icon

Majú laktačné poradkyne odporúčať na mlieko liek na žalúdok?

katkatop
6. dec 2016

Ahojte, keď som mala málo mlieka, začala som na základe rád od Mamily užívať Costi. Môj muž ma po dvoch dňoch zastavil s tým, že pozisťoval, aké to môže priniesť riziká. Teraz som čítala tento článok. http://www.pluska.sk/plus-7-dni/ludia/dojciace-...
Čo si o tom myslíte? Aké máte skúsenosti s liekom vy? Podarilo sa vám ho vysadiť?

Strana
z10
lorela
8. dec 2016

@5tinka Áno, presne tak, ide o predávkovanie organizmu látkou domperidon, ktoré vo výnimočných situáciách môže mať až fatálne následky pre matku!

5tinka
8. dec 2016

@kikuleenka @katkatop Tak myslim ze autorka diskusie dostala konecne relevantnu odpoved. Zahravat sa s predavkovanim a to uz je jedno ake lieky to su podla mna nie je sranda. Ak by tom bol len jeden z akoze vedlajsich ucinkov pri bezne nadstavenom odporucanom davkovani, mozno by som to ako moznost na nastupenie mlieka zvazovala, ale takto za mna urcite NIE.

kikuleenka
8. dec 2016

@5tinka ak to ma byt kompletne, tot Pribalovy letak, vid. Neziaduce ucinky http://www.liekinfo.sk/liek-costi-tbl-30x10-mg-....

lorela
8. dec 2016

@lemonlady No a link zo stránky tohto o. z. už mi len je argument...

lemonlady
8. dec 2016

@lorela - sú tam informácie zo odborných štúdií....

senta_sofia
8. dec 2016

@lemonlady 10 rokov starych...

lorela
8. dec 2016

@lemonlady Samotná existencia štúdie predsa nič neznamená, pokiaľ nie je všeobecne uznanou za významnú vedeckú štúdiu v danej oblasti mnohými ďalšími vedeckými kapacitami a odborníkmi i v príbuzných vedách.

sam2
8. dec 2016

@lemonlady znovu: liek Costi nie je primarne urceny na podporu dojcenia, je to jeho vedlajsi ucinnok aj to sa prejavuje pri zvysenom davkovani, ktore moze byt nebezpecne!!!!
Ale kedze to povedala mamila, tak je to to jedine spravne a my ostatni a dalsia lekarska obec nic nevie a chceme bojkotovat "prirodzene" kojenie

evinkah
8. dec 2016

Uz som sa raz zapojila do podobnej diskusie a v rovnakom duchu prispejem aj sem... vysvetli mi, prosim, preco sa tak strasne riesi vyziva deti len v prvych mesiacoch zivota? Preco je prave toto take dolezite? A dalsia vyziva uz nie? Preco kazdeho zaujima, ci sa dieta dojci/nedojci len cca rok, dva a potom aj keby klince jedlo, uz je to kazdemu jedno. Zacnu ho napchavat humusom typu MacDonald, dzusiky, cokoladky, majonezka, parky... zivotosprava katastrofa, ale hlavne, ze boli dojcene 😒
A lieky na podporu dojcenia primarne urcene na ine pouzitie? Za mna jednoznacne NIE. A Mamila podla mna tancuje po velmi tenkom lade, ked tuto hlupost propaguje.

sardinka336
8. dec 2016

Mamila odporuča dojčiť na kazdom lieku - uz len to mi je podozrive. Lebo podla nich nedojčenie predstavuje ovela väčšie riziko a umele mlieko detto ako nejake stopove prvky liečiv v MM...
citujem pre tých čo nečitali...citujem Mamilu: pri užívaní liekov a dojčení sa nezvažuje len skutočnosť, či liek prechádza do mlieka, ale aj riziká spojené s nedojčením, ktoré pri väčšine liekov prevyšujú skutočnosť, že sa v materskom mlieku nejaké malé množstvo lieku nachádza.

Takze opakujem sa, nevadi ze naše deti dostavaju zvyšky Atb. a potom budu rezistentne ked budu tie atb. skutočne potrebovat, nevadi ze dostavaju zvyšky psychofarmak, hypnotik, kortikoidov...nevadi...

Ake su rizika nedojčenia a UM? Ziadne....alebo teda minimalne...kolkati ste vychovany na Sunare? Kolko zien dojčí na tom slavnom zapade čo tu tak mnohe ospevuju? Minimum...
V dnešnej spoločnosti kde je pristup k pitnej čistej vode, hygiena...su rizika UM naozaj minimalne. Tým nehovorim ze netreba dojčiť, ak to matka chce, vyhovuje jej to tak nech dojči, ale strašit tu matky tymito doslova bludmi je uplne mimo misu.

puklica13
8. dec 2016

@sam2 mna na celej tejto debate zaraza jedna vec..ok, je a moze byt na polemiku kolko zostatkoveho lieku sa dostane do mat.mlieka...ale co ta matka ktora sa dopuje obrovskou davkou latky stimulujucou cinnost hypofyzy.. ?? Kde je v celom ona,kde je jej zdravie? S prepacenim si rozosrat cely endokrinny system lebo "musum" dojcit inak stojim za deravy gros? Akoze sorry ja sa chcem dozit promocii svojich deti a nie o par rokov riesit cysty v mozgu ( a nemusia byt any zhubne,staci ze bude neoperovatelna a rastuca)..alevo mrte inych diagnoz..

@lemonlady naozaj si myslis ze tvorba mm na ukor zdravia matky je taka podstatna?

evittam
8. dec 2016

@lemonlady Som sa pobavila - mamila.sk ako dôveryhodný zdroj?! To je tak isto dôveryhodný zdroj ako pluska a ostatný bulvár - to si treba uvedomiť. Je to len fanatický dojčoweb kde ti odporučia a "odkývajú" všetko ale treba len dojčiť a dojčiť. Ale opakovať sa tu nemienim.
Takže teba keď bude bolieť zub si radšej vezmeš napríklad tabletky na preháňanie - lebo majú vedľajšie účinky proti bolesti - ale treba ich zjesť omnoho viac....Čo viac dodať....

evittam
8. dec 2016

@sam2 To máš zbytočné v tomto prípade a ako aj v niektorých ostatných...bohužiaľ - "mamila napísala a odporučila" ......😉

puklica13
8. dec 2016

@katkatop takze mila zakladatelka ..aby tu tietio boje mali nejaky zmysel..odpoved na tvoju otazku: NIE NEMAJU..odporucat lieky moze len clovek s medicinskym vzdelanim, nie nejaka mamicka s 3tyzdnovym kurzom...a pred uzivanim akehokolvek lieku je fajn si precitat pribalovy letak..a pokial sa tam vyslovene pise ze sa NEODPORUCA uzivat dociacim matkam (ergo ako liek na podporu dojcenia uz duplom nie) tak si treba uvedomit ze ten vyrobca ( rozumej mrte lekarov a lekarnikov a chemikov) robil aj nejake klinicke testy a je celkom mozne ze nejakym tym kotnym mysiam ci kralikom narasti pocas davkovania nadory,cysty a hypofyza sa im totalne zblaznila...takze ak chces byt pokusnym potkanom,kludne to mozes skusit..mozno sa nic nestane,mozno sa teraz nic nestane...kto to vie?

ervenka
8. dec 2016

@egiginka ale spomina sa. V suvislosti s rychlou cinnostou stitnej zlazy, taktiez pri nadoroch- terapia RADIOAKTIVNYM jodom, tiez pri autoimunnych ochoreniach stitnej zlazy je na mieste opatrnost. A ze ma kazda druha zena problemy so stitnou- no asi preco tak? LEbo zeny do seba pchaju vselico. Antikou zacnuc a costi konciac. Ani nepoznas jej presnu diagnozu, lieky, mnozstvo liekov atd.... ale si pevne presvedcena, ze ma kojit.

ervenka
8. dec 2016

@puklica13 na prvej strane/ alebo na jednej z prvych stran je link na inu diskusiu. Tak pisala mamina, ze sa jej hypofyza zblaznila. Takze to nemusia byt ani mysi. Aj ludia maju problemy. KEby nemali, nedali by volno dostupny domperi tu v NL od r. 2014 len na lekarsky predpis.

lorela
8. dec 2016

@evinkah Z duše si mi napísala ten príspevok 🙂. Tiež som sa už v podobných diskusiách pozastavovala nad úžasnou logikou, akú nejedna dojčiaca matka prezentovala, a, pozor, aj nejedna laktačná poradkyňa, a to, dlhodobé dojčenie + vyprážané jedlá, údeniny, veľa múčnych jedál, veľa mastných jedál, sladkostí, sladených nápojov, a to denne a už vo veku 1 - 2 a viac rokov dojčeného dieťaťa.
A tiež sa stotožňujem s názorom, že o. z. si pod sebou, pomaly ale iste, píly konár.

5tinka
8. dec 2016

@lorela ved dojcenie je prevenciou voci obezite dietata si nevedela 🙂 ale nie vobec nechcem spochybnovat prospesnost MM pre dieta (sama som kojila a bolo to super pre mna aj moje baby) len akosik zacal platit nazor, ze kojene dieta je ochranene od vsetkeho, chorob, alergii, ekzemov atd a tie chudatka na UM maju smolu.

vanesanova
8. dec 2016

@margaretkaoliver vsak jasne ja sa nehadam ale ved vela matiek nema mlieko a nie su o nic horsie ako tie co normalne koja....ked sa neda tak sa neda to predsa nemozes nijak ovplyvnit to je priroda.

5tinka
8. dec 2016

@puklica13 Co sa tyka toho odporucania/neodporucania pre tehotne a dojciace, ja to berem skorej tak ze ucinky niektorych liekov sa logicky na takychto zenach z etickych dovodov nerobia, ved kto by si to zobral na zodpovdnost ze sa nieco takymto zenam alebo ich detom stane. O to viac ma teda zaraza ked sa niekto dobrovolne nechava dlhodovo predavkovavat nejakym liekom (nie vyzivovym doplnkom) ak nie je na zaklade nejakej dlhodobej studie robenej na ludoch nie zvieratach jasne co sa vlastne moze stat. Ja by som teda do tohto s ohladom na svoje zdravie nesla. To uz mi pride podobne nemozem spat tak si huknem desat dythiadenov, ved vedlajsim ucinkom na jeden je ospalost tak ked to prezeniem tak spim ako batola.... no chore. Ale nehovorim mozem sa mylit vo svojich nazoroch nie som na to dostatocne studovana, preto si radsej necham poradit od doktora nie LP

egiginka
8. dec 2016

@ervenka , precitaj si co som napisala, KONZULTOVAT som napisla... a ni, ze ma kojit, sama od seba

fuuu tu je skoda, podporit nieco normalne:( skoda reci🙂 keby obost nadnasala , tak na slovenskom konikovi isto🙂

rendicka
Odpoveď bola odstránená
hivanik
8. dec 2016

Verim ze tato diskusia mala zmysel a ze sa podari maminkam spravne rozhodnut
@rendicka - taketo nieco by sa nemalo stavat, smutne.

evulienkaslx
9. dec 2016

@lemonlady su studie a su studie... bohuzial mnohe zdruzenia zneuzivaju nevedomost laikov, pretoze nemaju sancu vediet, ako taka studia ma vyzerat. Na domperidon su robene studie (kde su zahrnute tisicky ludi, zvacsa musi prejst aj dvojito zaslepenymi studiami a nove lieky aj studiami oproti uz existujucim komparatorom) iba na gastrointestinalne tazkosti, je tam presne stanoveny jeho bezpecnostny profil, jeho ucinnost a davka. Na ine indikacie studie nie su. resp. boli tusim 3 u predcasne narodenych deti vs. podpora laktacie. Vedecky podporene studie su registrovane na stranke clinicaltrials.gov. To, ze nejaky lekar vravi, ze ma studie na dojcenie a domperidon, moze znamenat, ze si ich robil on sam na niekolko desiatok pacientoch, co nema absolutne ziadny klinicky vyznam. Je divne, ze mamila ma vyjadrenia a opiera sa LEN o 1-2 lekarov a vsetci su z nich hotovi, akoby boli nejaki smerodajni...
je krasne dojcit a je to najlepsia vec, ale ked to nejde, tak to nejde a nebudeme to robit na ukor zdravia a zdraveho rozumu.

lorela
9. dec 2016

@5tinka Hehe, kde ja som už len takéto čosi čítala a počula (Auuu, moje uši!)... Dojčené deti sú chránené pred obezitou, chorobami, alergiami, sú inteligentnejšie, zdravšie, majú lepší vzťah s matkou. Čistá demagógia!

slniecko323
9. dec 2016

@renimac 🙂

Strana
z10