Dojčenie novorodenca iba počas dňa
Ahojte, je tu niekto kto koji iba cez deň? Cca tak od 8:00 do 22:00? Ja mám malé bábätko novorodeniatko ale dojčim ešte moc dlho a pri tom zaspávam snažila som sa ho v noci dojčiť ale som z toho vyčerpaná, tak si väčšinou nachystam mlieko (niekedy mám odsate) ale inak robím umelé mlieko to iba v noci prihrejem a dám vypiť a do pol hodinky spíme, pri kojeni sme boli aj vyše hodiny hore a potom som bola celý deň nervózna. Nieje to zle? Som zlá mama? 😅
Co si Hlavne ze nie si nervozna 😁 Ja som kojila cele roky cele noci.. horror ale cena za svoju volbu . Tebe to viac vyhovuje takto . ( Len je dost sanca ze sa ti prestane tvorit mlieko ) ale mama nie si dobra/ zla tym ake mlieko das ci svoje ci um ale tym ze das dost a dieta nemas hladne. = si dobra mama . 💙
V UM nevidím problém, skôr v tom prihrievaní. Urob čerstvé.
To som vôbec nevedela že najviac sa tvorí v noci, ja ho cez deň kojim aj každú hodinku a keď sa tak viac rozkojim tak možno by to šlo aj v noci len teraz sa to iba učíme 😅 on občas aj plače keď sa mu nedarí prisať a to je teda dosť často
V UM nevidím problém, skôr v tom prihrievaní. Urob čerstvé.
@thereisabear ale ja mám nachystané mlieko v chladničke a potom ho zohrejem v teplej vode alebo to je zle? Lebo v nemocnici nám dali fľašku na celú noc a to sme si iba prihrievali
Ako ho máš nachystané v chladnicke? Veď prášok sa dava do horúcej vody
@blondinka95 no tak to som nevedela nám to v nemocnici robili takto 😢 to radšej budem robiť mlieko nové v noci.
@blondinka95 A ja robím mlieko z dojčeneckej vody to sa už neprevara.
Samozrejme že nové, v nemocnici majú mlieko špeciálne vyrábané, doma je potrebné zakaždým spraviť nové a to spotrebovať Max do hodiny nie viac
nebude jednoduchšie dať bábu prsník ako vstávať a hriať um?
- môže sa ti prestať tvoriť mlieko - takže aspoň 1 x za noc bábo nakoj
- môže bábo uprednostniť fľašku a nebude chcieť ťahať mlieko z tvojich prsníkov.
K umelému: robiť čerstvé. Urob si vodu do termosky alebo len zohrej vodu a AŽ POTOM pridaj mlieko, premiešať a môžeš dať. V nemocnici je špeciálne. Ty musíš mať čerstvé, resp maximálne hodinu staré.
K zlej matke: nie si !!! Šťastná matka, šťastné dieťa. Rob tak, aby si to zvládala, vedela fungovať.
Neviem koľkokrát v noci dávaš, ale ak veľa, tak aspoň jedno z tých kŕmení by som kojila, aby si neprišla o mlieko. Lebo od 22 do 8 je dosť dlho.
Prípadne odsaj svoje a jedno-dve kŕmenia nech dá otecko. My sme sa s manželom striedali, aby sme mali aspoň ako tak spánok.
Prepáč nechcem byť zlá ale to si si nepozrela navod na mliecko? A áno dojcensku neprevaraj, netreba. Ja ohroevam vodu v mikrovlnke v sklenenej flaske. Mam za 15 sekúnd teplú vodu
K umelému: robiť čerstvé. Urob si vodu do termosky alebo len zohrej vodu a AŽ POTOM pridaj mlieko, premiešať a môžeš dať. V nemocnici je špeciálne. Ty musíš mať čerstvé, resp maximálne hodinu staré.
K zlej matke: nie si !!! Šťastná matka, šťastné dieťa. Rob tak, aby si to zvládala, vedela fungovať.
Neviem koľkokrát v noci dávaš, ale ak veľa, tak aspoň jedno z tých kŕmení by som kojila, aby si neprišla o mlieko. Lebo od 22 do 8 je dosť dlho.
Prípadne odsaj svoje a jedno-dve kŕmenia nech dá otecko. My sme sa s manželom striedali, aby sme mali aspoň ako tak spánok.
@vkatush mlieko v noci dávam 3 krát a niekedy len 2 krát lebo keď sa ráno preberiem už okolo 6 tak už ho nakojim. Tak som si vždy nachystala 3 mlieka a keď ostalo ráno som vyliala. Ale tak teda radšej budem robiť čerstvé veď nezaberie to až toľko času.
Prepáč nechcem byť zlá ale to si si nepozrela navod na mliecko? A áno dojcensku neprevaraj, netreba. Ja ohroevam vodu v mikrovlnke v sklenenej flaske. Mam za 15 sekúnd teplú vodu
@blondinka95 no mňa to vôbec nenapadlo 🫤 ešte svokra mi ho takto urobila. Ale ona kojila všetky deti tak je možné že nevedela ani ona 🙄 ja mám ešte málo mlieka niekedy aj cez deň dokrmujem keď je moc hladný
Tak už budeš vedieť. Držím palce🙂
Ved to Keby si kojila aj cez noc tak mas viac mlieka cez den , ono sa tvori podla toho kolko prikladas Podla potreby babatka. Tym ze v noci nekojis klesa tvorba mlieka.
Kľud kľud kľud .... Koľko chýb som ja prvé týždne urobila a žijeme všetci... Každé mlieko sa dokonca zarába trošku iným spôsobom ani to som nevedela proste musíš si na svojom prečítať presný návod + samozrejme vyvarena alebo zakaždým vysterilizovana fľaška , cumlík atď.... Ja som mala a aj mám tiež málo mlieka resp. Moja bola aj je veľký jedak a nestačila som jej a v noci boli plače lebo sa chcela najesť a v prsníkoch bolo málo tak sme sa trápili a nakoniec som aj tak šla spraviť UM. Ona uplakaná ( prišla som na to že detské plače od dieťaťa k dieťaťu sú rôznej intenzity, ten náš je 10 z 10) takže ja spotená , uplakaná s ňou lebo ona plakala tak že sa nevedela nadýchnuť a celá táto rošambáda dlho trvala, ona nervózna, ja nervózna do toho koliky....
Jednej noci som kojenie ukončila. Dodnes odsavam a keď nazbieram mlieka potrebnú na jej dávku dám svoje a keď nemám dám UM.
Ona je spokojná, priberá pekne, ja som spokojná , v noci viac pospím.
Proste hlavne je aby bolo dieťa najedene a je jedno či je MM alebo UM. Kojenie nie je pupok sveta, určite je MM vzácne a úžasné ale nervózna mama je 100 x horšia ako umelé mlieko...
Dieťa neskutočne nasáva okolie už takto maličké každá vaša odchýlka v nálade ho môže rozhodiť a načo ? Urobte tak aby vám bolo dobre obom. Dieťa bude spokojne keď je plné a je mu jedno čím plne len nech je najedene a spokojné. Takže klidek, ešte veľa chýb urobíte ...keby tu ja popisem čo som všeličo pokakala tak niektore matky by mi tu dali 5 hodinovú kázeň. Učíme sa... Hlavne pri prvom. Hlavu hore bude dobre za pár mesiacov to budete mať v malíčku
@vkatush prosím vás a v ktorej Nemocnici je špeciálne mlieko ? Lebo v tej kde som bola ja dávali rovnaké mlieko ako dávam ja doma Bebu... Na celý deň mi dali jednu fľašku ktorú som mohla maximálne opláchnuť nie tak vyvariť 🫠
To striedanie s manželom je inak výborná vec , odporúčam tým ktorí majú takú možnosť. Je to veľká pomoc keď bábätko dokáže nakŕmiť aj tata.
Kebyze mam dalsie dieta tak to spravim presne takto, cez den kojenie, v noci flasa. Ale ano je pravda ze riskujes strat mlieka.
Neriskujes len stratu mlieka, ale aj to, ze si ti dieta zvykne na flašu a prsnik bude odmietat.
Kebyze mam dalsie dieta tak to spravim presne takto, cez den kojenie, v noci flasa. Ale ano je pravda ze riskujes strat mlieka.
@michaelam2 v noci fľaška? však nebolo nič jednoduchšie ako v noci dať "malému človekovi" prsník. žiadne vstávanie, ohrievanie, .... v noci bolo kojenie pohodlné.
a ak ide mlieko z prsníka autorke ťažšie, tak po chvíli bude malinké prsník odmietať - z fľašky sa mlieko leje samé - netreba žiadnu námahu.
@vkatush prosím vás a v ktorej Nemocnici je špeciálne mlieko ? Lebo v tej kde som bola ja dávali rovnaké mlieko ako dávam ja doma Bebu... Na celý deň mi dali jednu fľašku ktorú som mohla maximálne opláchnuť nie tak vyvariť 🫠
To striedanie s manželom je inak výborná vec , odporúčam tým ktorí majú takú možnosť. Je to veľká pomoc keď bábätko dokáže nakŕmiť aj tata.
@majus2323 to je zaujímavé ako toto funguje 😅 mne dávali v nemocnici vždy čerstvé mlieko, tiež Bebu a dali mi vždy do fľašky koľko som si vypýtala (20-30ml).
@michaelam2 v noci fľaška? však nebolo nič jednoduchšie ako v noci dať "malému človekovi" prsník. žiadne vstávanie, ohrievanie, .... v noci bolo kojenie pohodlné.
a ak ide mlieko z prsníka autorke ťažšie, tak po chvíli bude malinké prsník odmietať - z fľašky sa mlieko leje samé - netreba žiadnu námahu.
@deti95060810 súhlasím, ja som tiež prvých asi 10 dní dokrmovala a nebolo nič lepšie ako keď už som nemusela a dala som malej len prsník v noci. Vždy kojila v lehu, v polohe na boku, obe sme tak vždy aj zaspali. A presne švagriná takto dopadla žiaľ, dokrmovala prvé dni a nakoniec na UM aj zostali, lebo jej malá začala odmietať prsník a bolo po kojeni.
Ono by to bolo v pohode, pre dieta je to ok, povedzme, ale pre teba a teda hlavne pre tvorbu MM to vobec nie je v pohode, skor naopak, uplne zle. Pre tvorbu mlieka je klucove dojcenie v noci, kedy je najvyssia hladina prolaktinu. Ak nebudes v noci ani dojcit ani odsavat aspon 1x za noc, tak vase dojcenie s velkou pravdepodobnostou nebude mat dlhu buducnost, ALE mozno budes vynimka a nic to neovplyvni, su aj take.
@deti95060810 no ja som praveze nevedela kojit po leziacky, musela som sediet pri tom, takze hodiny v noci som bola hore, cez den prve mesiace nespavala skoro vobec a v noci velmi zle. Bola som taka unavena ze keby mala v noci flasu a vedel by ju nakrmit obcas niekto iny ako ja tak by to bolo pre mna vykupenie. A ked uz sme chceli pristupit k tomuto, ze dostane flasu, tak uz ju odmietala a vobec z nej nechcela pit. Takze ano, ja kebyze mam dalsie dieta tak v noci by bolo na flasi.
@deti95060810 mňa po pôrode ešte bolí každý pohyb pre mňa je problém dať sa na bok presunúť tam bábätko. Možno keď budem po pôrode už fyzicky v pohode tak to bude iné 🤷♀️
@deti95060810 súhlasím, ja som tiež prvých asi 10 dní dokrmovala a nebolo nič lepšie ako keď už som nemusela a dala som malej len prsník v noci. Vždy kojila v lehu, v polohe na boku, obe sme tak vždy aj zaspali. A presne švagriná takto dopadla žiaľ, dokrmovala prvé dni a nakoniec na UM aj zostali, lebo jej malá začala odmietať prsník a bolo po kojeni.
@weleda123 ja mám fľašku z ktorej musí silno sať aby mu to šlo. Philips Avent.
Nie je to o tom ako silno musi sat alebo ako mu tecie, pri piti z flase pouziva dieta uplne ine svaly a techniku ako pri piti z prsnika. Ale urcite je lepsie ked mu netecie do ust z flase same.
Kojenie vnoci zvysuje tvorbu prolaktinu. Ked nebudes kojoy v noci, budes mat menej mlieka. S tym pocitas?
Ak ta unavuje nocne kojenie, co budes robit,ked pojdu zubky? Nie si zla mama,len asi nevies, co obnasa materstvo. Kojenie je menej narocne ako ist cez cely dom zohrievat mlieko...
Ja som mala predcasniatko v ibkubatore a aby som si udrzala mlieko ,tak som vzdy odsavala pred spanim a potom o 3.00 rano...sama v kuchyni,kazdu noc... lebo tym podporis tvorbu.... a ty mas pri sebe babo, nic lepsie mat nemozes. Ver ze to 20min odsavanie kazdeho prsa,spolu 40min bolo horsie a robila som to,ak som chcela udrzat mliecko.
A bola som pi cisarskom..to ta boli ozaj kazdy pohyb...
A pozor, tvorba mliecka po 6t uz prirodzene klesa,podla potreby babatka..cize ty telu davas signal,ze mlieka staci menej, tak moze byt menej
Ziadna flaska neni ako prsnik.

Nerozumiem čo znamená v tomto kontexte že zlá mama?
Ale aspoň 1x za noc by si mala dojčiť, v noci sa tvorí prolaktín, ten je zodpovedný za tvorbu mlieka