Ako prirodzene zastaviť tvorbu materského mlieka?
Ahojte, momentálne sa po mesačnom snažení dojčenia, odsávania a dokrmovania UM snažím prestať, teda chcem aby sa mi prestalo tvoriť mlieko. Nikdy som nemala veľa mlieka a preto som stále odsavala dojčila dokrmovala ale už som nemala na to nervy a ani srdce lebo bábätko mi stále plakalo. Mám aj lieky na zastavenie laktacie ale aj tak mám veľmi málo mlieka a doktorka povedala že je lepšie sa im vyhnúť a že to mám skúsiť prirodzene. A aj mávam depresívne stavy a po tých liekoch vraj môžem byť smutná. Tak sa vás chcem spýtať ako to mám spraviť? Piť mätový a salviovy čaj áno a vraj si mám obviazat prsia a odsavat do uvoľnenia. Lenže ja mám stále take "prázdne prsia" a občas mám len nejakú hrčku lenže mlieko mi tečie po kvapkách a mne sa hodinu teda nechce odsavat to mlieko (ani nemám čas) Myslím že ak ide po kvapkách tak ho tam asi už moc není, nie? Prsia má nebolia, iba občas ku večeru ma štipu ale nieje to nič strašné. Myslíte že to je zápal? Alebo môžem dostať zápal? Keď mám tak málo mlieka (Max 20ml z oboch prsníkov) Lebo takto to robím už druhý týždeň niekedy si odsavam každý večer a niekedy až každý druhý večer.
@anonym_autor ja som mala veľmi málo mlieka, kojila som necelý rok, z toho cca od 8 mesiacov syna 2x denne - ako raňajky a ako olovrant, to sa mi za tú dobu akurát mlieka vytvorilo súce množstvo. Prestala som len tak, nič sa mi nezapalilo, žiadne hrčky, v podstate bez povšimnutia.
Ja som síce dojčila decka viac ako rok, ale zastavovala som produkciu postupným znižovaním dávok a vyhla som sa liekom a komplikáciám. To znamená, že napr keď dojcis/odsavas každé 3 hodiny, tak dojčí každých 6 hodín, potom 9 - 12 a ono to mlieko same odide. Síce to bude par dni trvať, ale bez chémie a zapalov či obvazovania sa
@tramtada31 ale tak dva týždne to už tak robím a mlieko fakt odstriekavam len raz za deň. Už ani nedojcim lebo mi ide tak moc pomaly že bábo len plače a nechce papať odomna
@anonym_autor ahoj,.keď máš pocit prázdnych pŕs a stači ti raz za 2 dní odsať , nemáš mlieko
Postupne odíde
20ml z oboch prsníkov je strašne málo
Ja by som lieky na zastavenie ani nebrala
@anonym_autor ahoj,.keď máš pocit prázdnych pŕs a stači ti raz za 2 dní odsať , nemáš mlieko
Postupne odíde
20ml z oboch prsníkov je strašne málo
Ja by som lieky na zastavenie ani nebrala
@pe_mi len doma má strašia že dostanem zápal a mlieko mi môže "buchnúť do hlavy" a že mi prepne 😀 ale to by som asi musela mať veľa mlieka. Predtým mi každé ráno mlieko tielko už v sprche a teraz mi netečie až keď si pár sekúnd odsavam začne kvapkat 😅
@pe_mi len doma má strašia že dostanem zápal a mlieko mi môže "buchnúť do hlavy" a že mi prepne 😀 ale to by som asi musela mať veľa mlieka. Predtým mi každé ráno mlieko tielko už v sprche a teraz mi netečie až keď si pár sekúnd odsavam začne kvapkat 😅
@anonym_autor zápal by si pocítila ,mala by si predsa prsníky žerave a obrovské.
Pochybujem,že sa ti to stane
To môže povedať mama,ktorá kojí,má dostatok mlieka a chce odstaviť
Len sa jej stále tvorí veľa mlieka.
To nie je tvoj prípad
Riaď sa svojimi pocitmi,sleduj sa a podľa toho konaj
Čo tam po Tom,čo vraví rodina..preboha
@anonym_autor mlieko nemôže buchnúť do hlavy. To je zastaraný laický názov pre popôrodnú depresiu a tá nezávisí od mlieka, môže ju rovnako dostať aj žena ktorá nekoji.
Mlieko si už ani neodsavaj, už ho máš máličko. Odsávanie stimuluje tvorbu takže by sa ti tvorilo potom stále v takomto množstve. Iba ak by si mala veľmi plné prsia tak si odstriekaj len toľko čo potrebuješ do uvolnenia. Ak budeš mať hrče tak sa dajú rozmasirovat v teplej vode.
@anonym_autor zápal by si pocítila ,mala by si predsa prsníky žerave a obrovské.
Pochybujem,že sa ti to stane
To môže povedať mama,ktorá kojí,má dostatok mlieka a chce odstaviť
Len sa jej stále tvorí veľa mlieka.
To nie je tvoj prípad
Riaď sa svojimi pocitmi,sleduj sa a podľa toho konaj
Čo tam po Tom,čo vraví rodina..preboha
@pe_mi ďakujem za odpovede 🤗
Neprikladaj, neodsavaj. Pri jednom aj druhom som mala strašne málo, dcéru sa mi podarilo kojiť tri mesiace jak tak, s prikrmovanim. V jednom aj druhom prípade to odišlo samo. Už som odsávačku definitívne odložila. Raz, dvakrát som ešte odsala, keď som cítila, že sa mi prsia nalievajú, ináč už nie. Normálne mlieko zmizlo. Tiez som ho mala strašne málo celý čas, tak že sa to dalo ukončiť, bez liekov, bez zápalu.
@pe_mi ďakujem za odpovede 🤗
@anonym_autor ja som kojila 7 mesiacov, potom malý sa postupne odstavil a mal len Um lebo moje mu nestačilo. Najpr sa kojil len v noci v spánku, potom nechcel vôbec. Mala som pocit prázdnych pŕs ale keď som stlačila tak mlieko išlo este prúdom, ale neodsavala som. Raz za 4-5 dni sa mi urobila hrcka, ktorú som v sprche rozmasirovala a odstriekala. Po cca 2 týždňoch to odznelo, prsia ma nebolia, hrcky nemam ale keď stlacim bradavky tak stále mám mlieko. Čiže ono to mlieko nevymizne hneď že úplne, ale keď nemáš hrcky a ta nic neboli tak neodsavaj a nechaj to tak
20 ml je nic. Absolutne nic neodsavaj, len podporujes tu (mini)tvorbu. Nechaj ich tak, neviaz, nic neries. Ak by sa nahodou naplnili ze su TVRDE na dotyk, len odstriekaj, co je nutne. Neodsavaj. Mne sa mlieko prestalo tvorit do 3-5 dni ked som s dojcenim prestala, a to som bola "prvotriedna dojnica" kolko ho bolo.
môžeš si kúpiť v lekárni homeopatiká na ukončenie tvorenia mlieka .
ale ty už máš mlieka málinko.
k výrazom tvojej rodiny sa škoda vyjadrovať. ako pred 100 rokmi.

Ja som síce dojčila decka viac ako rok, ale zastavovala som produkciu postupným znižovaním dávok a vyhla som sa liekom a komplikáciám. To znamená, že napr keď dojcis/odsavas každé 3 hodiny, tak dojčí každých 6 hodín, potom 9 - 12 a ono to mlieko same odide. Síce to bude par dni trvať, ale bez chémie a zapalov či obvazovania sa