Časté kojenie 5 mesačného bábätka

babulka82
25. sep 2013

mam babatko ktore ma 5 mesiacov a priliš často pyta prsnik .Aj každu hodinku a v noci každe dve hodiny jak hodinky. Je zdravy a pribera dobre ale nieje to často? Malo a zle spi a stale sa dožaduje prsnika ,mam pocit že si malo vytiahne a preto pyta často.Prisaty je dobre vidim ako saje aj prehlta.Ked mu dam cumel jeduje sa a vypluva ho,dam prsnik a ten ho ukludni a aj zaspi na nom niekedy.V noci vždy musim dat prsnik lebo inak nezaspi. ☹ Je to normalne aby sa takto stare babatko tak často v noci budilo ? ved si ani neoddychne to teličko.

chjulia
25. sep 2013

@babulka82 Ahoj, môj starší syn bol úplne rovnaký a trvalo to asi tak do roku, bol neskutočne uplakané dieťa a tiež som často kojila. Myslela som si, že je hladný keď sa stále budí, ale teraz myslím, že to bolo v inom. Teraz čo mám synčeka, tak ho o 7 večer nakojím a spí aj do 4-5 ráno, pričom cez deň papá každé 2 hodiny. Takže si skôr myslím, že tie detičky sa nebudia v noci na hlad ale skôr je to také "psychické" - neviem či som to správne napísala, ale jednoducho to dieťatko je nepokojné, cíti sa neisto, potrebuje ťa a myslím, že to chce len čas, kým dozrie jeho nervový systém, že dokáže prespinkať dlhšiu dobu. Každé dieťatko je iné a má aj iný režim či už spánku alebo papania. Niektoré bábo sa poriadne napapá a vydrží aj 4 hodiny, no napríklad ten môj papá menej a častejšie.

ivanka.7
25. sep 2013

Je to uplne normalne.

grundia
25. sep 2013

Je to len o tom,ze to dietatko ta potrebuje citit.Prsia nemame len na papanie ale aj na hranie,na ukludnenie sa.
Aj moja mala je taka,o chvilu bude mat 10mesiacov a keď sa spolu hrame na zemi,prilezie ku mne a natahuje tricko.Len si podudle a takto to robi kazdu chvilu.No mne to uz nevadi.
Casom ich to prejde,jednoducho to ber tak,ze chce citit teba,tvoju vonu a potrebuje ta mat blizko seba.😉

babulka82
autor
25. sep 2013

@ivanka.7
@grundia
@chjulia viem že sa deti v noci budia ale tak často? ved je nervozny a nevyspaty ,umrnčany cely den.To je v poriadku? nemalo by byt babatko vysmiate ? mne ho je luto ale je to dost aj na mna.Prsia mam vyžmykane a pomaly mam odpor k dojčeniu lebo proste sa nepohnem ani na wc-ko.

ivanka.7
25. sep 2013

@babulka82 to ze je nervozny, umrncany a pod. si predtym nepisala. Ale v skratke - niektore deti su od narodenia spokojne tam kde ich polozis, najedia sa raz za 3 hodiny, prespia noc a mamy ani nevedia ze ich maju. Ine deti su zas narocnejsie, chcu byt vela pri mame, nosene, mojkane, pytaju casto jest, najspokojnejsie su jednoducho u mamy. Pravdepodobne mas ten druhy typ dietata a ak nie si ochotna skusat radikalne vyplakavacie metody pripadne ine super zlepsovaky (dokrm UM, cumel, prip. rovno odstavenie), tak ti odporucam zadovazit si satku alebo ergonosic, zrusit postielku a nastahovat si dieta do postele a muzovi oznamit, ze s domacnostou potrebujes pomoct (tym by sa mohla odburat cast tvojej unavy, ak sa staras popri babatku este aj o poriadok v dome).
Elianka bola prve mesiace presne take dieta - jest cez den aj kazdu polhodinu hodinu, v noci sa budila po dvoch hodinach (a niekedy aj tam po menej), cez den som ju mala permanentne na rukach, lebo ked som ju polozila bdiacu tak bolo zle a ked spiacu, tak bola do 10 minut hore. Ale... prezili sme 😀 dojcenie mi bolo prave velkou pomocou, lebo tym som ju vacsinou vedela utisit a upokojit, vdaka satke sme zas mohli chodit von, lebo kocik nula bodov. No a teraz zaspava do 10-15 minut a v noci sa budi priemerne 2-3x ale to si len cucne a spi dalej.

grundia
25. sep 2013

@babulka82 nastastie,toto obdobie uz mame za sebou..tiez som to tak prezivala,stale bola urevana,nervozna ale po nejakom case to preslo.Chodila som si s nou castejsie lahnut,aj kazdu hodinu kym to nejak nedospala

chjulia
25. sep 2013

@babulka82 bohužiaľ nie každé dieťatko je vysmiate, máš tzv. náročné dieťa. Presne viem aké to je, syn mi nespával ani cez deň ani v noci, postieľka bola u nás tabu, stále len plakal, dokázal aj 2-3 hodiny prerevať, niekoľkokrát sme boli v noci aj na pohotovosti čo hodiny plakal a nič mu nebolo. Cez deň stále na rukách, uspávať na rukách, v noci s nami v posteli. Potom ani moc nepriberal, v roku mal 8 kg a v piatich 15 😲 , potom po roku sa upokojil a budil sa len 2-3 krát za noc a po troch rokoch už len raz. Skúšala som aj umelé mlieko ale nijaký efekt to nemalo, on sa nebudil a neplakal pre hlad. Musíš sa prispôsobiť a vydržať, fakt to raz prejde. Držím palce, nech je to čo najskôr 🙂

nativanativa
25. sep 2013

ano , je to normalne , sa priprav ze to bude aj v 11.mesiacoch ako my 😉

emilia007
25. sep 2013

@babulka82 dojčenie nie je len potrava. dojčenie upravuje telesnú teplotu, srdečný tep, reguluje stresové hormóny a vela ďalších funkcií. ja som mala na prsníku každú chvíľu. od narodenia s nami spí v posteli, naučila som sa dojčiť po leziacky, takže v noci sa ani veľmi nepreberieme. niekedy ani netuším koľkokrát vstala. budenie neznamená len hlad. tak ako sa dieťa učí sedieť, lozit , chodiť, rozprávať, tak sa potrebuje naučiť aj spat. spánok nemáme celú noc rovnaký. my dospelí sa napr. pri prechode do inej fázy prevratime na bok. dieťa sa prebudí a potrebuje pomoc pri opätovnom zaspati. 5 mesačné bábätko vôbec nie je staré na to aby sa budilo a žiadalo si prsnik. ja teda lepší spôsob na uspanie nepoznám. len okolie robí nátlak na matky a potom v strese. ja som začala navštevovať podpornu skupinu pre dojčiace mamičky. vedie to skúsená laktacna poradkyňa a zároveň mamy radia mamám. odporúčam nájsť si takú skupinu vo svojom meste. ženy sa navzájom podporia a odchádzajú s pocitom, že robia správne.

eveenka
25. sep 2013

@babulka82 neboj sa, ked bude starsi a zacnes prikrmovat tuhou stravou tie intervaly sa predlzia cez den aj v noci. My sme boli total nespokojni a uvrestani do pol roka, mali sme reflux, cez den sme nespali skoro vobec, pomahalo len satkovanie, tiez som kojila casto a priberali sme dobre napriek tomu ze sme mali ogrcany cely byt velakrat boli polmetrove mlaky na podlahe 🙂 tiez som chcela skoncit s dojcenim, ale som rada ze som to nevzdala lebo po pol roku uz mala spavala 2-2,5h doobedu aj poobede a kojili sme sa cez den kazde 2-3h a v noci 1-2 krat 🙂 teraz mame 17 mes a mala ma nasleduje vsade aj na WC 🙂

eveenka
25. sep 2013

@ivanka.7 akoby som citala o nasej Sare :D

babulka82
autor
25. sep 2013

@eveenka no aspon niekto mi dal nadej ,že sa to možno trošku zlepši 😉