icon

Majú laktačné poradkyne odporúčať na mlieko liek na žalúdok?

katkatop
6. dec 2016

Ahojte, keď som mala málo mlieka, začala som na základe rád od Mamily užívať Costi. Môj muž ma po dvoch dňoch zastavil s tým, že pozisťoval, aké to môže priniesť riziká. Teraz som čítala tento článok. http://www.pluska.sk/plus-7-dni/ludia/dojciace-...
Čo si o tom myslíte? Aké máte skúsenosti s liekom vy? Podarilo sa vám ho vysadiť?

evittam
8. dec 2016

@kamillla56 Jasné, čiže matka má napríklad ďalšie 1-2 deti, manžela a nemá nič iné na robote len sa celý deň "producírovať" po byte nahá......a nič iné nerobiť len ponúkať dieťaťu prsník....A ak to nerobí tak je vlastne zlá matka lebo neurobila všetko pre to aby dojčila. Fakt s tebou zbytočná debata. Ale veľa šťastia pri dojčení....😉

egiginka
8. dec 2016

@slniecko323 , to neni ,,,,cez mrtvolu a preco hned by mala ist na ospitalizaciu..... bavit sa o keby bolo keby,.....
@renimac , mne je jedno kto dojci a ako dlho, ale prinos UM je palmovy olej a par vitaminov prinos materskeho mlieka je 10 a4 vitaminov mineralov a prospesnych latok , plus ten vstah........ je skvele, ze existuje UM a jednoducho ked sa neda, tak dieta neumrie od hladu, ale zatial sa neda predpovedat, ake nasledky moze mat nedostatok, ziadne materske mlieko do buducnosti zivota, tym myslim do staroby..... a dalsia vec je mat info a skusit, vsak ked niekto nechce dojcit nec nedojci absolutne to mam v pazi, ale zenam , ktore chu dojcit su casto podavane informacie , nemozete dojcit lebo atb, lebo alergia, lebo neviem co a pritom v prvej rakuskej dedine, doktor kruti hlavou, ze wtf, taketo dovody, len to som chcela povedat, treba si zistit viac.................................... len taky look generacia dnsnych 40, 50,60 tnikov je uz dost nedojcena,,,, ako sa maju zdravotne tyto ludia??? netvrdim zase, ze vsetko je dojcenim, ale podla WHO a inych organizacii, sa ide k tomu, ze zial aj tam soudruzi udelali chybu....

alby2014
8. dec 2016

@egiginka Ludai boli chori vzdy, dnesa aj dozivame najdlhsieho veku dozitia v dejinach, cize sa prejavia aj choroby, ktore sa bezne nemali sancu prejavit. Typicky priklad su nadorove ochorenia, co je choroba 50tka a vyssie vacsinou ( nevravim, ze vzdy). Dojcenie v minulosti tiez nebolo vzdy, boli dojky, davalo sa kravske mlieko, dojcilo sa do momentu, kym mama nemala dalsie dieta, co casto bolo po roku etc. Je pravda, ze dojcit mozno aj na liekoch, ale druhy extrem je, ked napr.mamila odporuca dojcit aj prilaktacne jpsychoze ... Inak mna vzy fascinuej ta obhajoba dojcenia vztahom s dietatom...ja nechapem, ako kym je babo male, tak ako pije z flase zo vzduchu, ved mama ho ma v naruci hladka po licku...vztah vznika uspokojovanim potrieb dietata a je jedno ako.

egiginka
8. dec 2016

a este u mnoho diagnoz pri dojceni prave doslo k velmi vyraznemu zlepseniu stavu zdravotnemu ( WHO) a taktiez da sa kuknut statistika taktie na WHO tusim to bolo, ako prospieva dojcenie, aj len pocas sestoenedelia oproti vobec nedojceniu, takze hned netreba si tu trieskat hlavu o zem, ze dojcenie za kazdu cenu, zato, ze niekto tu nedojcil,,,, nikto tu nepise o dojceni na smrtelnej posteli, ani o dojceni do zakladnej skoly, ale proste sa nastavit, hned nedojcit, alebo dojcenie za kazdu cenu , tak je rovnako divne, ako dojcit naozaj za kazdu cenu

egiginka
8. dec 2016

@alby2014 , asi si nedojcila, ze? ..., mama moze mat nadherny a milujuci vstah s dietatkom aj ktore nedojcila... je to o ludoch

5tinka
8. dec 2016

Vacsinou sa do diskusii nezapajam, ale akosik musim. Ja som svoje babule kojila, prvu do 13m, druhu do 11m, ale nikdy ma nenapadlo si o sebe mysliet, ze som nieco viac nez maminy, co davaju flasu. Som toho nazoru, ze spokojna mama = spokojne dieta. Niekto tu alebo v inej diskusii pisal, to je uz jedno, ze je trend nekojit, ze su vsade reklamy na umele mlieka ktore nam podprahovo vnucuju nazor ake su super oproti MM, a ze je teraz tolko zien co dobrovolne nekoji atd. BULLSHIT ked uz to mam takto povedat a na taketo komentare zacinam byt alergicka lebo od kedy som z prvou dcerkou dosla z porodnice, nikoho nezaujimalo nic ine len ci kojim a argumenty o prospesnosti som uz vedela naspamat. Keby vsetci nechali cerstvu maminu na pokoji a hlavne nebolo vsade prezentovane ze kojit, kojit, kojit, tak by podla mna tych kojacich mam bolo paradoxne viacej nez teraz. Inac este ma irituje ked jednomatky idu hovorit, ze si pre rozbehnutie kojenia nespravila maximum. Ako sorry... ked mam doma jedno dieta, tak pohodaaa kludne aj pol dna lezim na sedacke, sledujem serialy a dieta si spokojne cucka. V noci mozem byt hore aj 100krat sak na druhy den pri cuckajucom babatku dospim. Nemam navarene, nevadi ved som novomamicka tak nestiham som ospravedlnena... Poviem to na rovinu, keby som si mala s druhou absolvovat to co s prvou, slecna je na UM. A nie je to o zjednodusovani si, lebo MM je predsa najviac pohodlne, ide o to, ze niekedy tie nervy za to nestoja, a namiesto toho aby si mamina uzivala babatko a mojkala sa s nim, tak sa zoziera v tazkej depke z coho je potom nervne aj samotne babo. Takze asi tak 🙂

alby2014
8. dec 2016

@egiginka dojcila...len rpe mna je to rposte mlieko a jedlo, narobila som z prsnika cumel, nepouzivala na ine...proste jedlo. Vlastne maly to inak ani velmi nevyzadoval, nebol urevany, namal koliky, velmi rychlo prestal zaspavat na prse, proste sa najedol a finito.

egiginka
8. dec 2016

@alby2014 m to neposlalo zvysok, k psychozm,,, moj obor,,, mamila ma ciastocne pravdu, ale,,, velmi zalezi od okolnosti , stavu,,,, vacsinou tieto psychozy u vyvolane prave tym, ze zena porodi dieta a nema ho prilozene, nedojci ho hned, ale az o par dni , hodin, porpipade ked este nevidi vobec svoje dieta a tam nastava hormonalny problem , nakolko zena je prirodzene nastavena svoje dieta mat pri sebe, dojcit a jednoducho ked to neni tie hormony proste cele zle a teda zacinaju aj tAKETO PROBLEMY,....... ALE NA TO SU ODBORNICI , BAY SA POSUDILO, CI TO MAVALA ZENY PRED TYM, CI MA AJ INE DIAGNOZY A PODOBNE

alby2014
8. dec 2016

@5tinka silno suhlasim. S jednym dietatom sa perfektne daju robit hokusy pokusy s dojcenim, pri dvoch s malym odstupom UNREAL, jedine, ze mas okolo seba babky v kuse, muza doma ...ja si to inak fakt neviem predstavit. AK mi moje druhe dieta naozaj bude tak prezivat laktacnu krizu ako prve...sunar bude nas naj kamos. A to vravim s plnym vedomim a cistou myslou.

renimac
8. dec 2016

@egiginka ja som dojčena nebola, mama stratila mlieko po mesiaci kvôli stresom, ktoré tu nejdem rozoberať, lebo je to jej súkromie. Mám 30. Antibiotiká som brala asi raz v živote, k lekárovi chodím len na preventivky, jedine čo mám problém, je môj reflux. Čo je ale problém anatómie mojej kardie 😉. Brat kojený a imunita v prdeli od narodenia.
Prehaname už so všetkym, sorry, ale ľudia sa spoliehajú už len na výskumy a nie vlastný rozum. Fanatizmus je horší ako UM. A zas dávam za príkladov Francúzov. Sú zdravší vo všetkých kategóriách a dojčenie? 6 týždňov a dosť. Lebo tolko tam trvá materská. Švajčiarsko? Keď sa s nimi toľko porovnávame v ekonomike, materskú majú 3 mesiace. A žena ide do prace, alias často nedojci. Ďalšie vyspelé krajiny detto. My máme na SVK luxus, že je tu MD 3 roky. Preto môžu ženy toľko dojčiť. Iné západné krajiny môžu o tom len snívať. A tam sú čo? Degenerovani? Takmer vo všetkom sú v porovnaní s nami zdravší. Prosím, mám dosť dojčenia /nedojcenia, každý tábor si bude hust to svoje. Ja sa zariadim podľa seba, a budem to diskutovať s ľuďmi, ktorí majú zdravý úsudok. Žiadna mamila a pod. Chcem dojčiť a považujem to za prirodzené človeku a spravím pre to maximum, ale všetko má svoje hranice. A pre mňa sú tu niektoré postupy už na hranici zdravého usudku. Žena je v prvom rade človek, až potom matka, ktora dojci/nedojci. Tak sa tak aj správajme voči sebe. Lebo ak sa hodnota človeka posudzuje podľa tohto, tak to sme ako ľudstvo v peknej riti.

5tinka
8. dec 2016

@renimac Velmi pekne napisane. Som mamina, ale som aj zena a manzelka. Niekedy mi to tu tak pride, ze niektore baby povysili materstvo na nieco viac. Svoje deti lubim nadovsetko, ale su urcite hranice, nie som predsa ich otrok mam tiez narok na chvilu kludu a hlavne aj manzelovi sa sem tam treba povenovat 🙂 Potom sa divime, ze sa tu vychovava generacia nesamostatnych a neprisposobivych deti.

sam2
8. dec 2016

@5tinka a niektore sa cuduju, ze si nasiek manzel milenku.... suhlasim, ze niektore povysili materstvo nad vsetko...

renimac
8. dec 2016

@5tinka vieš, mám rôzne kamarátky. A máme aj rôzne názory, čo sa týka výchovy a pod. Ale vždy sme to brali tak, že každá koná sama za seba. Bavime sa aj o dojceni. Môžem poradiť (ak ma o to poprosí), ale nehodnotim ich ako ľudí podľa toho, či dojčia alebo nedojcia. Detto očkovanie. A v konečnom dôsledku, každý má vlastnú optiku a to čo ja považujem za dobrú výchovu, považuje niekto iný za prísnu. A to platí vo všetkom. Napr. len podľa seba, ja nedojcena, brat dojceny - tá istá mama a teda podľa teórie nastal asi skrat, lebo ja mam s mamou puto, ktoré brat nemá. Hawk, treba mi jesť 😉.

loldi2
8. dec 2016

Ja už teraz nepočúvam nič iné len ako je mojou psou povinnosťou dojčiť. Tiež chcem pre svoje bábo to najlepšie ale rozhodne sa nechystám nahradiť cumeľ bradavkou.A môže mi hovoriť kto chce čo chce že potom uvidím a neviem čo ale ako si spravíš tak máš. Nikto nedokáže ovplyvniť či bude mať dosť lieka a dokedy ale toto ovplyvniť dokážem a mám na to dosť striktný názor.Vidím to všade-dieťa je nepokojné-vraz mu do úst cecok. Idú mu zuby-detto. Proste určite nebudem otrokom svojho dieťaťa a nehovorím to len preto že dieťa ešte nemám. Môj názor 🙂

rendicka
8. dec 2016

nezapájam sa do diskusií kde sú všetci vo všetko diplomovaný a zatestovaný odbornici... ale tak toto mi už nedá. Nedočítala som si všetky diskusné príspevky na to žiaľ už čas a nervy nemám.
Som lekárka a aj matka dvoch detí, ktoré som kojila prvé 11m a kvôli tehu prestala a druhé kojím 11mesiac. A až tu na MK som zistila, že na čo sa domperidon- Costi používa a v akých dávkach..vlasy sa mi zježili na hlave a to doslova. Je to liek ktorý sa používa na tráviace ťažkosti a dyspepsie, či v tabletkovej forme alebo parenterálne. Aj pri týchto ťažkostiach, veď predsa je to liek nie výživový doplnok môže mať aj vedľajšie účinky u niektorých ľudí. Ale užívať ho pri kojení??? fakt čudná doba nastala, kde už sa vytráca u mladej generácie "zdravý sedliacky rozum". Nie som zástanca žiadných fanatizmiem a zachádzaní do krajností, ale tu už aj kvôli kojeniu to niektoré maminky žiaľ robia. Maminky možno teraz si to neuvedomujete nemáte žiadne ťažkosti, ale ono to môže vo vašom tele nabúrať prirodzené spätné väzby, povedzme ako pri hormónalnej liečbe. Laktačné poradkyne sú fajn, keď vedia maminku psychicky podržať podporiť ju, veď samotný pôrod a celé šestonedelie je jedna veľká hormonálna búrka v ženskom tele, ale s týmto liekom by fakt nemali pracovať. Viem, že na naliehanie niektorých mamičiek praktický lékár jej ho nakoniec predpíše a dá recept. Keď som to spomenula kolegovi na gastroenterologickej klinike a jeho názor, zdesili sa tam všetci a teda aj ženy. Ja zase NIKDY aj keby som raz v budúcnosti (ak Boh dá) svoje tretie dieťatko nemohla kojiť ku Costi sa neznížim a nebudem ho brať.. prajem všetkým požehnaný deň

5tinka
8. dec 2016

@rendicka Ja by som to povedala tak, ze zdravy rozum nici niekolko rocna MD/RD. Keby sme mali polrocnu matersku tak niektore somariny mnoho zien ani nenapadne riesit.

rendicka
8. dec 2016

@5tinka alebo.... žiaľ aj preto sa v minulosti nekojilo tak dlho ako teraz. Bola práca a matky sa museli postarať o iné veci aby človek prežil.

lemonlady
8. dec 2016

@katkatop Link ti nefunguje a akože prepáč mi, ale argumentovať tu linkom zo stránky pluska.sk... hm to je veru veľmi odborné... Niekedy neviem pochopiť ženy - matky, ktoré bez problémov idú počas tehotenstva aj 10x na sono a vôbec ich netrápi, že to môže mať negatívny vplyv na dieťa, že ak im lekár počas tehotenstva odporučí brať napr. kvôli streptokokom atb. - bez rozmýšľania ho poslúchnu, že bez zistenia si zloženia očkovacej látky či jej mnohých nežiadúcich účinkoch bezproblémov dieťa dajú zaočkovať, od narodenia pchajú do decka pri nádche fenistil, pri teplote 37,5 panodol, pri 38,5 diazepam a pod. Ale pri pomoci s dojčením - ktorý je fyziologickým stavom -a nie to žiadna porucha či choroba - budú riešiť článok z pluska.sk o lieku costi... lebo mamila....

5tinka
8. dec 2016

@loldi2 Ved toto nikdy nevies odhadnut ake babatko sa ti narodi. Moja prva bola na mne uplne zavisla, co som si asi do istej miery sposobila sama, ale sak prve dieta tak sa dalo. Keby mohla tak je na mne nacucnuta cely den. To som este bola taka s prepacenim blba, lebo ako novomatko s kojoproblemom som citala diskusie a samozrejme mamilu. Tam ma este uistili v tom, ze nie je pre dieta nic lepsie nez spinkat na prsniku, dudlik to uuuplne to najvacsie zlo a podobne dristy. Ako som vyssie pisala mala som doma maleho zavislaka. Ona bud spala (vacsino v iducom kociku, takze dvojhodinove prechadzky) alebo jedla. Intervaly medzi tym vyplnala revom, takze ked sme sli na navstevu babula musela spat ako nahle sa zobudila aj sme sa pakovali domo s revucim vajickom alebo som ju hodinu a pol kojila az z toho nakoniec zaspala). A o tom, ze som fungovala ako zivy cumel ani nehovorim. Ako niektore tu na MK zatracuju cumel, ale ja poviem tak, ze niektore deticky jednoducho maju tu potrebu nieco stale zuzlat. A ked nemaju pri sebe maminu, tak supnu du pusiny palec a ked su starsie tak si zacnu hryzt nechty... mam s tym skusenost. A co sa tyka mojej druhej, tak ta bola uplny opak, najedla sa za 10minut a potom dve hodky pozerala okolo seba az z toho zaspala sama 🙂

loldi2
8. dec 2016

@5tinka Veď ja rozumiem a viem že nie každé je rovnaké ale sama priznávaš že si za to do veľkej miery mohla aj ty a toto by som práve ja chcela využiť lebo vidím okolo seba veľa detí s ktorými nemôžu ani nikam ísť lebo buď plačú alebo sú na cicíku a akože každý nech si urobí podľa seba ale ja sa budem určite snažiť aspoň skúsiť to po svojom 🙂

sam2
8. dec 2016

@lemonlady ty si uvedomujes ze liek COSTI je urceny na travacie tazkosti?????
Porovnavate tu uplne ale uplne odlisne veci... keby boli COSTI na podporu dojcenia, budis.... ale tento liek na predpis je urceny na nieco ine-tie veci ktore si ty vypisala sa pouzivaju nato, naco su vyvynute, co sa sa o Costi a dojceni povedat neda

lemonlady
8. dec 2016

@sam2 liek Costi obsahuje látku domperidon, ktorej účinkom je zvýšenie hladinu prolaktínu - teda aj zvýšenie tvorby mlieka

5tinka
8. dec 2016

@loldi2 Ved toto a preto som vedela, ze pri druhej toto nechcem. Toto som vlastne zabudla dopisat do prispevku vyssie. Nastastie moja druha bola uplne ina, ale keby nie tak som bola odhodlana babulku naucit na cumel a v pripade kojoproblemov aj na UM, kedze som mala starsiu doma a ta ma vyzadovala na take srandy zo skusanim co na kojenie zabera by som cas nemala.

aranel16
8. dec 2016

Tema by sa mala zmenit na MM vs UM 😀 tuto je tiez dobra diskusia http://najmama.aktuality.sk/clanok/233435/no-to...

sam2
8. dec 2016

@lemonlady ja viem co costi obsahuje. Ale znovu sa pytam, su Costi urcene na podoporu dojcenia? Nie, su na predpis na zaludok, aj to sa mozu uzivat 1 tableta 3x denne, mnd dr.kazal nie viac ako tyzden!!!! Mam ich na zaludok! A nie preboha 9tabliet niekolko mesiacov!
To je len ich vedlajsi efekt, tak ako pri fenistil kvapkach napr. je vedlajsi ucinnok prilisna spavost, to ich mam teraz zacat brat ako lieky na spanie?!
Ved zeny preboha rozmyslajte

loldi2
8. dec 2016

@5tinka No presne, akože kojenie ok ale nie chodiaci cumeľ z bradavky. 😀 A ak to nepôjde s kojením radšej UM ale stále tam nikde nezapadá cumeľ z bradavky 😀 sú aj deti čo nechcú prsník ale mlieko maminka ešte má tak aj odsať a do fľaše sa dá 🙂 každá ako jej pasuje aby bolo bábo spokojné

5tinka
8. dec 2016

Inac k teme, lebo som tusim odbehla niekam inam. Nie som si teraz na 100% ista (nie som doktor ani farmaceut), ale nie je to nastupenie laktacie po domperidone len reakcia organizmu na v podstate predavkovanie sa touto latkou? Lebo ak jo, tak potom by nie je o com.

kikuleenka
8. dec 2016

@5tinka je to vedlajsi ucinok domperidonu a preto ho odporucaju v "konskych" davkach, aby bol vedlajsi ucinok dostatocny pre ucely zvysenia laktacie...

alby2014
8. dec 2016

@5tinka je

kikuleenka
8. dec 2016