Ako zvládnuť problémy s dojčením novorodenca?
Ahojte, potrebujem radu. Syncek ma tyzden, dojcim na poziadanie, kazda plienka je pocikana. Avsak, ked sa vykaka, co je cca 3x za den, zacne velmi plakat a tok mlieka z prsnika mu vobec nestaci. Snazila som mu ponukat oba prsniky, ale odmieta ich a place. Vtedy mu musim spravit umele, ktore vypije, akokeby tyzden nepil. Ked ho vypije, znova chce prsnik a zacne kludne tahat. Da sa s tym nieco spravit?
Nedávaj umele. takému malému babu stačí malo, keď si zvykne na um už ti prsník vôbec nezoberie.
@heminepa Ano máš pravdu každé babo je iné ja len že týždňovému babu netreba veľa🙂
Zienky, on je viacmenej nonstop na prsniku,aj sa ukludnuje na nom. Problem je len po tom kakani, akokeby chcel rychno dohnat tu "stratu", co vykakal. Robil to aj v porodnici posledne 2dni. Skusam mu ponukat prsnik, potiahne, zacne zurit. Skusim druhy, potiahne,zas zuri. Pritom ked stlacim oba prsniky, mlieko ide.
Vtedy mu zarobim 70ml, ktore vypije a znova sa prisaje a taha z prsnika
Zlosti sa lebo vie, že dostane um a z fľašky piť je jednoduchšie pre babatko. Úplne stopni um lebo o týždeň nebude vôbec chcieť prsnik.
Tak práve sa rozhoduje či bude dojceny alebo nie.
Už podľa teba ako preferujes.
Ale očividne ho už prso nebaví, lebo z fľaše ide ľahšie.
Dalo by sa vrátiť z tejto cesty ešte možno ale chce to úsilie
na tvojom mieste by som to riesila s laktacnou poradkynou. ked tolko cika a kaka nemozes mat malo mlieka. a taketo mini babatka maju uplne malicky zaludok, tolko sa im tam toho nevojde. za tym jeho jedovanim moze byt kludne nieco ine. chapem ze chces aby bol syty, ale priklanam sa k nazoru nedavat UM. skus tu laktacnu asi fakt
Niekto povie ze je normalne ze je nonstop na prsniku. Aj moj prvy bol. Dlho 🙂
Kazdopdne pri tretom som dala cumel. Nastastie chcel. Aj teraz pri stvrtej uz v porodnici 🙈 prsnik je ok. Ale pri "tolkych"detoch aby bola "nonstop" na prsniku. To som si nemohla dovolit.
Dieta nema byt na prsniku nonstop. Dieta ma mat cas krmenia, a aj cas realneho odpocinku kedy spinka. Zaroven sa vytvori mlieko, co potom zas v case krmenia vypije. Takto ani riadne nespi, ani riadne nepije (nonstop pije len po kvapkach, po troskach, a preto mu vyhovuje viac rychly tok z flase bez namahy a na zasytenie - to, co mu prsnik s tymto nonstop rezimom ani neponuka, ze by sa normalne napil).
A to pisem pri vsetkej ucte a deti mali prsnik na poziadanie aj upokojenie. Ale toto co popisujes ako nonstop, naozaj dobrotu nemusi robit.
Drzim palce.
@colsami ako to dosiahnut? Preroze vzdy, ked zaspi na prsniku sa odpojim a do 10minut sa zobudi a vyzaduje ho
Presne to som mala s prvym. On ale ani nespal. On denne od narodenia ked spal 40 min bolo vela. Inac vedel len na prsniku "driemat´. Ako nahle som mu vzala prsnik oci ako sova velke. Bolo to narocne...
Nedavaj UM, skus na zaciatku trochu stlacit prsnik, aby mu slo viac mlieka, bude silnejsi prud. Moze sa hnevat preto, lebo z flase tecie samo.
Cim viac budes dojcit, tym viac sa bude tvorit mlieko. Ked vypije z jedneho prsnika, potom daj druhy.
Daj cumel. Ja som aj s cumlom dojcila prvu 10m (potom som otehotnela a asi jej prestalo chutit) a druhého asi rok.
A určite nedávaj UM a už vobec nie z flašky.
napisali ti vyssie, dojcenie sa iba rozbieha a tyzdnove dietatko nema tolko energie sat z prsnika, preto zaspi a po cvhilke sa zase zobudi a pokracuje. Z flasky taha, lebo mu to ide lahsie (lahsia priepustnost), takot to budes mat este tyzden-dva, potom sa to ustali.
Môže byť na prse ale či aj ťahá alebo len cumle prso len ho prikladaj nedávaj fľašu s tej mu ide ľahko bude sa jedovat na prse lebo musí ťahať a to mu nejde tak ľahko a maj ho dlhšie na jednom prse aby sa dostal k tomu zadnemu mlieku ktomu lepšiemu treba prpezlivost a kľud určite to stojí zato kojit a vydržať aj keď malý sa bude jedovat prv ale sa naučí
Ahoj, ja som to pri prvom babu, teda nvm kolke je toto tvoje babo, robila rovnako ako ty.. nic sa nestalo, UM som postupne davala menej a menej a ked trochu zosilnel a tok sa ustalil, tak sa uz len dojcil..ja som mala vpadnute bradavky cely zivot, a tento prvy chudak, kym ich roztahal tak sa narobil, pri dalsich uz nebol problem. Druhy funkcny problem moze byt uzdicka, nieco s jazyckom, kedy su nevie babo spravit spravny podtlak na cucanie, a UM ide samozrejme lahsie.. Drzte sa, zaciatky su tazke
moze mu vadit pomalsi tok mlieka na zaciatku. To je ale prirodzene. Da sa pomoct prilozenim nahriateho uteraku na prsnik a aj masazou prsnika. Z flase mu tecie hned po prvom potiahnuti, pri prsniku sa musi trochu viac snazit zo zaciatku.
Obaja sa to len ucite, spoznavate sa, pojde to. Len vydrz. Zatial robis vsetko dobre
Nedávajte fľašku lebo pokazíte dojčenie. Náš najmladší bol na prsku prvé dva mesiace vkuse. Zaspal, povracal sa, pýtal znova a takto dookola 😁 prešlo to, bábätko vás potrebuje cítiť.
Prvú návštevu som dovolila cca po dvoch týždňoch. Inak sme sa spolu ľuľkali celé šestonedelie 🥰
Ideálny je ergonomický nosič, aj na tvorbu mlieka aj na pocit bezpečia 🙃
Tak ako píšu žienky vyššie. Plače presne preto, že si už zvyká na UM. Stopnite to. Inak sa vám tvorba mlieka poriadne nerozbehne. Moje tri deti prvé dva mesiace boli na prsníku vkuse, doslova. Potom sa to upravilo. Pokiaľ pekne cika aj kaká tak nie je o čom. Dokrmovanie UM vám zaručene stopne dojčenie. Ja som si nedala povedať pri prvom synovi a kojiť sa nám nakoniec nepodarilo. Pri ďalších troch som to nevzdávala, dokonca s tretím synom na novorodeneckej JIS, kde mi nechceli dovoliť dojčiť som chodila a prosila aby mi to dovolili. Nezdalo sa im, že chcel piť tak často. Mne to nevadilo. Bola som tam len preňho.
Prvé tri mesiace je to len o bábätku a matke. Nevzdávajte sa, venujte tomu toľko času koľko treba, ono sa to vráti.
Potvrdzujem všetko, čo už žienky písali. Mám oddojcene 3 detičky. A bol to boj, hlavne pri prvom bábätku, už som bola presvedčená, že to nedám, lebo fakt bolo bábo nonstop napojené na prso. Ešte aj reflux sme mali. Ale takto. Keby sa to nepodarilo, netreba si nič vyčítať. Ja som bola nastavená tak, že keď to už bude na mňa priveľa, tak skrátka prejdem na umelé. Dôležité je aj to, aby si ty bola ako tak v pohode a nie dlhodobo nevyspata a mrzuta.
VSkusaj ine metody uspavania-zavinovacku a trosku pohupat, nosic, kociar. Moja druha je taky problemovy pic mlieka😀 a na spanok proste specificky chce v kocari/v nosici, vtedy pospi aj dve tri hodiny vkuse
Tak zienky, dnes sme boli u lekara a od nedele pribral 75g. A to ho krmim kazde 3h UM cca 70ml+ medzi tymi 3hodinami ho 2x pomedzi to nakojim, niekedy este pred UM alebo po UM ho nakojim a taha stale, prehlta. Vcera spal 3h vkuse a uz som si musela odsat a z jedneho prsnika som odsala len do ulavy cca 50ml. Talze nemyslim, ze mam malo mlieka. Okrem toho ma cca 10-12 dost pocikanych plienok + cca 3-4x kaka za den. Takze ja uz ozaj neviem, ci bude mat taky rychly metabolizmus, najma ked som mu dala aj UM, ale o tyzden ideme na prevazenie....
Nikto nepíše že máš málo mlieka keď máš dosť mlieka dávaj mu to a nie um keď chces kojit kojenim sa tvorí aj mlieko ak budeš menej kojit tak sa ti bude menej tvoriť

Dojcenie sa stale iba rozbieha. Malemu tyzdnovemu babatku vela netreba.
Davaj jeden prsnik. Nech taha poriadne. Ja kojim sovhe stvrte. Dokopy uz viac ako 7 rokov...
stale som dojcila z jedneho. Az dalsie krmenie z dalsieho. Aby babo vytahalo vsetko.
A este dolezity element-babo chce prsnik aj na upokojenie. Chce ta citit. Nie automaticky od hladu. Ale je to super lebo aj takto pomaha tvorbe mliecka...
niekedy sa zlostia ze je ten tok mliecka slaby. Potom zas chcu len pomojkat a ono im tam ide aj mlieko ktore momentalne nechcu 😂🙈