Dokedy je materské mlieko výživné pre dieťa?
Ahojte,
chcem sa opýtať do kedy má materské mlieko plne hodnotnú výživu pre dieťa?
Stratí ono časom svoju hodnotu? A keď dojčím už dlhšie, ma to nejaký nutričný význam pre dieťa?
Tak mi povedali, že toto mlieko je už neskoršie ako voda, a navyše podávam dieťatku aj svoje hormóny...
Som zástupca dlhodobého dojčenia, preto by som si chcela vyjasniť takéto otázky.
Dakujem pre odpovede.
toto je len moj sukromny nazor a nechcem sa tu s nikim hadat, takze ma nezozerte za to. podla mna po roku uz materske mlieko nema nejaku extra vyzivovu hodnotu pre dieta, ktore ma kvalitny jedalnicek. druha vec je citove hladisko, takze z tohto pohladu urcite vyznam ma. @seahorse27 dobre napisala, treba sa riadit svojimi pocitmi a nie pravidlami alebo co mi niekto povie.
Citove hladisko je urcite dolezite, ale ako napisala @evittam , tak city sa daju dietatu vyjadrit aj inac ako dojcenim. Do tych 3 rokov je to ok, da sa to akceptovat...ale potom je to uz cista zavislost na prsniku. Ale nech si dojcia maminky aj do puberty, je to kazdeho osobna vec a komu ako vyhovuje.
Pediatri odporúčajú deťom piť denne mlieko, a ja pýtam, ak môžu (respektíve mali by) kravské, tak prečo by nemohli piť ľudské? Je to stále mlieko to čo tečie z prsníka, nepremení sa to na vodu, ani na pivo. A pre ľudské mláďa je ľudské mlieko prispôsobené. Takže podľa môjho sedliackeho rozumu, áno - má stále výživovú hodnotu.
@libka1 pozeram ze mas skoro rocnu dcerku, chces aj potom este kojit? ci ukoncis? ja mam 1,5 rocnu dcerku, stale ju kojim ale len v noci a nadranom, cez den uz davno nie, tiez si myslim ze je to uz len o zvyku, ze uz to mlieko nie je tak vyzivne,
@alchemilkazltozelena ja by som to rada nechala na nu a ked sa sama neodstavi do 2 rokov tak ju odstavim ja. starsia dcera sa kojila len 8 mesiacov a viac nechcela. syn potiahol az do 2,5 roka a to sa mi teda uz zdalo moc 😅 ale zase ked som ho odstavila tak ani nepipol, normalne som mu vysvetlila ze cakam babo a musime mliecko uz odkladat pren a pohoda lesna. viac som to prezivala ja ako on 😀
@libka1 ja som rovnako rozmyslala, ze do dvoch rokov najviac, aj mna mama 2 roky kojila, tak uvidime ako to vypali nakoniec 😵

Neviem, ci sa dockas objektivnej odpovede tu na fore. Budu ti sem pisat dlhodobo dojciace mamicky, ktore budu tvrdit, ze MM je nutricne vyhodne pomaly do 6 rokov a s tym názorom sa pravdepodobne stotoznis. Na druhej strane sa tu objavia nazory, ze po zavedeni príkrmov, je MM len doplnok, ktory neublizi, ale ani neprinesie neviem aky benefit. Toto by bola skor otazka na pediatra, imunológa, gastroenterológa a pod. Asi len potrebujes podporit v tom, ze dlhodobe dojcenie je ok. Rob tak, ako to ty citis...