Ako zvládnuť dojčenie pri deväťhodinovej neprítomnosti?
Baby ahojte mam dilemu a neukamenujte ma.. potrebovala by som ísť asi na 9 hodín z domu niečo vybaviť všetko cesta a tak .. babo ma 8m a problém je že kojím a keď si chcem odsat mliecko tak toľko ho nemám mam tak akurát pre ňu neviem čo mam urobiť samozrejme ak nič nenavrhnete tak zostanem doma s malou je to jasne ja len že nejaký nápad🙂
Na prikrmoch sa toľko neprestravuje? Plus, samozrejme, tekutiny v podobe vody 🤔
A inak UM. Dá sa kúpiť napríklad Beba už zarobená a nadávkovaná, takže nemusíš kupovať celú pixlu mlieka na jeden krát.
@lisacka1 mne sa UM nezda ako dobry napad - ak nie je naucena a nemate vyskusane nemusi jej chutit. moja absolutne odmietala.... nakojila.by som predtym nez pojdes prec a nachystala prikrm, vyzivu, kasu.... myslim ze to vydrzi.... a odsat ti nejde vobec nic? ze by si postupne naškrečkovala?
@lisacka1 tak za par hodin o svoje mlieko neprides, ale tvoje prsia urcite nevydrzia 9h bez vyprazdnenia, takze odsavacku do kabelky…
Mlieko si naodsavaj dopredu, za par dni mas nazbierane 2-3 davky, odsavanim da ti tvorba aj zvysi, takze budes mat aj pre malu aj do zasoby (staci odsat 20ml po kazdom dojceni, schladene zliat dokopy a zamrazit celu davku, postupne nazbieras kolko treba).
@monnci2226 jasne budem skúšať cez noc môže byt mliecko v pohode v chladničke?
V chladnicke moze byt mlieko 24h (uvadza sa aj viac, ale ked to nie je nutne, tak radsej menej), potom do mraznicky. Zlievat len mlieko rovnakej teploty, takze odsat, schladit a potom vliat do spolocnej nadobky, ked nazbieras celu davku tak ideal do sacku na mm a do mraznicky, oznacit datumom, keby sa nahodou neminulo, nech vies ake je stare 🙂 Z mraznicky potom rozmrazovat pozvolna v chladnicke alebo vo vodnom kupeli, rozmrazene mlieko uz znova nezmrazovat ani neohrievat opakovane.
@lisacka1 Neboj sa, určite o svoje mliečko neprídeš, ale budeš mať určite plné prsia. Nakázala by som pripraviť obľúbenú hamku pre maličkú, čajík, ale možno by vypila aj trošku umelého, len tak jednorazovo. Veď predsa môžu to skúsiť a budeš vedieť aj do budúcna. Ja si skôr myslím, že najdôležitejšie je, aby bábätko ostalo s niekým, koho má rado a je s tým človekom spokojné
O mlieko neprídeš. Odporúčam ale vyskúšať vopred, či vypije to umelé, lebo moje jedno dieťa nevzalo ani umelé, ani odstriekane z fľaše.
Ja som sa vrátila do práce, keď mala malá 10m, dojčila som skoro do jej 2,5r 🙂. Nadojčila som ráno a potom som sa celkom dosť ponáhľala z práce, lebo ma všetko tlačilo 😅. Ona cez deň bez problémov vydržala na prikrmoch.
O mliečko určite neprídeš, len si možno zober pre istotu odsávačku, ak by prsia príliš tlačili, trošku si uľavíš na wecku.
Inak ja som bola z toho návratu do práce dosť v strese, že prídem o mliečko… Skúšala som odsávať (to mi nikdy veľmi nešlo), dať asi 3 druhy umelého…dcérka nechcela umelé a odmietala aj moje odsaté mlieko, celkovo fľašu odmietla. Lepšie bolo nechať ju cez deň na príkrmoch a vode a dojčiť pred odchodom a hneď po príchode.
Nestresuj, v tomto veku uz je na prikrmoch, prezije. Da si bud prikrm, alebo odstriekane mlieko (len nie vo flaske) alebo naprikald jogurt. A Ty si vezmi odsavacku a odsaj ak mozes. Ono zalezi aj ci prve alebo druhe dieta, pri druhom som uz davno bola na autokrinnej laktacii, takze ziaden problem, pri prvom si nepamatam. Ale o mliecko neprides neboj, len ak mas vela, aby nebol problem.
@mima1608 jo pediatri davaju prisne normy... napriklad ked sme nosili do jasliciek MM, tak tam si nesmela ani miesat... a brali len <3m ak mrazene... ono je problem aj v tom, ze ludia kumuluju doby a tie kumulovatelne nie su, mozno prave preto pediater dava kratsie doby, ale oficialne odporucania WHO a LLL su :
Jednoducho vychladené mlieko je vždy vhodnejšie ako mrazené, pretože zmrazenie ničí niektoré z jeho protiinfekčných faktorov. Mlieko sa však môže uchovávať v chladničke oveľa dlhšie, ako sa zvyčajne verí: jeho vlastnosť obmedzovať množenie patogénnych baktérií nie je prítomná len v črevách dieťaťa, ale aj v nádobe, kde je skladované!
Pri súčasnom stave výskumu môžeme povedať, že mlieko možno konzervovať:
- pri izbovej teplote (19 až 22 °C), počas 4 až 6 hodín (maximálne 8 hodín),
- pri 15° počas 24 hodín,
- v chladničke (0 až 4 °C), až 8 dní,
- v oddelení mrazených potravín v chladničke počas dvoch týždňov,
- v 3-hviezdičkovom oddelení kombinácie chladničky s mrazničkou na tri až štyri mesiace,
- v samostatnej mrazničke (-18°) na viac ako šesť mesiacov.
(Upozorňujeme, že tieto časy nie je možné kombinovať: napríklad mlieko nemôžete nechať 10 hodín pri izbovej teplote, potom tri dni v chladničke a potom ho zmraziť na šesť mesiacov).
@lisacka1 o mlieko za taku kratku dobu asi neprides... ale ak sa bojis, vezmi si odsavacku alebo si niekde na wc odstriekaj (napr. do plienky) - mozno to budes musiet urobit, aby ta neboleli prsia
btw - overte si vopred, ci to dieta bude umele mlieko pit a odkial (flasa, pohar, lyzicka, striekacka), ak to uz nemas odskusane... moj syn sa napr. vedel najest len priamo z prsa. Lyzicka fungovala len ked nebol velmi hladny, ostatne veci odmietal uplne (z flase sa naucil pit az ako 10 mesacny, skorej vedel pit zpohara).
@cookie29 Prečo nemože piť odsate mlieko z fľašky? Ja to tak normalne robim keď mu potrebujem kvapky dať, uplne je malemu jedno či prso, či flaška. Nič sa “nepokazilo”
@lorraine90 tak mate stastie... inak kvapky a lieky sa tak davat nemaju, pretoze neviete kolko toho zostane vo flaske, ale to je ina debata.
Mne dietatu podali liek raz v cumliku, a mala prestala priberat a pit, nebolo to zo dna na den, ale kym to zistis, je casto neskoro. Z flasky ide pitie rychlo a bez namahy. a to moje starsie dieta bolo v jasliach a pilo moje mlieko z flasky rok a nic sa nestalo. A mladsie stacilo raz... a potom sme sa trapili asi 2-3 mesiace, kde som stimulovala, prikladala, male jacalo lebo nechcelo, kolkokrat som s tym chcela prastit. Potvrdene laktacnou, speci pediatrom v nemocnici aj obvodnym ze to je nasledok lieku v cumliku... a male bolo aBKM, takze moc na vyber sme nemali....

@lisacka1 Veď nech jej dajú umelé mliečko, no a nech ostane s niekým, koho má rada