icon

Majú laktačné poradkyne odporúčať na mlieko liek na žalúdok?

katkatop
6. dec 2016

Ahojte, keď som mala málo mlieka, začala som na základe rád od Mamily užívať Costi. Môj muž ma po dvoch dňoch zastavil s tým, že pozisťoval, aké to môže priniesť riziká. Teraz som čítala tento článok. http://www.pluska.sk/plus-7-dni/ludia/dojciace-...
Čo si o tom myslíte? Aké máte skúsenosti s liekom vy? Podarilo sa vám ho vysadiť?

lorela
7. dec 2016

@evittam Samozrejme, dojčiaca mama nie je o nič lepšia ako nedojčiaca (ak pre to urobila čo bolo v jej silách, ale v medziach zdravého rozumu).
Poburujúce na tomto celom je fakt, že debaty a názory okolo dojčenia, a to najmä vplyvom istého združenia, nabrali nesprávny smer. Smer fanatickej úderky.

esther03
7. dec 2016

@kikuleenka ako by si o nas pisala, presne tak to bolo aj u nas do vysadenia laktozy len plac a plac...

pallacinka29
7. dec 2016

@esther03 presne tak... este sa budu urazat...

ervenka
7. dec 2016

Dovolim si vstupit do tejto diskusie. Lebo sa tu porovnava neporovnatelne- vinea s costi/ UM a costi...Najprv par linkov, aby ste vedeli od kial som cerpala info.
http://www.gezondheidenco.nl/15111/antibraakmid...
http://www.nu.nl/gezondheid/3367616/antibraakmi...
http://www.nu.nl/gezondheid/3720547/domperidon-...
Som mamou 2 deti a nekojila som ani jedno. Jednoducho neprislo mlieko a obe deti uz boli na tom velmi zle. Apaticke, zacinali zltnut, na plienke len urinat ani sa uz neprisali. Takze UM. Podrobnejsie som o prvom ditku napisala kedysi davno v diskusii myslim s nazvom (alebo s podobnym)- preco su nekojace mamicky tak odsudzovane. O druhom tehu/co nasledovalo po nom som napisala clanok v mojom blogu.
Domperidon nie je az taky stary liek. Zacal sa vyrabat v Belgicku v r. 1978. Ako dlho sa pouziva na podporu dojcenia neviem. Zijem v Nl a tu bol volno dostupny domperidon. Do roku 2009 sa velmi lahko dal kupit v drogeriach. Lenze postupne sa prislo na to, ze to nie je dobry napad, od 2009 len v lekarnach. a od marca 2014 uz len na predpis. A tiez pred prvym vydanim musite/mali by ste pravdivo vyplnit dotaznik o zdravotnom stave. Priebezne sa robia vyskumy o neziaducich ucinkoch a nie len v NL. Napr. uz v marci 2013 uverejnili dvaja kanadsky vedci Veronique Michaud a Jacques Turgeon v odbornom casopise Journal of Cardiovascular Pharmacology clanok o nebezpecnosti domperidon a odporucali ho uplne sitahnut z obehu. V Rotterdame zistili uz v roku 2005 s istotou 10 umrti v suvislosti s tymto liekom. Riziko sa zvysovalo priamo umerne s vyskou davky lieku. Zasadne by sa mal tento liek povadat len na to, co je urceny- zaludocne a crevne problemy, prilis silne (nutkanie na) vracanie. Neodporuca sa podavat liek proti migrene a na zvysenie dojcenia. Od marca 2013 sa EMA zaobera tymto liekom.mal by byt uplne stiahnuty z obehu v podobe cipkov, kt. sa davali malym detom. Bol zisteny suvis so zmenou srdcoveho rytmu. Pre dospelych pacientov so zaludocnymi a crevnymi problemami by sa mal liek podavat max. do 30mg/den. Vyssie davky mozu zapricinit srdcove- zivot ohrozujuce situacie, pecenove, ladvinove problemy. Pri dlhodobom uzivani zvysuje riziko zmenenej cinnosti hypofyzy. Podmozgova zlaza/hypofyza je zlaza s vnutornym vylucovanim. Je nadradena a riadi ostatne endorinne. zlazy Najobjemnejsia cast hypofyzy je adenohypofyza, ktorej cinnost je spojena s mnohymi hormonami. https://sk.wikipedia.org/wiki/Podmozgová_žľaza
Toto su len hole fakty, bez emocii. A moj osobny nazor- aj keby som chcela, tak mi moja dr. domperi neda. Narodila som sa so selestom, po prvom tehu mi odisla stitna, po druhom porode problemy s ladvinami (kamienok)/ mechurom. ani len tapletky na odvodnenie mi nechcela dat- su zle na srdce. Nemam pocit, ze by sa nedojciace matky vyvysovali nad dojciace. Skor by som povedala- akcia= reakcia. Ak mi niekto zacne hovorit, ze som nespravila vsetko pre MM, ved o.i. pri mojich stvorkach mam predpoklady, tak dovi-dopo. KAzdeho osobna vec, (ne)dojci a ako dlho. Ak to zene vyhovuje, nech dojci aj par rokov. NA svk su na to podmienky- dlha materska. V nl 11 tyzdnov po porode a sup do prace. prvych 6 mesiacov od porodu ma zena narok v praci na prestavky na odsavanie mlieka. Ale nie pri kazdej praci je to mozne- napr. co taka postarka... Takze ak kojace matky nebudu utocit (vysmievat sa) na nekojace (UM= jed, sajrajt, ziadny vztah medzi mamou a babom, jednoducho neschopacka) nebudu mat ani nekojace maminy poznamky o kojofilkach, MMfanatickach.
Pekny vecer.

renimac
7. dec 2016

@ervenka tlieskam a pekný večer 😉.

sam2
7. dec 2016

@ervenka 👏👏👏👏👏👏👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 S tou poslednou vetou si ti vystihla a myslim ze nou bolo povedane vsetko 👍🏻👍🏻👍🏻

egiginka
7. dec 2016

je jedno ci zena dojci, laebo nie, ale treba mat zdravy rozum, je to normalne, ze za dojcenie bojuju viac, zeny co dojcia dlhodobejsie, vieme preco, ale jednoducho DOMPERION NENI riesenie:( ked zena chce dojcit, da sa aj bez neho a ked sa neda , tak sa nebude dat ani s nim, to, ze mnoho LP hned slepo odporucuje Dompe. je dost mimo a treba dat na to pozor, dobra laktacna tento liek neodporucuje a yase opak ja yo svojhob okolia vidim, ye mneoho, yien nedojci, pre blbost, ylu podporu, tak yase naopak, proste hold niekedz treba par dni yabojovat, hladat riesienia, popripade nieco zmenit a pojde to, viem o com hovorim { dojcila som ay po mesiaci na UM| a yloyenie UM sa nevzrovna mm ani zdaleka dokonca uy len yloyenie UM mi pride dost >{, ale o tom nechcem, babz drye sa a mzslite hlavou >|

vanesanova
7. dec 2016

@margaretkaoliver jaj boze ja nebudem moct kojit vobec lebo berem cely zivot lieky na epilepsiu a posledne dva roky aj na stitnu zlazu a vobec mi ani na um neprisli take strasne ohavne myslienky ako tebe ze budem zla matka...bude to komplikovanejsie krmit z flase a mozno nebude mat to vzacne kolostrum moje babo ale za to sa nezabijem a neohrozim svoje dieta predsa...

kamillla56
8. dec 2016

Ostaneme pri tom, kto naozaj ch c e a m o z e, tak najde sposob. Ak by malo pomoct behanie polohola s dietatom, alebo robenie mu cumla urcity ci dlhsi cas tak to robit bude, ak mu zalezi aby dieta nejedlo kravske mlieko v prasku chemicky prerobene na ,,dojcenske" ale to materinske, nato urcene. (kolko asi ,,domperidonu" davaju tym kravam aby ich nonstop dojili?) A nebude s pohrdanim tvrdit ze to robit nebude lebo to je na ukor... tu ide o to ze tu pomaly kazda tretia mamicka pise ze su na UM - to ma kazde tretie laktozovu intoleranciu (aj nato su mozno nevyskusane riesenia, dodavanie laktazy a ine) alebo mamicka je tak vazne chora a berie lieky? Asi nie... Minimalne vo svojom okoli poznam x matiek ktore si nechali odist mlieko - davali v zaciatkoch casto cumel a samozreme prsniky nevedia ze maju produkovat mlieko, lebo dieta stimuluje gumu a nie prsnik, davali flasu ktorej da dieta samozrejme skor ci neskor prednost kedze tam tecie lahsie, typ sania je uplne iny, inak je jazyk..a tak mlieka ubudalo az skonstatovali ze proste co uz mlieko odislo, nespravili vobec nic, max. vypili cajik na kojenie a dali UM - lebo ved sa v dnesnej dobe skoro rovna mm, alebo veria tomu co je na krabici napisane, odporucil pediater, mamky, babky, kamaratky atd., nepripisuju dojceniu vyznam. Pisem o takych, tie nemuseli brat lieky, ich dietatu nic nebolo a keby chceli mohli by to mlieko zachranit. A teraz porovnanie - napr. jedna mamicka pri prvom probleme, pri prvej laktacnej krize vidi ze odchadza mlieko a nespravi preto nic (a je takych vela) povie ze mlieko odislo, kvazi to nie je jej vina, a hned supne to krasne zabalene UM ktore sa nanu skeri zo steny v poradni, plus to samozrejme odporuci vela pediatrov kedze z toho maju nejake vyhody. A druha mamicka - ktora najprv vyskusa vsetky tie prirodne doplnky, zavola LP - ak sa jedna nepozdava tak vyskusam inu, caste odsavanie, prikladanie koza na kozu, ine polohy v inom prostredi, ak dojcenie boli, treba upravit prisatie - su liecive masticky, kojenie v noci namiesto davania cumla lebo dieta sa najlepsie prisaje uplne ospale - cez den tiez, krmenie po prste, cievkou (...naozaj nieje flasa jednoduchsia?) skontrolovat uzdicku, a v neposlednom rade ak nic z toho nezabralo tak odsavat kvalitnou odsavackou, popritom podporovat tvorbu aby uz dieta malo radsej to mm vo flaske ako chemicky prasok. Tu poslednu moznost osobne beriem ako lepsiu ako Costi, ale pri tych, ktori zaroven nenechaju pichat do dietata ten chemicky koktejl akoze pre ich prospech (ockovanie). Tak naozaj nieje lepsia mamicka ktora si tymto vsetkym prejde (nemyslim mna aby sa zas nepovedalo ze sa vyvysujem) ako ta co pri prvom ci druhom probleme da UM? Pre mna je, minimalne co sa tyka krmenia svojho dietata. Mozu sa rovnat vo vareni prikrmov, vo venovani sa, vo vsetkom inom, ale zial v sposobe krmenia sa nerovna dojciacej matke, tak ako sa mm nerovna um, ci sa to paci alebo nie. Ak by sme mali byt na um a boli sme pri prvom dietati, vedela som ze sa v krmeni nerovnam dojciacej - lebo jednoducho krmim niecim ovela horsim. Ale kazdy ma svoj nazor takze tak...

esther03
8. dec 2016

@kamillla56 ty si tak strasne duchom a empatiou obmedzena, ze na teba sa uz ani reagovat neda....

sam2
8. dec 2016

@kamillla56 kazdy ma svoj nazor, presne tak. Ale ty tu jedina tvrdohlavo pretlacas ten svoj ako jediny spravny a nepriamo urazas a davas dole zeny, ktore sa rozhodli pre UM.... a pozeras sa na ne zvrchu.... ale co uz, su ludia a potom su superludia.. pekny den

sam2
8. dec 2016

@esther03 vies to su typi ludi, ktori si myslia, ze vsetci mu chcu ublizit a za vsetkych hladaju sprisahanie - od pestovatelov a chovatelov, cez vyrobcov, az po lekarov, obchodnikov, predavacov a smetiarov... ja si tiez o mnohych veciach iluzie nerobim a nie som detsky naivna, ale toto je uz choroba

hivanik
8. dec 2016

@sam2 myslim si ze dotycna to pochopi az vtedy ked bude mat este jedno dieta a uz ci zo zdravotneho alebo z ineho nepochopitelneho dovodu sa to dojcenie nenastartuje tak mozno to vtedy pochopi ze preco??? Lebo poznam aj laktacnu ktorej sa to nepodarilo.

margaretkaoliver
8. dec 2016

@vanesanova ale ak nemozes kojit zo zdrav hladiska je logicke ze predsa nebudes .... ja som chcela velmi kojit neberiem lieky ako ty....pri prvom synovi som kojila velmi malo. Teraz som velmi chcela. Ale kazda sme ina poznam zeny co su zdrave a nechcu vobec kojit. Kazda svoje pocity prezivame inak 😉

esther03
8. dec 2016

@sam2 presne tak, ja nemam rada fanatizmus (ani pre jednu spolocnost zatial nic dobre nepriniesol) a skrytu manipulaciu, schovavajucu sa za dobre rady. Inteligantna, racionalne uvazujuca a zdravo sebavedoma zena pochopi, aj ked je nieco pisane "medzi riadkami". Bohuzial, nie vsetky sme take a tak zeny psychicky labilnejsie (co moze byt sposobene aj stavu po porode) sa zacnu tryznit myslienkami, ako ublizuju dietatu ked nemozu dat MM. Nehovoriac, ze aj strach o dieta (napriklad, aby nebolo dehydrovane ked mliecka naozaj nie je par dni) spravi svoje. Podla kamillla56 je takato matka nieco menej (a hlavne by sa tak aj mala citit, lebo aj ona sa tak citila pri prvom dietati), podla mna je to milujuca mama, ktora sa v danej chvili rozhodla s ohladom na dieta (aby nebolo dehydrovane, hladne, neplakalo pripadne zo zdravotnych dovodov nemohlo MM).

@kamillla56 predsa len sa k jednej veci este vyjadrim. Prve dieta som dojcila rok, od narodenia malo cumel a produkcia mlieka bola napriemerna, ziadne znizenie tvorby sa nekonalo.

sam2
8. dec 2016

@esther03 jednoznacne suhlasim, ani nemam co dodat ☺️👍🏻

puklica13
8. dec 2016

@kamillla56 A co je teba do toho ako sa ktora matka rozhodne ne-kojit? Preco by prave tebe mala niektora nieco vysvetlovat? Fakt nemas nic lepsie na robote? Este raz co je teba do toho???

sam2
8. dec 2016

@puklica13 tiez som vcera rozmyslala, ze preco mame potrebu (vratane mna) obhajovat sa pred cudzimi ludmi na fore... 🤔 Ale mnohokrat nas k tomu dozenu pisema fanaticiek a supermatiek, ktore dokazu zatat do ziveho.... miesto toho aby akceptovali ine rozhodnutie. Nemusia s tym suhlasit, mozu si povedat svoj nazor ale nie ho tvrdohlavo, bez ohladu aby poznali okolnosti, presadzovat a este aj tvrdit, ze ked konas inac ako oni, tak ublizujes vlastnemu dietatu... toto su praktiky siekt, ktore udieraju na psychicku a citovo vydieraju

kamillla56
8. dec 2016

@sam2 nie je to len moj nazor, je to nazor prirody, vsetkych LP ktore tu koli ich kodexu pisat nemozu a tych co ich prestalo bavit sa tu dotahovat tak poodchadzali, alebo tu maju svoje skupiny. Napisalo tu nazor 20 mamiciek na UM, tak je tu jeden z ineho pohladu ..A nie nechcu ublizit, chcu zarobit a vzbudit nazor ze UM je bezna super vec, co sa im super dari.
@hivanik ak sa nenastartuje a po vyskusani vsetkych spomenutych veci, (zabudla som tam oxytocin ktory moze podporit spustanie mlieka), tak budem moct s cistym svedomim povedat, ze to fakt neslo hoci som spravila vsetko. @esther03 maloktora zena ma dlhodobu nadprodukciu, tak to prosim nedavaj ako priklad vsetkym.. pri beznej produkcii porovnaj o kolko viac by dieta prijalo mm ak by nemalo cumel (aspon kriticke obdobie). Ci mu kazda pred jeho podanim vzdy ponukne prsnik? A podla mna je ,,menej" matka - co sa krmenia dietata tyka - ktora nic nespravi preto aby dojcila, uz nehovorim o tych co sa dobrovolne takto rozhodnu. Je nefer hovorit, ze ta co by bezproblemov mozno mohla, ale nechce nie zo zdrav, dovodov, je rovnako dobra ako ta co za kazdu kvapku bojuje (ale s kludom a chutou). To je ako povedat, ze ta co detom 2 hodiny varila domacu vitaminovu polievku, stala pri sporaku a snazila sa, je rovnaka ako ta co im v klude zaliala sackovu. No nech budem za choru fanaticku, ok. Vyjadrili tu nazor vsetci, tiez sa nepaci tym ktori sa snazia dojcit a nevzdavat to, mozem aj ja, ktory sa nepaci vam.

marrie5385
8. dec 2016

@mimla ja som sa na to pytala znamej v lekarni a jej reakcia bola ze nie...chemiu nie. A aj kamosky doktorky to neodporucali. A ide to aj bez toho.

senta_sofia
8. dec 2016

@sam2 to nie je podla mna o potrebe obhajovat svoj nazor, ono je to skor o tom vyslovit iny nazor ako ma vacsina, hlavne pokial ide o tieto "kontroverzne" temy. a mozno raz, ked nejaka este nie uplne zmagorena matka bude prechadzat forum a narazi na takyto nazor, tak si povie, ze fuu, tak hadam som este normalna, lebo obcas uz v tej spleti fanaticiek clovek zapochybuje aj o sebe...

hivanik
8. dec 2016

@kamillla56 predpokladam ze mas na mysli prirodzeny oxytocin a nie synteticky.

puklica13
8. dec 2016

@kamillla56 Zamec si pred vlastnym prahom...co je teba do toho??? Furt sa tu vyvysujes a hodnotis a posudzujes..

egiginka
8. dec 2016

@vanesanova , preco by si prekrista nemohla kojit pre epilepsiu a stitnu,,,, tieto problemy ma mnoho zien a koji,,,,,,, sa porad aj s inymi doktormi, nie len s jednym, je mnoho doktorov co prve naopak odporuca dojcenie..... stretla som sa stym nakolko v rodine mame epilepsiu a dost velku a dojcila 2r a stitnu zalu ma kazda druha zena, tam akuratmoze byt problem s produkcoiu mlieka, ale nech si kuknes rozne studie a clanky na internete ci uz slovenske, ceske zahranicne , malokde sa spomina NEDOJCIT ?(((( ufff to kto ti dal taketo info?(

sam2
8. dec 2016

@puklica13 uz na nu nereagovat nebudem ani... vsak ono je to tazko diskutovat s niekym, kto neprijima ine argumenty ako tie svoje (jaj a tie z prirody) a dovoluje si hodnotit a sudit zeny/matky na zaklade dojcenia/nedojcenia...

alby2014
8. dec 2016

@kamillla56 Prosim ta, ty si priklad toho, kam doslo dojcenie. Moj nazor je, ze dojcenie by mala byt slobodna volba zeny a kazdeho je do toho HOVNO. Vari si myslis, ze v inde v EU, kde je materska dovolenka bezne od 6 - 24 tyzdnov, zeny dojcia do troch rokov a dlhsie???????????????? A tie deti ako umieraju, stradaju, su stale chore, nemiluju rodicov?????? To len u nas jedna kojosekta tlaci normy a odporucania WHO, ktore su btw robene s ohladom na treti svet, kde naozaj to MM rozhoduje o dlhodobom preziti dietata. Ja som aj rpve aj druhe dieta chcela dojcit 6 mesiacov, syn chytil v troch mesiacoh taku laktacnu krizu, ze ak mi este raz niekto povie carovnu vetu, ze casto prikladaj, tak budem strielat, lebo moje dieta malo polhodinovy hysak len videlo prsnik, to nie je ako si mamila mysli, ze prilozis kludne babatko a ono naprazdno pocucka. A nemala som srdce pozerat ako reve odhladu ( by som chcela vidiet tu hrdinku, co to zvladne, lebo budem kojit, ale dieta mi reve uz tyzden a pol od hladu, ale neeeeee budem kojit), tak som odsavala a odsavala som do jeho 9 mesiacov plne a to ti bola sebadiciplina ti poviem. Behom toho sa vyhodil z niecoho, co som jedla, pod dohladom lekarky som mala reducknu dietu zistovali sme z coho. A schudla som na 66 kil, co je asi tri kila pod mojou idealnou vahou, padali my vlasy ( nie nebolo to tesne po porode, ked je to bezne), krvacali zuby, bola som slaba ako mucha, lebo tak niekde v hlave som mala, ze musi moje mlieko. Ked som po 9 mesiacoch presla na sunar HA bola to ulava pre vsetkych. Popravde jedine, co lutujem, ze som mu to UM nedala v troch mesiacoch, moj syn nemusel stravit prve mesiace zivota s mamou, co sedela na gauci a robila naneho opicky, kym odsavala. Pri druhom dietati dam pri podobnom probleme UM rovno. Pretoze si nemyslim, ze je to smrrrrrrrrt ( ale ja uznavam aj ten sajrajt menom ockovanie).

Vsetky tie caviky, co robit kvoli mlieku sa podal mna daju robit ak mas jedno, dieta, alebo deti s velkym odstupom, realne si neviem rpedstavit, ze budem riesit cievku, satku a podobne, dieta na prse furt a do toho mi bude behat ledva dvojrocny, ktory si mamu tiez zasluzi. Kazda zena ma hranicu sebaobetovania inde, jedna to vzda pri bolestivych bradavkach, jedna pre nevyspatie, dalsia pre... a ty nemas pravo sudit ani jednu.

PS: Cumlik kazi prisatie, neznizuje tvorbu mlieka. Moje dieta cumlik malo a prisaval sa ukazkovo, plus prepac, ale nebudem dieta, ktore od porodnice vstavalo raz, alebo dvakrat za noc v postielke ( cumlik mal len ked zaspal, potom uz nie)nasilu pchat do svojej postele a budit, aby som v noci kojila. Pri vsetkej ucte. A terazs a idem hanbit do kuta a uvazovat nad tym aka som zla matka.

slniecko323
8. dec 2016

@egiginka zalezi od toho, ake lieky na epilepsiu berie, od toho sa odvija, ci moze alebo nemoze dojcit. Pri liecbe stitnej zlazy sa dojci normalne.

egiginka
8. dec 2016

@slniecko323, lieky sa daju aj zmenit, pokial sa chce, NASTASTIE JE ROK 207 SKORO.... DAJU SA LIEKY AJ ZO ZAHRANICIA, aj keby len na par tyzdnov mesiacov, ,,, zial je to len pohodlnost a neznalost doktorov v tejto veci, radsej povedia nedojcit, ako keby mala zdviihnut prdel a kuknut nahradu,,,,,, poznam zeny, co sa dalo , ked sa chcelo aj s ovela ovela vaznejsimi diagnozami ako epilepsia, va anglicku sa prave odporuca dojcit, nakolko moze dieta zdedit a dojcenie moze byt prevenciou

slniecko323
8. dec 2016

@egiginka nemyslim si, ze je to pohodlnost lekarov alebo neznalost. Ide o to, ake su skusenosti. Ak je matka dobre nastavena na liecbu preco ju ohrozit pripadnym zhorsenim jej zdrav.stavu. Nieje vzdy benefitom dojcenie za kazdu cenu. Dolezite je, aby dieta aj mamina boli v pohode. Ak by sa stav matky zhorsil v zmysle nutnosti hospitalizacie, tak komu to pomoze? Dieta v prvom rade potrebuje matku. Ak moze dojcit, tak je to samozrejme pre oboch najlepsie...

renimac
8. dec 2016

@slniecko323 ty si to nepochopila? 🙂 Dojčime aj cez mŕtvoly. Lebo nedojcenie je smrrrrrrrttttt!!!....