icon

Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia

elinka27
11. máj 2011

Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.

Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.

Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.

Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.

RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.

Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.

Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
strapco13
5. jún 2011

@dominika1988 co sa tyka prisatia baba..skus si zavolat domov laktacnu poradkynu.. http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... .ta ti moze pomoct vratit babatko na prsnik, ukaze ti spravnu polohu, to ako zistis ci dietatko pije naozaj alebo len dudka....bude to podla mna najlepsie riesenie, http://www.mamila.sk/pre-matky/ , skus tiez skontrolovat ci mala nema kratku podjazykovu uzdicku..ta tiez moze branit prisatiu
ATB by som zatial nedavala..lebo moze ist skor o mykozu a teda ATB by to zhorsilo..skus si po kazdom odsati natriet v tenkej vrstve Canesten /je na volnopredaj/..pred odsavanim nemusis umyt, casto vetraj bradavky
nemas chut na sladke? lebo mykoza niekedy vyslovene nuti cloveka jest sladke..takze treba obmedzit sladkosti, bielu muku
mozes si dat probiotika
keby sa zapal vyvinul /cize hrca, zacervenanie/ tak augmentin mozes brat aj ked odsavas mliecko/..ale zatial nedaj

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
ducci
6. jún 2011

@dominika1988 aj moja mala sa odtahuje niekedy od prsnika a krici a nechce jest.. ja si myslim, ze to je tym, ze ju trosku boli brusko - ze sa nevie vykakat...niekedy ked sa takto odtahuje mi zabera dudlik - ze jej ho na chvilku dam do ust, ona sa ukludni a potom saje.. alebo niekedy ju na chvilku nosim na rukach (najradsej ma tigrika 🙂) ona sa ukludni a potom normalne saje.. a inak na bolestive bradavky odporucam bepanthen - mne velmi pomohol, natierala som ho vzdy po kojeni a super..a dobre je, ze ho nemusis aumyvat 🙂

ewana73
7. jún 2011

prosim vas baby,je potrebne umyt mast bepanthen z prsnika pred dojcenim?vcera ma moj maly upir nechtiac tak hryzool,ze este dnes ma boli a davam si nan tento bepanthen.

strapco13
7. jún 2011

@ewana73 netreba umyvat..natri v tenkej vrstve
skus kojit tak aby ta ranka bola v kutiku ust maleho..bude to menej boliet
keby sa to do 2-3 dni nezlepsovalo..popros pediatricku nech ti napise framykoin masticku

ewana73
8. jún 2011

@strapco13 dakujem za radu.jeeeej mame rovnako starych syncekov ibaze nas je o den neskor 🙂

ducci
8. jún 2011

hej netreba umyvat bepanthen z bradavky 🙂 ja som to velmi vyuzila, natierala som si bradavky po kazdom kojeni a pri mojej pohodlnosti to bolo super :a hlavne ze to aj zabralo 🙂

ewana73
8. jún 2011

@ducci no tak mne to cez den nevadi a maly uz papa mliecko cez den aj tak len 2krat ale v noci sa este budi a to si neviem predstavit,ze by som mala vstat este aj koli tomu.no a ako natruc uz tretiu noc ponocuje ,neviem ci su to zuby ale do tej 2do rana je ako cert len by sa prisaval a cucal 😠

dankakk
9. jún 2011

@strapco13 mala si pravdu, maly sa zle prisava :( prisla som na to tak , že mi mm pomohol a otvoril mu ustocka tak aby chytil cely dvorec zospodu a mna nebolel ani prvy cuc. Lenže neviem, ako mu otvorim pusu sama, nejde mi to. Je na to nejaká finta? A ešte jedna vec, od včera ma jemne boli prso zboku. Je trosku napnute a pokozka je tepla a nacervenala a ked si to poskriabem, svrbi to. Nerozvija sa mi nejaky zápal?

strapco13
9. jún 2011

@dankakk to vyzera na rozvijajuci zapal...koj tak, nech ma babio bradu smerom k tomu zacervenaniu..nech to dobre rozcuca, plus sa snaz po kojeni si z toho prsa odsat..nech sa prsnik dostatocne vyprazdni
pred kojenim teply obklad, po kojeni studeny, mozes si dat ibuprofen, tlmi zapal
keby stupala velmi teplota tak bude treba ATB..ale vacsina zapalov sa da zvladnut aj bez nich
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/upchat...
k tomu prisatiu ...treba to maleho naucit..vzdy mu potiahnut bradicku dole..este je maly, nauci sa to...upravuj prisatie ked je maly pricucnuty, nedavaj ho dole z prska, aby sa nezacal zlostit...idealne je prikladat ho v priecnej polohe /fotky a videjka najdes na tej stranke ako som dala link/
keby ti to neslo..skontaktuj sa s laktacnou osobne..ta ta to nauci..takto cez net je to tazsie

strapco13
9. jún 2011

@dankakk a skus ten dudel zahodit 😉

dankakk
10. jún 2011

@strapco13 vďaka, idem postudovat... Dudel uz nedávam, pekne to zvladame aj bez neho 🙂

ducci
10. jún 2011

@ewana73 🙂) no na zuby sa velmi "tesim" ked budu malej rast 🙂) to este len budu noci ..

iplusr
16. jún 2011

ahojky. potrebujem poradit. Kojenie ma stale boli. Ale nevzdavame. Mala je prisata spravne . Nebolia ma bradavky, ale dvorce - mam pocit, ze ma tam mala hryzie, ma pevny stisk. Zacala som pouzivat klobuciky a je to trochu lepsie. Pouzivame aj dudulku, inak by bola na mne prisata stale... A este mi obcas 'strpnu' prsia - tak na bokoch - od pazuchy az po bradavky. Co by to mohlo byt? Ako to zlepsit? Nemam ziadne hrcky ani cervene prsia. Bradavky su male, ale bez raniek alebo pluzgierikov.

modrofuzik11
16. jún 2011

ahojte dievcata, mne tiez pomohol velmi bepanthen. a popravde, ked uz bolo fakt zle, tak som si dala aj klobuciky... ale to bolo asi len 3x...

aaddeell
20. jún 2011

chcem sa opytat jednu bradavku mam dost dohryzenu a mam tam uz aj chrasty, mam sa radsej odsavat a pockat kym sa zahoji ,alebo mam maleho prikladat aj ked to strasne boli, dakujem, to dohryzenie vzniklo nez sme sa naucili prikladat, druha bradavka je v poriadku

strapco13
20. jún 2011

@aaddeell odpovedala som ti v druhej teme 😉

janka2504
25. jún 2011

@strapco13 ahOj potrebovala by som poradiť uz asi tretí den ma boli ľavý prsník hlavne ked sa mála prisava taka pichava bolest idem umriet ked cucka troska to prejde aj mám červené flaky na prsniku nemám tam hrcky áni teplotu nemám čo to môže byt ? Nemala by som ísť k lekárovi ?

strapco13
25. jún 2011

@janka2504 vyzera to na zacinajuci zapal prsnika ..pokial nemas vysoke teploty a este to zvladas tak ATB netreba
pred kojenim si nahrej prsniik /teply obklad/, koj tak aby brada malej smerovala k tomu zacervenaniu /vtedy sa ta oblast lepsie vyprazdni/, treba dokladne vyprazdnit prsko, po kojeni skus este rucne alebo odsavckou odsat z toho miesta, ak je to opuchnute, mozes po nadojceni a odsati dat studeny obklad
na bolest mozes paralen alebo ibalgin /pokial nie si alergicka/
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/upchat...
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
bolest pri prisavani jew dost mozna z nespravneho prisatia ..treba ho upravit ..pozri si aj videjka http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/spravn... a v podstate si postupne prestuduj obe stranky ..su venovane dojceniu
ak poutzivas dudel, flasu, klobucik...zrusit
pokial ti cokolvek nepojde obratz sa kludne na nas..alebo si zavola domov laktacnu poradkynu http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

anka96
26. júl 2011

Ahoj potrebovala by som poradiť malý má 2,5 mesiaca je plne kojený ale bohužial cez klobučiky nepodarilo sa nám začať kojiť bez nich ale môj problém je že asi týždeň pocitujem pichavu bolesť v bradavke ked začínam kojiť tak ta bolesť je hrozná ktorá postupne ustupuje ale už asi druhý deň ma bolí bradavka aj mimo kojenia. Používam zatial mastičku na poškodené bradavky ale ja ich nemám ani dohryzené ani praskunté nič. ďakujem

strapco13
26. júl 2011

@anka96 to co popisujes je pravdepodobne mykoza ...casta pri klobucikoch ☹
natieraj bradavky po kazdom kojeni s Canestenom /na volnopredaj/, pred dojcenim nemusis umyvat, bradavky casto vetraj, skontroluj pusinku babatka ci nema tiez mykozu /soor, zabku..taky povlak, co nejde zotriet/
ak ma, tak si na prst namotaj gazu, namoc do vody a vyvalaj v sode bikarbone a tym sa mu snaz tie povlaky akoby zoskrabkat..moze iost trosku krvi...to akoby si vytrhla tej mykoze korienky.
mozes Canesten striedat s genciankou..tiez netreba umyvat
a uplne idealne by boo zrusit klobuciky...skontaktuj sa osobne s laktacnou poradkynou..nech ti ukaze ako na to
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

anka96
30. júl 2011

@strapco13 ďakujem za radu ale nakoniec to bol zápal, ktorý sme nakoniec ustaly bez antibiotik stačilo rozmasirovať a odstrikať mliečko, ale čo je dôležite už kojíme bez klobučikov. Ešte raz ďakujem.

heln
5. aug 2011

ahojte, dúfam, že mi poradíte....
mám skoro trojtýždňové bábätko a máme už vyše týždňa problém s tým, že po určitom kojení si nevie odgrgnúť, grcká, plače a je nespokojná, trvá aj niekoľko hodín kým sa upokojí.
predpokladám, že to má na svedomí môj pravý prsník, keď ju kojím z ľavého, napapá sa, zaspí a prespí aj tri hodinky, keď ju kŕmim z pravého, tak zvyčajne prebieha ten scenár, ktorý som napísala, okrem toho ma hlavne pravá bradavka na začiatku sania dosť bolí, prsník mávam napätý a bolestivý, tak ho trochu odsávam a niekedy mi z neho aj samo vyteká mlieko.
myslím, že polohu máme správnu a aj saje správne, len neviem v čom je problém, že je po kŕmení taká nespokojná a ako to môžem ovplyvniť, alebo zmierniť, aby sme nemali také problémy. ďakujem.

strapco13
10. aug 2011

@heln to ze ta na zaciatku prisatia boli bradavka bude asi tym, ze to prisatie nie je uplne dobre..bolo by dobre skontaktovat sa osobne s laktacnou nech to posudi.
dopis udaje o priberani, kolko cika a kaka, ako vyzera kojenie z laveho prsa, kde je spokojna a ko z praveho, ked je nespokojna..vidis tam nejaky rozdiel pocas kojenia, alebo je to len to ako sa prava po nadojceni?
z laveho tiez tak strieka mliecko?

lulusha
3. sep 2011

caute baby! prosim, poradte mi, v noci som sa zobudila na to, ze ma strasne boli lavy prsnik, maly spinka pri mne, zrovna na lavej strane a v noci sa koji len z laveho prsnika, tak som cakala, kym sa zobudi -myslela som si, ze dlho nepil a preto boli, ale napil sa pekne, roztahal to a nic, boli dalej... tak som si rano preskumala prsnik, mam tam jednu trhlinku na dvorci a v jej kutiku akoby brobnu zltu bodku, akoby to bol hnis alebo co...no hruza, boli ma cely prsnik na dotyk, hlavne horna cast, aj ked sa mi len napr. zatrasie, tak uz to boli...idem si nan dat hypermanganovy roztok a potom si mozem dat Framykoin? co vy na to? maly ma asi kusol a teraz to boli a picha aj ked cucka...

bubelko
3. sep 2011

@lulusha skus najst, ci nemas niekde hrcu - moze to byt upchaty mliekovod. mne laktacna odporucala hrcu rozmasirovat smerom ku bradavke, pred kojenim teply obklad (davala som si nahriaty uterak) a po kojeni studeny obklad (robila som si tvarohove, ale mozes pouzit aj kapustny list). tiez sleduj, ci ti nestupne teplota. ak ano a bude pretrvavat dlhsie ako 24 hod a prsnik neprestane boliet, sup k doktorovi.

lulusha
3. sep 2011

@bubelko diky, hrcu som si nenasla, teplotu nemam, aspon teda sa tak necitim...uvidime, co bude v pondelok...

bubelko
3. sep 2011

@lulusha skus este napisat IP strapco13, ona ti urcite bude vediet poradit, co mas robit 😉

strapco13
4. sep 2011

@lulusha az teraz kukam, ze aj tu si pisala..uz som odpovedala v IP 😉