravo byt opat zenou? zenou, ktora sa chce vyspat, ktora tuzi po zabave, ktora chce mat spat svoje telo? odteraz a navzdy uz len mama? ste pomylene damy, pretoze dobrou mamou moze byt len spokojna mama. ak jej kojenie z nejakeho dovodu prestalo vyhovovat a citi, ze sa blizi jeho koniec, je to jej slobodna volba, jej telo, jej rozhodnutie. v dnesnej dobe, ked uz drviva vacsina mamiciek prechadza na UM hned od prvych dni, je obdivuhodne, ze dokazala kojit rok. ak bude kojit dalej, napriek tomu, ze nebude chciet, moze to ublizit viac ako keby dieta odstavila. vnimate vobec psychiku zeny? ze je to tiez len clovek, ktory ma tiez svoje potreby? ved je to jedna starostliva mama, ktora uvazuje, ktora nechce ublizit svojmu dietatu tym, ze ho proste odstrci a uz nic nebude, tak ake dristy tu citam? o flamovani, chlastani, ze vsak do polnoci Ti staci ist von...LOL 😔 odporucam vam si precitat knihu 'zeny,ktore behali s vlkmi' bude to urcite uzitocnejsie ako statistiky z WHO a mamily. to, ze mam dieta (a ja dokonca tri) neznamena, ze uz vsetko obetujem len im, ved by ma uplne psychicky polozili. staram sa o ne s laskou cele dni, som pripravena ich 24hod. pusinkovat a mojkat, ale tak isto potrebujem byt sama, vo svojom svete, medzi inymi dospelymi ludmi, aby som znova nacerpala energiu a aby moja naruc mohla byt opat uprimne otvorena. zdoraznujem UPRIMNE, pretoze vela matiek kona pre blaho deti cokolvek a neuvedomuju si, ze niekedy to ani neurobia z lasky, z cistoty, ale len preto, lebo to dieta to tak chce...a im je to vlastne neprijemne...a potom vznikaju bloky a sialene mamicky sa chodia frustrovat sem alebo skryvaju flase pod drezom...zeny, zeny...
@sashulka
@danim

juliana77
4. nov 2013

@ritusuk Kojila som max. mesiac a pol a táto činnosť ma nesmierne zamestnávala a brzdila. Dovolila som si byť sebecká matka a moje deti,napriek tomu, že neboli dostatočne kojené nebývajú choré, nie sú alergické, asmatické a ani sa nervovo nezrútili, prijateľnou mierou v určitých fázach života prejavovali závislosť na mne ako matke a následne sa postupne odpútavali.

Dnes som sa veľakrát stretla so skutočnousťou, že ženy sú nútené kojiť, pretože UM je dosť drahé a to kojenie predsa len lacnejšie, pretože žena jesť musí a spojí dva v jednom. Takže , ak sa niekto rozhodne to ukončiť, rozumným procesom pre dieťa sa to dá a ked je dieťa hladné tak nebude premýšľať či je to zrovna prsník, alebo fľaša.

k_a_j_k_a
4. nov 2013

@sashulka ahoj. Preco jej chces na silu davat UM. Ja som obe deti kojila do roka a potom sa same odstavili. Aj ja som skusila UM a nechceli mi to. Tak som ho vyhodila a v cca roku sme presli na kravske. Ale len cez den. Cez noc som si povedala, ze ked uz zoprakrat dokazali prespat noc, tak hladne nebudu. A ked sa zobudili, dostali cistu vodicku. A nepustila som, nech revali akokolvek. Bolo to tazke, ale vydrzali sme. U nas pomohol tatino, lebo z Teba je mliecko citit, ale z tatina nie a tak nemali na vyber. Trvalo to cca 3-5dni u oboch.

lopieta
4. nov 2013

@sashulka ja ta dobre chapem s tym ukoncenim dojcenia. Moj maly ma ponaly 14 mesiacov a stale kojim, ale iba kvoli tomu, ze mam pevne nervy. V dvoch tyzdnoch som ho chcela odstavit... Cele obdobie nasho dojcenia bolo strasne, kazda hovori ake je dojcenie nadherne, ale pre mna to bola nocna mora. Hovorila som si, ze vydrzim kojit aspon do roka, ale zial boli sme na ockovani a nic ine mi nechcel zjest. Takze sa kojime stale. Od narodenin as dva tyzdne nam zacal prespavat celu noc. Zaspi o 8 a vstane o 6, vtedy pocucka a spi dalej. Ja som ho nechcela kojit uz preto, lebo mi okrem toho co jedol 5 krat denne, chcel cicku adi tak 8x cez dg este. Tak som sa pred tyzdnom rozhodla, ze mu uz nedam. Davam mu iba rano, okolo 11 ked ide spat a vecer. Odvtedy ako mu nedavam tak casto je to dobre dietatko. Doteraz plakal od narodenia ako by mu nieco bolo. Strasne to bolo. Ale to kojenie nechcem prehanat. Ja mu davam aj kazdy den kravske mlieko a nikto ma nepresvedci, ze by som ho mala kojit do dvoch nebodaj troch rokov. Nechapem na co je to dobre take velke dieta este prikladat k prsniku. To si uz aj uvedomuje rozdiel medzi nim a mamou. Zda sa mi to uz potom chore.
Kojenie je zaklad do max roka a pol, uz aj to je vela. Ked vydrzis do roka kojit bude to super. Neries vobec to co ti pisu, ze si chces vyrazit von a nieco si vypit. Ja alkohol vobec nepijem, ale viem, ze ist von na par hodin od maleho drobca je to najlepsie co moze mama a pre dieta urobit. Ked mojho maleho mozem dat na nejake 4 hodiny mame a ja si mozem ist posediet cez den s kamoskami, ist na kavu je to vyborny relax. A tym vobec nie som zla mama.
Takze ak chces odstavit, tak do toho. Aj ja nato pomaly prejdem. Lebo moj stupel sa sam urcite neodstavi. Druhe ked budem mat budem kojit do 9 mesiacov, kym si to neuvedomuje a potom sa pojde na kravske . Takze vela stastia. Drzim prsty

danim
4. nov 2013

@ritusuk nezen to zas do extremu... rok koji, ved ano je to super. Aj ked to vobec nie je rarita.. ano vo VB mozno.. v mojom okoli nie. kazdy ma svoje potreby suhlasim, no ked mam ani nie rocne dieta.. tak si myslim, ze v pohode vydrzi mama aj dalsi polrok a potom dieta bude "zrelsie" mozno sa odstavi samo v noci... a bude sa dat lahsie odist..( aj na dlhsie ako do polnoci--- teda ak to jej chyba k stastiu - ja v tom nevidim problem. okrem toho - ja napr nemam potrebu chodit na diskoteky ( mam 35r ), uz som si asi svoje odflamovala pocas vysky 😀... si ani neviem predstavit.. kde by som sla na disku k 18r detom ? do rana ? pit ? naco ? a potom rano by ma deti zobudili.... a bum.. no radsej sa vyspim. ( ale ano ak "odlozis" decko na cely den k mame, tak ano mozes sa z flamu vyspat ) jasne, ze kazdy ma svoje potreby.. a to ked mam 3mes dieta, tak sa neviem trochu obetovat a vydrzat nejaky cas ? ved nehovorim o nekonecnych rokoch obety...
brala som to tak, ze je vycerpana z nocneho vstavania- co je pochopitelne a chce sa konecne vyspat.. ved jasne, bez spanku sa neda existovat.. no z nej potom vyslo, ze chce ist von + si napr vypit.. ( tak to zas podla mna nie je nejaky existencny problem )- vzhladom k tomu, ze idem dieta mozno aj cez revy oducat od nocneho kojenia ( kvoli tym potrebam ? )

danim
4. nov 2013

@ritusuk
ale v pohode, ja si myslim, ze to @sashulka nemyslela tak doslovne... len je proste vycerpana uz z toho nekonecneho kolotoca, co jej verim.. nie je to sranda... tak zas to nechcem brat tragicky a nerobme z komara somara, uz ma toho proste dost a hlada sposob ako konecne spat 😉 tak preto som jej aj napisala svoje postrehy v uvode- nech skusi ist vedla do izby spat..

preto som jej aj napisala, ze nech si najpr odskoci s kamoskou na kavu napr.. dzus.. do mozno 22-24 hod ako sa da.. aj to jej na psychiku pomoze velmi...

bubelko
4. nov 2013

@sashulka skus postupne, natiahnut intervaly, skratka ponosit ju miesto hned dania prsnika. pripadne nech ju skusi ponosit muz a tak natiahnut intervaly. mlieko pit nemusi. ja som syna odstavila v roku, a mlieko nepil, zacal az ked mal skoro 4r obcas s bratom. teraz uz ani ten nepije. stacia ine mliecne vyrobky - jogurty, syry, maslo 😉

devicka
4. nov 2013

Ahojte. mám 18 mes. dcéru a práve teraz som úplne prestala dojčiť. cielene. Aj ked pri jej narodení som si želala dojčiť aspon do 2-och rokov, ako stredného. Kým bola celkom malinká, spala v noci v pohode. 2-3x sa zobudila, napapala a znova zaspla. No čím bola staršia, tým častejšie si v noci pýtala. Nie od hladu, len na uspokojenie. Moje bradavky boli totálne rozcmmúľané, veľakrát až do "živiny". Pomohla mi len špeciálna masť. No tiež nie tak, že sa mi zahojili za jeden den. Dojčenie bolo bolestivé, mala som pocit, že vidím hviezdy. Ked sa už niekoľko týždnov budila aj 13 krát, povedala som si, že asi prestanem. Postupne som ju začala odvykať, najprv denné, potom uspávacie cez den. To nočné ako posledné. Problém bol počas prvých asi 3-och nocí. Aj som jej ponúkala čaj, mlieko (z hrnčeka, ako bežne cez den pila), no všetko odmietala. Takže nepije v noci nič. Nechcem to zakríknuť, no kvalita jej spánku je lepšia. Nebudí sa na každé moje otočenie, či preloženie paplóna. Dnes dokonca sa zobudila len raz. A smozrejme, vyspím sa lepšie aj ja.
Odstavovanie nám trvalo asi 6-7 týždnov. Niekedy mi to príde ľúto, no myslím, že po roku (u ná 18 mes) je to v pohode

seemani
4. nov 2013

@sashulka ahoj, ja ťa úplne chápem. Ja chcem tiež odstaviť po roku, malý bude mať 22.7.,nakoľko by som sa v lete už chcela zúčastniť grilovačiek a tiež by som si na nich rada vypila. Verím, že po odstavení bude malý spať celú noc, a ak aj nie, svokra mu dá UM a ja nemusím letieť domov nakojiť. Aj teraz si sem tam vyjdem, malý zaspí, tak idem von na také dve hodinky, ale je to o ničom, sedím na telefóne a čakám, či svokra nezavolá a keď sa náhodou aj zobudí, kým prídem domov je už taký prebratý, že ho potom hodinu uspávam. Tak to radšej ani von nejdem. A chýba mi spoločenský život, komu nie, tak je buď starý alebo jeho spoločenský život stál za prd a nemá mu čo chýbať. Lebo žiadny normálny človek ti nebude vyčítať, že sa chceš odreagovať, vypustiť na chvíľku z hlavy materstvo a byť zase ženou, byť vyparádená a cítiť sa fit..Toto nechápe len ten, kto to nezažil, takú tú pravú zábavu 😀 .A môžete ma odsúdiť, je mi to jedno, som dobrá matka, som tu pre svojho miláčika 24 hodín a to po celý dlhý rok. Určite z neho neubudne, keď po roku už nebudem kojiť.. Poznám ľudí, čo v živote materské mlieko ani neochutnali a sú zdravší ako niektorý, čo boli kojený do troch rokov. Takže toto s tým nemá nič spoločné. Zdravie človeka vôbec nie je podmienené dĺžkou kojenia.. 🙂

sashulka
autor
4. nov 2013

@extrate Ahoj, vdaka za podporu a musela si si dat predpisat aj nejake lieky na zastavenie laktacie, ci mi to proste odide samo, ked tri dni nedam?