Je bezpečné dojčiť po konzumácii alkoholu?
Ahojte, po veľmi dlhej dobe mám ísť s kamarátkami večer posedieť, mám bábätko, ktoré je kojene plus dokrmujem um. Večer ho bude strážiť muz. A moja otázka, snáď ma neodsudite, ale keby si dám pohár vína alebo trochu nejakého alkoholu, v noci nakrmim umelým mliekom alebo odsatym mm, tak mozem uz ráno normálne kojit? Za aky cas alkohol vyprcha bezpecne z tela, aby to nedajbože nešlo do mlieka? Napr za 8hod? Nejdem sa opiť, ale teda rozmýšľam, že za poharik by som si fakt rada dala 🙈
Jasné,že si daj
Môžeš normálne kojiť hneď. Počas tehotenstva sa alkohol vôbec nemôže, ani kvapka. Počas kojenia je to iné. Nemusíš sa báť. Ja som kojila 11 rokov skoro v kuse. Mám 5 detí. Tak to mám naštudované. Mlieko sa tvorí z krvi. Alkohol sa do mlieka dostane, ale v takom zanedbateľnom množstve, že nemusíš o Tom ani uvažovať. To je ako by si do bazéna vyliala pohár vína je tam to víno, ale v zanedbateľnom množstve. Takže kľudne si daj.
Môžeš normálne kojiť hneď. Počas tehotenstva sa alkohol vôbec nemôže, ani kvapka. Počas kojenia je to iné. Nemusíš sa báť. Ja som kojila 11 rokov skoro v kuse. Mám 5 detí. Tak to mám naštudované. Mlieko sa tvorí z krvi. Alkohol sa do mlieka dostane, ale v takom zanedbateľnom množstve, že nemusíš o Tom ani uvažovať. To je ako by si do bazéna vyliala pohár vína je tam to víno, ale v zanedbateľnom množstve. Takže kľudne si daj.
@tatianamaria donedávna som si to myslela aj ja, ale čítala som článok, odborný časopis, že hladina alkoholu v krvi=hladina alkoholu v mlieku. Pri dojčení by sa alkohol nemal vôbec, respektíve počkať, kým sa vylúči úplne. Tiež som z toho bola v šoku, lebo každý tvrdí, že alkohol sa môže, že to neškodí.
@tatianamaria donedávna som si to myslela aj ja, ale čítala som článok, odborný časopis, že hladina alkoholu v krvi=hladina alkoholu v mlieku. Pri dojčení by sa alkohol nemal vôbec, respektíve počkať, kým sa vylúči úplne. Tiež som z toho bola v šoku, lebo každý tvrdí, že alkohol sa môže, že to neškodí.
@tatianamaria to si citala na mamile? lebo ja som tiez citala to, co pise
@30majka71 a urcite by som nekojila, ked mam v krvi promile.
autorka, mozes si dat, ale potom raz alebo dvakrat (podla mnozstva vypiteho alkoholu a doby triezvenia) odsat a vyliat, namiesto toho dat UM alebo MM (ak si vopred odsajes) a potom mozes pokracovat v kojeni.
@30majka71 takých odborných článkov som sa aj ja načítala.....Mňa táto téma zaujíma, pretože pri toľkých rokoch dojčenia keby som sa mala obmedzovať vo všetkom čo píše nejaký odborný článok, tak by som pomaly nič nemohla. Ono to je takto: alkohol prechádza do MM, ale tam je dôležité to vysvetliť. MM obsahuje presne toľko alkoholu ako krv matky. Nie je to tak, že keď žena ktorá dojčí vypije jedno pivo a dieťaťu tiež ponúka jedno pivo. Napríklad žena vypije jedno pivo v objeme 5% za ktoré má 0,5%promile. To znamená, že jej krv má 0,05%promile a z toho sa tvorí mlieko. Dieťa z toho nemôže mať 0,5%promile. Nealkoholický birel obsahuje 0,5%alkoholu. Dieťa tak vypije 0,05%alkohlu toľko obsahuje zrelé ovocie, džús.... Problém pri dojčení a alkohole je ten, že žena má vypiť toľko, aby sa dokázala o bábätko postarať.
@tatianamaria to si citala na mamile? lebo ja som tiez citala to, co pise
@30majka71 a urcite by som nekojila, ked mam v krvi promile.
autorka, mozes si dat, ale potom raz alebo dvakrat (podla mnozstva vypiteho alkoholu a doby triezvenia) odsat a vyliat, namiesto toho dat UM alebo MM (ak si vopred odsajes) a potom mozes pokracovat v kojeni.
@deedol čítala som aj mamilu, ale aj iné zdroje a tiež som sa pýtala lekárov, že ako to je. Ja som z lekárskej rodiny.
@tatianamaria mlieko sa tvori z krvi...a prave v tej krvi sa ten alkohol nachadza. Je ho tam tolko, co v matkinej krvi. Podla mna ked pocka ako pise a alkohol vyprcha, bude to bezpecne. Za mna na to autorka ide spravne.
@tatianamaria mlieko sa tvori z krvi...a prave v tej krvi sa ten alkohol nachadza. Je ho tam tolko, co v matkinej krvi. Podla mna ked pocka ako pise a alkohol vyprcha, bude to bezpecne. Za mna na to autorka ide spravne.
@aliaray1 áno mlieko sa tvorí z krvi, ale skús si to vypočítať koľko v tej krvi tam naozaj je. Alkohol sa meria v promile. V krvi sa nenachádza alkohol v objeme 5%, keď žena vypije pivo 12. V promile je to 0,5,% a v reálne v krvi je to 0,05 a z toho sa tvorí mlieko. Co je zanedbateľné množstvo.Je v poriadku, keď žena nepije, ale je tiež v poriadku, keď si žena občasné dá. Nie je v poriadku, keď sa žena opíja a každý deň si musí dať alkohol.
@aliaray1 áno mlieko sa tvorí z krvi, ale skús si to vypočítať koľko v tej krvi tam naozaj je. Alkohol sa meria v promile. V krvi sa nenachádza alkohol v objeme 5%, keď žena vypije pivo 12. V promile je to 0,5,% a v reálne v krvi je to 0,05 a z toho sa tvorí mlieko. Co je zanedbateľné množstvo.Je v poriadku, keď žena nepije, ale je tiež v poriadku, keď si žena občasné dá. Nie je v poriadku, keď sa žena opíja a každý deň si musí dať alkohol.
@tatianamaria este mi prosim ta napis, ako si prisla na to, ze jedno (pollitrove) pivo s obsahom alkoholu 5% urobi v krvi (5 litrov) 0,5%. podla mna sa to takto neprepocitava... a uprimne, akykolvek alkohol skodi detskemu mozgu (aj dospelackemu, ale to teraz neriesime), tak preco autorku presviedcas, nech to neriesi, ked vlastne ona prisla s ovela lepsou a istejsou metodou?
https://globalrph.com/medcalcs/blood-alcohol-ca...
tuto vidis, ake faktory vstupuju do vypoctu. plus kazdemu inak telo odburava alkohol
@tatianamaria to nemyslíš vážne???
Takým matkám čo nevedia odolať alkoholu počas tehotenstva a dojčenia, rovno odobrať deti.
Takým matkám čo nevedia odolať alkoholu počas tehotenstva a dojčenia, rovno odobrať deti.
@priscilla07 a takým mudraniam ako ty rovno zakázať vyjadrovať sa.... nikde nepíšem, že neviem odolať alkoholu
Tak ako to píše tatianamaria, pokojne si daj koľko chces a normálne nakoj. Je to tak, ako píše.

Pohárik neuškodí.