icon

Dojčenie počas tehotenstva

strapco13
11. máj 2011

Veľa mamičiek otehotnie popri dojčeni a začnú sa vynárať otázky: Prestať, či neprestať kojiť? Ohrozuje dojčenie bábo v brušku? Nebude mamička vyčerpaná príliš? Nespusti sa predčasne pôrod?
Mamička môže kojiť naďalej, pokiaľ gynekológ nenájde reálny dôvod, prečo prestať. Pri kojení sa vyplavuje oxytocín a maternica naň reaguje fyziologickými sťahmi. Ale oxytocín sa vyplavuje aj pri intímnych činnostiach, čiže pokiaľ nie je zakázaný sex, netreba sa báť ani dojčenia. Príroda to zariadila tak, že živiny si ako prvé berie bábätko v bruško, potom idú do mliečka a zvyšok ostáva matke. Čiže pokiaľ sa mamička cíti dobre, tak ani detičkám nič nechýba. Základom je plnohodnotná a pestrá strava matky, po pripade vitaminove doplnky.
Laktácia v tehotenstve vplyvom tehotenských hormónov klesá. Okolo 16. týždna sa zloženie mliečka začne meniť pomaly na kolostrum. Niektoré deti reagujú na zmenu chuti a toku mliečka odstavením, iným deťom to nevadí a dojčia sa bez problémov až do pôrodu a potom tandemovo s mladším súrodencom. Dieťa sa nedá do dojčenia nútiť, nedá sa dopredu povedať či sa po pôrode vráti k dojčeniu alebo nie.
Po pôrode má prednosť pri dojčení novorodenec, potrebuje kolostrum – to prvé mliečko. Podľa veku a režimu staršieho súrodenca mamička môže kojiť naraz obe deti alebo každé zvlášť. Každé dieťa môže mat pridelený svoj prsník, ale môžu si prsníky aj striedať. Mala by sa rešpektovať individualita každého dieťatka. Rovnako to platí pri dojčení dvojčiať či viacerčatách /alebo troch a viacerých deťoch rozličného veku/, je to trošku náročnejšie, ale mliečko sa tvorí podľa potreby a pokryje potrebu všetkých detí. Pri viacerčatách sa väčšinou deti koja buď každé samo, alebo sa koja dve naraz a ďalšie odpočívajú, pričom vynikajúca pomôcka je vankúš na kojenie, deti sa koja vo futbalovej polohe a matka ma voľné ruky pre ďalšie dieťatko.

monasi
12. apr 2013

@stvura do 5tého roka??? to je asi zbytocne, nie? Ja chapem, ze materske mlieko je to naj, ale dojčiť do 5teho roka je podla mna uz fakt zbytocne....

stvura
Odpoveď bola odstránená
lenkaks
7. máj 2013

Ahojte,mám 9mesačného,dojčeného syna a pár dní dozadu som zistila,že som tehotná.Rada by som pokračovať v dojčení ále zdá sa mi,že sa mi strašne obmedzila tvorba mlieka.Môže to byť naozaj tak? Malý si vždy hovel na prsku a teraz po minútke sa odtiahne a ako si zmačknem prso,naozaj už nič nejde...predtým som mala mlieka a mlieka..ďakujem

dana_l
7. máj 2013

@lenkaks ano, tehotenstvo moze zmenit mnozstvo mlieka ale i jeho zlozenie - zoslabne. takze je mozne ze tvoj syn sa sam odstavi a budes musiet prejst na umele mlieko.

lenkaks
7. máj 2013

@dana_l je možné,že už v takto skorom štádiu sa tak vyrazne obmedzí?? Veď som len v nejakom 6tom týždni...mrzí má to,som si predstavovala,že budem dojčiť oooveľa dlhšie... 😒 prvého syna som dojčila 2 roky,tak mi je ľúto,že tohto kvôli ďalšiemu bábätku len 9 mesiacov

luba41
7. máj 2013

@lenkaks síce som nebola v takejto situácii, ale zatial nezúfaj...dojči kolko vládzeš a malý chce...možno sa sám odstaví, ale ani potom nemusíš prejsť na žiadne UM a flašky..skôr by som uvažovala po narodení prejsť na tandemové dojčenie, teda ak to budeš zvládať...

dana_l
7. máj 2013

@lenkaks veru je mozne. ja som tak bola medzi prvou a druhou dcerou. otehotnela som ked bola prva ovela mensia ako tvoj. rozdiel medzi mojimi detmi je len 13 mesiacov. takze ked ona mala 9 mesiacov som uz bola takmer "zrela" na porod. velmi dobre chapem ako ta to mrzi (mne doktor povedal ze mam prestat kojit a ja som tak velmi plakala lebo som nechcela ale moja sa tiez ako tvoj sama odstavila, nechcela uz pit) a ako velmi by si chcela este pokracovat. ale pozri sa na to z druhej strany. maly neplace na prsniku ze chce viac a ty nemas. on proste sa sam odtiahne. a ty si ho dojcila 9 mesiacov a to mu dalo super zaklad do buducnosti. teraz mozes pokracovat v "inej forme" mlieka - lebo ved onedlho by si i tak presla na normalnu stravu i normalne mlieko. takze to skor vid z pozitivnej strany. a tiez tvoje telo sa bude pripravovat na nove babatko. daj telu cas oddychnut si a dat vsetky potrebne ziviny, ved o par mesiacov pojdes znova tym istym kolotocom.
nikdy si nemysli ze si tym svojmu synovi nieco odobrala. to aka si matka nie je o tom ako dlho si ho kojila ale ako sa o neho staras.

monasi
7. máj 2013

@lenkaks podla mna nemusis prestat dojcit, to mlieko sa ti postupne upravi, na zaciatku - asi tiez v 6tt - sa mi mlieko začalo strácať a to bol začiatok tehotenstva - a spravila som jediné, doplnila som vyživu pre moje telo - začala som brať riasu spirulinu - až 6 gramov denne v dvoch dávkach a tá podporuje aj laktáciu a bohate zásobu telo výživou, takže okrem spiruliny a kyseliny listovej som nič viac nebrala a ani neberiem. Do teraz malu dojčim, som v 23tt, mala ma už skoro 10 mesiacov a ešte 5 x denne dostava moje mlieko. Jasné, je už na normálnej strave, ale počas dňa si rada cucne aj z môjho mlieka a v noci stále kojim 3x..
Mne z toho vyplýva jediné, ak je telo dostatočne zásobené vyživou - má všetky minerály, vitamíny a stopové prvky, aminokyseliny, tak funguje ako má. Príroda to zariadila tak, že najprv si berie plod, potom tvoje telo a keď ostane, tak ide do materského mlieka - ak kojiš. A preto gynekologovia odporúčajú (akoktorí - moja doktorka vôbec nebola proti, povedala mi, že aj budem mať málo zásobené telo vyživou - mlieko sa stratí - alebo stratí farbu a dieťa sa odstaví samé) - aby žena prestala dojčiť - aby sa nevyčerpávala zbytočne, lebo je to veľmi veľká kalorická strata počas tehotenstva.

cerimi77
26. jún 2013

@strapco13 ahoj, pridávam sa k téme a dúfam, že ma trošku pozbudíš a upokojíš 😕 stále dojčím svoju dcérku, ktrá má 1r10m a som v 7tt. vo februári tohto roku som potratila a mnohí ma strašia, že som mohla potratiť aj kvôli dojčeniu a sťahovaniu maternice a že by som mala teraz prestať dojčiť. ja chcem stále dojčiť, dcérka si mliečko stále pýta a dojčíme sa docela často, u gynekologa som ešte nebola, ale obávam sa, že sa stretnem zasa s tým istým názorom ako vždy 😝 prestať dojčiť 😕 môj gynekolog radí prvý trimester vynechať intímne záležitosti, pre istotu 😝 tak sa obávam, že mi pre istotu poradí aj prestať dojčiť a ja som teraz fakt na pochybách.. myslíš, že môžem pokračovať v kojení, pokiaľ sa neobjaví nejaký problém ako napr. špinenie, krvacanie? ďakujem za radu

miumia
2. aug 2013

Ahojte ja vas chcem poprosim o radu ked ste v teho kojili brali ste nejake vitaminy alebo jedli nieco speci? Ja sa citim totalne vycerapana, unavena a to som este len na uplnom zaciatku:( maly ma 1,5roka a odstavit ho nechcem..
Dakujem!

luciah187
8. aug 2013

ahojte aj ja by som sa rada pripojila do debaty. dojcim rocne dieta a som tehotna - druhy mesiac. v tomto teple som obmedzila dojcenie len pred spanim a v noci - lebo moje telo to naozaj nezvlada. maly zatial neprotestuje, ak mi bude lepsie a bude chciet, mozno sa vratim k dojceniu aj pocas dna. tiez mam problem s nevolnostou, aj ked to nie je nic hrozne, citim sa slaba a keby manzel nemal dovolenku, neviem, ci by som to zvladla. uvazujem aj nad vitaminmy - s ktorymi mate dobre skusenosti? skor sa obavam toho spanku - nase dieta spava s nami a neviem si predstavit, ze budeme spavat vsetci styria spolu - ked sa babo zobudi, bude budit aj starsie dieta a bude ich treba uspavat oboch - ake s tym mate skusenosti? dakujem.

domeli
8. aug 2013

@luciah187 my spíme spolu všetci štyria - na matracoch na zemi: manžel, malý, ja a 3 ročná dcérka. Ale je pravda, že dcérku som prestala dojčiť v 5 mesiaci tehotenstva (už sme sa dojčili iba občas pred spaním poobede i večer a raz mi malá povedala, že mám pokazené didy, lebo už jej nič nejde 🙂).
Kámoška dojčí tandem, ale spia osobitne - ona s mladšou dcérkou, manžel s 2,5 ročným synom v druhej izbe, lebo vraj by jej synak nedal pokoj a dožadoval by sa prsníka v noci aj 5x a to by ona nezvládla.
Čo sa ale budenia týka - u nás sa dcéra nebudí na synove nočné kojenie, ani prebaľovanie, ani zasvietenie malého svetla - proste pretočí sa a spí. Dokonca aj keď malý zaplakal, tak nič. Iba keď sme mali plačlivý večer, tak dcérka nemohla zaspať, kým nespal syn. Ale to bolo iba párkrát, našťastie.

domeli
8. aug 2013

@miumia brala som calibrum a železo, ale iba obdeň. Prvé 4 mesiace som bola viacmenej nepoužiteľná, dojčenie som brala ako vykúpenie - lebo po ňom sme pekne zaspali obe 🙂, potom už mi bolo lepšie a k záveru tehotenstva som bola úplne v pohode, ale to som už nedojčila (no súvis to podľa mňa s tým nemá).

luciah187
8. aug 2013

ono sa to dojcenie asi nejako vyvrbi samo, clovek to asi nesmie prilis riesit

elliah
12. aug 2013

ahoj, ak je mama v nemocnici s novorodeniatkom, ako starsie kojene deti zvladnu toto odlucenie, ked su kojene cez den a hlavne v noci?

chelonka
13. okt 2013

@lenkaks hmmmm toto sa presne aj mne stalo, pred pár týždnami som zistila že som tehu a par dni na to sa mi značne obmezila tvorba mliečka mala z toho šalie namje večer

mona333
31. okt 2013

@cerimi77 ja som dnes bola u lekára a kázal mi prestať hneď dojcit,kvôli oxytocinu. V júli som prišla o bábätko a tak mi nasadil duphaston,ale ten nemôžem počas kojenia. Takze mám dilemu či prestať kojit a brať tabletky alebo pokračovať v kojeni kým som ok. Laura má 14 mesiacov.

cerimi77
31. okt 2013

@mona333 ahoj, už som aj zabudla, že som písala do tejto témy 😀 ja som postupne uberala z dojčenia, obmedzila som najskôr denné dojčenie, to bolo docela v pohode, potom, čo som išla ku gyn, ten mi povedal presne to čo tebe a s čím som aj rátala, sa čudoval, že dojčím 2r dieťa ešte 😝 povedal, že je tu veľké riziko potratu a tým pádom som už nemala na výber, aj keď som veľmi chcela stále dojčíť, nechcela som riskovať a ak by sa zasa niečo stalo, by som si to do smrti vyčítala, takže sme sa museli dodojčiť, denné bolo ok, potom večerné sme zrušili, to sa tiež ešte ako tak dalo, trošku horšie bolo nočné dojčenie, vtedy plakala dosť a mne to trhalo srdce, ale zvládli sme to, ešte asi 2t potom bola ako keby nie vo svojej koži, aj keď si už mliečko nepýtala, cez deň bola veľmi nervozna, nesvoja, umrnčaná a uplakaná, ale potom aj to prešlo a všetko sa dalo do starých koľají, odkedy nedojčím, tak dcérka prespí celú noc, 12h, takže fajn 😉 inak mne žiadne tabletky nepredpísal, aj keď som potratila a teraz je všetko v poriadku aj bez liekov 😉 držím palce aby aj u vás bolo všetko v poriadku, s tým dojčením to je na tebe, musíš sa rozhodnúť 😕

luba41
31. okt 2013

@mona333 okrem lekára, neskúšala konzultovať Tvoj problem s laktačnou poradkynou, resp. opýtať sa priamo na Mamila stránke? v poradni nájdeš podobné odpovede napr. http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...

miumia
10. jan 2014

Ahoj nestretli ste sa niekto s problemom na bradavke ked ste kojili a boli aj tehu? Cca od 16tt sa mi jedna stale natrhavala pri koreni ak sa to tak da nazvat.. Skusalaa som ju preliecit, vzdy vyzerala ok a ked som ju malemu dala zase sa natrhla.. Maly ma uz skoro 2 roky, za ten cas sa to nestavalo ani raz, neviem ci to moze suvisiet s tehu alebo kandida? Ziadne prejavy kandidy nemam, ano svrbenie ani flaky ci stupnujuca sa bolest pocas kojenia, len z uvodu jak sa prisaje silna rezava bolest - asi jak sa to opat natrhava a potom sa to celkom da.. Moze to byt aj nejaka infekcia ? Moja gynda nesuhlasi s mojim kojenim tak za nou s tym nechcem..
Mate nejaku zarucenu radu jak preliecit na 100% pripadnu kandidu? Prsnik boli ako keby pod bradavkou aj pri stlaceni ked chcem skusit mlieko odstriekat.. Potrebujem to dat dokopy kym sa narodi babo:(
Dakujem!!!

chrustik1
24. jan 2014

@mona333
@cerimi77 ja som pred tromi rokmi potratila, tri mesiace nato som otehotnela znova a až do pôrodu som dojčila a vlastne stále dojčím staršieho (už má 4,5 roka), pôrod som mala plánovaný cisársky, ale deň pred termínom!! A myslím, že malinkú by som hádam aj prenášala keby nemusela plánovaným cisárskym.. Super bolo to, že v deň ako som nastúpila do pôrodnice som nadojčila staršieho, na druhý deň ráno mi robili cisársky a mala som toľko kolostra, že by som mohla celú pôrodnicu nadojčiť 😀 hold množstvo sa tvorilo podľa staršieho, typ mliečka (kolostrum) podľa bábätka 🙂

cerimi77
24. jan 2014

@chrustik1 super, že ti to takto vyšlo, taká bola aj moja predstava o dojčení pôvodne 😕 ale tak v mojom prípade už je to pasé, dcérku som odstavila na začiatku tohto tehu, som si fakt netrúfla riskovať, že by som kvôli dojčeniu mohla znovu potratiť, už nie som najmladšia a toto riziko mi za to nestálo, dcérku som dojčila 24mesiacov, myslím, že základ do života dostala dobrý... človek nemôže mať všetko 😕 🙂... inak pri dcérke som mala tiež veľa mliečka už v pôrodnici, som zásobovala aj iné mamičky čo nemali také šťastie 🙂

janakomancova
24. jan 2014

baby som tu nova chcem sa len spytat ako mozem vlozit otazku a diskutovat kde to najdem.mimo temy ale prepacte neviem sa z toho vysomarit :D

duratlicka
10. feb 2014

@luciah187 Ahoj,chcem sa opytat,ako to dojcenie prebiehalo u Teba pocas tehu.Som v 7.tt a dost to boli.Ale mliecka je dost,tak to nechcem vzdat.Ak mi opat nebude hrozit predcasny porod,tak by som chcela dojcit az do konca a potom obe🙂

luciah187
10. feb 2014

ahoj. no ako som pisala, mne robilo problem hlavne to teplo. bolo mi z toho velmi nevolno, takze cez den sme prestali a maly to uz ani nevyzadovsl. ja uz som ale mala mlieka velmi malo, skor to bolo o tom vztahu. uspavala som ho tak este asi dalsie 3-4 mesiace. potom parkrat zaspal sam a odvtedy to nevyzaduje ani pred ani pocas spanku. takze to ustalo nejako samo. je pravda, ze mi to vyhovuje, lebo mi to zacalo prekazat. nie ani tak kvoli bolesti-zacal trochu hryzt-ale nejako sa mi vzopreli hormony a citila som, ze si pred dalsim babom porebujem od toho oddychnut. kedze maly uz tiez nevyzadoval a ani mlieka nebolo, neprislo mi to sebecke. snazim sa mysliet teraz na druhe babo. kedze ty ale mlieko mas, je to trochu ine. to uz je naozaj na zvazenie. drzim palce, sama uvidis, ako sa to bude vyvijat a podla toho sa to nejako samo vyvrbi. hlavne vela zdravicka.

luciah187
10. feb 2014

@duratlicka ahoj. no ako som pisala, mne robilo problem hlavne to teplo. bolo mi z toho velmi nevolno, takze cez den sme prestali a maly to uz ani nevyzadovsl. ja uz som ale mala mlieka velmi malo, skor to bolo o tom vztahu. uspavala som ho tak este asi dalsie 3-4 mesiace. potom parkrat zaspal sam a odvtedy to nevyzaduje ani pred ani pocas spanku. takze to ustalo nejako samo. je pravda, ze mi to vyhovuje, lebo mi to zacalo prekazat. nie ani tak kvoli bolesti-zacal trochu hryzt-ale nejako sa mi vzopreli hormony a citila som, ze si pred dalsim babom porebujem od toho oddychnut. kedze maly uz tiez nevyzadoval a ani mlieka nebolo, neprislo mi to sebecke. snazim sa mysliet teraz na druhe babo. kedze ty ale mlieko mas, je to trochu ine. to uz je naozaj na zvazenie. drzim palce, sama uvidis, ako sa to bude vyvijat a podla toho sa to nejako samo vyvrbi. hlavne vela zdravicka.

stvura
Odpoveď bola odstránená
stvura
Odpoveď bola odstránená
dudi30
17. máj 2014

ahojte, ked sa možem pridat.. som tehotná v 6mesiaci a moja dcéra bude mat za 2týždne rok... vobec neviem či ju odstavit, lebo ona žiadne iné mlieko okrem prsníka nechce... a teraz si prsník vyžaduje aj častejšie ako ked bola uplne maličká... neviem či to je v pohode... chcela som odstavit, aby som si na chvílu aspon oddýchla, ale nejak to nejde... a asi silit to není dobrý nápad, či ano?

saranata
17. máj 2014

@dudi30 ahoj, neodstavuj ju , bola by to skoda a stale je malička
ak si moc unavena obmedzuj nočne dojčenie ak si vyzaduje aj v noci viac krat
ked sa narodí druhe babatko mozeš prejst na tandemove dojčenie , drz sa 😉