icon

Dojčenie detí po nástupe do škôlky: Ako to zvládnuť?

5. aug 2024

Je tu nejaka mamicka,ktora kojila dieta starsie ako 2.5r a bol uz skolkar? Ako ste to riesili a zvladli? Davali ste len rano a vecer?Moje dieta je kojene aj pred obednym spankom a teraz neviem a bojim sa ako to zvladne v skolke.Ci dat len na 4h ci hned na 8:(

Strana
z2
pribinak
5. aug 2024

Otázka je: chceš dojčiť aj naďalej? Alebo vnímaš škôlku ako príležitosť skončiť?

autor
5. aug 2024

@pribinak dojcim nadalej

bucko555
5. aug 2024

Už kojenie na obed vynechajú nech si dieťa zvykne že už mlieko nedostane na obed

ziarifka
5. aug 2024

Kojila som obe deti, keď nastupovali do škôlky. Prvú dokonca až do 5tich rokoch. Druhú len do 3,5r. Boli hneď na celý deň, kojenie som neriešila, napili sa večer pred spaním a ráno pred škôlkou, cez víkend ako chceli. Ani ony to nijako neriešili.

andreakotesova
5. aug 2024

@ziarifka podobne aj moje deti.

januska12323
5. aug 2024

Dieťa daj na celý deň. V škôlke pýtať nebude nemá od koho.

belllinka
5. aug 2024

Nemyslis, ze uz je najvyssi cas skoncit? Tomu dietatu to uz vobec nic nedava.

dskjhfdlkdjhl
5. aug 2024

Kojila som skolkarku-rano a vecer, uplne v pohode.

luccija
5. aug 2024

Dala by som ho zatiaľ len doobeda to mu na socializáciu stačí pohrá sa, naje a ide domov ..bez ohľadu na to, či je kojene či nie.Teda, ak máš takú možnosť...ak nie, mala som deti, ktoré boli kojene a bez problémov cez obed zaspali nebola mama, nebol rituál a úplne v pohode.

autor
5. aug 2024

@belllinka myslim,ze otazka znela inak a ze je len namne kedy to ukoncim,,,,,

janisjoplin
5. aug 2024

Kojila som do 4,5r do samoodstavu a syn keď nebol so mnou, tak samozrejme sa dojčiť nechcel a aj zaspával sám poobede v pohode, to sme mali vyskúšané už skôr, keď som išla v jeho 2,5r part time do práce a uspával ho manžel, prvé poobedie spánok vynechal a potom už normálne pri ňom zaspával. Inak v škôlke nemal najmenší problém, žiaden plač, musel byť prvý týždeň len doobedu kvôli adaptácii a skoro plakal, že on tam chce aj spať 😃

autor
5. aug 2024

@luccija si ucitelka v skolke?Tak pracujem uz,ale vyberala by mi dieta zo skolky babka,kebyze ho dam na 4h,no stale neviem co ako,,,,ci skusit dat na cely den a ked to bude zle dam len 4 alebo zo zaciatku na 4 a tak na cely den ,neviem som z toho zmatena 😃
@ziarifka
@andreakotesova
@dskjhfdlkdjhl vdaka za nazor

autor
5. aug 2024

@janisjoplin zlatyy

ziarifka
5. aug 2024

Moje obe tiež chceli ostávať na celý deň. Prišla som prvýkrát na obed a ony revali, že tam spia 🙂 nemohla som ich dostať zo šatne, druhú som doslova ťahala po chodníku, lebo ona sa chcela vrátiť. Na ďalší deň už teda prišli s pyžamkom

luccija
5. aug 2024

Bola som...tak to je na tebe či mu babka spraví program či bude doma spat, ale takýto drobci spali v škôlke medzi prvými.A vlastne poobede len spia, olovrant a sú vonku či v triede.Ja by som ho zatiaľ nechala polden, keď to babke nebude prekážať.Ja som tiež kojila v tomto veku, ale už len ráno, obed, večer

autor
5. aug 2024

@ziarifka och u nas to zrejme nehrozi,lebo maly je strasny cicik a naviazany namna ,uz teraz ma.boli zaludok co bude vystrajat
@luccija a nechavala si len na doobeda?

zuzka565
5. aug 2024

Ja som môjho kojila do 3,5roka. Do škôlky išiel keď ešte nemal 3 roky. Úplne pekne v pohode to zvládol. Kojila som ho iba keď bol so mnou.

nikpa
5. aug 2024

Väčšina detí to zvládne lepšie ako matky 😄 teda to dojčenie pred obednym spánkom. Ranné a večerné si nechate ako doteraz, tu sa nič pre dieťa nemení. Ale po nástupe do škôlky si deti hneď uvedomia, že je niečo inak a to obedné dojčenie do toho nezapadá. Nie je mama, nie je prsník 🤷 za to budú detičky, kamaráti, pani učiteľka, rozprávka na zaspávanie... Každé dieťa je naviazané na matku a 90% nástup do MŠ a odlúčenie ťažko znáša. Naozaj s tým moc nenavymyslas, uvidíš po nástupe do škôlky ako to bude a potom to budeš riešiť podľa potreby. Nerobila by som hneď teraz závery, že škôlka na 4hod.

autor
5. aug 2024

@nikpa dakujem za nazor ,pekne napisane
@zuzka565 a bala si sa aj ty.

blaazi
6. aug 2024

Ja si myslim, ze ked nebudes pri dietatku, nebude riesit mliecko. Ked necham dcerku s muzom alebo sme u rodiny, kde je zaujata hrou s detmi, mliecko nepyta. Ma 21m. Ked sme doma,spomenie si kazdu chvilu. Mame dni s bohatym programom, ked sa dojci 2x. Uprsane dni doma sa dojci kazdu chvilu.vobe c by som to neriesila. Ked sa bude dat, nakojis, ked nebudes s nim, nenakojis.bude skvele, ked pride domov zo skolky, ze sa moze pri doceni upokojit a spracovat zazitky.

autor
6. aug 2024

@blaazi ano aj u nas to je tak,ze ked niesom s nim tak je to ok,no teraz nejake divne obdobie,ze furt len didi,neviem cim to jje

jarka0
6. aug 2024

Ja síce nemám to šťastie aby som mohla dojčiť 😭 ale odpoviem na otázku či dať na 4 h alebo na 8 h . Určite by som dala na 8 h lebo dieťa si zvykne veľmi rýchlo a nech je naučené že tam bude aj spinkať a keď je nejak moc citovo naviazané tak budú extrém plač ako to bolo pri mojom synovi . tiež som zvažovala či dať na 4 h alebo 8 h a vtedy mi učiteľka v škôlke povedala že určite hneď na 8h od plače si to jedným rázom ako keby bolo najprv len na pol dňa bol by plač a potom už keby je dobre a nastala by situácia že by ostávalo na celý deň by znova nastal plač lebo by si muselo zvykať na zmenu tak keď už do škôlky určite na celý deň . A čo sa týka kojenia tak to z vlastnej skúsenosti neviem poradiť ale ako písali maminy tak ráno a večer . Každopádne držím palce nech si drobček zvykne a nech sa mu páči 🥰

autor
6. aug 2024

@jarka0 dakujem za krasnu odpoved

zuzka565
6. aug 2024

Nie nebála. A čoho? A išiel hneď na celý deň. Staršieho som dávala že na pol dňa nech si zvykne a potom bola kastrofa aby si zvykol na celý deň.

dominikamacakova
6. aug 2024

Ak máš možnosť tak daj iba na štyri hodiny, ak nie tak nie. Dieťa si zvykne na všetko

dominikamacakova
6. aug 2024

@jarka0 moje dieťa normálne chodilo na štyri hodiny. Milión detí chodí na pol dňa a pre tak malé dieťa je lepšie byť bez matky 4 hodiny ako 8. O tom snáď nemusíme ani diskutovať...

autor
6. aug 2024

@dominikamacakova tak nechcem moc babku zatazovat

thoughtfulweirdo
6. aug 2024

Môj kojeny teraz bude nastupovať, nijak mi to nenapadlo riešiť, od učiteľky mlieko pýtať nebude 😄 nakoji sa ráno a večer.

autor
6. aug 2024

@thoughtfulweirdo davas normalne na 8h?

ajka0207
6. aug 2024

Z mojej skúsenosti, to ako je dieťa pripravené na skolku s dojčením nesúvisí (aspoň nie vo veľkej miere). Tak isto poobede spanie, môže byť že ti pekne zaspí v škôlke a môže byť že tam nezaspi za tri roky ani raz. Ale nejaký veľký súvis s dojčením som pri tom nepozorovala. Ja by som bez ohľadu na dojčenie prve týždne dávala len na pol dňa, ak si to môžeš dovoliť, tak aj celý prvý rok.

Strana
z2