icon

Dojčenie popri príkrmoch

rosienka
15. máj 2011

rada by som sa s vami poradila kolkokrat taketo babätka v idealnom pripade dojcit. Moja princeznicka ma 9 mesiacov a doteraz som ju dojcila tak 4-5x denne. posledne som zacala vynechavat doobedne dojcenie a promptne si ona zrusila nocne, takze zostali odrazu len 3 dojcenia za den. A to si teraz to tretie musim prelozit na cas hned po obede, aby som nemala raz dlhanske pauzy, raz kratke. Ale nie je to zrazu malo tie tri? Staci to 9-mesacnemu babu, alebo mam predsa len vsunut aj to stvrte denne? A odkedy staci dojcit len rano a vecer? Citala som, zeby baba v jej veku mali pit len nejake 4 dl mlieka...je to tak?

skeptik
2. okt 2011

Dalej, okrem nutricnej hodnoty MM zdaleka nepokryva potrebu zeleza u deti starsich ako 1 rok.
Co sa tyka "crevnej flory a traviaceho traktu", tak v tomto zmysle je plne vyvinuta po 12m veku a MM z tohto hladiska nepotrebuje.
Z hladiska alergii/imunitneho systemu ma MM hlavny vyznam prvych 6 mesiacov zivota, prosim tekne ukazte mi (aspon jednu jedinu) studiu, ktora (na reprezentativnej vzorke) tvrdi, ze deti odstavene po roku zivota v porovnani s detmi odstavenymi v 2 rokoch maju niekolkonasobne vacsi vyskyt alergii.

skeptik
2. okt 2011

http://www.who.int/features/qa/21/en/index.html Ak uz hovorime o WHO, tak prosim citujme aj WHO a nie clanky, ktore nejaka pani na baze odporucani WHO interpretuje.
"Breastmilk is the natural first food for babies, it provides all the energy and nutrients that the infant needs for the first months of life, and it continues to provide up to half or more of a child’s nutritional needs during the second half of the first year, and up to one-third during the second year of life." zdroj: http://www.who.int/child_adolescent_health/topi...
Takze do 1/3 neznamena, ze mlieko hra "hlavnu ulohu".

A tu je brozurka, konkretne str. c 18 porovnava vyspele krajiny s rozvojovymi http://whqlibdoc.who.int/paho/2003/a85622.pdf

danka.chomka
2. okt 2011

@skeptik nemozem sa stotoznit s nazorom, ze tym ze je crevna flora ,,kompletne" vyvinuta, MM z toho hladiska nie je potrebne a neprispieva ku kvalite imunity. Na crevnu floru a jej kvalitu vplyva mnoho faktorov, to by ludia nemali oslabenu imunitu napr po uzivani antibiotik. Jednym z hlavnych faktorov co na kvalitu tejto flory vplyva je predovsetkym to co traviaccim traktom prechadza a urcite aj alergeny. Netvrdili sme ze materske mlieko ma byt teda jedinou a hlavnou zlozkou potravy napr v 2 rokoch, ale ze nie je prospesne obmedzovat kojenie z titulu: Ved tuha strava mu staci. - pokial dieta o kojenie stale stoji. To je vsetko co sa snazim povedat.

strapco13
2. okt 2011

@skeptik to som nepochopila, ze ako to myslis s tou vyselou krajinou 😕
WHO nic nehovori o vyspelosti krajiny an o inych potravainach..ale o dojceni..a to je rovnake vsade

skeptik
2. okt 2011

@strapco13 Akoze? Ved WHO ide hlavne o svetove zdravie a k tomu sa pristupuje poda moznosti. Ved si precitaj aspon tu brozurku, a pochopis podla coho a preco to WHO rozlisuje.

strapco13
2. okt 2011

@skeptik a na tej stranke..to nie je "nejaka" pani..je to laktacna poradkyna, ktora je vyskolena Mamilou a ta je pod zastitou UniCEF..takze to nie je nazor len tak 😉
a hlavna uloha a hlavna zlozka su dve rozdielne veci 😉

danka.chomka
2. okt 2011

@skeptik tiez sa zamyslam preco napriklad chore dieta preferuje prsnik pred prikrmom, aj ked za normalnych okolnosti prijma prikrmy normalne, ked podla toho co spominas je materske mlieko po roku ,,nenutricne- resp malo nutricne". Mozno to bude prave tym ze pri kojeni dochadza ku kontaktu slin dietata s telom matky, ktore dokaze diagnostikovat zdravotny stav dietata a nasledne mu vytvorit protilatky pre lahsie a efektivnejsie vysporiadanie sa s chorobou a zasobovat ho vyzivou, ktora je ,,sita na mieru" v danej chvili. Ja takuto skutocnost z hladiska vyzivy povazujem za zasadnu a toto nenahradi ziaden prikrm, ked sa kojenie raz vysadi.

skeptik
2. okt 2011

@danka.chomka Crevna flora u novorodenca je kvalitativne odlisna od batolata, tym, ze je permeabilna, t.j. ovela "priepustnejsia". Jednoducho povedane, sa preto lahsie dostanu "alergeny" do nezreleho imunitneho systemu (ktory je tiez individualny - u jedneho jedinca sa nesenzibilizuje, u ineho ano), ktory na ne nevhodne zareaguje.
Po prvom roku zivota sa odporuca, aby sa zdravy jedinec stravoval rozmanito, t.z. v nasich podmienkach aspon 550kcal z pestrej stravy. To, ci bude pit pocas toho MM mu nijako neovplyvni zrelost crevnej steny, len mu doplni esencialne m. kyseliny, enzymy a ine dolezite latky. Ale NIE ako HLAVNA zlozka stravy.

Strapco 13 tvrdila, ze "prikrmy nemaju nahradzat dojcenie..do dvoch rokov zavadzame prikrmy pori dojceni..stale ma mlieko mat hlavnu ulohu"
Preto som zareagovala. MM po prvom roku zivota nehra HLAVNU ulohu, ale pestra strava.

K tvojmu posl. prispevku - je to preto, ze je lahko stravitelne a pri chorobe dieta (a to aj take, ktore normalne nie je pritulne) vyhladava blizsky fyzicky kontakt s matkou.

skeptik
2. okt 2011

@danka.chomka A este - to by bola pekne, keby to takto fungovalo, ale bohuzial to tak nie je. Vezmeme si napriklad "ovcie kiahne" - podla tvojej teorie by mal imunitny system matky, ktora ochorenie prekonala rozpoznat virus a vytvorit protilatky a kojene dieta by bud vobec ochorenie nemalo dostat, alebo mat len velmi slaby priebeh.

Kojenie choremu dietatu pomaha z hladiska blizkosti, z hladiska lahkej stravitelnosti a vysokeho obsahu energie, a z hladiska prijmu tekutin a v neposlednom rade z hladiska, ze matku nervoznu z choroby dietata upokoji, ked vidi, ze dieta prijima potravu, tento pocit sa na dieta prenasa. Ale opat hovorim, o tom moja reakcia nebola, ale o tom, co (ne)tvori hlavnu zlozku potravy u dietata od 12m do 2 rokov.

strapco13
2. okt 2011

@skeptik a preco by podla teba teda rozvinutejsie krajiny mali dojcit menej ako rozvojove alebo opacne? a preco by malo byd dlhodobe dojcenie proti svetovemu zdraviu? 😕
moja anglictina je mizerna, preto sa spolieham na slovenske preklady Mamily
jasne kazdy mame ine moznosti..ale prave preto, ze vyslepe krajiny maju moznost ochutnat vselico, by mali dojcit dlhodobo..dojcenie naozaj znizuje vyskyt alergii

danka.chomka
2. okt 2011

@skeptik takze ty tvrdis ze materske mlieko neobsahuje protilatky? Mala som na mysli, ze materske mlieko pomaha dietatu lahsie a efektivnejsie sa vysporiadat s chorobou vdaka protilatkam. Je predsa vseobecne zname ze materske mlieko sa prisposobuje potrebam dietata (ked je chore, ked rastie, ked sa zavadzaju prikrmy).
http://www.individuelle-impfentscheide.de/index... preco su potom nekojene deti 4krat nachylnejsie na pneumokokovve infekcie nez nekojene deti, ked materske mlieko nie je schopne tvorit protilatky a tym dieta chranit pred takouto infekciou?
ALe suhlasim ze sme odbocili. Objektom debaty bolo MM ako zlozka stravy. Ja ju za velmi zasadnu povazujem aj vo ,,vyssom" veku dietata prave z vyssie uvedenych dovodov, samozrejme nie jedinu, ale takto to tu ani nebola snaha prezentovat.

danka.chomka
2. okt 2011

@skeptik pardon mam tam chybu nekojene deti 4krat nachylnejsie ako kojene... uz som slepa 😉

danka.chomka
2. okt 2011

@skeptik
,,MM zabezpečuje pasívnu (prenesenú) i aktívnu imunitu dieťaťa. Vo vysokom množstve sa tu nachádzajú predovšetkým tzv. sekretorické protilátky typu IgA, špecificky namierené proti mikróbom z matkinho prostredia (najmä zažívacieho traktu – čreva), ako aj potravinovým antigénom, ktoré matka konzumuje. Tieto protilátky len „vychytávajú“ baktérie a antigény z čreva dieťaťa, ale nestimulujú zápalovú reakciu. To znamená, že poskytujú účinnú ochranu nielen proti črevným infekciám, ale i pôsobia proti vzniku potravinovej alergie. Chránia organizmus dieťaťa proti pôvodcom dyzentérie, cholery, parazitom. Spolu s inou bielkovinou, nachádzajúcou sa v materskom mlieku vo veľkom množstve, tzv. laktoferínom, sú schopné zabíjania iných baktérií, vírusov, plesní, ale aj nádorových buniek. Iné zložky MM (lyzozým, protivírusové tuky, väzobné cukry) viažu baktérie aj ich toxíny (jedy), čím zamedzujú rozvoju život ohrozujúcich hnačkovitých ochorení, ale i novorodeneckej septikémie („otrava krvi“), ťažkých infekcií spôsobených hemofilmi (očkujú sa až 3-mesačné deti), zápalov stredného ucha a dýchacích ciest.

Tzv. stimulujúce faktory v MM pôsobia na urýchlenú tvorbu a vyzrievanie všetkých druhov bielych krviniek dieťaťa, sú schopné aktivovať ich „imunitnú pamäť“, čím zlepšujú schopnosť detského organizmu brániť sa dlhodobo proti pôvodcom ochorení.
Materské mlieko obsahuje vysoké množstvo tzv. transformačného rastového faktoru, ktorý podporuje vznik orálnej tolerancie – protipólu potravinovej alergie. Spolu s malým množstvom alergénov, ktoré sa nachádzajú aj v materskom mlieku, je najúčinnejším mechanizmom tolerancie. Súčasne stimuluje lymfocyty v črevnej sliznici dieťaťa pre vlastnú tvorbu sekretorických protilátok IgA – aktív. Žiadna z mliečnych náhrad dojčenskej výživy nie je schopná nahradiť materské mlieko práve preto, že neobsahuje imunomodulačné pôsobky.

Málo známe je zistenie, že materské mlieko sa mení v čase (kolostrum, prechodné, zrelé mlieko) nielen obsahom živín podľa potrieb dieťaťa určitého veku, ale mení sa i obsah zložiek imunity – opäť individuálne podľa potrieb dieťaťa. Mlieko mamičiek, ktoré trpia alergiou, má vyšší obsah ochranných faktorov proti alergii (akoby matka chcela dodatočne chrániť svoje rizikové dieťa pred genetickým rizikom alergie)."

autorkou tyhto slov je MUDr. Kayserova
zdroj: http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/2264/ma...

skeptik
2. okt 2011

@strapco13 Urcite niekde bude aj SK presny preklad WHO odporucani.
Dlhodobe dojcenie nie je proti svetovemu zdraviu. Tu nejde o dlhodobe dojcenie. Ide o to, ze na SK je mozne dieta po roku zivota stravovat rozmanito a tym pokryvat zasadne prvky stravy. Dojcenie uz po 6m napriklad nestaci na pokrytie zinku a zeleza.
Toto, ale moze byt niekde v krajine hladomoru uplne nepodstatne, pretoze tam ide hlavne o to, pokryt v prvom rade energeticku hodnotu vyvazene cukry/tuky/bielkoviny - co v ubohych podmienkach najlepsie splni MM. Okrem toho WHO podporuje dlhe kojenie v tychto krajinach hlavne z dovodu antikoncepcnej funkcie dojcenia.

skeptik
2. okt 2011

@danka.chomka Ja netvrdim, ze MM neobsahuje protilatky, tvrdim len, ze tato funkcia zacina byt po 6 mesiacoch nedostatocna a po 1 roku zivota nie je taka vyznamna, ako ty prezentujes.

Tych prvych 6m ma dieta okrem toho este zasoby od matky, preto napriklad (mozno najdem niekde graf) imunitne faktory tak rapidne klesnu okolo tohto obdobia a az niekedy po 7-8 mesiacoch ich dieta zacne same obnovovat. Takisto zelezo - zasoby od matky sa do tych 6mesiacov vycerpaju.

strapco13
2. okt 2011

@danka.chomka plne suhlasim 😉
@skeptik este raz..hlavna uloha a hlavna zlozka potravy su dve rozne veci...ja netvrdim, ze 2 rocne dieta ma byt hlavne na mlieku a prikrmi malo..ale ze uloha mlieka a ko prevencia alergii a roznych intolerancii je nezastupitelna aj v 2 rokoch
ty velmi podcenujes funkciu dojcenia..som Dr, som laktacna poradkyna..cosi o tom viem
ano v jednom mas pravdu..imunitne faktory ziskane od pocas intrauterinneho vyvoja klesaju kolo 6 mesiaca a dieta si ich zace tvorit same kolo tych 7-8 mesiacov ako ty uvadzas..ale to neznamena ze v mlieku nie su, a ze ich v mlieku dieta neprijima..imunitne faktory su v mlieku po roku, dvoch obsiahnute dokonca viac ako pocas prvych 6 mesiacoch..pretoze MM sa prisposobuje potrebam dietatka, reaguje na neho..na dvorci prsnika su zlazy ktore su v kontakte so slinami babatka a informacie ziskane z tych slin prenasaju do mozgu a nasledkom toho sa meni zlozenie mlieka a kedze dieta po roku, dvoch a viac je viac v kontakte s inymi detmi a cize aj s inymi ako rodinnymi bacilmi, tak mat´kine mlieko obsahuje viac protilatok
ano zasoby ziskane pocas intrauterinneho vyvoja sa raz vycerpaju ale pri plnohodnotnej strave matky
a teraz vlastna skusenost..ja som dojcene dieta do cca 8 mesiacov a som silna alergicka asi od narodenia, cize moje deti maju sancu byt alergikmi tiez, maly mal po narodeni exemik, nastastie len to novorodenecke akne..a samotna moja kozna mi povedala, ze mam obe deti dojcit min tie 2 roky aby mali mensie prejavy alergii a zatial sa starsi drzi /mladsiu este nemozem hodnotit z hladiska dlhodobeho dojcenia a prevencii chorob/ ..nema prejavy alergii, nebyva chory /zatial 2x nadcha a raz 6. choroba/, nie je anemicky ani nic podobne a to je stale dojceny a papka dostatocne /kojim obe deti/

luciferkax
2. okt 2011

@strapco13 on papá denne dva príkrmy, dojčím ho v noci, niekedy raz, niekedy aj trikrát, (ked viackrát, tak to len cucne a spí dalej🙂 okolo šiestej pije MM, o ôsmej ovocie, o jedenástej MM, o druhej zeleninu, potom MM o piatej a pred spanjím (čiže s nočným aj 5x) iné tekutiny nechce, ked tak za obedom glg. Viac ho neprinútim, nechce 😉

strapco13
2. okt 2011

@luciferkax ok, ked nechce tak nechce...len som sa bala..lebo vacsinou robia mamicky to ze hned prvy mesiac ma dietatko 3-4 prikrmy a potom jasne ze nechce viac mliecka..ale takto je to a babatku kolko si cucne 😉

luciferkax
2. okt 2011

@strapco13 viac nchce, a myslím, že ani nevojde, skôr ako po dva a pol hodine nevopchá do pusy žiadne jedlo, ale zas potom ked lahneme do postele na dojčenie, tak vypije oba naliate prsníky, čo myslím, že je dosť 🙂 nieeee, začala som prikrmovať v 5,5 mesiaci, a každý mesiac pridávam jedno "jedlo"... len neviem, treba po dalšom mesiaci aj tretí príkrm? ovocný? alebo dokedy stačia tie dva?

strapco13
2. okt 2011

@luciferkax to zavisi od vas..kolko prikrmov..ale podla mna je optimalne pridavat kazdy mesiac jeden prikrm 😉
a najlepsie su ovocne...vitaminky treba
ale uz davas aj lepok a masko? od toho 6,5 mesiaca mozes zaradit do zeleninky alebo ovocia

luciferkax
2. okt 2011

Už papá lepok aj mäsko... 🙂 Chutí... tak o týžden by som mala už dať aj tretí príkm, len neviem, ako do neho dostanem iné tekutiny... a prídem o jedno dojčenie 😒 😒 😒 ☹

sharlotta
2. okt 2011

Mna momentalne trapi, ci sa mi mala popri tych prikrmoch neodstavi. Ona papa celkom dobre, teraz sme zacali 3. prikrm - kasu, este jej vela nezje (nova chut), ale postupne si zvykne. S olovrantom sa nejak neponahlam...Ked jej dam prikrm, tak potom aj ponukam, ale necucne si vela. Zato v noci sa budi kazde 2 hodiny. Rozmyslam aj, ci nie je hladna, ci uz si nezvykla prilis na tuhu stravu a MM jej uz nestaci, resp. rychlo vytravi...Budem mat v noci dost mlieka, ked sa cez den dojci uz tak pomenej?
Inak @luciferkax my fungujeme s prikrmami nejak podobne 🙂 O 7 MM, o cca 9 ovocie, o 11 MM, cca o 2-3 masko+zelenina a potom uz len MM.

luciferkax
2. okt 2011

@sharlotta a kedy sa chystáš na tretí? Lebo ja tiež nechcem prísť o jedno dojčeniek, ja dojčím rada 🙂 len ho zas nechcem ukrátiť o vitamíny z ovocia, tak neviem.. zatial nedávam... v noci náš niekedy papá raz, a stane sa aj, že každú hodnku, dve... 🙂

sharlotta
2. okt 2011

@luciferkax Asi az o mesiac, neviem. Mne to ovocie pripada take...mne sa nezda, zeby to dieta nejak zasytilo. Malej to traviacim ustrojenstvom len tak preleti 🙂 A tiez sa mi do toho nechce presne preto, ze pridem o dalsie dojcenie. 😒 Aj ked ja to neberiem tak, ze prikrmom sa nahradza dojcenie, ale uz mi aj tak tolko nevypije...Niekedy mam pocit, ci ju neprepchavam, ked mi zje 180ml a ese ju dam potom nacucnut. 😕

No, mne sa este nestalo, aby sa nasa zobudila v noci len raz...Najmenej to tusim bolo 3x, aj to asi tak 5x dokopy.

luciferkax
2. okt 2011

@sharlotta ja mu robím niekedy ovocie z ovsenou kašou, to ho zasýti viac 🙂 a dávaš piť aj niečo iné?

sharlotta
2. okt 2011

@luciferkax Nie, nedavam nic ine pit, sledujem pocikane plienky a tych ma stale 6 a viac, takze myslim, ze netreba...

weverka11
2. okt 2011

jej, pekna tema, lebo teraz som sa akurat bavila s kamoškou či ma bobaček dost mlieka, lebo kojim tak 2x rano, občas cez den, ked chce, potom večer a raz v noci... take riadne kojenia ma tak 2-3 ostatne su len také pocucáníčká 😀 ale presne jak piše
@danka.chomka teraz bol maly chory a kojili sme sa vela krat za den, vtedy si to pytal, inokedy si vobec nepyta, iba ja mu ponukam... takze ste ma utvrdili v tom, ze to robim cca dobre 😀 dakujem

strapco13
2. okt 2011

@sharlotta @luciferkax zavedenim prikrmu nemusite nahradit dojcenie..dojcenie nie je o intervaloch, sledovani casu...tiez si obcas zobnete nieco medzi jedlom, ci sa napijte 😉
moj syn sa mi odstavil v 15 mesiacch ked som bola tehu....cize polroka jedol vsetko, pil ine tekutin...po porode sa vratil k dojceniu, papa nadalej pekne /az na obcasne vymyslanie..ale to kazde dieta/ a dojci sa kedy chce, ako chce a kolko chce...mala samozrejme tiez..vacsinou /okrem noci, tu maly prespi celu/ sa dojcia naraz..a skor by som povedala, ze cim viac maly pije mliecka, tym viac papa...MM totiz podporuje chut do jedla, zlepsuje travenie

sharlotta
3. okt 2011

@strapco13 Ale ved ja viem, samozrejme, ze nemame ziadne intervaly v dokjceni a ze dojcim na poziadanie, len ona uz tolko nevypije popri tych prikrmoch, ked je syta. O to nam s @luciferkax ide. Ze potom aj toho MM sa nam uz tvori menej.

skeptik
3. okt 2011

@strapco13 Ale praveze ano, to si tvrdila. Pozri sa, nema vyznam sa tu dalej natahovat, a hlavne sa odvolavat na WHO, to, co odporuca WHO som sem dala a kto chce si to precita - predpokladam, ze vacsina anglicky v sucasnej dobe rozumie. Ako sa dalej vzdelavas, ked nevies po anglicky? Ja by som bez anglictiny bola uplne stratena, co sa tyka dalsieho vzdelavania. Ved vsetky nove studie a vedecke publikacie su v prvom rade v AJ.

Ja funkciu MM nepodcenujem, ale nezdielam s tebou nazor, ze tato funkcia je rovnako vyznamna v druhom roku zivota ako v prvom, ja som toho nazoru, ze po ukoncenom 12m je kravske mlieko pre vacsinu populacie uplne ok. Nemyslim si, ze kojenie po 12m je v nasich podmienkach skodlive, ale len do tej miery, pokial neprevysi 1/3 celkoveho energetickeho prijmu, 2/3 ako som uz opisala maju predstavovat kvalitnu pestru stravu bohatu na vitaminy, mineraly, stopove prvky, vlakninu, atd.

Chapem, ze pre teba je dolezita vlastna skusenost, ale zo statistickeho hladiska je to uplne bezvyznamne a takisto nemozes predsa s urcitostou tvrdit, ze tvoj syn nie je alergik vdaka kojeniu.
Ja som alergicka (travy, macky, roztoce) a moj syn nie je a nemyslim si, ze to ma nieco s kojenim spolocne.
Nezavisle od kojenia mas 40% atopiu z hladiska dedicnosti len z matkinej strany, to je doveryhodnejsie.