icon

Ako podporiť priberanie mesačného bábätka?

kristinkalm
6. okt 2025

Ahojte mam 3t babatko,ktore od prepustenia z porodnice pribralo 250g (za 2,5 tyzdna). Dr mi dnes povedala ze to je strasne malo,aj to na malej vidno,proste taka slabunka je.dojcim cca kazde 2h,vynimocne 3.bola u nas aj laktacna,prisatie vraj ok,aj ked mna to kus stale boli (akokeby bradavka odspodu). Beriem senovku a benedikt.. dnes som si uvedomila,ze ani prsia uz nemam take naliate,brala som to tak,ze si uz zvykli.. dr mi kazala odsat 90ml a dat jej ci vypije,ale ja horko tazko 40 odsajem spolu z oboch ( doteraz som neodsavala,len po prepusteni na uvolnenie). Tak neviem,mala sa nepajedi,nadojci sa z oboch prs,ale teraz mam picit ze toho mlieka mam malo..odsavat? Kedy?Bojim sa ze ked odsajem malej nic neostane..Ako to pidporit? Caje,polievky jem...Prve babo som kojila rok a pol

leidin
6. okt 2025

Ja teraz aj lutujem, ze mala zacala priberat, lebo tazko sa to oblieka, nohavice tesne. V podstate bola taka stihla, ale podla mna normalna, ked sa narodila a myslim, ze kludne mohla naberat ovela pomalsie. To ze teraz je v strede normy vlastne znamena ze ma nabeh na nadvahu, kedze stred normalnej vahy je vzdycky uz vyrazne kila navyse. Bmi 23, nepekne. Blizko 25. Ja myslim, ze babo nijak nestrada a doktori zbytocne plasia.

anonym_fa300e
6. okt 2025

@kristinkalm skusila by som jej po kojeni ponuknut umele. ak jej dojcenie nestaci, bude pit umele. Pre vsetky kojo fanaticky - som za dojcenie ako len sa da a nehovorim, ze mas prestat dojcit. Toto by som skusila ako skusku. Ak by este jedla, znamena to, ze nema dost mlieka. Budes tak vediet, ci je problem v tom, ze nemas mlieko alebo babatko menej papa.

ariannazara
6. okt 2025
@leidin

Ja teraz aj lutujem, ze mala zacala priberat, lebo tazko sa to oblieka, nohavice tesne. V podstate bola taka stihla, ale podla mna normalna, ked sa narodila a myslim, ze kludne mohla naberat ovela pomalsie. To ze teraz je v strede normy vlastne znamena ze ma nabeh na nadvahu, kedze stred normalnej vahy je vzdycky uz vyrazne kila navyse. Bmi 23, nepekne. Blizko 25. Ja myslim, ze babo nijak nestrada a doktori zbytocne plasia.

@leidin moj bol taky tučný co som mu sunar davala v roku 12 kil našťastie ma 6 a je uplne stihli, ale bol to extrem😆 druhé chcem kojiť hocijak

anonym_fa300e
6. okt 2025
@leidin

@leidin Babatkam sa nemeria bmi. Priberanie je znak prospievania babatka. Babatko potrebuje naberat, je to dobre pre jeho rozvoj vratane jeho mozgu. Akonahle sa zacne viac hybat, vystihli sa. Samozrejme tym nehovorim, ze sa ma 7m dieta napchavat cokoladou, aby bolo buclate.

anonym_1d847a
6. okt 2025

Keď malo pribera a máš malo mlieka, treba ju dokrmit umelým. Je super, že sa snažíš, chceš, ale nemôžeš ju nechať hladovať. Skús stále odsávať pomedzi kojenie, veľa tekutín a všetky tieto babské rady. Ak odsávaš malo, proste toho mlieka nemáš. Nedá sa viac robiť, musíš dokrmovať.

anonym_7be73e
6. okt 2025
@ariannazara

@leidin moj bol taky tučný co som mu sunar davala v roku 12 kil našťastie ma 6 a je uplne stihli, ale bol to extrem😆 druhé chcem kojiť hocijak

@ariannazara moje kojené malo v pol roku 8,5 kg

titla
6. okt 2025

To, ze sa Ti odsavackou podarilo odsat 40ml neznamena, ze tolko ide aj pri kojeni. Tam to moze byt viac, len ten podtlak pri odsavacke je iny, ako ked saje babo. Ak prsia nie su zvyknute na odsavacku nepojde tolko. Nemas dojcenecku vahu? Ak mas pocit, ze mlieka je malo, tak je dobre babo pred a po kojeni zvazit, aby si videla kolko si vytiahlo. To mas najpresnejsie.
Moj tiez spociatku velmi malo priberal. Ked mal 2 tyzdne nemal este porodnu vahu a dr ma strasila, ze takto skonci na infuzkach. Kazala mi ho budit na kojenie kazde 2 hodiny, aj v noci. Spociatku sa jedoval, ale rychlo si zvykol a za 3 tyzdne pribral tak, ze uz pediatricka frflala, ze to je vela...
Takze ak sa Ti zda, ze malo pije len prikladaj castejsie, aj v noci. A k bradavkam, mne trvalo 6 tyzdnov, kym kojenie prestalo boliet a nebolo neprijemne. A tiez prisatie bolo v poriadku, len mam citlivejsie prsia.

cyberk
6. okt 2025

Ale vsak na babatku vidis, ci je po nakojeni spokojne alebo nepokojne.. a presne ako uz sa povedalo, to ze odsajes malo, neznamena, ze mas malo mlieka aj. Odsavaj si, nakoj babo a ponukni mu este odsate mlieko, uvidis ci ho vypije alebo bude mat dost uz. Pri tak malych babatkach je obzvlast dolezite, aby priberali.

sisska96
6. okt 2025

Však odsávaj a dávaj z flaše

anonym_1a8d98
6. okt 2025

@kristinkalm Ako tu už bolo spomínané, to koľko odsajes vôbec nie je smerodajné. Ja som odsala vždy fakt minimum, keď som chcela niečo odsať. A dieťa prospievalo (odjakživa, až doteraz, má 11 r., štíhlejšie, ale to sme aj my rodičia) a dojčila som do 3. rokov nakoniec.

anonym_174572
6. okt 2025

@kristinkalm moja malá nepriberala, pretože aj keď to vyzeralo, že saje, sat poriadne nevedela. Po kojeni som ponúkla 3 týždňovej fľašu s odsatym mliekom a ako nič stiahla ešte 80 ml. Pre mňa to boj jasný znak toho, že moje mlieko vysať nevie. Pol roka som odsávala a mlieko podávala cez fľašu. Odvtedy krásne priberala.

elis248
6. okt 2025

Môj druhý syn bol po prepustení z pôrodnice dosť spaví kvôli hraničným hodnotám novorodeneckej žltačky. Takže skôr spal ako cucal mlieko. Málo priberal a doktorka mi kázala po kojení dokrmovať UM a o týždeň na kontrolné váženie. Vôbec som ho nedokrmovala, ale akonáhle sa trochu prebral, tak šup na prsník a ťahal koľko vládal. A hlavne som nepozerala na hodiny, že ako často kojím. Kojila som aj po 20min, po polhodine, hodine... ako kedy. Po týždni na kontrolnom vážení pribral 500g, ešte aj sestrička sa divila, že ako som to dokázala bez prikrmovania. A odvtedy sa synček rozbehol a nebol problém. Tak možno skús častejšie prikladať a nepozerať na hodiny a nesledovať ako často a ako dlho. A ešte doplním, že som nič nebrala na podporu produkcie mlieka.

pinkgirl
6. okt 2025

Pokračuj v dojčení. Ak je malinká spokojná, daj jej ešte čas nech sa "rozje". Veď je ešte malinká, aj jej bruško nepojme veľký objem. A radšej by som dieťatko pred a po dojčení odvážila - uvidíš podľa váhy koľko približne vypila mliečka. Váži sa dieťatko oblečené tesne ored dojčením a hneď po dojčení. Rozdiel vo váhe je množstvo g čo vypila.

mtn112233
9. okt 2025

@kristinkalm ja som tiež ten prípad s ktorým odsavacka absolútne nespolupacuje.. satie dieťaťa a satie odsavacky je úplne rozdielne a ak odsajes 40ml to neznamena ze mas v prsiach len 40ml.. mlieko sa tvori priebežne počas dojčenia.. ja som kedysi ledva odsala 20ml ale počas toho ako som dcéru dojcila z jedneho prsnika z druheho sa mi pri každom dojceni tak spustilo mlieko že len kvapkanim do poharika som nazbierala 70ml a takto som zamrazila aj liter mlieka.. dobrym ukazovatelom ci ma babo dost mlieka je aj počet pocikanych plienok.. malo by ich byť minimálne 6 za 24h.. ak ich toľko ma plus je sppkojne tak je všetko ok
Čo sa týka váženia pred a po kojeni z toho som ja mala akurát tak traumu pri prvom dieťati.. už ani v nemocnici do toho netlačia lebo to nemusia byť spravne udaje.. a hlavne na digitalnych vahach kde stačí aby dieťa pohlo rukou a tie čísla tam skáču aj v 100g hore dole.. zmysel to ma len na vahach tých starých komunistickych kovových ktore mavali v obchodoch kde vahu ukazuje ručička a taku asi nemáš 🙂