Dlhodobé dojčenie
Milé mamičky, dovoľte mi, aby som Vás požiadala o vyplnenie online dotazníka, ktorý je súčasťou mojej záverečnej práce. Volám sa Kristína Štrbová a som študentkou ošetrovateľstva na Trnavskej univerzite. Dotazník sa týka témy dlhodobého dojčenia a je určený pre dojčiace matky a matky ktoré niekedy dojčili. Možno práve v tomto dotazníku nájdete zaujímavé otázky, ktoré môžete klásť samy sebe alebo Vás inšpirujú k hlbšiemu zamýšľaniu sa nad touto problematikou s ostatnými mamičkami, s ktorými sa poznáte.
Vyplnenie Vám zaberie cca 10 minút. Dotazník je anonymný. Za Váš čas pri jeho vyplnení Vám veľmi pekne ďakujem.
Pokojne ho môžete preposlať svojim kamoškám či známym, ktoré dojčia (alebo dojčili). 🙂 Veľmi by mi to pomohlo.
Odkaz na dotazník tu : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScu1Sb...
Po jeho vyplnení si môžete pozrieť skvelý leták. Je v ňom stručne zhrnutých veľa užitočných informácií.
https://www.canva.com/design/DAEyDHRdKvw/oznCi0...
Autorka má v letáčiku vetu, že „Znižuje riziko ďalšieho otehotnenia.“ Vy ste si to tu prekrútili podľa prvého komentára a teraz sa už asi tisícôsmykrát zabávate v nejakej téme o dojčení na mamile. Čo to je? Frustrácia?
@petamich Ja som mala dosť veľké problémy s dojčením, v našom prípade by som to nazvala paródia na dojčenie a pokus o odsávanie, presnejšie vyštavenie si pár kvapiek mlieka zo seba, aj to som z duše neznášala, robilo mi to zle a bola to ta najneprijemnejsia vec, ktorú som kedy v živote zažila 😳 ale nakoľko všetky moje kamošky, známe i poloznáme zeny rad radom dojcili a takým štýlom vyzvedavali, ze to ozaj vyzeralo tak, že v 21.storoci neexistuje žiadny plán B, a moje dieťa je na ceste umrieť od hladu ak s tým niečo neurobím, že som zo zúfalstva zavolala k sebe domov laktacnu poradkyňu z Mamila. Bola milá. Aj sa snažila... Ibaže.. Ja som taky robot tak trochu 😁 a mne boli stále cudzie také tie prírodné veci, a na reči typu kočík treba zahodiť, s malým si musím ľahnúť nahá do postele a ležať tam ak treba celý deň, nech si nájdem niekoho na riešenie "nepodstatných drobnosti" ako domácnosť, varenie a spol. , bábätko treba mať stále na sebe v satke som tak všeobecne alergická, lebo ja nehovorím, že to nefunguje, len proste ja taka nie som.. A zvyšok rad som zaradila do "toto je od prirodzenosti tak ďaleko, že radšej buchnem aj reklamu na Sunar aj na kočík a auto, ako by som toto ja mala robiť" kategórie, a to konkrétne kŕmenie novorodenca tak, že ho držím chrbtom od seba a robím s nim drepy aby sa ukludnil a pritom mu dávam piť samozrejme ak nie moje tak materské mlieko od inej ženy v poháriku, kŕmenie cievkou, hltanie Benediktu a senovky za hrste denne, a ďalšie. Vinea? Jasne, na litre. Ak žena fajčí? Nevadí, vždy lepšie prefajcene materské mlieko ako žiadne. Alkohol? Aj keby ste boli niekde na sporadickej veľkej oslave a vypijete viac, aj vtedy kľudne kojiť, radšej tak, ako vynechať. Ja nehovorím, že na to nie sú štúdie.. Len toto môj sedliacky rozum, pud sebazáchovy alebo nazvime to materinsky inštinkt by už nedávali.. Určite aj tie rady sú také, že fungujú. Len mne to už prišlo veľmi veľmi pritiahnuté za vlasy.
@nekulta Ale ake stale dookola? Aka frustracia? Ved vacsina bab co tu pise dojcila. Len piseme ze dojcenie nie je take uzasne a zazracne a magicke sa prezentuje,nie vzdy dieta uchrani voci vsetkemu ako sa uvadza. Nikto nepise o podpore dojcenia ako takom. Ale je to proste fakt, na mamile ta budu presvedciat aby si dojcila aj ked vazne budeš na xanaxe (zveličene), za kazdu cenu, do co najvyssieho veku, je jedno ako je tebe,podstatne je ze dieta je dojcene - aj toto moze posobit na psychiku zeny zle. Nehovoriac o zenach ktore dojcit nemohli. Netreba byt vztahovacna, vsetko je super, je 4. advetna nedela a obcas sa treba zasmiat aj na kojosekte no 🙂
@nekulta Ja som rodila pred 14 a 12 rokmi a dojcenie bola samozrejmost, na oddelenie chodila cez pracovny den laktacna sestra, aj sestricky vzdy poradili. Takisto pediater. Netreba z dojcenia robit liek na vsetko a zbytocne stresovat zeny co dojcit nemozu, alebo nechcu. Ja som dokonca druhu dceru dojcila prvykrat az po 3 tyzdnoch, dovtedy pila z flasky. Aj starsi syn pil odsate mlieko z flase, ked som musela cez den odist. Nedojcila som po polroku v noci, nedojcila som deti na utisenie ani uspavanie, obe deti mali od narodenia cumlik. Dojcit sa da aj bez fanatizmu.
@nekulta v prvom rade autorka text letaku upravila! bola tam uplne ina textacia ako je teraz a predpokladam, ze to urobila prave na zaklade mojho (prveho komentaru) a naslednej diskusie - tvrdila v nom to co som napisala, ze posobi ako prirodzena antikoncepcia a teraz to tam uz nie je a rovnako dalsie veci upravila
@oblecenie99 ja to mam tak isto, som rada, ze sa mi podarilo nakoniec kojit, vnimam tu pridanu hodnotu ale bola by som zrejme rovnaka matka aj ked by som nekojila (este si netrufam posudit ci dobra 🙂) a proste tie veci co popisujes mne su tiez maximalne neprirodzene a skratka si to neviem predstavit, mozno preto, ze ani neplanujem kojit nejako extra dlho a vnimam kojenie ako dobre pre maleho, nazvime to "vyzivovaciu" povinnost 🤷♀️
keď ste sa s niečím nestretli, neznamená to, že to tak nefunguje.. kojim na požiadanie už rok, menštruácia v nedohľadne, nechraneny styk uz v 600 a nič 🤷☺️
@veron03 a rovnako neznamena, ze ak to tak funguje u teba, ze to tak funguje plosne pre vsetky zeny. opak je pravdou. prave preto, ze to tak plosne nefunguje, sa dojcenie nepovazuje za antikoncepciu. co je uz roky rokuce zname.
btw, ja som mala 5 rokov nechraneny styk a to som ani nedojcila a neotehotnela som. teraz budem tvrdit, ze zeny mozete sexovat naplno a neotehotniete?
@ukulela Šíriť že dojčenie je antikoncepcia určite nebol zámer...jediné, čo som chcela bolo spomenúť to ako zaujímavý fakt...🙂 a áno vďaka vašim pripomienkam som zmenila aj ako to bolo napísané v letáku. (Považujem to zo strany všetkých, ktorý komentovali za konštruktívnu kritiku)... Výber slov bol predtým skutočne veľmi nešťastný 😅
@kristiina_3 Myslím, že sa zhodneme aspoň na tom, že aj taký jav sa môže vyskytnúť.

@viestta este lepsie 😂