icon

Mám málo mlieka pri druhorodenom bábätku

denka259
25. apr 2021

Ahojte maminky, chcela by som s vás opýtať, či máte takú skúsenosť, že pri prvom bábätku Vám mlieko tieklo potokom a druhorodene musíte dokrmovat UM? Myslela som, že keď som pri prvej dcerke takýto problém nikdy neriesila - nebudeme mat s tým problém ani teraz.
Dcérka bola plačlivá, stále sa na prsníku hnevala až som zistila, že mám veľmi malo mlieka. Skončili sme na UM. Už je tomu zhruba týždeň. Teraz prsník začína úplne odmietať. Kojime sa max 1-2x denne. Poraďte mi, prosím, čo mám robiť. Či skúsiť ešte zabojovať alebo to vzdať 😞
Beriem senovku, benedikt a moringu.tekutiny by som mala zvýšiť, nosíme sa v šatke denno denne. Neviem si ale dovoliť váľať sa s ňou celé dni v posteli ako pri prvorodenej. 😞

miadi
25. apr 2021

Asi vies malo o kojeni. Mlieko kvaoka samovolne Hlavne na zaciatku prve tyzdne. To neznamena ze ho mas malo Ale ze uz to telo viac ovlada reguluje kedy babo mlieko potrebuje. Babatka su hocikedy placlive to neznamena ze mas malo mlieka. Kecy bolo menej mokrych plienok radikalne = to by znamenalo ze mas menej mlieka. Prsia nie su termosky s mliekom .. a ty nie vzdy citis ze mlieko ide babatku krkom ty mas pocit ze len na prazdno dudkuje. ( ty Nemusis vidiet ani kvapku mlieka mesuace a jediny dokaz ked sa dieta po nakojeny vyvracia bum kopec mlieka) Tak sa valaj na gauci prvorodena sa tam moze pri vas hrat kreslit atd .ked budes davat um babo sa ti vykasle na kojenie. Hlavne treba casto prikladat .,dobre sa najest a napit a uvolnit sa.

denka259
autor
25. apr 2021

@miadi nemyslím si, že viem malo o kojení. Plienociek mala malo pocikanych a keď som si jeden deň odsala po troch hodinách kojenia, mala som ledva 20ml. Dcerka bola stále placliva, natahovala zúrivo bradavku a následne púšťala, fontanelka vecne prepadnuta. Teraz je spokojná keď jej davam UM - brala som to ako rýchlu záchranu. Je predcasne narodená o 6 týždňov, dva týždne sme boli na jiske, nechcela som si dovoliť nechať ju trápiť len preto, že chcem kojiť. Vôbec mi nepriberala. Mesiac sme boli na váhe 3600g. Pri prvorodenej som mala vždy prsia naliate, teraz cítim, že sú stále prázdne (mesiac od pôrodu až doposiaľ). Na poslednej poradni mala 4100g (4 dni po zavedeni UM mi zrazu pribrala 200g) a to ma tri mesiace.

s_a
25. apr 2021

Skús prikladať často ako sa ti bude dať.. aj keď chápem že keď už máš staršie bábätko že nemôžeš ju mať nonstop pri sebe.. prípadne skús benedikt a senovku, hroznovu šťavu a ak to nepôjde, tak sa hlavne netráp 😊

nevenka
25. apr 2021

@denka259 vies co, odsavaj si casto, aj kazdu hodinku par minut, najlepsie elektrickou odsavackou aj naprazdno. Zvys ten pitny rezim. Teple caje, aj ovocne, mne voda nefunguje. Musi to byt teple a vela masovych vyvarov. Moringy kolko beries? Zvys kludne na 3x2. Ja som si kipila prasok a prazdne kapsule a naplnila. Ale pri prvom som tiez mala vela mlieka a pri druhom menej a pri tretom, co je po 5 rokoch, tak znova menej. Ale pri druhom dietati mi diagnostikovali Gravesovu chorobu a Hashimotovu zaroven, kolise mi funkcia stitnej zlazy. Myslim, ze to mozem mat aj tymto. Ale mne ta moringa zabera. A este, spanok. Ako spis? Nema Ti kto pomoct, aby si sa mohla "valat" na gauci, v posteli?

miadi
25. apr 2021

Prepac ale len ma utvrdzujes ze mas mylne predstavy o kojeni. Prsia nemusis mat naliate aby bolo mlieko . Babatko sa obcas zvykne hnevat ked mu mlieko netecie ako mà rado - Bud moc pomali alebo rychlo. Treba casto nukat prsia takemu mesacnemu aj kazdu hodinu.Dieta Je najlepsia odsavacka.Prvorodena schudla 9% porodnej vahy a dohanala to 3tyzdne bolo to stresujuce ale zvladli sme to bez um a bola dlhodobo kojena bez um. Syn schudol len 2% a priberal 400g tyzdenne prve mesiace. Ale kludne davaj um a nic si z toho nerob ze coskoro uplne odmietne kojenie ( aj vdaka odsavacke) ty veris a si nastavena ze inak to nejde a tu sa pytas len pre svoj dobry pocit. Keby si len viac prikladala rozbehlo by sa to no ty uz si presvedcena ze to instantne spokojne babo s um je lepsia cesta, je to tvoja cesta a tak je uplne ok aj ked robis chybu a nechces ju vidiet. Aj ked skoncis kojenim a prejdes uplne na um budete obe spokojne. ( 4.5r odkojenych tak viem svoje aj ked je to makacka deti su mliekofili ) tym ze je predcasniatko sa viac bojis a nedoverujes vlastnemu telu, vsetko je to v hlave.

didi2102
25. apr 2021

@denka259 nečítam všetko ale prvá chýba je dať um , kojim druhé, dcéra má 13m, prsia som mala naliate až po mesiaci kojenia asi týždeň a potom splasli, trebalo vydržať nepíšeš koľko má dní,týždňov,kedy problém začal,odsávačka neodsaje nič dokopy,úprimne ti napíšem že ja som za kojenie ale už by som sa asi netrapila,mala si zvykla na fľašu a umelé,budeš sa trápil len a len ty a sama sa utvrdzujes že jej um robí dobre,priberá ... Nemusíš nikoho o ničom presviedčať,prsník ponúkaj keď máš chuť čas večer v noci atď ak budeš chcieť no cesta už len čisto kojenia by si vyžadovala veľké zapretie a vytrvanie,možno aj pomoc atď

didi2102
25. apr 2021

@miadi a syn sa narodil 2.5kg , veľa schudol ja som nemala mlieko dokrmovali ho,ďakujem môjmu mužovi že keď sme prišli domov po týždne z pôrodnice kde bol syn na um,podržal ma a aj keď syn reval povedal že nech počkám a o 2dni som vo veľkom kojila,priberál veľmi pomaličky niekedy ani nepribral ,teraz bude mať 3 a všetko ok

s_a
25. apr 2021

@didi2102 môj má napríklad pol roka a tiež občas štrajkoval pri kojeni, ale z unavy, tak som ho nenechala hladneho a dala mu večer fľašku a doteraz tak fungujeme a máme taký večerný rituál že po kúpaní dáme fľašu s umelym mliekom a ide spať, ale inak cez deň je na ciciku stále a je to jeho naj 🤷🏼‍♀️ takže nie vždy musí fľaša znamenať koniec kojenia... viem že sa to stáva a asi aj často, ale prečo hneď autorku strašiť a odsudzovať ju za to, že nenechala dieta hladné..

didi2102
25. apr 2021

@s_a ja ju neodsudzujem,pardon keď to tak vyznelo no ona už dáva fľašu asi častejšie ako 1x do dňa,len poukazujem nato že áno dá sa vratit ku kojeniu ale bude to ťažšie tým pádom o dosť , čím viac um tým horšia cesta len k samotnému kojeniu,mám kamarátku tá kojila v noci cez deň um,vydržali tak 4m ,potom čisto um , sú rozne pripady

denka259
autor
25. apr 2021

@miadi možno máš pravdu s tou nedôverou. Ale držím sa aj toho faktu, že mi nepriberala, plienočky nemala pocikane a podarilo sa mi odstriekat malo mlieka. Prvorodenu dcérku som kojila do jej 2,5 roka. S kojenim určite nechcem prestať! Len už som bola zúfalá a prestala som si verit. Teraz sme akurát s manzelom a s deťmi v tatrach a dohodli sme sa, že ja tu s maličkou ostanem dokym to nedáme do poriadku. Zatemnim izbu a budem s ňou stále v posteli skúšať prikladať.

denka259
autor
25. apr 2021

@s_a ❤️❤️❤️

denka259
autor
25. apr 2021

Nuž uvidíme či sa niečo zlomí nasledujúce dni keď budeme spolu same a v klude. Určite Vám dám vedieť, ja len pevne verím, že sa to zvrtne k tomu kojeniu 🙏

didi2102
25. apr 2021

@denka259 a keby si skúsila napr laktačnu poradkynu

denka259
autor
25. apr 2021

@didi2102 včera som si jednu vygooglila z Popradu. Planujem jej zavolať. Akurát mám dcérku na sebe a pricucla sa v polospanku a pije, nemyslím si, že je všetko stratené. Prosim podporte ma a nezatracujte. Um davam jednak z toho, že sa bojím, aby mi neschudla a asi aj preto, že si tak neverím.

didi2102
26. apr 2021

@denka259 Skús teda tu laktacnu,a niektoré dávky mlieka vynechať a kojit,telo začne produkovať viac a viac materského,neboj schudne ale jasné z materského sa pribera pomaly,keď si rozhodnutá kojit je to super,nestresuj užívaj si to,mala sa pricucla má záujem,a aj tvoje telo homa keď niečo píla,kojenie je v hlave buď ok,už si kojila telo nezabúda,skús to neriešiť ale proste prikladat

ivi175
26. apr 2021

@denka259 Dobry den, ja som mala rovnaku situaciu, ale opacne. Pri prvorodenej som 3 mesiace bojovala o mlieko, pri synovi mam teraz na rozdavanie. Pridavala som aj umele mlieko, darmo ma vsetci presviedcali, ze nemam davat, ked mi dieta vrieskalo, ze je hladne a ja prsia prazdne a dnu nic. Vzdy na zaciatku vypila trochu a potom nic, nic, nic. Stlacala som, odsavala, nula. Nasledne som ju dojcila aj s cievkou a UM. Konecne som mala spokojne dieta. Bolo to narocne, zvladli sme to. A nakoniec som ju dojcila takmer do 3 rokov. 😊 Po tych 3 mesiacoch sme to nejako "roztahali".

siska53
26. apr 2021

@denka259 jedine casto prikladat. A na 2.odsavacka. tiez som.pri malej mala.pocit, ze mlieko nemam ( ale mne z odsavacky neslo skoro nikdy vrla ani pri malom, takze odsavacka pre mna nie je dokaz toho, ci mam alebo nemam mlieko).
Mala bola kolikova a tak. Ale priberala, i ked menej ( to doteraz, hoci ma 8r.).

A tiez som mala starsieho doma.. ona bola v nosici a casto sme sa dojcili.. aj ked prsia boli stale akoby prazdne, nikdy uz neboli tak naliate, ako som bola zvyknuta pri starsom.

essenceee
23. máj 2021

hlavne nestresuj, musiš byť kludna a kde maš malo mliečka, tam holt musiš dokrmovat, aby sa babatko napapalo