icon

Bolestivé bradavky a prsníky počas dojčenia

elinka27
11. máj 2011

Bolesť bradaviek,alebo prsníkov, dokáže znepríjemniť krásne chvíle, ktoré mamička zažíva pri dojčení.Bohužiaľ,ešte aj dnes, tradujú fámy,že dojčenie by malo bolieť a bez toho to nejde.Pokiaľ sa bábätko správne prisáva,čo je vlastne okrem iného správny základ pre dojčenie, tak potom dojčenie nebolí,pokiaľ áno,je treba pátrať po príčine.Príčiny bolesti bradaviek sú rôzne, a medzi najčastejšie patrí : nesprávne prisatie bábätka/vznikajú trhlinky-ragády/, upchatý mliekovod /mliečny pluzgier na bradavke/,infekcia /candida albicans,múčnatka, soor, alergia /na krémy,maste, šampóny/,raynaudov fenomén/bolestivé stiahnutie končekov bradavky,kedy bradavka na chvíľu obelie-ďaľej len RF/, kožné ochorenie/psoriáza,ekzém/ a posledná menej častá,ale predsa sa vyskytujúca príčina, je prirastená podjazyková uzdička.Bolesť spôsobená mykotickou infekciou sa často zamieňa s nesprávnym prisatím,alebo s RF.Okrem toho, môže byť príčin viac naraz. Vždy je prvoradé najprv upraviť prisatie,pretože ak je prisatie správne,bolesť sa zmierni.

Trhlinky-ragády sa liečia lokálnymi mastami /napr. Bactobran,framykoin/, zdravá bradavka sa zahojí zväčša do týždňa.Pri trhlinke je doležité aby pri dojčení smerovala do kútika úst dieťatka, vtedy je bolesť menšia a trhlinka sa nedráždi a ani nedôjde k jej zväčšeniu.

Mykotická infekcia-candida, sprievodné príznaky sú, svrbenie, pálenie, bolesť pri spúštaní mlieka, „rezanie žiletiek“, obelenie bradavky, zväčša po dojčení. Treba podotknúť,že mykózu treba riešiť komplexne a nie len lokálne. Treba ju liečiť „zvnútra“ a doležité je liečbu dokončiť,a pokračovať v nej aj keď príznaky zmiznú minimálne aspoň ešte 2 týždne,inak sa vracia. Veľkým zdrojom nákazy je dudlík, ktorý okrem toho že zhoršuje techniku prisatia u dojčených detí, je aj zdrojom infekcie.Na preliečenie „zvnútra“ sa najbežnejšie používajú voľne dostupné výživové doplnky.(tablety Citrovital, Citricidal), na lokálne je vhodné používať niekoľko krát denne v tenkej vrstve antimykotické maste (Canesten, Candibene,Imazol a pod.) tieto sa pred dojčením neúmývaju, pre detičky sú neškodné. Ideálne je vytierať ústa, jazyk a podnebie bábätka gázou vyváľanou v sóde bikarbóna, ktorá neutralizuje ph v ústach a zabraňuje množeniu sa kvasiniek. Vhodná je aj dobrá životospráva, ombedziť sladké jedlá,ktoré v žalúdku kvasia a tým vytvárajú vhodné prostredie pre kvasinky.Prsníky je vhodné pokiaľ možno často vetrať, tma a vlhko sú dobrou pôdou pre množenie kvasiniek, čiže je dobré chodiť bez podprsenky a nepoužívať tampóny do podprsenky. Ak treba odsávať mlieko, je vhodné ručné odsávanie, pretože odsávačka mlieka, može podtlakom poškodiť viac bradavky a aj na nej sa kvasinková infekcia rovnako ako na dudlíkoch, či chráničoch bradaviek drží a môže to zhoršiť priebeh infekcie.

Upchatý mliekovod-mliečny pľuzgier, na dvorci alebo v okolí sa vyskytne biely pľuzgierik nasiaknutý tekutinou, je to vlastne zaschnuté mlieko, kedže je mliekovod upchatý mlieko cez neho nemôže pretekať, zväčsa to býva bolestivé, bolesť vychádza až spod paže.Pľuzgier je treba uvolniť,a robí sa to jeho prepichnutím, treba na to použiť zásadne sterilnú ihlu, vysterilizovanú v čistom liehu,alebo nad ohňom, ihlu necháme ochladnúť a jemne zboku pľuzgierik prepichneme.Ošetríme antibiotickou mastičkou(bactobran,framykoin).Tým sme uvolľnili mliekovod,a pri odsávaní či dojčení už nebude toľko bolieť.Ak je prsník aj zdurený, jemne ho rozmasírujeme, idelalne v teplej sprche, na mliekovod netlačíme len jemne smerom od paže k prsniku masírujeme,aby sa mliekovod uvolnil.Doležité je aby bol prsník správne vyprazdňovaný,aby sa mliekovod neupchával.

RF – sa objavuje na infikovanych bradavkách, je to bolestivé stiahnutie špičky bradavky, ktorá sa akoby odkrví a stratí farbu – obelie,nazýva sa to aj syndróm bielej bradavky.Zjavuje sa väčšinou po dojčení a v chlade, pomáhajú teplé obklady.Po vyliečení bradaviek príznaky vymiznú.

Prirastená podjazyková uzdička sa objavuje u malého precenta detí, jej dôsledkom je, že sa bábätko nesprávne prisáva a poškodzuje bradavky. Spoznáme to podľa toho,že keď dieťatko pokúša zdvihnúť jazyk, tak sa rozšíri a má tvar „srdca“. Ak je príčinou bolesti bradaviek prirastená uzdička, treba vyhladať lekársku pomoc,kde sa táto uzdička ambulatne prestrihne.Dieťatko sa može dojčiť ihneď.

Okrajovo spomenieme ešte zapál prsníka, ktorý sa prejavuje zvyšenou teplotou, začervenaním prsníka, bolestivostou prsníka na dotyk. Pri týchto problémoch volíme studené zábaly zo zelenej kapusty, listy kapusty dáme vychladiť do chladničky, tĺčikom na mäso ich jemne naklepeme, aby pustili šťavu a prikladáme na postihnutý prsník kým nepocítime úľavu, na zníženie teploty možeme užiť Paralen. Doležité je prsník vyprazdnovať ideálne dojčením,alebo odsávaním, ak sa prsník dobre nevyprázdni môže vzniknúť mastídida a vytvorí sa hrčka, ak je na prsníku hrčka, priložíme dieťa tak aby jeho brada smerovala ku hrčke, pri saní je v brade silnejší tlak a dieťa hrčku rozťahá, vyhneme sa tak antibiotikám.Správnu polohu lahšie nájdeme ak si dieťa položíme na posteľ, my sa nad neho postavíme ako psík na štyri a podľa potreby nasmerujeme prsník s hrčkou k brade.

strapco13
16. okt 2011

@isabella_fly moze to byt aj z okopavania
ale skontroluj dobre ci namas hrcu, farebne zmeny alebo bielu bodku na bradavke..tu treba prepichnut http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/biela-...
zrejme nebol dostatocne vyprazdneny prsnik, na to treba dat pozor..skus kojit v takej polohe aby k tomu bolestivemu miestu smerovala brada babatka, tak to vycucia najlepsie

isabella_fly
17. okt 2011

@strapco13 no, nastastie to uz preslo resp. velmi ustupilo, vsetko co popisujes som sa vcera naozaj snazila robit, vela dojcit, v roznych polohach, vyprazdnovat, sledovala som ci sa mi nieco s nim nedeje (snad az moc) 🙂
dakujem velmi pekne za rady, nastastie pomohli a nedialo sa nic horsie 🙂 sice sa mi nic take za celych 9 mesiacov dojcenia nestalo, ale aj taka skusenost je skusenost

anett98
18. okt 2011

ahoj,
chcela by som sa poradiť v čom môže byť problém pri dojčení...mám 9 mes. dcérku, ktorú stále kojím. Do toho 8 mesiaca som nemala žiadny problém, ale posledný mesiac ma pri dojčení bolia bradavky, vytvárajú sa mi trhlinky a upcháva mi to mliekovody ☹ Za mesiac som musela cca 2-3x prepichovať...Nezdá sa mi, že by malá bola zle prisatá, v pusinke má celý dvorec a do teraz žiadny problém nebol...Myslíte, že to môže byť tým, že už má zúbky? Je to veľmi nepríjemné a bolestivé...odstaviť ju ešte nechcem mám veľa mliečka, takže by so to asi zrazu nedalo. Čo by ste mi poradili?
ďakujem, Anet

strapco13
18. okt 2011

@anett98 opakovane upchavania mliekovodov su casto pri mykoze..natieraj si bradavku Canestenom po dojceni, casto vetraj a pred dojcenim nemusis umyvat
treba dat pozor na prisatie...starsie deti vymyslaju s polohami 😅
a tehu nie si?

anett98
18. okt 2011

@strapco13
som si konečne našla čas a prečítala celú diskusiu a teda môže to byť tá mykoza 😒 Canesten nemám a do mesta sa dostanem len zajtra, ale čítala som, že sa môže použiť aj gestiánka, tak som použila tú. Myslíš, že mám pokračovať v jej užívaní či si mám zajtra kúpiť radšej ten canesten? Vetrať sa snažím čo najviac a polohy mením, najčastejšie teda kojím futbalovou, tá mi prsníky úplne uvoľní 🙂 Tehu určite nie som 😀

modrofuzik11
24. okt 2011

dievcata, mna velmi boleli bradavky. na nevydrzanie. mala som aj male trhlinky. pouzivala som vtedy bepanthen a pomohlo. teraz ma uz kubko 3,5 mesiaca a bolesti prestali. bradavky si proste zvykli🙂

strapco13
24. okt 2011

@anett98 ako sa dari?

anett98
24. okt 2011

@strapco13 tú genciánku som prestala používať, to vôbec nezaberalo ☹ Od včera používam canesten, tak uvidíme...zatiaľ žiadna zmena, bradavky bolia 😒 Možno sa mi zdá, že teraz večer lepšie, ale sa mi zase upcháva pravý prsník, malá saje, počas kojenia mením polohy, ale nie je to ešte dobre...

strapco13
24. okt 2011

@anett98 liecba mykozy trva dlho 😝 pokracuj v Canestene, snaz sa o to aby mala mala co nal´jlepsie prisatie a dopila prsnik..plus ak mas pocit, ze sa upchava mliekovod, tak koj tak aby smerovala brada k tomu upchatiu..tak to najlepsie odsaje
a skontroluj si bradavku ci tam nie je biela bodka..mliecny pluzgier..to treba prepichnut http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/02/biela-...

anett98
24. okt 2011

@strapco13 hmm, tak budem liečiť teda 😒 Prisatie je dobré, aj to robím tak, aby brada smerovala tam kde sa robia hrčky...keď cítim stále hrčky, dávam jej znovu a znovu piť ten istý, len aby to odsala...no a prepichovala som už hádam 3x ☹ Už som sa po 3 skoro zápaloch poučila, tak sa snažím aby to nezašlo tak ďaleko. Dúfam, že sa mi to vylieči ...

anett98
24. okt 2011

a ďakujem zatiaľ!!!! 😉

anett98
25. okt 2011

@strapco13 prosím ťa je normálne, že sa mi ten mliekovod stále upcháva??? Som dnes zase musela prepichovať 😠 ☹ A stále ten istý a na jednej bradavke...Už som si ho prepichovala 3-4x, nemôžem dostať nejakú infekciu z toho? Vždy si to teda ošetrím liehom, ale aj tak....

4gubka
27. okt 2011

ahojte... kojim sice len 6 tyzden, ale rada by som sa podelila o skusenost 😀 na zaciatku v nemocnici som mala problem s plochymi bradavkami a ani teraz nemam popravde az take velke prsia, konecne mam aspon 2 😀 😀 😀 no a tak na zaciatku som ich musela pomasirovat a vytiahnut a bolo dobre... na treti den mi kolegyna doniesla klobuciky silikonove znacky chicco myslim a dodnes kojim s nimi, aj ked sa uz mala vie pekne prisat lebo mi bradavky cez tie klobuckiky pekne natiahla 🙂 ale ked som ju davala papat bez klobucikov tak mi hrozne vytahala aj cely dvorec cele som ich mala nejake zlte a boleli tak som ich natierala vzorkou co som dostala LANSINOH for breastfeeding mothers a to mi naozaj pomohlo a nemusi sa to ani umyvat pred dalsim kojenim... tak stale kojim s klobucikmi, uz ma ani nebolia prsia ked su plne ze sa niekde upchaju, lebo mam pocit ze s klobucikom vytaha vsetky strany a nemusim stridat polohu, sice pri malych prsiach asi ani netrebalo 😀 niekohpo to vraj s klobucikom boli, no mna urcite nie a je to pre mna urcite lepsie aj pre drobca 🙂 a neviem kolko druhov je takych klobucikov, ale aj v nemocnici mi povedala ze je dobre ze mam tie silikonove, no neviem preco 🙂 ale su SUPER om vdacna ze ich mam 😀

nikush
27. okt 2011

len s klobucikmi pojde dojcenie dobre, len pokial mas nadprodukciu, inak sa to cele po.... ja som ich pouzivala mesiac pri synovi a potom ma to prestalo bavit, nakolko odpadavali a pordobne veci...tak ci chcel alebo nie, zahodila som ich. teraz som mala aj ragady, ale uz nikdy klobuciky, vydrzala som to , su prec a dojcim nadalej krasne a coskoro uz len z jedneho prsnika...vsetko sa daa

strapco13
27. okt 2011

@4gubka ono ako pise @nikush kym je nadprodukcia tak sa da uspesne dojcit aj s klobucikmi..ale klobuciky casto znizuju postupne tvorbu mliecka, nakolko babatko nestimuluje priamo dvorec http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/06/preco-...
skus sa spojit s laktacnou poradkynou v KE http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
a ona ti pomoze sa ich zbavit..to ze bez klobucikov to bolelo, znamena, ze mala nema spravne prisatie...laktacna ho pomoze upravit prisatie
a treba skontrolovat podjazykovu uzdicku..ak je kratka brani spravnemu prisatiu a neskor moze vadit aj pri vyslovovani hlasok

4gubka
28. okt 2011

@strapco13 no pekne... dakujem... 🙂

monia_
6. nov 2011

@strapco13 ahoj, chcela by som sa opytat, mam bolestive bradavky, teda doma ked chodim hore bez, tak nic neboli, ale ked si dam podprsenku alebo keby som si ju nedala a suchalo by sa mi tricko o bradavky, tak to je bolest. Myslim, ze maly sa prisava dobre, ked kojim, boli to len asi prve dve sekundy...maly ma dva tyzdne, mozu si bradavky len "zvykat" preto to tak boli a proste to len prejde? a dalsia otazka: maly sa niekedy naje za 5 minut a zaspi a citim ze "sal" riadne a niekedy je aj hodinu a pol na prsniku sem tam pocucava a ked ho odlozim, tak sa zobudi a je stale hladny...

strapco13
6. nov 2011

@monia_ bolest pri prisati moze znamenat, ze to prisatie nie je uplne v poriadku ... skontaktuj sa osobne s laktacnou nech to posudi
dieta moźe chciet byt na prsniku od hladu, smadu, ked chce zaspat, ked mu je zima...
to ze sa zobudi hladny..ono zalezi ci predtym na prsniku jedokl alebo si len tak dudkal ... http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/kedy-b...

evatko
6. nov 2011

Ahojte, prepacte, ze sa Vam tu vopcham, necitala som diskusiu, len ulomky z nej o bolestivych bradavkach. Chcem len napisat moju osobnu skusenost(kedze odbornu dava LP). Mam zatial odkojenych plnych 31 mesiacov, ploche bradavky. Prveho syna som kojila len 13mesiacov a to len a len s klobucikom po celu dobu. Problem som mala teraz pri dcere. Prvy mesiac bol na zomretie. Nechcem sa velmi rozpisovat, mala som zlupnutu pokozku z bradaviek, otrasne ragady, krvacali mi, mala ked si odgrcla, tak vzdy aj s krvou. Najviac mi pomohli a vlastne ma zachranili musle, tie zberace mliecka a cisty lanolin. Ziadna ina mast, ani drahe multi mum vyrobky, ani calciova a pod maste. Musle som nosila stale, den noc. Aj do mesta, bolo to poriadne vidno, ale mne to bolo jedno a po par dnoch sa stav vyrazne zlepsil.

maca244
8. dec 2011

@evatko ahoj, prosím ťa to myslíš tie formovače do podprsenky? Ďakujem

evatko
8. dec 2011

@maca244 joj, ked ja zas neviem, co myslis pod pojmom formovace... su to musle, alebo zberace vytekajuceho mileka, prip chranice bradaviek.

maca244
9. dec 2011

@evatko aha, tak to budú tie zberače mlieka, lebo som našla aj také formovače bradaviek do podprsenky že sa to dáva...aj ja mám problém s bradavkami, tiež ich mám ploché, vlastne len s jednou, na tej mám tiež zlupnutú polovicu pokożky, a dosť to bolí pri prisávaní, potom je už dobre, moja klobúčik odmieta, tak sa mi to ťažšie hojí, tak teraz skúšam všetko možné čo by mi pomohlo, s druhou bradavkou nemám problém, tá je už pekne nastavená od kojenia 🙂 ale táto druhá si nejako nevie zvyknúť 😒 inak ťa obdivujem, že si to toľko vydržala s takými bolesťami a ďakujem za tip, vyskúšam tie zberače, lanolín aj mne najviac pomáha.

ywulla
14. dec 2011

Poraďte - s mykózou bradaviek mám ísť ku gynekologičke alebo ku kožnej? Lebo toto už nie je na domáce liečenie, toto je už na nevydržanie... 😖

tinki
14. dec 2011

@ywulla Aj v lekárni ti poradia. Gynekológovi môžeš zavolať a spýtať sa. 😉

strapco13
14. dec 2011

@ywulla najlepsie za laktacnou..opis mi potiaze, ako sa prisava babo?opis ako vyzera dojcenie, kedy su boesti
pouzivas dudel, flasku?

ywulla
14. dec 2011

No momentalne mi to casovo nevychadza ist za LP. Potiaze - cervene suche flaky na prsiach, kt. nenormalne svrbia, citlive bradavky, pichlava (rezava) bolest vo vnutry. Papame cez klobuciky, inak by som asi vyskocila z koze, keby mi maly potiahne bradavku. Kobuciky som nasadila hlavne preto, aby to nahodou nepreslo na maleho. Na odporucania z tejto diskusie pouzivam Canesten a dnes mi manzel doniesol nejaky vyzivovy doplnok vo forme tabliet na preliecenie mykozy zvnutra...

ywulla
17. dec 2011

Ja by som si takú vyťala! Používam Canesten na mykózu, čiže prsia si neumývam pred každým dojčením, a dnes mi práve došiel, tak som ako náhradu použila Fungicidin. Malý bol hladný, tak som automaticky vytiahla prsník a dala mu papať. Až po niekoľkých minútach som si uvedomila, že som použila Fungicidin a nie Canesten. Pokožku som už síce mala suchú, bolo to vstrebané, natierala som si to tak cca 3 hodiny dozadu. Samozrejme, hneď ako som sa uvedomila, malého som odtiahla a šla som si prsník umyť, až potom sme pokračovali v papaní. Ale aj tak mám z toho hlavu v smútku a stále rozmýšľam nad tým, že či som drobčekovi nemohla nejako uškodiť. Neviete mi v tomto poradiť?? 😢

kubko2412
17. dec 2011

chcela by som sa spytat neviem ci mam zapal alebo nie len ma trochu palia bradavky, na prve prisatie potom to prejde ked dojcim a potom po dojceni. Stači to len natierat canestenom alebo tym cuca... alebo treba aj niečo iné urobit dakujem krasne za radu.

strapco13
17. dec 2011

@kubko2412 nakolko mas citlive bradavky aj mimo dojcenia tak sa pravdepodobne jedna o mykozu...Natieraj Canestenom, pred dojcenim nemusis umyvat, casto vetraj. Liecba ma trvat minimalne este 2 tyzdne po vymyznuti vsetkych priznakov. Ale ak po tyzdni nebudes citit zlepsenie, tak sa skontaktuj osobne s laktacnou poradkynou..treba potom univerzalnu masticku a skontrolovat dojcenie. Neviem ako stare mas babatko..ale treba skontrolovat prisatie, podjazykovu uzdicku, hlavne ak sa jedna o velmi male babo

@ywulla neboj sa neuskodila si mu 😉 vsetko sa vstrebalo a nystatin mozu uz novorodenci, takze sa naozaj nemusis bat. Z jednorazoveho pozitiua toho stopoveho zvysku /ak vobec nieco ostalo na oliznutie pre babatko/ sa mu nic nestane

alenka600
20. dec 2011

@strapco13 Ahoj, ak by si si nasla cas na odpoved, budem velmi vdacna. Babo sa mi narodilo 13.12., je dost malicke, neje vela, ale pravidelne a zatial to kojenie ide. Moje otazky su:
1. bradavky si asi (?) este len zvykaju, predpokladam, ze to zmizne , ale neviem - urobili sa mi na nich trosku chrasty. Sice to na zaciatku kojenia boli, ale asi po troch cucnutiach to prejde. Ine bolesti nemam. Je to normalne, len cakat kym sa bradavky "zocelia", alebo co s tym?
2. tym ze dcera malo papa (ma 2500g), asi sa mi robi malo mlieka, moje prsia nie su nejake plne. Mala ale kaka casto a dost, takze asi aj dost je. Len neviem, ci potom budu moje prsia schopne produkovat dost mlieka, ked si navyknu na to malo teraz. Mam odsavat?

Velmi pekne dakujem!!!!