icon

Málo materského mlieka. Čo robiť,aby sa viac tvorilo?

monika1279
8. okt 2011

Ahojte, mohli by ste mi niektorá poradiť čo mám robiť aby sa mi viac tvorilo mlieko?Mám dvojmesačnú dcéru ktorá spí celú noc takže počas noci nekojím tak mám ráno mlieka až moc 🙂 ale horšie to je cez deň, mlieko sa mi pomaličky tvorí a dcérku musím prikrmovať nutrilonom.Počula som že je dobrá vinea ale mne nepomáha, doktorka mi dala aj nejaké homeopatiká ale to tiež nič moc, tak ja už neviem či sa to dá niečím ovplyvniť alebo nie.

beton
11. dec 2011

@erzulik prva je pohodicka, oddych a pokoj, presne ako pise @antenka1. musis sa napriek skole upokojit a verit si, ze dojcenie zvladnes. mliecka je vzdy dost, len sa o to treba pricinit. mas stastie, ze mala nechce flasku, lebo si tym nepokazi prrisatie a nebude odmietat prsnik. ked mas pocit, ze je stale hladna, urcite dokrmuj cievkou na prsniku. takto si zvysis tvorbu mliecka, lebo babatko bude pit z prsnika a cez cievku mu pojde aj tvoje odstriekane, pripadne UM. ako to zrealizovat najdes tu> http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... minimalne raz za noc medzi 1 a 5 hodinou rano treba tiez zaradit dojcenie, lebo vtedy je tvorba mliecka najvyssia. ale v pripade nedostatku mliecka, by bolo dobre dojcit aj v noci niekolkokrat. nocnym dojcenim sa podstatne zvysuje tvorba mliecka. ak si nevies poradit s tou cievkou, tak zavolaj si laktacnu poradkynu v tvojom okoli, urcite ti niektora pomoze http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... Treba si hlavne verit a vytrvat, urcite to zvladnes. inak ucit sa mozes krasne aj popri dojceni a obe ti rychlejsie zbehnu....aspon to je moja skusenost.

beton
11. dec 2011

@ali27 pri postupe, ktory opisujes, mas mliecka urcite dost. mliecko nie je v prsnikoch, ale v hlave, ako tu uz bolo spomenute. v tvojom pripade staci, ak si budes verit a budes pokojna. pri frekvencii dojceni, ktore si opisala nie je mozne, aby si mlieko nemala. prsniky sice uz nie su naliate, ale to je uplne normalne. ved uz nie si prvy mesiac po porode. tvorba mlieka sa ustalila prisposobila a stale sa nadalej prisposobuje tvojmu babatku. navyse, ak kojis aj v noci, tak sa nemusis nedostatku obavat. len ponukat, aby sa mala pri hre nezabudla. mliecka sa tvori tym viac, cim vias prikladas. ak sa stane, ze cucne len 4x, skus stlacanie prsnika http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... moze ju to trochu motivovat, je super, ze ta dojcenie bavi a ze si za nim pevne ides. to je najdolezitejsie. niekedy si to treba vybojovat, ale tvoj zaverecny opis vystihuje celu podstatu a krasu dojcenia. drzim palce.

elienka
11. dec 2011

@ali27 aj ja mám 7mesačnú dcéru aj ja dávam príkrm 2x denne a jednoducho cez deň je tak zasýtená tým príkrmom, že pije pomerne málo. vynahradí si to večer a v noci. Možno ja by som skúsila zmenšiť objem príkrmu a znova ju dokŕmiť kojením - že by viac sala aj cez deň. Keď sa mi stalo, že mi prechladli prsia - tak som malej úplne vyradila príkrm a len som celý deň kojila, aby sala čo najviac. To sa mi teda naliali na druhý deň - tak ako som ich nemala naliate nikdy ani v pôrodnici (ja som vlastne nikdy nemala naliate, ja som ich mala mäkké stále, problémy s kojením prvých 6 týždňov, odvtedy je mlieka dosť a ak je občas menej, neriešim a často prikladám). Možno toto pomôže.
A ešte ja som zistila, že som tie príkrmy dávala zbytočne moc sýte, teraz dávam viacej vody do obeda a malá už negrcká večer o 6 zvyšky obeda a je aj skôr hladná

beton
12. dec 2011

@elienka @ali27
presne takto ako pise elienka sa da zabezpecit dostatocna tvorba mlieka aj pocas prikrmov. ak je z nich babo prilis syte, treba zmensit ich mnozstvo. stale pamatajte na to, ye dieta do roka ma mat 75 percent stravy mlieko a podla toho to rozlozit.

erzulik
13. dec 2011

@beton ja iba dojcim malu celu noc..budi sa mi kazde 2-3hod , okolo 8.00 rano musim davat prikrm potom asi kazde 2 hod dojcim a pred kazdym spanim prikrmujem..je to tazke chcem vela mliecka..snazim sa od zaciatku a nejde to. Prikrmovala som s cievkou 10 tyzdnov teraz ma malinka 11t. Bola u mna aj laktacna p. vsetko mozne sme vyskusali lyzicka striekacka proste uz mi cievku nechce, striekacku a lyzicku tiez som ju nimi prestala krmit lebo mi velmi pri papani plakala. Tieto veci mam uz odskusane 11 tyzdnov.NA zaciatku som nemala ani kvapku mlieka potom sa to rozbehlo a teraz to nejako ubuda....

ali27
14. dec 2011

@beton
@erzulik
mala mi nezje nejake velke mnozstvo prikrmov, aj ked zo zaciatku papala skvele. hlavne zelenina jej sla. ale teraz uz iba vecernu kasu spapa a zeleninu na obed ochutna tak jednu dve lyzicky a dost. takze v tom to nie je.
ale od vcera mam mliecka viac, zacala som papat kapsule more milk plus, tak tie mi asi trochu pomohli. tak snad to vydrzi 🙂

beton
19. dec 2011

@erzulik ahoj, prepac, som bola do konca tzydna mimo, tak som nemala net. ako to ide? nocne dojcenie je velmi dolezite. pises, ze o 8 uz musis dat prikrm (zelenina, ovocie), ale z kontextu mi vychadza, ze si asi myslela dokrm (UM). podla coho to usudzujes, ze musis dokrmit UM? ako dokrmujes pred spanim? kolko mate denne mokrych plienok? cumlikujete? este by ma zaujimalo, co znamena, ze mala uz cievku nechce...ved ona nevie, ze pije zaroven od teba aj z cievky. ako potom vies, ze ju nechce? urcite odporucam cievku a pokial mas cas a moznost, skus pomedzi dojcenie este odsat svoje mliecko a davat cez cievku najma to. jednak das telu odsavanim dalsi impulz na tvorbu mliecka a jednak bude mala pit cez cievku tvoje mliecko, ktore je jej najviac prisposobene. len by som ta upozornila, ze ak si medzitym presla na dokrmovanie flaskou, tak s tvorbou mlieka to bude stale horsie, az sa pravdepodobne strati. tvoje babatko je este velmi malicke a bola by to skoda. urcite by bolo najlepsie riesit tvoju situaciu osobne s laktacnou poradkynou. vravis, ze bola, ale nepomohlo to. skus inu> www.mamila.sk. hlavne si treba verit. to, ze dieta place, nemusi nevyhnutne znamenat, ze je hladne. moze ho nieco boliet, byt nervozne, unavene, potrebuje pocit blizkosti. preto mi chyba od teba info, podla coho sudis, ze je mala hladna a mas malo mlieka.

erzulik
19. dec 2011

v noci iba dojcim od cca 21.00-09.00 hod, potom dokrmujem s flasou, dokrmovala som s cievkou 10 t s lyzickou, so striekackou a stale mi malinka plakala. Bolo to hrozne...Ked som ju iba kojila cez den dokrm mala 100-200 ml denne do 10 t. Zacala mi skola a mlieka som zacala mat menej asi o polovicu sa mi to zhorsilo prednasky, skusky, stresy a manzel ju inak nevie dokrmit iba s flasou. No zistila som to tak ze ked som ju nakojila stale tahala a neslo jej lebo mi zacala na prsniku plakat. Vymenila som druhy zachvilu bola spokojna a potom zase plac. Takto to je uz 2t. Teraz to robim tak ze nakojim a dokrmim s flasou. V noci iba kojim. zatial mi prsnik chce chytit, dufam ze to bude aj nadalej viem co sa moze stat. Od dnesneho dna si odstriekavam mlieko po kojeni dnes som mala 20 ml jedno kojenie. Malu dokrmujem cca 60 ml -90 jedno papanie. Okolo 10.00 h, 14.00, 17.00, vecer aj 2 x po sebe19.00. 20.00. Navecer mi nechce prsnik lebo nejaka je nervozna asi jej netecie tak ako by malo. Beriam senovku benedikt costy ja len pevne dufam ze to nejako vydrzim do pol roka. Na zaciatku som nemala ani kvapku mlieka schudla som 10kg potom sa to rozbehlo teraz zase stresy nejako mi to neprospieva. Viem ze nerobim dobre s flasou ale bohuzial je spokojna.

beton
20. dec 2011

ahoj @erzulik. je obdivuhodne, ako si dlho dokazala pracovat na tom, aby si mohla dojcit, popri skole atd. velmi ta podporujem, nevzdavaj to. je to sice obeta, najma v prvych mesiacoch, ale stoji za to. neodpovedala si presne na moje otazky, takze neviem celkom zareagovat. je dobre, ze si uvedomujes, ze flasa nie je dobry sposob dokrmovania. zhorsuje prisatie, resp. dieta zacne prsnik odmietat uplne, lebo z neho treba tahat a niekedy aj trosku pockat. dieta, ktore pozna flasku to nie je ochotne akceptovat a sa zlosti. je vyborne, ze v noci kojis, zabezpeci ti to aku-taku tvorbu mlieka, len by bolo dobre zistit, ci m ala naozaj taha (prehlta s velkymi pauzami) alebo len cucka. v druhom pripade to tvorbu mlieka nezabezpeci. pises, ze mala sa od prsnika odtahuje, lebo jej nejde mlieko. ked nasadis prikrmovanie cievkou, tak jej to mlieko ide z cievky a ona stimuluje tvorbu mlieka sanim na tvojom prsniku. je to najlepsi (a jediny) sposob, ako si zabezpecit tvorbu mlieka a zaroven dieta dormit. v tvojom pripade dokrmovanie lyzickou, ci striekackou neriesi problem so zvysenim tvorby mlieka. preto je potrebne nabehnut vylucne na cievku. tiez by som odporucala skontrolovat spravne prisatie (usta dosiroka otvorene, jazycek obali dvorec zospodu, pera je vyhrnuta do vonku), lebo toto moze byt po flaske uz narusene a teda tiez nezabezpeci tvorbu mlieka. chapen tvoj argument, ze manzel inak ako flasou nevie dokrmit. rada by som ta upozornila, ze vyziva dietata ani nie je v jeho kompetencii. nema na to fyzicke predpoklady. zivit dieta je ulohou matky, ktora je s dietatom aj psychicky a intuitivne velmi uzko prepojena, je na to jednoducho stavana. otec pomaha pri starostlivosti o dieta inym sposobom (prebalovat, kocikovat, zabavat, kupat), dojcenie je vysada mamiciek. z tvojho prispevku citit vycerpanie, rozcarovanie. je len na tebe, ci sa rozhodnes ist cestou dojcenia a s tym spojenymi problemami (najma na zaciatku) alebo cestou dokrmovania a s tym spojenej obety na stranach oboch rodicov. dojcenie je lahsia cesta, ale si ho treba vybojovat (sama so sebou, ale neraz aj s lekarkou, tetami, babkami atd.). skus reset a zacat od zaciatku s cievkou, lebo len tak mas sancu vyriesit tvoju situaciu. ziadne lieky ani bylinky zazrak nespravia, pokial chyba podstata. su to len doplnky, zakladom je prikladat, prikladat, prikladat, aj kazdu hodinu, aj castejsie ak treba. cielom nie je vydrzat pol roka. cielom je dojcit. aj po zavedeni prikrmov tvori mlieko vacsinu stravy dietata do roka. potom cca 0,5l denne. takze meta nie je polrok, ale zabezpecit dietatu vyzivu na prve roky zivota. este raz ta velmi podporujem a pokojne napis aj do IP, ak sa nechces tu rozpisovat 🙂 drzim palce.

whimy
20. dec 2011

@monika1279 Mala som ten istý problém, ako sme prišli z pôrodnice, musela som dokrmovať Nutrilonom, lebo moje mliečko jej nestačilo. Mala som kúpené aj tabletky More Milk Plus, ale tie mi moc nepomohli, homeopatiká to síce zlepšili, ale len mierne, najlepšie zabrali kapsule benediktu a senovky, len by si ich mala brať spoločne...kúpiš ich aj od dievčat v bazári. Skušala som všeličo, malá má 5 týždňov, tabletky užívam 5 dní, už 3 dni som nedávala Nutrilon a malá je spokojná...plánujem v tom pokračovať, aj keď to nieje finančne najlacnejšie, ale užívanie formou tabletiek je jednoduchšie ako variť nonstop čaje...držím palčeky 🙂

beton
21. dec 2011

@whimy a hlavne vela prikladaj, lebo to je zaklad. tabletky a bzlinky su len doplnok.

whimy
21. dec 2011

@beton Prikladám vždy, keď si o to malá požiada, ale skutočne mi mliečko nabehlo v dostatočnom množstve až po bylinkách....dovtedy chúďa ťahala a nemala čo...

tvojezlatko
31. dec 2011

Tak ako ste nakoniec dopadli??? Ja viem, že sa zapajam neskoro ale mám ten istý problém teraz...

lerenard
2. jan 2012

Ahojte, mozem sa aj ja popytat? skusala som uz vselico tak mozno mi poradite..ja mam malo mliecka skomplikovane o ten fakt,ze mi maly odmieta jeden prsnik..laktacia sa mi po porode rozbehla az na 2-3 den, mala som aj ploche bradavky,tak moze byt ze si ten jeden prsnik horsie vytiahol alebo neviem..jednu dobu pil aj z neho,potom sa na nom zacal stale viac a viac hnevat a teraz ho tam ledva prinutim byt par minut a spusti hysak..pred kojenim ho vzdy najprv prilozim na ten "horsi" prsnik a az potom na ten, z ktoreho pije.. lenze cim je vacsi a viac potrebuje papat,mam pocit ze sa mi ten jeden prsnik nestiha naplnat a malemu nestaci..po urcitom case sa zacne hnevat,odstrkovat od prsnika a plakat..tak som ho musela zacat dokrmovat..dlho som sa tomu branila,lenze on ked place od hladu az sa zachadza, dvakrat sa mi az zacal dusit,ze som ho musela buchat po chrbatiku dole hlavou a to uz zazit nechcem..celu noc ho prekojim,spava s nami takze hocikedy ked sa pomrvi ma v ustach prsnik..cez den po kojeni este odsavam elektrickou odsavackou aj rucne.. viem ze hlavny problem je v tom ze pije len z jedneho prsnika,v tom druhom,ktory odmieta, vela mlieka nemam, ale aspon zo 10 ml odsajem, no uz vidno ze je mensi ako ten druhy.. skusim este tu senovku a benedikt,inak ostatne co pisete som vyskusala..este tie costi sa chcem spytat,to sa predpisuje proti vracaniu? lebo sa mi zda ze ich mam doma este z leta ked mi bolo zle a vybrala som len par tabletiek.. dakujem za radu,ak nejake mate🙂

beton
2. jan 2012

@lerenard zacnem odmietanim prsnika. dovodom nie su urcite ploche bradavky, pretoze pri spravnom prisati ma dieta v ustach dvorec, nie len bradavku.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
(dobre by bolo skontrolovat polohu a prisatie osobne laktacnou poradkynou). skor to bude oneskorenym spustanim mliecka. skus dojcit tak, ze najprv priloz na chvilu k tomu lepsiemu prsniku. spusti sa tok mliecka. niekto to citi ako pichnutie alebo strpnutie, niekto to neciti, v tom pripade pomoze intuicia. 🙂 ked sa spusti mliecko, preloz ho na ten horsi prsnik. pripadne by som este pridala stlacanie podla http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen.... toto by malo zabrat, pretoze problem ako si sama odhadla je v tom, ze dojcis len z jednej strany. je super, ze k tomu este odsavas, aj to moze pomoct zvysit tvorbu. druhy problem je dokrmovanie UM. ak sa uz k tomu uchylis (1 mesiac nie je dlhe branenie sa dokrmovamiu... ), tak v ziadnom pripade nedokrmuj flaskou. z flasky dieta saje inym sposobom ako z prsnika, co sposobi, ze sa nebude vediet prisat ani k tomu lepsiemu prsniku a tvorba mliecka pojde dole v oboch. mas este velmi malicke babatko, ktore sa este len uci spolu s tebou dojcit. kedze je problem s prisavanim na ten horsi prsnik, neodporucala by som ani dokrmovanie striekackou, ci lyzickou, ale vylucne cievkou http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... Dietatko sa tak dokrmuje UM priamo na tvojom prsniku (tom horsom) a sanim mu ide mlieko z flasky cez cievku. Zaroven vsak stimuluje prsniky k zvyseniu tvorby mlieka. Este pridam par zasad, ktore asi netreba opakovat, ked si uz citala vyssie prispevky: dojcit na poziadanie vzdy, ked dietatko chce, vyhodit flasku a cumlik. a pre zvysenie tvorby zaradit aspon jedno nocne dojcenie medzi 1 a 5 hodinou rano. Urcite sa to podari, treba si verit, upokojit sa a vnimat citlivo svoje dietatko. Bylinky a tabletky su doplnkom, ktore Ti pri vyssie uvedenych postupoch pomozu, ale nemozes na nich postavit dojcenie. Vela stastia.

gallina
3. jan 2012

kde by som kúpila takú cievku? Ja tiež musím dokrmovať, snažím sa dojčiť vždy, každé 3 hod. v noci len dojčím...ďakujem.... 😉

beton
3. jan 2012

@gallina maju to v zdravotnickych potrebach, ale nie vo vsetkych. treba to obehat alebo obtelefonovat. presne sa to vola "cievka pre novorodenca CN-01". na jednom konci je uzaver, ktory treba otvorit alebo odstrihnut a ponorit do mlieka v nadobke. druhy koniec prilepis napr. leukoplastom na prsnik tak, aby dierka bola na bradavke a dietatko malo cievku v kutiku ust. je to jednoduchsie, ak mas niekoho, kto ti napr. podrzi nadobku, ale da sa to zvladnut aj samostatne. vychadzaj z linku v predchadzajucom prispevku. nenapisala si viac o vasom probleme. odporucala by som aj osobne skontrolovat prisatie, polohu, uzdicku laktacnou poradkynou. ta ti rada pomoze aj s cievkou, ked uz tam bude. zelam vela stastia, nech ide vsetko dobre.

beton
3. jan 2012

@gallina teraz som si vsimla, ze si z Ke. tak ti viem konkretne povedat, maju ju v zdravotnickych potrebach na geriatrii, pod hodinami ako je miestny urad stare mesto v tom podchode. neviem, ako sa vola ulica, ale ako ides od starej sportovej haly smerom na UPJS a Techniku.

tvojezlatko
3. jan 2012

Ja mám to iste , mala si normálne vydobije fľašu ale v poslednej dobe ju klamem cumlom a hneď potom dám prsnik a všetko v pohode, tak isto som zmenila polohu a pomáha to uz sme iba na jednej jedinej fľaši denne. A príkladam ju častejšie tak mám mlieka trosku viacej.

gallina
3. jan 2012

@beton
Ďakujem za info.... 🙂 Viem kde to je...a koľko stojí? Oplatí sa mi to vôbec už kupovať keď máme 4 mesiace?
Už som viac o tom písala skôr, mám málo mliečka....

beton
4. jan 2012

@gallina stoji to fakt smiesnu sumu, myslim, ze len v centoch. takze urcite. 4 mesiace je male babo, ktore sa moze dojcit este par rokov, ked vsetko pojde ako ma. nepises viac, ako vyzera vase dojcenie, podla coho vies, ze mliecka je malo. je super, ze dojcis v noci, to je velmi dolezite pre zachovanie laktacie. cez den treba dojcit na poziadanie a vzdy, ked je babo nespokojne, nekludne ponukat, ponukat, ponukat. najlepsie lahnut na tyzden s babom do postele a dojcit sa vzdy, ked si zmysli. takto zvysis tvorbu mlieka. este by bolo dobre skontrolovat prisatie, ci babo pije efektivne a stimuluje tym tvorbu mliecka. napis viac, mozeme daco poriesit.

lerenard
4. jan 2012

@beton dakujem pekne za radu..vcera sme boli u doktorky a ten moj hlados pribral za 2 tyzdne takmer kilo,cize hladom netrpi len je nanasytny a UM je uz navyse..on nema problem so striedanim flasky a prsnika, uz v nemocnici mi ho tak dokrmili, ale je mi jasne ze to je len zatial a keby som pokracovala viedlo by to k uplnemu odmietnutiu prsnikov..uz sa nam za 2 dni snazenia podarilo znizit pocet dokrmovani,tak dufam ze ked kupime cievku bude to este lepsie a zachuti mu aj horsi prsnik..akurat sme ju dnes nemohli zohnat v celej petrzalke, na internete som nasla len ten suplementer ale pride mi to drahe na to ze naozaj staci jedna hadicka..tak este pozistujeme..najhorsie je vydrzat ten jeho plac a krik,ked stale hlada a pcha si rucicky do ust a z prsniku mu uz nic nejde..ale dufam ze to vybojujeme,dakujem za podporu🙂

quappa77
12. feb 2012

Ak zhanate senovku grecku a benedikt lekarsky v kapsuliach tu je skvela stranka, kde je na vyber niekolko tychto byliniek od roznych vyrobcov ako aj v roznych formach. Dnes som si obidva produkty objednala a kapsule senovky 100 kusov a benediktu 100 tabliet ma vysli aj s postou 13E. Je to e-shop v USA, ale maju velmi nizke dopravne naklady - len 6 dolarov a tu je este preklad jednotlivych pojomov do Aj: Senovka grecka - Fenugreek, Benedikt lekarsky - Blessed Thistle. Dufam, ze mi to zaberie 🙂

jankali
12. feb 2012

Pekny clanok, daktujem. J.

strociatka
20. feb 2012

prosim o pomoc, prave som prekonala tazku sinusitidu so zapalom priedusiek, uzivala som amoksiklav a hodne paralenu 500 lebo som mala 39 horucky 4 dni vkuse a odrazu mam straaaasme malo mlieka. Malinka si stale pyta a ja ju stale prikladam, ale vobec sa mliecko nedotvara. Citim, ake su prsniky prazdne, mala sa na prsniku len jeduje, co jej asi nic netecie a zaspi len tak, ze ju oklamem dudlom, ale to tiez vydrzi len hodinu a zas si pyta a zas nic nejde... stale dookola, co robit? Trva to uz dva dni, mozno tri a mam pocit, ze sa to zhorsuje, resp. ze je mliecka coraz menej ☹

cica99
20. feb 2012

@strociatka ahoj, zazila som to iste asi pred rokom. Mala som tazky priebeh chripky, tiez teploty 39 a viac niekolko dni, ATB, a zostala som uplne slaba...a bez mlieka. Ked som si snazila nieco si odsat, nesla ani kvapka. Pomohla mi tvrdohlavost. Povedala som si,, ze sa nevzdam. Syncek mal vtedy 9 mesiacov a mala som stastie, ze napriek tomu, ze mlieka som mala zrejme minimum, nevzdal to ani on, a usilovne sal a sal, kym dostal aspon to malicko. Prikladala som ho,, napriek vsetkemu tak casto, ako sa dalo, a v noci aspon 2 krat. Navyse som si stimulovala tvorbu aj odsavackou medzi kojeniami(nevadilo mi, ze som nic neodsala). Kupila som si homeopatikum Ricinus Communis a uzivala 3 krat denne 5 guliečiek ,pila caj na kojenie a pravidelne jedla. A moje telo sa dalo dokopy, nabralo sil, a asi po 3 dnoch som s ulavou a radostou zistila, ze prsniky su zas plne. 🙂

strociatka
20. feb 2012

@cica99 myslis, ze to opat nabehne? cez den kojim kazdu hodinu a v noci kazde 3 hodky. No som pekelne unavena 😒

dejka77
20. feb 2012

@strociatka Pomaha aj tepla sprcha, na tvojom mieste by som si sprchovala prsia niekolkokrat denne.

cica99
20. feb 2012

@strociatka ano, myslim, ze ak vytrvas a dcerka to nevzda a nezacne bojkotovat kojenie, tak pride mliecko co nevidiet. Ale tiez je nutne, nejak pozbierat sily, snazit sa zotavit, jest vitaminy, vela pit, mat kvalitnu stravu, a ked sa da, si pospat.