icon

Ako správne rozpoznať signály bábätka pri dojčení?

liliblacky
25. mar 2025

Ahojte, mohli by ste má trochu prosím zorientovať v dojčení? Je to moje druhé dieťa, no prvé, ktore dojčím. Maly má 3,5 týždňa, od začiatku dojcen. (ale sem tam dostane aj prikrm), cumlík odmieta. Snažím sa ho kŕmiť, kedy si myslím, že si pyta… Len neviem to asi úplne odhadnut. Cez deň mi to príde ešte OK, napapa sa a zvykne byt chvíľku hore a zaspi, no v noci ako keby nevedel si všetko vycucat alebo neviem… Proste ide na jeden prsnik, cuca (mlieko ide), po 10-15 minútach sa odpojí a “vypne ho”, no po chvíľke pyta zas, dostane druhý, to iste a potom ako keby chce zase jesť… Niekedy dostane prikrm, vypije aj 60ml a pyta zas… Lenže keď mu dám, potom zase grcka, nevieme ho aj 20 minút dať dole z rúk aby negrcal… Odsavacku mám len manuálnu, ale neviem či mi nesedí či čo, lebo neviem odstáť nič s ňou.. (teda pár kvapiek a aj tak mi časť vyteká kade tade).. Otázky:
1. ako zistím, že dieťa je skutočne hladné?
2. ak samo pusti prsnik, znamená, že má dosť?
3. je možné, že si nevie potiahnuť (niekedy cuca a zlosti sa)
4. častokrát sa začne na prsniku dusit (zabehne mu)
5. a ako zistím, že už je definitívne najedene?

Budem za každú radu povdacna, maly sa prisava pekne, aspon laktacna to takto zhodnotila… A na prsiach cítim, že ich vypije len ako keby neviem vyčítať tie signaly kedy je už dosť..: Niekedy mám chuť s tým seknúť, pri UM presne človek vie, koľko to dieťa vypilo…

mata0076
25. mar 2025

@liliblacky ahoj podla mna dost mliecka, uz ho trapia zubky, spankova regresiaa a podobne. Dojcene deti sa casto v noci budia lebo ta chcu aj cicit. Moja dcera ma 8 mesiacov a vkuse sa zacala budit po 3 mesiacoch a tiez nema cumlik, cize len na prsniku sa upokoji. A ked mu zabehne to podla mna mas velky tok mlieka nestihlo prehltnut. Ak pekne pribera vsetko je v poriadku 😊

liliblacky
autor
25. mar 2025

@mata0076 ďakujem pekne, priberať pribera (až moc mám pocit).. to, že by sa budil v noci nevadí, skôr je problém ten, že nevie zaspať a stále tak ako keby hľadal prsnik. Ak mu ho dám (opakovane, prvé sa napije), tak sa prisaje na 3 minuty, pusti ho a zase hlada a dookola.. Tak mu dáme UM, vypije, na 10 minút sa ukľudní a zase hlada prsnik s tomu presne nerozumiem.. lebo keď ho dostane, tak sa odťahuje a keď nemá, hlada a takto sme hore v noci aj 3 hodiny :/

miimss
25. mar 2025

@liliblacky ja by som skúsila ak ho po tých 10-15 vypína ho trošku postuchat ( pod bradou, na hrudníku) mne laktačná radila že bábätko by malo byť cca 20 min na prsníku.... U môjho dieťaťa som vedela že je najedene keď už ju ani to budenie počas dojčenia nezobudilo. A samozrejme dať odgrgnut. Ak sa bude budiť aj tak možno chce len tvoju blízkosť, alebo skús biely sum. Ak má reflux možno by pomohlo aby spal na vyvýšenom mieste (klinovy vankúš).

ika02
25. mar 2025

@liliblacky ahoj, podľa mňa chce len cmúľať prsník namiesto cumľa. A keď mu dáš UM, je najedený a po priložení na prsník mu prúdom tečie mlieko a to on už nechce, lebo hladný nie je, preto sa odtiahne, no po chvíli sa chce pricucnúť zas. Nedávala by som UM a nechala ho len ťahať z prsníka, koľko chce. Teraz je otravné, že ho musíš dvihnúť, aby si odgrgol, ale neskôr sa nachlípe a bude spať. Ja som spala s ním a obslúžil sa sám, ja som len podvedome ho vnímala. Takto sme to vydržali dlllllho.

maryetta
25. mar 2025

Mozno chce len teba. Moje prve dve deti cumel nechceli. A zrobili si cumel zo mna. Obrovska ulava prisla pri dalsich detoch ked cumel pomohol.
Nenahovaram len porovnavam ze ozaj niekedy je prsnik ozaj cumel. A ak nahodou tak ja som uz potom pri tom prvom davala zas ten isty prsnik. Nikdy nie na striedacku. Lebo on chcel len "cmulat". A nakoniec sa "prejedol". A grcal prebytok. Z coho bol zas nervozny a dookola.

mata0076
25. mar 2025

@liliblacky ako aj pisu baby nizsie to aj moj syn hladal hladal, dala som prsnik jedoval sa a plac. Potom mu dala cumlik a dudlal, ze niekedy fakt chcel len cumlik. Kazde dieta je ine. Co platilo na jedno pri druhom neplati. Teraz moja mala od narodenia nema cumlik, ale nakoji sa rychlejsie ako syn ale malq tiez reflux, vracalo sa jej mlieko aj grcala. Dolezite bola ta vyssia poloha. Ja som take male deti uspavala aj poviazane v perinke a skakala na fit lopte 😆

anketkarka
25. mar 2025

Keď má reflux, tak sa môže budiť aj na to, že sa mu vráti mlieko. Základ je dať odgrgnúť. Refluxove deti sa budia na to vracanie mlieka. Nemusí to byť hladom. Preto im perfektne zaberie dudel, upokojí ich, ale nedraždi zasa mliekom, keď dudlu psnik. Keď dáš prsník, tak je to začarovaný kruh. Stále sa zobudí na reflux, upokojiš ho nadojčením a po čase sa zobudí na návrat mlieka zasa. Skús odsledovať tón plaču. Ako plače od hladu, ako plače od bolesti pri refluxe alebo zuboch. Tajomstvo úspechu je podľa mňa rozpoznať ako plače. Tón, intenzita. Ako ťahá nožičky. Akoby sa skús do neho vcítiť. Nedaj sa uniesť emóciami, že joj plače, ale skús zapnúť materský radar. Neviem to inak opísať. Ja som aj na ulici stretla mamičku, ktorej dieťa evidentne plakalo od bolesti a ona si ho v kľude tlačila v kočíku ďalej na prechádzku.