icon

Hnusí sa mi dojčenie

11. okt 2021

Myslite že to je v poriadku? Existuje aj žena ktorej to nepripadá dokonalé, úžasne a nechce to robiť ? … v tomto svete mi príde, že vyjadrit moj názor tohto druhu je hodné ukamenovania…

Strana
z4
annm81
12. okt 2021

@wewerka01 Neviem, ja sa ako topka v klamaní necítim. Autorka vyšla s kožou na trh, užila si dosť odsudzovania, ale iným pomohla. Ak budú všetky klamať, že nemôžu, ako sa iné ženy dozvedia, že je normálne cítiť sa pri kojení nekomfortne? A následne sa budú považovať za zlé matky a mať depky, čo následne povedie k zhoršeniu ich vzťahu k dieťaťu. Diskusia je tu veľmi dôležitá. Nech ženy vedia, že kojenie je pre dieťa prospešné, že kojenie môže byť ťažké, ale stojí za to sa posnažiť. Ak to ani napriek snahe nejde, či už z fyzickej alebo z psychickej stránky, svet sa nezrúti, nebudú prvé ani posledné a dieťaťu prejavia svoju lásku v oblasti, ktorá im ide lepšie a v ktorej je zasa jej dojčiaca kamarátka možno slabšia.

wewerka01
12. okt 2021

@annm81 treba to pomenovať ale riadne čo je pri dojčení nekomfortné? Lebo neviem.

rebekamarcusko
12. okt 2021

Ja som mala nabeh na poporodnu depku,stale smutna,stale plac,nic ma nezaujimalo,len som mala stale o malejo strach. Viete co sa ma opytala psychiatrocka ako prve? Kojite? Lebo to sa odporuca ako prve,prestat. A ak iz nekojim dalsia otazka,vycitate si,ze nekojite? Ano vycitala som si to. Ale nerobilo mi to dobre ani tie 2dni,co som skusala v porodnici. Neviem si predstavit aku depku by som mala,keby kojim a trapim sa. Vsade kam muz dojde sa ho oytaju ci kojim a ked nie tak sa mad tym ludia pohorsuju a ako si ma on zastava. Ako zastava,co som jedina zena co nekoji? O co som horsia ako zena co koji?otcova ex kojola.moju sestru rok a pol. V 4 rokoch ju opustila a moja sestra ma 15 a zije s mojim otcom v irsku a uz si s matkou nevie vytvorit vztah. Takze to ze zena koji nie je zaruka zazracneho puta medzi markou a dietatom

annm81
12. okt 2021

@wewerka01 Ako som vyššie písala, mne to bolo fyzicky nepríjemné. Nikdy som nemala problém s pohľadom na dojčiacu ženu, ani na ulici, ani pred tým čo som mala dieťa. Dojčila som vyše roka i keď začiatky boli ťažké. Potom sa to po týždňoch zlepsilo - po technickej stránke šlo nakoniec všetko ako malo ísť. Ale pocit ako dieťa saje mi bol nepríjemný vždy. Ak by mi niekto umrtvil bradavky, nemala by som najmenší problém, naozaj to bolo len fyzické. Ale chápem, že iným to môže byť nepríjemné aj mentálne. Musím sa priznať, že v tie dlhé komplikované týždne tá moja fyzická nepohoda v kombinácii s únavou spôsobili, že som mala krátke záblesky zufalstva, keď som bola schopná plakať mužovi na ramene, že sa cítim ako krava v kravíne. A do môjho plaču sa rytmicky ozýval zvuk odsávačky. Na prsiach zavesená odsávačka, v pôrodnici či u lekára, všade každý obzeral, hodnotil, chytal moje prsia a posudzoval môj výkon... Necítila som sa ako moderná ľudská bytosť, ale doslova ako primitívne zviera. Tieto moje chvíľky trvali veľmi krátko a vedela som sa z nich otriasť, ale mám pochopenie pre ženy, čo to majú ešte horšie.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
wewerka01
12. okt 2021

@rebekamarcusko to mi je ľúto ako dopadla sestra 😞
Veľmi dobre si urobila, že si prestala. Lebo toto nechce žiadna žena ani nepraje druhej aby skončila po pôrode na psychiatrii. Žena je nevyspata a uzkostliva, k tomu sestonedelie.Takže chápem.

wewerka01
12. okt 2021

@rebekamarcusko apropo cudzích ľudí, bozee čo sa stále starajú do inych vecí veď maju málo roboty že sa zaujimaju o kojenie/nekojenie? 🙏

wewerka01
12. okt 2021

@annm81 ja som nemala nic z toho, odsavala som ako šialena ručnou a dávala do chladničky že na horšie časy 😂
A čo sa stalo? Mlieka bolo viac a viac. 😂 takže zase som sa musela naučiť neodsavat 😌
Na všetko som bola sama, nikto mi nepomohol iba mk, svagrina ( telefonovanim) a net.

any_soj
12. okt 2021

@bluka2 u mňa to nebolo o príprave. Tej som moc nedala. Ale mne proste niektoré veci takto vadia, ako dieťaťu mi napríklad bolo zle pri slove šľacha... Pri očkovaní som raz odpadla pred pár rokmi, lebo mi vadilo predstava, že kde to do mňa ide. Neviem, som divná :D

nenne27
12. okt 2021

@zazvorka87 no jasne dojcenie je najmaminkovatejsia vec, moja, to sa hlboko mylis

denisadeny
13. okt 2021

@777januska777 mňa by zaujímalo, ze odkiaľ sa zobralo to, že sa chudne pri dojčení 🙈 ja dojčím 3 mesiace.. A pravda je, že mesiac po pôrode som bola chudšia 😖

angel993
13. okt 2021

Ja nechápem prečo sa to stále musí riešiť. Kto nechce kojiť, tak nekoji, kto chce tak kojí. Paradoxne väčšinou také témy začínajú mamičky ktoré nekoja. Nechápem prečo majú potrebu na to upozorniť. Ak sú nad vecou, tak neriešia okolie. Nikdy som sa nepozastavila nad kojacou mamičkou ani nad mamičkou ktorá kŕmila dieťa z fľaše. Niekedy si myslím že si to niektoré zbytočne komplikujú. Veď keď sa predsa rozhodnem dieťa kŕmiť umelým mliekom, nemusí mi to odsúhlasiť polovica modrého koníka.
A k tomu, že to niektorým príde nechutné. To aj sex vám príde nechutný? Alebo bozkávanie?

ailiba
13. okt 2021

@angel993 pretože každá mama chce dať svojmu dieťaťu to najlepšie.... A teraz je taky trend, že keď nekojis, tak sa na teba kopec ludi pozerá cez prsty. Ty sa možno nad tým nepozastavujes, ale veľa ľudí áno... A hneď aj začnú poucat, prečo je to lepšie (od skoršie ho rozprávania, cez imunitu... A ja neviem co ešte...). Co samozrejme žiadnej čerstvej mamičke nerobí dobre. A do toho reakcie, že to nie je normálne... Atď. A keď ešte ma ku kojeniu averziu, tak sa vôbec nečudujem, že potrebuje trochu povzbudiť. A vôbec nie je pravda, že o tom rozprávajú len mamičky co nekoja...

0silvia0
14. okt 2021

@ailiba vzdy boli nejake trendy, aj proti dojceniu, aj za dojcenie. Stale niekto niekoho pouca a mudruje. Ci uz za dojcenie, stravu maleho dietata, stravu matky atd. Co tak naucit sa radsej trefne poslat poucujuceho do kelu? To mas ako teraz s aktualnym ockovanim. Obe strany - za aj proti - sa snazia presvedcit tu druhu stranu o svojej pravde.
Treba sa ucit tolerancii, slusne odmietnut nazor, s ktorym nie som stotoznena. Nie hadat sa na socialnych sietach. Jedna strana tutu mutu babatko mliecko, kojime, kojime, druha strana fuuuj cecok, mliecisko, ble ble grc... A uz zasa v tom istom podporovani sa a hecovani a pomaly zhadzovani druheho tabora🤷‍♀️

angel993
14. okt 2021

@ailiba prečo by mali druhí riešiť či kojím alebo nie? Veď to nepoviem a nemajú čo riešiť.

ailiba
14. okt 2021

@angel993 všetci sa na to pytaju🙄... A väčšina z nich to rieši... Od suseda, po babku na ulici a rodina ani nehovorím.

ailiba
14. okt 2021

@0silvia0 ja s tebou úplne súhlasím. Mam na to rovnaký názor. Bohužiaľ sa väčšinou stretávam s opakom...

0silvia0
14. okt 2021

@ailiba vieš čo, treba pochopiť, že NEMUSÍŠ odpovedať. Stačí prehodiť, že dnes sa mi túto tému nechce rozoberať, nechce sa mi o tom hovoriť, prehodiť na tému o počasí. Alebo hoď ty otázku im, akúkoľvek, kedy včera zaspali, čo pozerali v telke, čo jedli a varili.

ailiba
14. okt 2021

@0silvia0 jasne, však tak sa to aj robí... A niekedy proste clovek vysvetľuje. Ale je to otrava.

nevenka
15. okt 2021

@oblecenie99 tak ja som nebola a nie som stale zalepena od mlieka, mozno tak prve 2 mesiace, a to som boc nikam nechodila, lebo aj tak dost nechutnosti zo mna tieklo odspodu...
Ale napisala si to normalne. Prijemne to nebolo zo zaciatku ani mne, to som 2 deti z 3 dostavala na prsnik 6 tyzdnov bez klobucika, nemala som hladky start ani nahodou. A jedenkrat dojcenie bolo fajn, ale malo mlieka, tak som aj dokmovala. Koliky do 1,5 roka teda bolesti brucha alebo co to bolo. Tretie ma 10 mesiacov a to iste, citlive brusko ma. Trampoty s kojenim, aj s umelym...nic nie je ruzove. Ale vravim, napisala si to normalne a toto chapem. Ale vyslovene, ze je to nechutne, fuj a bleee, tak to nepochopim. Za mna neskutocne "wau", ze iba vlastnym telom mozem nakrmit babatko a ono pribera kilo za mesiac. Mne osobne urcite pride nechutnejsie, ked sa zeny pretrcaju polonahe, ako som spominala vyssie.
@bublinka1426 neumrie, ale ked Ti vresti, ze Ti trha usi, tak mu proste das. Ak sa nacucne, lebo nase druhe len doma vo svojom klude, takze som skoro vobec nikam nechodila. A co? Prezila som aj tak. Bolo to myslene nadnesene. Lebo zenam-matkam vadi, ked nejaka matka nakrmi na verejnosti dieta, to im pride nechutne a "ma vydrzat" babo, ale ine veci nie su nechutne...ten princip mne je zahadou. Ale keby dakde videli fenku so steniatkami, tak sa idu rozliat, ake zlateeee...a to nic nemam proti psom a zvieratam, v ziadnom pripade.
Este tu zaznelo, ze vsetky biologicke potreby su dost nechutne, ze ludia celkovo su nechutni...a zvierata nie? Vsak aj ludia su zivocichy vlastne. Niektore zvierata by bez materskeho mlieka neprezili, resp. ich zdravie by bolo chatrne. Take kozy napriklad sa rodia totalne bez imunity a ziskavaju ju az materskym mliekom. Bez krmenia materskym mliekom by neprezili.

A pozor, nehovorim, ze sa zvrchu pozeram na zeny, co nedojcia, ale raz neviem pochopit, co na tom je take nechutne. Chapem, ked sa dojcit neda, nemoze, no tak dieta nenecham zomriet hladom. Samozrejme. Ale tu sa to otaca v tychto diskusiach, ze bud jeden extrem alebo druhy. Za mna, kazdy nech dojci alebo nedojci, ako chce. Ale mat potrebu vysvetlovat druhym, ake je to nechutne a tak, obhajovat si akoby svoje rozhodnutie nedojcit pred druhymi, naco? Naco to dakomu vesat na noc a potom sa na tom dohadovat? Tak je mi to nechutne, nedojcim a bodka.

A moje dojcenie prveho dietata tie vyustilo do depresie, po 4 mesiacoch od porodu som sedela u psychiatra. Ale mne to nakoniec sposobovalo lieky na tlak, co som brala, to som sa dozvedela az po dalsich rokoch, ked som pri tretom babatku tiez brala lieky na tlak a znova prisli depky z cista jasna. Po vysadeni to preslo. No ja som mala vysoky prolaktin vzdy a tak som si povedala, nech to aspon ma zmysel, kedy ma mat. Dakujem za podporu manzelovi, mame, svokre. Vsetkym, co mi akokolvek v tom case pomohli, fyzicky, psychicky. Ale kazda sme ina, mame ine dovody, co, preco, naco, zaco. Ja som vedela, kebyze prestanem kojit, mala by som este vacsie depky. Ako vravim, 6 tyzdnov som bojovala o prisatie, tak tu snahu zahodit som nechcela uz. Ale ked sa ina zena rozhodne inak, tak v pohode, chapem to. Ale popisovat to ako fuuuj, nechutne, a ste divne, ked na tom vidite nieco pekne. Naco to takto tahat do extremu? Ak naozaj to zene fyzicky vadi alebo psychicky, okaaa, ale nemusi presviedcat zase tie, ktorym sa to zda pekne, ze su cudne. Netahajme to ani jednym smerom do extremu, prosim.

oliali
15. okt 2021

@bublinka1426 lebo posluchanie ci neposluchanie dietata je zavisle na dojceni 🤦‍♀️…

oliali
15. okt 2021

@bublinka1426 lebo posluchanie ci neposluchanie dietata je zavisle na dojceni 🤦‍♀️…

oblecenie99
15. okt 2021

@nevenka Jasné, preto som sa snažila zvážiť slová, a v konečnom dôsledku to mne nechutné neprišlo, len to bolo extrémne nepríjemné. Vyššie mi aj dali odkaz na link, kde sa práve rozoberá ten môj "problém" kde podstata nebola v tom, že matke by to bolo nechutné, ale úplný blok a z ničoho nič nevysvetliteľné nepríjemné až úzkostlivé stavy.. toto som ja dokonca osobne nemala ani počas dojčenia, lebo syn sa poloprisal len raz, čiže ani nemôžem hovoriť o dojčení, ale z odsávania.

Na druhej strane, klamala by som samu seba a trápila sa aj ja, aj syn a všetci blízki v mojom okolí, keby som ďalej pokračovala.. . Dlho som klamala, že som nemala mlieko (bolo málo, to je fakt), a nemohla som a bla bla - aby ma ľudia neodsúdili, povedzme ale, že keby vydržím, tak by sa s tým dalo pracovať. Lenže ja by som musela do toho dať naozaj všetko, aj peniaze (tie doplnky nestáli málo),aj odsávanie, cievkovanie a podobné veci, čo ja som robiť už nechcela, nevidela som v tom väčší benefit ako v umelom mlieku, a neprišlo mi to prirodzené, ale proste zbytočne otravné a komplikované. Takto sme sa trápili tuším tri? mesiace, a nebolo to o tom, že si sadnem a dieťa sa prisaje. A to som skúšala dennodenne stokrát od jeho narodenia. To nebolo dojčenie ani sekundu, ale iba odsávanie. Netvrdím, že ten, kto tak robí, to robí zbytočne, práve naopak, klobúk dole. Ja by som to však nezvládla. Ani fyzicky, ani psychicky. Chcela som sa konečne poriadne sústrediť na dieťa, na jeho potreby (fyziologické aj emočné) a nedokázala som, ak som riešila všetko len okolo dojčenia. Ja osobne som to nechcela. A považujem za potrebné o tom rozprávať, lebo tak, ako za materských čias našich mám bolo tlačené do UM a dojčenie sa nepodporovalo, teraz je ten trend opačný a ak matka nekojí, tak sa to spoločensky akceptuje (s poznámkami), iba AK nemá mlieko, dieťa sa neprisaje, ALE ona vyskúšala všetko, dala peniaze na doplnky, na čaje, na laktačnú poradkyňu, odsáva, prikrmuje, cievkuje. Jednoducho nemôžeš na rovinu povedať, že nechcem, nerobí mi to dobre, rozhodla som sa ináč. Ja sa nikdy nikoho nepýtam tak intímnu a vec a ani ma nezaujíma, ale u mňa osobne sa na kojenie nespýtala len jedna kamoška, každý, kto vedel o mojom pôrode sa vyzvedal. Z toho bolo veľa ľudí, čo malo za potrebu to komentovať a odsudzovať.

derdia
15. okt 2021

Ahoj ano je to normalne... V UK napr je aj kopec clankov... Netrap sa tym vobec nemusis dojcit. Pokial ti to sposobuje akekolvek zle pocity.

nevenka
15. okt 2021

@oblecenie99 chapem Ta. Viem, co je to odsavanie a neprisavanie. S dvoma detmi som sa trapila, ale nakoniec sa prisali a odsavanie bolo len doplnok do casu. Po tych 6 tyzdnoch to slo uz ako tak. Mne napriklad pomohlo prijat, ze klobucik nie je smrt 😅...a nasledne sme ho odburali. Hodnotim to ako stastie, dar zhora, ze to tak slo a nie ako moju zasluhu.
Jedna svagrina koji, druha je pol na pol na UM a dojci. Len to viem a jedna sa ma vobec nepytala a ja som nevyzvedala, len medzi recou sme si spomenuli, co a ako a bez komentovania. Druha svagrina sa ma zo zaciatku pytala, kedze som bola skusenejsia a poradila som, co som vedela. Ono prave toto vyzvedanie ludi je cudne. Aj mna sa v kuse suseda pyta, ci kojim a ci chce pit vodicku...😅...Ale viem, ze ona nekojila, ona mi to rozpravala sama od seba, no sama je, nudi sa uz. Nemam to nikomu za zle, ked sa spyta. Ja som sa dokonca citila ako tehotna zle, ze som syna odstavila na noc a neskor uz nechcel ani cez den. To bolo fakt neprijemne, ked cucal, takse ja chapem tie pocity, i ked ja som ich mala len ako tehotna, inak som tie pocity zo zaciatku prekonala. A odsavacka riadne nici bradavky, to je uplne nieco ine, odsavat a normalne kojit. Ja tiez obdivujem tie, co odsavaju, ja by som to asi tiez dlhodobo nedala a zvlast pri 3 detoch uz. Clovek ma na robote aj ine veci. A presne, treba to rak s rozumom a hlavne, ludia by sa nemali pytat na intimne veci a mali by vsetci klud.
Ja som typ, ktoremu nevadi, ked sa ma taketo pytaju, nejak som sa nestretla zase az s takym niecim uplne do detailov...🤔...Tak to mozno neviem tak posudit. Ale hlavne je, ze mame zdrave deticky, je jedno, ci dojcime, ci nie. A hlavne, zeby by sa mali skor chapat, ako proti sebe bojovat a dokazovat si, ktora je lepsia...

angel993
15. okt 2021

@ailiba jednoducho neodpoviem a mám pokoj. Ani sa nečudujem že vznikajú také témy, keď sa mamičky spovedaju kadekomu z úplne intímnych vecí.

darujemti
Autor odpoveď zmazal
autor
15. okt 2021

@darujemti napodobne .. preto sa cítim zle

jankasamulko
27. okt 2021

@bublinka1426 Tiež som kojila syna 1,5 roka, druhú dcérku pol roka. Syn bol chorľavý, nepokojný, aj stále je a má 11. Dcérka ok. Už by som dlhšie ako pol roka nekojila. Nehovoriac o tom ako vyzerajú prsia. Už som viac proti ako za

Strana
z4