icon

Dojčenie a nechudnutie

ilianalu
10. jan 2023

Ahojte, mam 3 mesacneho syna, plne ho dojcim a som na vahe ako ked som prisla z porodnice, ani o gram menej. Stravujem sa normalne, neprejdam sa, rodila som sekciou, cize sportovat este nemozem. Ale nesadnem si teda cely den, mate nejaku s skusenost s tymto? Co vam pomohlo?

ropucha6
10. jan 2023

@ilianalu preco nemozes sportovat? Ja som bola teraz po sekcii po 2 mesiacoch u doktora a povedal, ze uz mozem (nie, ze by sa mi chcelo 🙂 ). Ja mam inak asi o kila viac, ako ked som dosla z porodnice, ale zas ja si doprajem blbosti momentalne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ilianalu
autor
10. jan 2023

@ropucha6 mne povedal, ze az po 4 mesiacoch, a nechcem riskovat, aby sa mi tam nieco zle zrastlo. Proste som opatrna 🤷‍♀️

ilianalu
autor
10. jan 2023

@elizabet173 to si ma nepotesila, ja by som chcela dat dole 12 kil. Citim to ako strasnu zataz, funim ako delo. Stravujem sa zdravo, od dnes som sa rozhodla, ze si dam viac na veceru, lebo noci su masaker. Tuto noc som mala az krce od hladu a pritom som mala v pohode normalnu veceru

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mrkvicka060
10. jan 2023

@ilianalu tiez som popri dojceni nevedela schudnut. po odstaveni isli kila dolu (aj bez sportovej aktivity🙂

marci77
10. jan 2023

@ilianalu
niektore mamicky pri kojeni chudnu a niektore nie
ja som tiez pripad, co som nechudla a vobec som sa neprejedala, proste genetika, hormony

kristinka92
10. jan 2023

@ilianalu mne osobne sa vaha ani nepohla kým som dojčila, cize to považujem za blbosť že sa hovorí že sa pri dojčení chudne….naopak držalo sa ma každé deko ako kliešť, až keď som prestala išla vaha trochu dole

nikdenikto
10. jan 2023

Presne, aj mne sa lepšie chudlo až keď som prestala po 4m kojit. Rodila som prirodzene bez poranení, začala som cvičiť asi po 3 týždňoch. Samozrejme ľahké kardio len, pred tehotenstvom som bola na šport zvyknutá. Po skončení kojenia mám ale pocit, že sa mi lepšie dodržiava strava, taktiež spánok je lepší

mandymoore123
10. jan 2023

@ilianalu ahoj aj mne odporučili cvičenie až o dosť neskôr. Určite sa neunahli ,aby sa všetko zahojilo ako má. . niekedy to trvá dlhšie, u mňa to šlo tiež veľmi pomaly,rozbehlo sa to až pol roka od pôrodu. Držím palce

jj298
Odpoveď bola odstránená
paulinkad
10. jan 2023

@ilianalu 19mesiacov som kojila dvojičky a neschudla ani pól kila. Jeden z nich mával ekzém, tak som si aj stravu strážila, ale ako som dokojila, toľko cokolady som požrala… a o nejaký čas som sa zbadala v zrkadle, a že nejaká som chudsia tuším…. Ale veď to sa mi určite len zdá…. A o dalších niekoľko dni to uz bolo ozaj viditeľné aj na oblečení. Išlo to samo. Po troch mesiacoch som zase otehotnela a som tam kde som aj bola, maly má vyše roka a pól a vaha stojí. Tak snáď zase keď dokojím to pôjde. Ale som rada za tvoj príspevok, pripadala som si snáď jediná na svete čo nechudne kojenim 😊

gabika128
10. jan 2023

@ilianalu určite " nešportuj" po sekcii. Môžeš maximálne začať so základnými cvikmi na spevnenie panvového dna a masáž jazvy a okolia. K váhe, ja som tiež neschudla keď som mala mlieko, až potom neskor keď som už nemala a začala som sa viac hýbať a cielene som obmedzila stravu.

ropucha6
10. jan 2023

@ilianalu vsak jasne, sportom ani nemyslim nejake silove cviky, ja chcem zacat teraz spevnenie panvoveho dna a potom az neskor dalsie. Ak mas stravu dobru, asi nemas velmi co ine robit.

petamich
10. jan 2023

zial ani u mna sa zazracne schudnutie vdaka kojeniu nekonalo 🙂 a to som nachodila kilometre, ked mal obdobie, ze spal len v kociku za kontinualneho pohybu vpred ale teda vdaka tomu zasa nepravidelna strava, zrala som kraviny...

hsjdudhdbd
11. jan 2023

@ilianalu ja som kojenim pribrala 😁neviem komu sa podari kojenim schudnut ale gratulujem

hsjdudhdbd
11. jan 2023

@ilianalu ohladom toho cvicenia som tiez po sekcii a za tri tyzdne som nosila kyble s vodou z potoka a nic sa mi nerobilo a tri mesiace ???? Preco by si nemohla cvicit

gabika128
11. jan 2023

@hsjdudhdbd pretože sekcia je veľká brušná operácia a tehotenstvo samé o sebe je veľká záťaž na celý spodok, svaly, úpony atď. Keď sa to zanedbá tak je problém so ženskými vecami, únikom moču, väčšie zrasty atď.

ilianalu
autor
12. jan 2023

@hsjdudhdbd ano, je to velka operacia, netreba to brat na lahku vahu. Aj ja som sa citila po operacii za kratko dobre, ale to neznamena, ze je vo vnutri vsetko v poriadku.

ilianalu
autor
12. jan 2023

Dakujem, baby, aspon sa necitim taka sama. Vsade naokolo vidim chude zeny po porode a ja vyzeram, ze tam mam este jedno. Podla mna si telo robi zasoby, aby malo dost mlieka, inak to nevidim 🤷‍♀️

braria
14. jan 2023

@ilianalu je to do značnej miery aj hormonálne, viem, že dnešná doba to neuznáva ale ja vždy vravím, že radšej s kilami navyše a úspešne kojiť bábo ako naopak.
Patrím medzi tie "šťastlivé", síce som moc toho nenabrala počas tehotenstva ale po pôrode som schudla viac než by som chcela. A to po nociach popri kojení som vlčáky ochotne zajedala čímkoľvek, čo netrebalo príliš žuť (piškóty, jogurty/acidká, výživy, polievky, cereálie) bez uzdy. V podstate vždy ak som bola dosť prebratá na to aby som bola ochotná sa na ten hlad aj najesť tak som jedla. Je to veľmi individuálne. Každé telo sa s tým vysporiada alebo pripravuje na to inák. Treba sa sústrediť najmä na to, že prijímate dosť potrebných živín pre seba aj bábo v pestrej strave a veriť, že postupne to s vekom bába a pridaným pohybom prirodzene odíde.

Napr. Na váhu má veľký vplyv stres (hladiny kortizolu) vrátane stresov ohľadom rodičovskej role ale aj stresov ohľadom tabuliek a váhy.
Podobne aj spánok. Ľudia, čo majú rozvrátené cirkadiánske rytmy (ahojte všetky mamičky kojace aj v noci :D ) (napr. všetci doktori/vrátnici/sbs-kari, čo mávajú nočné) majú vyššie riziko priberania.

Všetko možné vplýva na metabolizmus a ten rozhoduje o tom, či nepotrebné kalórie vylúčime alebo si premeníme a uskladníme niekam "keby dačo" 🙂

Môžeme skúšať dopomôcť k prvému rozhodnutiu napr.
- probiotikami,
- 5 min krátkyn hiit cvičením ráno na rozbehnutie metabolizmu (neviem čo máte a nemáte povolené ale aj hopkať panákov alebo na mieste stačí úplne)
- jedením najrýchlejšie spracovateľných kalorickejších (napr cukor nemá v skutočnosti nejak dramaticky viac kalórií než komplexnejšie sacharidy alebo iné makrozložky, ale rýchlejšie - nárazovejšie sa z neho vylúči energia, ktorú nestihneme tak rýchlo spotrebovať) mňamiek ideálne doobeda (čiže všetky sladkosti dňa k rannej káve :D)
- sústrediť sa na pitie vody a nesladeného čaju miesto džúsov, vína/alkoholu a "zero" blbostí (ktoré aj napriek nižším kalóriám pôsobia na glykemický index, často zvyšovaním inzulínu).
- Taktiež prijímať pestrú stravu pravidelne počas dňa (podľa novomamičkovských možností samozrejme) aspoň 3 normálne jedlá. Nech sa nechystá telo na "nepredvídateľný hlad" naberaním ako pred hibernáciou.

Je tam strašne veľa nuánc, nad ktorými podľa mňa nemá význam príliš stresovať minimálne nie takto skoro a hlavné je, že máte zdravé a spokojné papajúce bábo! 🙂

ilianalu
autor
15. jan 2023

@braria mas pravdu, najdolezitejsie je to, ze som zdrava a aj babo. Ja byvam v noci tiez velmi hladna, ale niekedy tak, ze mi je az zle, nechce sa mi ist po schodoch do kuchyne tak sa len napijem vody v kupelni, ale je to este horsie. Uz som rozmyslala, ze by som aj v noci jedla, lenze neviem co o takej tretej nad ranom je v pohode zjest. A zas si potom umyvat zuby, to sa mi nechce...

braria
17. jan 2023

@ilianalu ja som výživami štrngala mužovi pri ušiach napr :D občas som ho poprosila, nech mi ju rovno otvorí xD
A zuby som na tie dve hodky kým som po ďaľšej výžive alebo mlske siahla neumývala. Klasicky ráno (alebo až ku obedu) a klasicky večer som si umývala a smola 🙂
Pripomínam ale cholkalciferol (mne ak bábu dávate vigantol tak aj sebe 5kvapiek denne) nech je dosť vápnika na zuby 🙂

ilianalu
autor
17. jan 2023

@braria super, ten vapnik vyskusam. Ja sa bojim, ze by ma to nezasytilo. A hlavne, dnes som si uvedomila jednu velku chybu - vstavala som o siestej a prve jedlo bolo o jedenastej, potom desiata kava, obed, olovrat kava a ovocie a vecera. Musim to zmenit