icon

Laktačná poradkyňa v Bratislave

dadakiri
17. sep 2013

Ahojte maminy, neviete mi poradit nejaku dobru laktacnu poradkynu v Bratislave? Mam pocit, ze mam stale menej a menej mliecka. Mozno nieco robim zle. Rada by som niekoho, kto by s nami stravil nejaky cas doma a poradil v procese kojenia, mozno i stravovania, kolik.

Dakujem 🙂

Strana
z2
papa63
4. okt 2013

@anjelicek94 zda sa mi, ze ten problem je u teba rozsiahlejsi, citim tvoju nervozitu... Pricin, preco to nejde, existuje veeelmi vela, niekedy je to kombinacia aj dvoch-troch vplyvov a ak odstranis len jeden z nich, to nestaci. Moze byt chyba v nejakom podstatnom detaile (napr. ze najprv prebalujes a potom dojcis alebo ze ho nechas najprv sa uplne prebrat a az potom prikladas...) Poznam pripad, ked dietatko plakalo, lebo malo na hlave vyrazky a pri kazdom dotyku ho boleli, maminka prisla na to az nahodou po tyzdni. Mozno v skutocnosti vypije malinko, preto place. Treba vidiet, hmm.
Na mamilackej stranke je toho k teme popisaneho vela, lenze ty asi nemas cas to teraz studovat. Kym to z netu nastudujes, mozes mat problem uz v stadiu, ked bude cesta spat takmer nemozna.
Zavolaj tej svojej laktacnej a pytaj sa, ak nebudes spokojna, skus inu... No najma ver tomu, ze to dokazes vyriesit! Ved si mamina! A tie dokazu zazraky...

Stretavam sa pri svojej praci aj s laktacnymi poradkynami a hovorim s nimi o ich praci, pristupoch, o ich skusenostiach, skoleniach - naozaj vela zavisi aj od toho, na koho natrafis. Poradkyne maju protokol, podla ktoreho maju postupovat (jeho sucastou je napriklad benedikt i senovka a i.), hoci same vedia, ze kazdy pripad je individualny a treba zohladnit mnoho faktorov - teda protokol sa neda vzdy uspesne aplikovat. Pokryva 70-80% pripadov vyzadujucich ich pomoc.
Hore spominam tie dve poradkyne - a to im nechcem robit reklamu - lebo idu daleko nad ramec protokolu... v podstate absolvujes taky rychlokurz "prirodzene uspesnej maminy" za 2-3 hodiny. Este su v BA dve dalsie super, ale nepracuju mimo (vidim Zohor 🙂) Skus to s poradenstvom mozno este raz.
Z podstatnej casti zavisi uspesne dojcenie od tvojej pohody i zrelosti, nestaci len technika samotna... a niekdy je to len chyba v technike... ako celok to vsak vyzaduje sebadoveru, ze to dokazes. Samozrejme, hodili by sa skusenosti a vedomosti, ktore ako prvorodicka nemas. Potesim ta len tym, ze pri druhom dietatku je to lahsie, ale... tiez to nie je zname pole, lebo deti byvaju kazde ine. Dokonca od poradkyn viem, ze casto ocenia ich pomoc viac druhorodicky prave preto 🙂)
Babatko ma svoje potreby, skus sa ucit s rozvahou im porozumiet. Drzim palce!

petra_rjabinin
1. apr 2015

spomínali sa tu pozitívne ohlasy na pani luciu michoňkovú. ja s ňou žiaľ dobrú skúsenosť nemám (napriek tomu, že je to veľmi milá osoba). keď som prišla z pôrodnice, kde mi ohľadom kojenia skoro nič neporadili, mi pani michoňková poradila, že sa má bábätko prisávať so zaboreným noštekom do prsníka a voľnou bradou (a má pri tom bábätko vydávať zvuky ako krtko). bola mi skôr psychickou podporou, avšak nie praktickou - pretože tento spôsob dojčenia bol úplne zlý a nikam sa to nepohlo. keď ma potom navštívila o dva mesiace laktačná poradkyňa mirka hašková, vysvetlila mi, ako sa to má robiť správne (zaborená brada, voľný noštek, s odstupom času mi to príde aj omnoho logickejšie).

dcéra má teraz 6 a pol mesiaca a dokrmujem ju cievkou na prsníku dodnes. sú dni, kedy sa nechce kojiť pred dokŕmením cievkou vôbec a dni, kedy sa kojí úplne spokojne. nerozumiem tomu ale povedala som si, že už som sa kvôli tomu natrápila dosť (zároveň si vážim doteraz každú kvapku materského mlieka).

chcela by som povzbudiť maminy s podobným problémom, ak máte málo mlieka, nevzdávajte to. nevadí to. dá sa to čiastočne zlepšiť a udržať a radšej málo mlieka a dokrmovať ako nekojiť vôbec.

u nás platilo, že skúšať fľašku v asi troch mesiacoch bola úplná blbosť a vrátilu sme sa k suplementoru (fľašku iba výnimočne na verejnosti), keď bola iba na fľaške, nechcela sa kojiť.

- správne prisatie, priložiť dieťa k prsníku, nie naopak
- neprikladať keď plače, najprv upokojiť
- doširoka otvorené ústa, bradavku smerovať k hornému podnebiu
- bábo má v ústach veľkú časť dvorca
- spoločné spanie, kontakt koža na kožu, nosenie bábätka
- časté prikladanie
- dokrmovanie cievkou (suplementorom)
- odsávanie/odstriekavanie mlieka
- senovka, benedikt, šatavari, moringa olejová, costi (costi som ja osobne neskúšala)
- pitný režim je dôležitý! čaje na kojenie.
- nočné kojenie je dôležité
- bude to od 4. mesiaca jednoduchšie, bábo už môže prvé príkrmy

na záver: laktačnú poradkyňu mirku haškovú vrelo odporúčam, luciu michoňkovú neodporúčam.

luez
31. máj 2015

@petra_rjabinin pekne si to napisala.Maly ma 8 tyzdnov a velmi bojujeme. Doteraz nebol ziadny problem s prisatym. Asi pred 2 tyzdnami si zacal coraz menej brat z prsnika..viem to, lebo ma zltacku a pred kazdym kojenim a po, som ho vazila. dostali sme sa do stadia, ked uz nechcel jest skoro vobec.
Bohuzial, neviem co robim zle, ale cievku odmieta. (aj prst, aj prso) Momentalne mame problem, aby sa vobec prisal na prsnik. Laktacna mi poradila presne to co pises ty. stale sa vraciam spat, co vsetko som spravila zle, preco to takto dopadlo. Je velmi tazke ho narkmit a bojim sa aby som nestratila mlieko ( aj to malinko co mi ostalo).
Myslim, ze kazda zena co to nevzdala a skusala vselijake moznosti, by mala dostat nobelovu cenu.

petra_rjabinin
31. máj 2015

@luez neváž bábo pred kojením a po kojení, pred kojením sa na váhe pravdepodobne nahnevá a potom sa taký rozčúlený prisaje s ťažkosťami (mali sme to isté). zároveň je to zbytočný stres aj pre teba.

akým spôsobom ho teraz kŕmiš?

luez
1. jún 2015

uz ho nevazim, i ked mi to trha zily, lebo neviem na co som. teraz skusam prikladat a prikladat, ale uz som na prasky. Ani sedatif mi nepomaha. len tak si cucka...chyta nervy, lebo mu nic nejde zo zaciatku a malokedy vydrzi dokym sa to roztiahne. len aby nezacal chudnut.
Myslis, ze ked ho takto prikladam, tak mozno za par dni uz mu to mlieko pojde znova lahsie? Volakedy vypil tak aj 90 ml naraz a mali sme na nejaky cas klud. Teraz neviem kolko vypije, mozno 10 - 20ml a za pol hodinu je nervny,a neviem ho uz pomaly dostat ani na prsnik...
velmi chcem kojit, ale neviem ci to zvladnem.

petra_rjabinin
2. jún 2015

@luez po kojení si vždy mlieko ešte skús odstriekať (mne to napr. s odsávačkou vôbec nešlo, a nemala som tú najlacnejšiu). aby si sa čo najviac vyprázdnila, nech sa ti nezníži produkcia mlieka. odporúča sa kojací víkend🙂 byť s malinkým v posteli od rána do večera vyzlečená a nechať ho, nech si dá kedy chce.

my sme odzačiatku dokrmovali cievkou do cca 7. mesiaca, odvtedy sa kojí aj pije z fľašky a nemá problém (teraz bude mať 9). po troch týždňoch kojenia na začiatku totiž nič nepribrala, preto to UM.

luez
3. jún 2015

@petra_rjabinin no znova mi nepije, som z neho na pracky, odmieta flasu ( aj s UM), uz som vyskala aj flase Mam aj avent a nic...cumle s roznymi dierkami...akoby zabudol sat...ak do neho dostanem za 3 hodky 40ml tak to je vela. uz som bola 2x na polceste na pohotovost, ale potom sa obratila ci ma nevysmeju, lebo inak sa javi v pohode.
aj ked je nervny, nechce jest. a ja som na prasky.snazim ho krmit aj kazdu pol hodinu a nic.
Zltacka sa znova enormne zhorsila.

luba41
3. jún 2015

@luez kontaktuj hned nejakú inú laktačnú telefonicky a nie pohotovosť..zatvoria vás akurát do nemocnice a tam Ti s dojčením určite nepomôžu, skôr pomôžu k skončeniu..príliš sa zaoberáš dojčením, si z toho v strese a dieťa je z Teba nrevozne..ked prestaneš riešiť kolko pije, ako pije, kedy pije,kolko váži a neváži a pod.tak to pojde..sa zamotávaš do ťažkostí , potom si kazíš v technike dojčenia aj to čo bolo dobre..takže hned volaj..
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

luez
3. jún 2015

@luba41 ahoj, vo vsetkom s tebou suhlasim. Dakujem ale momentalne uz riesim "krizovy" stav, kedy mi dieta necika viac ako 6 hodin...a odmieta uplne jest, cokolvek z cohokolvek...nechcem sa zahravat s jeho zdravim.

lemurko
3. jún 2015

@luez utekaj s nim na pohotovost. Preboha toto uz je moc, ze kontaktuj radsej laktacnu...Dieta treba zavodnit, obzvlast zltackove. Drzim palce, kojenie ries az potom, nie je dolezitejsie ako zdravie.

demo
3. jún 2015

@luez stirekackou si skusala? mne v takejto hranicnej situacii pomohla laktacna poradkyna, prikazala okamzite utekat kupit UM, lebo uz som bola v takom strasnom strese, ze vlastne som vydolovat nevedela a doma mi predviedla prikrmovanie cievkou. Bolo to strasne krkolomne, ale nakoniec som sa to naucila. To UM bolo v podstate na odvratenie najhorsieho. Ja by som obvolala tie baby v mamile, ktora z nich je ochotna okamzite prist k tebe domov a paralelne by som sa chystala na rychly odchod do nemocnice. Ale zacni tou laktacnou. Mnohe vedia naozaj efektivne pomoct.
Este ja som v extremnej situacii jednej volala jednej Mudr. na Kramare. Boze neviem si spomenut na jej meno. Predstav si akurat mala nocnu. Tiez dobre poradila, upokojila. Spomeniem si a napisem.

demo
3. jún 2015

@luez on nepije, lebo je zoslabnuty, uz nevladze pit a sat. treba to riesit. Dobre to dopadne neboj sa. Su to strasne stresy.

demo
3. jún 2015

@luez ta mudr. z kramarov je Katarina Vicianova, novorodenecke oddelenie, skus tam pripadne zavolat, su nakloneni dojceniu, nepojdu proti nemu
Laktacne poradenstvo ma Mudr. Vicianova od pol piatej do siestej poobede, cislo 0905 / 798 441 to je jej sukromne cislo
https://www.modrykonik.sk/forum/hladame-lekara/mudr-vicianova-aka-je-je-dobry-odbornik/

luez
18. jún 2015

@demo velmi pekne dakujem

luez
18. jún 2015

@demo ahoj, nakoniec to dopadlo celkom dobre. skoncili sme rovno v nemocnici, nakrmili ho rychlo cez cievku, ja som sa trochu skludnila, zacali sme poamly prikladat - aj v nemocnici velmi preferuju kojenie, maly si zacal zvykat na prsnik, ...nadobudla som pocit ze sa nam velmi snazili pomoct. teraz uz sme doma, za pani Vicianovou idem znova na kontrolu, ale myslim ze to spolu nejak dobojujeme a za chvilku uz zacnem aj s prikrmami ( vraj mozem od toho 4 mesiaca) tak snad uz bude vsetko dobre. Dakujem ti za podporu

pallacinka29
5. dec 2016

Pridávam svoju skúsenosť s laktačnou poradkyňou, p. Kolesárovou, ktorú mi odporučili tu na MK.
Táto pani si vypýtala za konzultáciu 1,5 hodiny 60 Eur plus cestovné 10 Eur, neskôr sme zistili, že on nás býva 800 metrov!!!!! Pani má podľa ŽR na toto živnosť, peniaze berie v hotovosti.
Očakávala som poradiť, som po ťažkej chorobe zistenej pred pôrodom, pani aj v osobnom kontakte aj na svojich weboch má zvládnuté techniky a taktiky citového vydierania a kultu osobnosti. S mužom sme to so zdravým sedliackym rozumom zvládli spolu, oprávnene sa pýtam, či to táto pani nemá ako ľahkú zárobkovú činnosť... keď si spočítate, koľko zarobí za mesiac, všetko v hotovosti, som presvedčená, že v jej prípade účel svätí prostriedky...

marcipanovatorta
26. okt 2017

@pallacinka29 pridávam sa k hodnoteniu p. Kolesarovej (Kolesárová Alena), jej návšteva u nás doma k dojčeniu prospešná teda nebola, aj keď je to pozitívne naladená žena, povzbudzujúca a pôsobí empatickým dojmom.
Ja som však taká neasertívna puťka, ktorá adekvátne nevie zareagovať v určitých situáciách a obdobne to bolo aj pri tejto laktacnej poradkyni, kedy mi na začiatku povedala niečo veľmi nepríjemné, (čo by si jedna profesionálka a už vôbec nie žena-matka mohla dovoliť povedať), za čo by ju iný človek minimálne vyhodil z domu a nie jej ešte zaplatil 🤔
Cenník som vedela dopredu, tak nemozem k tomu nič hovoriť.

pallacinka29
29. okt 2017

@marcipanovatorta Ona je nekompletná... Smejem sa na tom, že "neasertívna puťka" 🙂 Možno aj ja som tak pôsobila, ale v tej chvíli som bola rada, že som. Mňa najviac vytočilo to, že mi povedala, že 10 € je cestovné a fakt býva tak, že jej "vidím do okna". Klamala potom hore-dole, že doklad mi nedala, lebo zabudla, že všetkým ostatným poslala, len mne nie... klamala, že je "u kamošky", na webe, keď som jej napísala hodnotenie, tak ma obvinila, že klamem, že som sa jej vyhrážala.

yoxinka
30. okt 2017

@pallacinka29
Ja keď počujem meno Alena Kolesárová, stoja mi všetky vlasy na hlave. Mňa tak zmagorila tými svojimi nekonečnými monológmi, že som mala pocit, že keď dám dieťaťu UM, otrávim ho. Veľmi manipulatívna a sebestredná osoba. Po skúsenosti s ňou som už v živote nechcela žiadnu laktačnú poradkyňu ani vidieť. Ja nemusím ani mamilu, ale ešte aj odtiaľ ju vyhodili. A pokiaľ ide o cenník, je to jednoznačne najdrahšia poradkyňa v BA. Keď si teraz pomyslím, koľko peňazí sme jej v dobrej viere nechali, že veď keď pomože, by som sa najradšej prefackala.

pallacinka29
30. okt 2017

@yoxinka Od prveho po posledne slovo suhlasim 👏🏻👏🏻👏🏻. Ja sa uz teraz na tom celom smejem, ale ked si predstavim, ze to robi veselo dalej a magori a manipulujr zeny...

yoxinka
30. okt 2017

@pallacinka29
Áno, robí to stále. Kde može sa pretentuje. Po facebooku fotky kojacich matiek u ktorých bola, či oni o tom vedia a súhlasili, nikto nevie (myslím súhlas so zverejnením kade-tade). A všade sa chváli nekončiacim zástupom mamičiek, ktoré ona zachránila, lebo zachránila dojčenie. 🙂

pallacinka29
30. okt 2017

@yoxinka ja ked to vidim, nozik sa mi vo vacku otvara, ze “ma jedina take poznatky, ako ziadna ina”...

Strana
z2