Ako zvládnuť dojčenie po predčasnom pôrode?
Ahojte, vopred sa ospravedlňujem za dlhší text. Nemám sa v tomto absolútne s kým poradit.
Dva týždne dozadu som porodila akútnou sekciou predčasniatko v 35+0; váha aj miery by boli v poriadku ale pridružili sa aj iné komplikacie a dcérka skoncila v inkubatore na JIS. Po pár dňoch mi ju dali na izbu, kde za asistencie sestričiek z JIS, som sa o malu starala. Mlieko som sa od zaciatku snazila odsávať, mala som zatvrdnute prsniky, nahrievala som sa a davala si umelý oxytocín… doslova som po kvapkách zbierala a nosila jej na JIS. Ked uz bola so mnou na izbe, nadalej som odsavala - 20-30ml jedno odsatie, ked sa nazbieralo dost, mala na kŕmenie / dve kŕmenia. Zvysok dostávala UM. Na prsnik mi ju priložili/ dovolili priložiť cca 3 krat. Lebo sa pri satí z prsnika moc unaví a potrebovali sme, aby co najskor priberala. Totizto, po narodeni mala vacsi hmotnostný úbytok.
Nakoniec pekne priberala, zdrav stav stabilizovaný atd, pustili nas spolu domov. A ja teraz neviem co s kojenim, nadalej doma odsavam ale mliečka byva na jednu davku ( odsajem tak 20 ml na jeden krat) zvysok davame UM ako v nemocnici. Malu obcas prikladam, len ked vypije z prsnika stale jej je malo a vypije aj tak skoro celu davku UM.
Co mam robit? Mam skusit cely den len prikladať? Velmi sa bojim, ze pojde s váhou dole 🥲 ako to funguje bezne? Ako budem vediet, ze malicka je dostatocne napapana, kolko kl vypila? (V nemocnici sme ju vážili pred a po kojení a tam zvykla vypit tak 10 ml 😔). Bojim sa ,aby som jej cisto len “kojenim” neublížila. Zacinam byt frustrovana z kolotoča odsávania, robeni UM a prikladania, lebo mi to pride, ze robim vsetko a pritom z toho nic, jedna davka materského mlieka 🥲🥲🥲.
Dakujem za kazdu radu a aj za prečítanie, viem ze je to dlhe.
Ahoj 🙂 aj ja som mala tento mesiac novorodenca 2 tyzdne na jiske a musela som odsavat aby som mala mlieko
Tak v prvom rade co potrebujes vediet je, ze odsavanie mlieka a sanie od dietata inak posobi na prsniky. Cize aj ked sa ti zda ze si odsala malo, ak by si teraz zacala intenzivne prikladat babatko, aj len par cucnuti kazdu hodinu, tak by to malo zvysit laktaciu. Ci sa tyka odsavania, tak ja som na zaciatku odsavala kazde 3 hod, aj v noci. Toto dost pomohlo.
Ja ti odporucam vela pit (aby bolo z coho tvorit mlieko hlavne pri tychto horucavach) a naozaj casto prikladat. Pri kojeni sa nezvykne riesit vazenie dietata, pretoze tam reagujes na dopyt - nekojis v inzervaloch ako pri UM ale ked si pyta, niekedy sa potrebuje len napit (od smadu), niekedy zasytit a niekedy citit mamku. Ak by bolo hladne tak ti to da na vedomie. Ak babatko napr nakojis a bude si pytat o pol hodinu to nie je znak ze mas malo mlieka a ze je hladne, ale moze tam byt uplne iny dovod spokenuty vyssie. Takze smelo do toho, skus zvysit frekvenciu dojcenia, nedavaj aspon na cas cumlik a bud “k dispozicii na poziadanie”. Na UM mozes prejst kedykolvek
Škoda, že v nemocnici neboli dokladnejsi. Na Slovensku este vela veci nefunguje, ako by mohlo. Pre porovnanie - syn narodeny v 31+6 odchadzal po 3 tyzdnoch v nemocnici v Brne plne dojceny. Každé 3h som ho odvážila, prilozila, znovu odvážila, potom dostal zbytok dávky mm sondou a ja som odsavala. Doma som pokračovala vo vážení asi 2t, ale pil krásne, UM nikdy nepotreboval.
Doporučujem zaobstarat si dojcensku váhu a postupovat tak, ako som ti opisala. Ale ak je to pre teba náročné, kašli na mm a daj mu rovno um.

Ahoj,ako čítam tvoj príbeh tak je v ňom veľa podobného ako to bolo aj u nás.Syn sa mi narodil tiež v 35+0 sekciou,tiež mal po pôrode váhu v poriadku(3250g),ale za pár dní veľa schudol,tak nás nechceli z nemocnice pustiť a pri dojčení bol aj dokrmovany z fľaše,lebo pri vážení sme videli,že z prsa papa malo a hneď spí.Ked nás pustili domov,tak som sa snažila ho prikladať každú chvíľu,ale bol to kolotoč(dojčenie,fľaša,odsávanie),pretože vkuse hneď zaspal a ešte mal do toho aj silný reflux.Bola som z toho unavená a nešťastná.Malého sme stále vážili a priberal len vtedy,keď sa mu dávalo aj z fľaše a kvôli refluxu som mu musela mlieko aj zahusťovať.Ked mal mesiac,tak som si už len pravidelne odsávala,prestala som si ho prikladať a odsávala som si skoro do 8meho mesiaca,takže nakoniec malý bol na mojom mlieku,ale nedojcila som.Drzim ti s drobcekom palce.🙂