Dá sa ešte zvrátiť postupná strata mlieka?
Ahojte maminy, chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom ( zrejme) straty mlieka. Moj syncek ma 4 mesiace a vobec som nebola pripravená na to, že takto skoro zacnem prichadzat o mlieko. Najprv ale musim povedat, ze u nas to nieje ,, standardne dojcenie´´. Opisovat problemy v nemocnici s dojcenim nebudem tam ma asi kazdy nejake tie skusenosti. Po príchode domov, uprave oboch uzdiciek sa mi Krpec prisal, ale strasne sa na prsniku jedoval a to aj po niekolkých dnoch skusania a trapenia. mlieka som mala relativne dost, takze sme to nakoniec vyriesili tak, ze som si mlieko odsavala a krmila ho z flasky. Stale sme ale skusali aj dojcenie, uz len koli tej správnej stimulácii som si ho prikladala kazdy den a potom som dokrmila odsatým mliekom, pretoze koli svojmu ,,rozculovaniu´´ na prsniku sa nikdy nenajedol do sýta. Casom sa uz vedel sem tam aj do plna napapat , niekedy mu to vyslo niekedy nie. Moj nazor z pozorovania je, ze ked potreboval napapat sa ,,rýchlo´´ , dala som mu odsate mlieko, ked chcel mat pohodu a mojkat sa dojcila som ho. Boli dni, hlavne ked som mala svoje dni, ze tvorba mlieka bola zufala a v tie dni dostal vacsinou na vecer umele mlieko ( beba ). Posledne dni som ale zufala a zrejme o mlieko prichadzam, lebo malemu aj ked sa chce dojcit, mlieko zjavne nestaci, a ja uz ani neodsajem niektore odsavania mi nekvapne ani kvapka. Doteraz som vedela odsat cca 200 ml. na jedno odsatie, cca za 20-30 minut. Teraz odsavam hodinu a pol a vylezie zo mna max.40 ml. Umeleho mlieka teda pribuda a ja neviem ci mam este sancu to nejak zvratit. Mam pocit ze cim viac si ho prikladam a skusam s nim dojcenie tym je to s tvorbou mlieka horsie, pricom to vobec nieje logicke. Malo by to byt prave naopak, cim viac stimulujem, odsavam, prikladam, tym viac mlieka by sa malo tvorit. Okrem toho ze to ma dopad na moju unavu , kedze mam pocit ze nerobim nic ine len odsavam, tak som hlavne psychicky uplne znicena.. Viem ze sunar nieje koniec sveta, viem ze niektore maminy mlieko nemaju od zaciatku a musia fungovat.. viem si to logicky vysvetlit, ale ked v poslednej dobe som sa tak tesila ze sa vie krpec plne napapat odo mna, ze ,,odpadne´´ od cecku spokojny a spinkajuci, velmi som po tých chvilach tuzila a ked sa ich mam teraz tak skoro vzdat tak mi to je tak luto. Je to jedina vec ktoru mu mozem dat priamo zo mna a som znicena z toho ze uz ani toto nedokazem. Pcham sa senovkou a benediktom, feniklove pripravky konzumovat nemozem, lebo krpec mal z toho velke problemy s bruskom. Podarilo sa niektorej z vas zvratit este stratu mlieka , a ak ano, tak ako ? alebo sa mam naozaj zmierit s tym ze je koniec ? Len mi prosim neradte laktacnu poradkynu, vyskusala som aj to ale to boli iba vyhodene peniaze a citila som sa este horsie, bola to velmi zla skusenost. dakujem kazdej za radu..
mam odskusane aj odsavanie a flaskovanie, prve dieta a cisto kojenie, druhe dieta, cisto kojenie je o dost lepsie ako odavanie
@kluska myslim ze prisatie je ok, aj z kazdeho prsnika pije lebo je vidno ze ma plnu pusu mliecka ale ten cas kedy pije sa rapidne skracuje... na prsniku vzdy dudlal, potom sa sputilo mlieko cize papal a ked zaspinkal tak uz zas len dudlikal. Ak by som ho cisto iba dojcila a nemala odsatu zasobu, strasne by som sa bala ze maly ostane hladny a ja mu nebudem mat co dat papat. A myslim ze dokrmovat sunarom bezprostredne po materskom mlieku sa nesmie, ze sa to nesmie v brusku miesat ..preto este stale aj odsavam lebo ked nemam v chladnicke zasobu, mam doslova paniku ze moj syn ostane hladny... ☹
@miskakyblik mne pomahalo riadne sa najest..vyvar, rezne..nech sa to mlieko ma z coho tvorit..z cajikov plny zaludok nebude
Poviem svoju skúsenosť,ako prvorodicka tiež som mala strach ze dieťa bude hladné a nebude priberať. Malý tiež bol nespokojný na prsníku, boli večery, keď reval, plakal, stále sa pýtal na prsník a myslela som, že preto, že je hladný.
Potom na poradni som zistila, že pribral až veľa teda s hladom to nesuviselo. Proste chcel prsník, ale chcel ho aj na ukludnrnie a paradoxne tým, že papal aj keď už bol plný, plakal práve z toho.Bol proste prejedeny.
Mne sa napríklad zdalo, že vypil malo, že bol len krátko prisaty a neskôr náhodou podľa váhy som zistila ze vypil aj 120ml.A reval preto, že ja som ho nútila piť, lebo sa mi zdalo, že bol na prsníku krátko. A on reval, lebo už nevládal a stále sa odtshoval.
Tym chcem povedať, že nemusí plakať len preto, že mas malo mlieka. Ale možno aj preto, že ho máš veľa a jemu bud rýchlo tečie alebo proste je plný a stále dudka a stále teda papá.
A k odsávaniu. Ja som nemohla odsavat, absolútne nešlo. Pritom prsníky boli plné ale vypiť dokázal len malý. Odsavacka nevytuahla ani 20 ml
@miskakyblik podla mna by si mala dojcit s cievkou. pripadne si kupit suplementor. a uprimne aj medzi laktacnymi su dobre aj zle...
Skus neriešiť a stále len prikladať, normálne jest a piť veľa vody. Ono aj deti si prechádzajú rôznymi vývojovým stadiami, ako napríklad rastový spurt. Ked si moje tým prechádzali kojila som vkuse, skoro nonstop, lebo boli vkuse hladní. Vedela som, že nemám dosť mlieka, ale tiež som vedela, ze mlieko sa tvorí priebežne a ze dieta pije to co je a ze aj keď mu ti ide pomaly, ale aj tak ide. Takže boli obdobia, keď boli vkuse na prsníku a netrápila som sa nejakým odsavanim a podobne, načo? Ved to mlieko sa mi tvorilo v prsiach a tam čakalo, kým budú chcieť. Ked zas ten rastový spurt odznel, zas pekne pili. Takže moja rada, nestresuj sa, jedz a pi normálne, neodsavaj (lebo načo, zbytočne ta to stresuje) a prikladaj. Ono sa to zas upraví samé, ved príroda to tak zariadila.
Podla mna na to ides uplne zle ( bez urazky ) vyrobila si si z toho taky mega stres ze tym mozes prist o mlieko . Robis si to neskutocne tazke. Neodsavaj nechaj ho nech sa obcas jeduje ked mu tecie pomalsie ci rychlo, predstav si ze ludstvo prezilo bez odsavaciek a umu milioni rokov. Takze klud dychaj. Aj Keby mega nepribral nic sa nedeje. Babatka casom priberaju pomalsie ako novorodenci, uz nemusi pribrat 400-200g za tyzden. Ty nemas sancu vediet ci mu ide mlieka malo ci dost. Toto nie je masina zeby si odmerala mnozstvo mlieka silu prudu a cas.. za 5minut moze vysat viac ako inokedy za 30minut dudkovania, ty sa Musis Hlavne dobre najest dost spat a vela tekutin. Uzkostne stavy nepomahaju.( mam odkojenych 5rokov tak nieco o tom viem) niekedy staci sa uvolnit zasmiat tesit a bum mlieko tecie prudom ( ten prvy pol rok rok )pozitivne emocie endorfin .Musis zacat verit svojmu telu prikladat na poziadanie. Ak mà dojcenecky strajk nechaj ho sa snim popasovat, Ak mas pocit ze je dieta nervozne z hladu mozes zacat s prikrmami, S dcerou som okolo 5m zacala zjedla polku avocada alebo cely banan a hnet bola spokojna. Pri synovi som uz mala viac skusenosti ako zvysit tvorbu mlieka zacala som prikrmy v ukoncenom 6m. Aj ked je to tazke Hlavne si to Skus uzivat. Nerob si stres ver svojmu telu jedz zdravo pravidelne ( aj nieco sladke pomoze) nemaj nervy vsetko bude fajn. Nekupuj um mozes zacat tabulkovo mrkvou.
Tiež mám prvé bábo a tiež boli chvíľky, kedy som si myslela, že mám málo mliečka, malá sa na prsku jedovala, občas sa odtláčala, jeden mesiac pribrala 450g, další kilo… ale ja som sa zaťala, UM som doma nikdy nemala, odsávala som len keď som potrebovala odbehnúť bez malej. Inak nikdy som snáď neodsala naraz viac ako 80ml z oboch pŕs… A teraz má pol roka, už sme síce začali s príkrmami, ale inak je len dojčená. Pomohlo mi neustále prikladanie (aj za cenu rizika, že bude chvíľu hladná), slepačí vývar a celkovo varená strava je zázrak (prišla som k rodičom, mama ma nakŕmila a zrazu mi mlieko kvapkalo, to sa mi ani predtým ani potom nestalo), Vinea, jablkový džús (vypila som liter denne, mozno pomohol ten cukor alebo to bol placebo efekt, ale fungoval 🙈) a viera, že sa to zlomí 😉. Asi dva mesiace som aj jedla Senovku/Benedikt a pila čaje na podporu dojčenia, strašne som sa bála ich vysadiť, ale po postupnom vysadení sa na mliečku nič nezmenila. Čo sa týka odtláčania sa od prsa, to robí doteraz, keď si potrebuje odgrgnúť.
@miskakyblik ked dieta okusi z akychkolvek dovodou um a je takto dokrmovane tazko prejst uz len cisto na dojcenie. Poradila by som sa s laktacnou,ale ruzovo to nevidim.
@miadi presne, aj ja zasnem, ako si vedia mamy sami komplikovat zivot aj v uplne prirodzenych veciach..ja som leniva mama, ja som nakojila a bolo, neriesila som ani cumle, ani flase, ani UM..tiez som si hovorila, a co keby som v 16. Storoci? Moje dieta by som nechala umriet od hladu ci ako?
@lacibo nepovedala by som ze lenivost skor trpezlivost. Kolko x je lahsie dat cumel ako nechat dieta dudkovat kolko x je lahsie dat flasu.. lenze kojenie je robota aj pre babatko. A treba mu dat sancu zvyknut si a naucit sa. Zeny maju nejake zle info predstavy o kojeni myslia ze to je ako flasa dam a mà .. a ked nie je hnet mlieko tak ze je problem v nej.. a nema mlieko. A stres akoby mali mat vsetky pol rocne babatka minimalne 10kg . Najlepsia odsavacka je ziva. Prve tyzdne zvykne mlieko tiect tak ze kvapka po zemi ale to je Preto ze zena mà novorodenca a telo Nevie udrzat to mlieko no vie ze ho treba casto tvorit. Casom toto mà telo viac pod kontrolou a zeny si myslis ze uz nemaju mlieko. Prsia sa Prestanu nafukovat tvrdnut na pocit su stale rovnake. Aj ten prud mlieka nie je citit. Pri dcere ked uz bola viac mesacna a prisla Tato zmena by som si myslela ze uz nemam mlieko keby som ho nevidela ked vracala zvykla do 4-5m.. Pri synovi zas ked uz bola Ta faza tak sa raz prudko odpojil a pocit som mala ze len dudkoval no videla som mlieko striekalo ako z injekcnej striekacky. Pocity su zradne v tomto. Treba Proste jest pit spat a doverovst telu a babatku . Vdaka kojeniu Neviem co su preplakane noci u nas vzdy ticho. Treba len kojit na poziadanie nepodlahnut obavam ze dieta je hladne rychlo flasu umu.. je to narocne ked zeny chcu kojit no nevedia ako tlacia na pilu odsavaju krmia cez slamky hadicky Neviem co. Robia si take stresy ze nakoniec um je pre nich zachrana pocit zlihania ze “nemozu” kojit a potom na to obdobie nemaju pekne spomienky.
@miskakyblik vyzera, ze mas spravne prisatie, ja nevidim problem, spravne prisatie je alfa omega kojenia, treba len sa ukludnit, vela tekutin a hlavne klud. Mas mlieko, mas spravne prisatie, treba len doladit detajly, prestan davat umele mlieko, zacni skor s prikrmami. Len prikladaja nie kazde 3 hodiny, ale u mna to bolo vselijako, pytal aj po 2 hodinach a vydrzal aj 4 hodiny. Nestresuj, ide ti to, vela zien pohori pri prvom dietati. Neodsavaj, je to vela roboty a ja som tiez tak mala, ze pri druhom som velmi malo odsala a nikdy som nemala naliate prsia a priberal pekne, v 7 tyzdni mal 5 a pol kila z mojho mlieka. Dieta citi tvoj neklud, stres, tak ono to berie od teba a tiez je nekludne a stresuje, ak budes kludna, bude aj dieta lepsie. O nic neide, mlieka mas, pije pekne a ked nebude vychodisko, mas stale to umele mlieko, treba sa ukludnit.
@miadi no ja som prvu rodila v 21. A nejako prirodzene som na to isla..dokonca ma ani sestricky v porodnici nemuseli riesit..prilozila som par hodin po porode a islo to..mne velmi vyhovovalo, ze mam vyzivu hned poruke, v idealnej teplote, a to sme aktivne typy, a behali sme s detmi kade tade, ja som kojila aj na verejnosti, je pravda, ze prvy polrok je problem sa na dlhsie uvolnit od baba ale ked uz papa aj ine, je to v pohode..mne to velmi vyhovovalo, nikdy som ale nemala prsnik ako cumel na zaspavanie, to mi zase nevyhovovalo..nevravim ze neboli aj kompl.napr zapal zlazy, popraskane bradavky, ale to sa da zvladnut..je to v hlave tej mamy...ak chce, ide to, ak nie, tak to nejde..ak.naozaj chcem, prekonam aj prekazky, napr.vpadnute bradavky a pod..

mas spravne prisatie na oboch prsnikoch? citis, ze na oboch prsnikoch pije alebo len dudla? neda sa odstavit odsavanie a flasku a len cisto dojcit? ako casto pije mliecko?