icon

Kŕmenie bábätka (dojčenie, dokrmovanie)

minie1604
16. nov 2021

Ahojte, prosím o radu pripadne skúsenosti. Mame doma 5tyzdnoveho drobca a ja sa stále neviem nejako vysomarit z toho kŕmenia 🙈 snažím sa čo najviac kojiť ale aj dokrmujem UM. Začala som dokrmovat kvôli tomu že aj napriek tomu že som malého nakojila, bol nekludny a plakal, ako som mu dala ešte umele... videla som že je spokojný a aj pekne spinkal. Dávala som cca 75% môjho a ostatne mal umele. Čím ďalej tým viac ho ale to moje mlieko menej zasyti, mám pocit ako by sa napil.. nachvíľu mal plne bruško ale zachvilocku je zase hladný.. a to si myslím že si cucne dosť. Pri odsávani sa mi zdalo he to moje mlieko je jak biela voda 🙈. Robím to aktuálne tak že ho nakojim koľko chce, dám 20-30 min pauzu a doplním ho 60ml UM (občas ešte plače tak ho ešte dokojim a zaspí). Niekedy (v noci) mu stačí aj len nakojit a zaspí ešte na prse. Davam mu vtedy keď si vypýta..nemám strikne časy.

Prosím chcela by som sa spýtať ako to robíte vy, ktoré kojite a prikrmujete 😊 najprv nakojite a potom dáte umele alebo opačne? Pripadne nejaký iný systém? Držíte sa presne nejakych časov?

Ja mám pocit že v tom mame nejaký chaos.. bez systému 🙈 neviem vôbec či je dosť najedeny alebo či neprekrmujem 😅 keď mne sa zdá stále hladný 🙈 ďakujem krásne za rady vopred

nelca0510
16. nov 2021

@minie1604 ono keď to robíš takto,tak budeš mať čoraz menej mlieka a prejdete na UM. Musíš viac prikladať, to že malý je nekludny a plače po kojenie ešte nemu hneď znamenať že treba UM.

marianna_peskova
16. nov 2021

Ja som to robila pri prvom synovi podobne ako ty (kojenie plus UM) a nemala som objemovo menej mlieka... Len proste jedno obdobie moje materské mlieko synovi, malému tučkovi, nestačilo, preto som dokrmovala UMom. Syn bol vtedy schopný kŕmiť sa v noci každú hodinu. Jeden čas som kojila z oboch prsníkov, potom som kojila a dokrmovala UMom a potom, keď som synovi začala dávať príkrmy, som len kojila a stačilo mu to.

petamich
16. nov 2021

materske mlieko nie je kravske 🙂 nebude nikdy take biele, to ale neznamena, ze ti tecie polotucne 🙃 tu je zial rovnica jednoducha ponuka = dopyt, cim menej pije MM, tym viac treba UM a je skor svetla vynimka, ze UM neovplyvni kojenie negativne - kedze z flasky je to jednoduchsie, menej sa namaka a tiez cim nizsi dopyt, tym sa ti menej tvori, ak mas pocit, ze malemu nestaci, tak skor podpor tvorbu mlieka senovkou, benediktom, hroznova stava, caj na dojcenie aby so zvysovala podiel MM a nie naopak 🙂 moj maly ma 4-mesiace dojcim ho v noci niekedy aj kazdu hodinu a ma vyse 8 kg a obcas je tiez nestastny po kojeni ale moze to byt reakcia na tok mlieka, moze to byt rastovy skok a skratka potrebuje castejsie mlieko alebo si len nemoze grgnut/prdnut, boli ho brusko ....cokolvek

a nemame striktne casy, dostane vtedy, ked si vypyta ale neprekrmujem ho 🙂