icon

Málo materského mlieka. Čo robiť,aby sa viac tvorilo?

monika1279
8. okt 2011

Ahojte, mohli by ste mi niektorá poradiť čo mám robiť aby sa mi viac tvorilo mlieko?Mám dvojmesačnú dcéru ktorá spí celú noc takže počas noci nekojím tak mám ráno mlieka až moc 🙂 ale horšie to je cez deň, mlieko sa mi pomaličky tvorí a dcérku musím prikrmovať nutrilonom.Počula som že je dobrá vinea ale mne nepomáha, doktorka mi dala aj nejaké homeopatiká ale to tiež nič moc, tak ja už neviem či sa to dá niečím ovplyvniť alebo nie.

uhlopriecka
11. nov 2011

@slavka86
@strapco13
ahojte baby, kde sa prosim vas da kupit senovka a benedikt ako susene bylinky? a este jedna otazka, myslite si ze ma zmysel aby som ich skusala ked uz 5 tyzdnov kojim? od porodu sa pokusam odsavat, odchytavat, ale stale musim aspon 1x za den dokrmovat UM. citala som ze tieto bylinky pomahaju najma v prvych tyzdnoch kojenia. vdaka za odpoved

strapco13
11. nov 2011

@uhlopriecka zmysle to ma vzdy ucinkuju dobre, niekedy lepsie ucinkuje domperidon /na predpis Costi, na volnopredaj drahsie Motilium/
bylinky zozenies podla mna v cajovniach..alebo sa spoj s laktacnou vo svojou okoli..ta uz bude vediet zohnat
a dokrmuj cievkou na rpsniku tak sa ti viac bude stimulovat tvoja tcvorba mliecka...cize nie flasou, lebo tak telo nedostane signal, ze treba tvorit viac

uhlopriecka
16. nov 2011

@strapco13 dakujem pekne za odpoved - prave som odskusala laktacny caj od ceskeho vyrobcu bylinkovych pripravkov Gresik a zda sa ze mi pomohol zatial najviac z tych co sa daju zohnat v lekarni. a prave pozeram v bazare tu cievku, da sa zohnat z druhej ruky. tiez budem konzultovat s laktacnou, ale uz som tak vynervovana, ze ked pride tak budem iba revat :D. hormony so mnou jednoznacne mavaju...
mne drobcek schudol po dvoch tyzdnoch doma a kazali mi ho vykrmit aby zosilnel a sal viac. takze po kazdom krmeni dokrmujem este z flase a zatial mi prsnik neodmieta. ale mam strach...

strapco13
16. nov 2011

@uhlopriecka akykolvek pripravok ktory ti zaberie je super..tak pokracuj v nom 😉
co najskor prejdi na dokrmovanie na prsniku..jednak zniziz riziko ze by drobec odmietol prsnik kvoli flaske..ale hlavne dokrmovanim na prsniku stimulujes svoju tvorbu a tak sa mozes skor dokrmu zbavit
ked pride laktacna...kludne sa jej vyplac..nezadrzuj svoje pocity . zadrziavat pocity je stresujuce pre organizmus a stres je proti laktacii...cize kudne pusti ventil...nebude prva ani posledna ktora sa rozplace 😉 je to normalne a prirodzene...a nie len kratko p porode kedy s tebou lomcuju hormony...uz si matkou /ked sme pritom..zmen si udaje v pase 😉 /...a byt matkou znamena mat hormonalne burky kym budu tvoje deti tvojimi detmi 😵

gallina
20. nov 2011

ahojte, ja mám tiež problém s mliečkom. Malá má 3 mesiace, zo začiatku pekne pila a priberala (za 3 týždne 400g), ale teraz posledné 3 týždne málo pribrala, len 220g. Doktorka nám nariadila dokrmovať UM. Veľmi nie som z toho nadšená, veľmi chcem ju dojčiť čo najdlhšie. Cez deň ju aj prikrmujem, v noci dávam len MM.
Prvú dcérku som dojčila do roka. Poradíte niečo na podporu? Pila som aj čaj pre dojčiace matky ale veľmi mi to nepomohlo, ani vinea nezaberá. ☹

mazko
25. nov 2011

@gallina Ahoj Gallina, na podporu tvorby mlieka skus homeopatika - dostanes ich v lekarni. Alebo kapsule senovky greckej - su dost drahe 90kapsul stoji cca 9EUR a musia sa uzivat 3x3kapsule denne, takze 1 balenie ti vydrzi na 10 dni, ale mnoho dievcat si ich velmi chvali, ze super zabrali. A hlavne treba vela pit a vela spat. Drzim palce 🙂

dedian
25. nov 2011

@gallina , najdi si laktacnu poradkynu, su na to aj rozne masaze, treba co najviac prikladat, ak sa da treba tak si medzi kojeniami aj odsaj ... a prikladaj naozaj co najviac... inak tie homeopatika su super, sestra tiez brala, mne poradili kyselinu listovu, tak beriem a zatial v pohode...

andrema
25. nov 2011

no mne nepomohlo nic, ani caste prikladanie, ani odsavanie medzitym, cely den na mne bola bud mala,alebo som si odsavala, nic ine som nerobila a nepustilo sa. Aj bylinky som skusala, aj laktacnu poradkynu. Nezabralo nic

beton
25. nov 2011

@andrema
@gallina len pokracuj, ako si zacala. zvysit tvorbu mlieka si vies hlavne castym prikladanim. caste prikladanie moze vyzerat niekolko dni presne ako pises, ze malu ani nezlozis. nebude to za den, nechaj tomu niekolko dni cas (u mna to trvalo tyzden). najlepsie je tzv. peliskovanie. lahni si s malou na cely den a noc do postele a spite a dojcite sa, kolko sa da. povyjedaj zasoby z mraznicky, aby si naozaj nic ine robit nemusela. ak mate cumlik, tak ho dat prec. bylinky. vinea atd. su len doplnok. este by som sa spytala, ci kojis v noci, pretoze nocnym dojcenim sa tvori najviac mlieka. urcite zarad min. jedno medzi 1 a 5 hodinou rano. hlavne vydrzat, este na to budes v dobrom spominat, ako si to vsetko pekne zvladla 🙂

beton
25. nov 2011

@gallina predchadzajuci prispevok plati, akurat som nenadviazala na tvoju otazku, ale na andremu, prepac. takze doplnam k tvojej konkretnej situacii. ten prirastok hmotnosti nie je vobec kritickz malz. tabulky su robene podla deti na UM!!!!! co je dost podraz. urcite nedokrmuj, a ked uz, tak nie z flasky. bud striekacka, cievka, poharik, po prste, cievkou. http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
ak budes dokrmovat s flaskou, dieta si pokazi prisatie, nebude od teba sat efektivne a tym pojde tvorba MM dolu, az sa moze uplne stratit. klasicke dokrmovanie UM z flasky vedie vzdy k znizeniu tvorby. preto sa drz predchadzajuceho prispevku a vsetko bude ok. drzim palce.

vikazv
27. nov 2011

Zdravim, vie mi niekto poradit, alebo som beznadejny pripad....mam trojmesacnu dcerku, ktoru kojim, ale dve davky jej musim dorobit nutrilonu...uz som vyskusala vselico, zaparskove polievky, pijem vineu...kontaktovala som laktacnu poradkynu, uzivam senovku grecku v kapsuliach a nic, zeby sa toho mlieka tvorilo viacej,hmm...je to tak isto rovnako....v noci ju kojim 2-krat, alebo 3-krat, ale poobede je to bieda, prsia prazdne ako handricky...a dieta by len salo a nejde nic....uz som z toho na nervy....a prikladam ju neustale, je na prsiach neustale a to mlieko sa mi nema ani kedy vytvorit....dakujem...uvitam kazdu dobru radu 🙂))

dolyjalu
27. nov 2011

Ja som skoro stratila mlieko keď sa mi dostavil prvý menzes. Tak som začala piť čaje pre kojace matky. Dobrý link o dostupných čajoch na trhu je tu: http://www.bylinky.biz/zena/dojcenie.htm
A ak máte čas alebo niekoho kto Vám to namieša tak tu je pár zmesí:
http://www.bylinky.biz/liecitel/kojenie.htm
Mlieko ešte mám - tak asi pomohli.

strapco13
27. nov 2011

@vikazv jednak by som pridala k bylinkam Costi /domperidon/ je na predpius moze predpisat hociktory lekar a ked dokrmovat tak na prsniku cievkou..tak tvoje telo bude viac stimulovane, ze treba tvorit
a bylinky..aj senovku aj benedikt...potencuju svoj ucinok

vikazv
28. nov 2011

@strapco13 ja dokrmujem babbatko cievkou, uzivam senovku, ale benedikt nemozem, lebo som to s nefrologickou konzultovala.....a na ten domperidon si netrufam, lebo to je liek na nieco ine, na zaludok,travenie a nie na tvorbu mlieka,,,,

gallina
28. nov 2011

@mazko
@beton
@dedian ďakujem pekne za odpovede, budem sa snažiť, čo najviac malú prikladať, skúsim aj homeopatika ale aké a ako sa berú?

dedian
28. nov 2011

@gallina , mrkni na tuto stranku, ja by som asi oslovila laktacnu poradkynu, mne osobne velmi pomohla... http://www.mamila.sk/

beton
29. nov 2011

@gallina motylium sa to vola

vikazv
7. dec 2011

@strapco13 Dobry den, chcela by som sa informovat uz asi mesiac a pol beriem senovku grecku v kapsuliach od firmy swanson Fenugreek Seed, ale na nich je pisane, ze nesmu uzivat dojciace matky, nechapem tomu....dufam,ze to nemoze ublizit mne a ani babbatku, a mam pocit , ze dcerka mi snovkou tiez vonia....normalne sa bojim...dakujem

strapco13
7. dec 2011

@vikazv nemusite sa bat...toto najdete skoro na vsetkom 😠 ..lebo neexistuju studie na overenie bezpecnosti..lebo je neeticke robit vyskum na malych detoch, tehotnych a dojciacich zenach..ale retrospektivne sa zistovalo, ci zeny co to pocas dojcenia uzili ci mali nejake tazkosti..a zistilo sa ze nie ,,senovku a benedikt mas aj v more milk ale nie v takej koncentracii a aj napr v himalajskych cajoch na kojenie
aj na niektorych ATB mas napisane ze sa nesmu pocas dojcenia, pricom ich moze uzit uz novorodenec...ten isty princip..proste je to formulka ktoou sa firmy chrania
ja som ju tiez brala 😉

lucka127
8. dec 2011

babenky a co oxitocin?tusim to davaju aj v nemocniciach do nosa..ci nie je na zvysenie mlieka ale len spustenie?

deni5
9. dec 2011

@monika1279 treba užívať Benedikt lekársky a Senovku grécku,ale dávať pozor pri dojčení na správnu polohu a správne prisatie.

deni5
9. dec 2011

@lucka127 Oxitocin není treba.

deni5
9. dec 2011

@vikazv Je to bezpečné a to že vonia dcéra tak to je tiež v poriadku.

ma76
9. dec 2011

ja som pila a aj pokračujem v pití mladý jačmen ale ten od GW ostatne su sušene seno toto je koncentrat prašok -štava.Mala som tolko mlieka že až a mala spala celu noc.Posledne kojenie som mala okolo 2 00hod a spala do 7 45

ma76
9. dec 2011

ozaj ja som kojila len po ležiačky,do 11m. a potom aj sem tam v sede.

erzulik
9. dec 2011

Ahojte som zufala aj ja mam malo mlieka...mala som cisarsky boli tam komplikacie laktacia sa mi nerozbehla, laktacna mi poradila senovku-benedikt,costy potom sa to v celku upravilo prikrmovala som okolo 100 ml denne do konca novembra. Odrazu sa vsetko skoncilo teraz prikrmujem 260 ml denne. Malinka ma 11 t. Vyskusala som caje stale beriem costy senovku pijem caje vineu fenikel. Prikrmovala som ju s cievkou a lyzickou len ona je velky hlados a zacala mi plakavat lebo ona ked sa zobudi musi ihned papat. Nie je mozne ze by sa mi zobudila s usmevom na tvari.. Pred tyzdnom som vyskusala flasu je spokojna prespi 3 hod. s cievkou prespala 1,5 hod aj s lyzickou. Dnes uz vymyslala nechcela chytit prsnik. Vecer ju iba kojim.Porafte este nieco ako zvysit tvorbu mlieka!!!!

beton
9. dec 2011

@erzulik a co nocne dojcenie? cez den kojis na poziadanie?

erzulik
10. dec 2011

v noci iba kojim ale dnes rano okolo 6.00 uz mrncala nemala som mlieko. Cez den kojim a potom prikrmujem. mam problem ze ked jej dam prsnik nechce flasu, lyzicku, stiekacku a mi velmi place. Po kojeni je velmi nervozna mlieka jemalo...a to len palce a place..neviem ju utisit....Dnes som sa ju pokusala iba kojit od 15.00-18.00 a vecer okolo 18.00 vypila 60 ml a okolo 19.15 120 ml. Bola vyhladovana a uplakana....asi to ze stracam mlieko je pricinou skola mam sa vela ucit a teraz je skuskove obdobie tak sa stresujem.....

antenka1
10. dec 2011

erzulik v prvom rade sa musis hodit do pohody. viem, ze to asi nie je lahke, ja som pred dvoma rokmi statnicovala s trojmesacnym babatkom prisosnutym na dide. Kojila som ho 20 mesiacov, prvy prikrm dostal po 6 mesiacoch. Musis vela vela pit, spat, oddychovat kedy sa len da. Mliecko sa tvori v HLAVE. V ziadnom pripade ju nevaz aby si zistila kolko vypila. To ta len stresuje. v podstate vsetko co na mliecko pomaha tu uz bolo vymenovane, rasca, fenikel, aniz, senovka, rascova polievka, vinea... Babatko nie vzdy place od hladu. skus ju zabavit. aj take male deticky reaguju na pesnicky, riekanky, svetielka. Ja som maleho kojila vecer pred spankom presne hodinu. Polhodinu z jedneho polhodinu z druheho a potom odpadol jak kliest. Mliecko nemozes nemat, mliecko sa tvori priebezne, takze prsnik vlastne niekdy nie je prazdny. Takze klud a vela pit. drzim palce, urcite to zvladnes.

ali27
11. dec 2011

ahojte babenky,
ja sa tiez pridam.... mam 7 mesacnu dcerku a stale nejaky problem s mlieckom, ale vzdy sa nam to podarilo rozkojit sa.... ale posledne 3 tyzdne mam sakra malo mliecka, v noci mi mrnci, lebo sa nevie poriadne napapat, cez den vyzera, ze jej to staci, ale to ma malo zaujmu o papanie, lebo ju zaujima vsetko okolo. 2x denne davam prikrmy. kojim tak casto ako sa da, aj kazdu hodinu, detto v noci, lebo sa mi casto budi. a prsniky jak handricky. vobec sa nenalievaju. predtym som presne vedela, z ktoreho som kojila, lebo ten druhy bol pevny, plny mliecka, teraz je jeden ako druhy aj po kojeni. a nepomaha nic, ani bylinky, ani homeo, ani motilium. vyhodene peniaze. netusim kde je problem, ze mi tak mliecko z vecera do rana ubudlo a nie a nie to opet nastartovat. mam toho obcas plne zuby, ale nechcem jej davat UM.... ona si cez den 4x cucne a tvari sa ze ma dost. ale vidim, ze aj menej cika. ach jaj. vsetky sa drzte, obdivujem vsetky mamky, co bojuju s mlieckom, lebo viem, ze to nie je lahke a chceme dat svojim dietkam to najlepsie. ved je to take krasne vecer si ju pritulit, zohrievat sa navzajom a uspat sa navzajom 🙂 len verim, ze to mliecko opet pride....