Mám zobudiť novorodenca na kŕmenie?
Ahojte,
Dnes som už zúfalá, neviem či ho netrápi bruško, kaká mi normálne aj ciká. Ale mám pocit že stále tlači. Ťažko sa mu zaspáva. Dnes bol na prsníkoch skoro tri hodiny zaspal mi a toto spánku robí také divne zvuky je nekludny ale neplačká .. mal by už o chvíľočku papať, mám ho zobudiť ak nevstane? Alebo ho nechať spinkať, keďže sa toľko trápil a nevedel mi zaspat? Dostal zltacku novorodenecku tak asi to ma niečo s tým spoločne? Ale ma ju v norme a myslím že mu to už prejde čím skôr.. som prvorodička, tak ma ospravedlňte, ale už som mimo.. plne dojčím ale mám pocit že v tom zlyhavam a netvorí sa mi mlieko 🙏😩 Ale mám mlieko len prsia sa mi zdajú také dosť “odsate” myslite že strácam mlieko?
Ďakujem za rady
Nikdy by som nebudila spiace bábätko. Zobudí sa sam a potom sa napapa koľko bude potrebovať
Bábätka sa musia naučiť používať brušný lis, preto aj tlačia a vydávajú rôzne zvuky, robia grimasy
Aj ty počas spánku robia cudne zvuky a struhas divne výrazy tvare, len si to neuvedomuješ
Mlieko sa tvorí podľa potreby, čiže keď bábätko saje tak sa mlieko tvorí
@pribinak ďakujem 🙏 nechcem ho budiť , len doktorka mi kázala kvôli žltačke. Ale našťastie sa mi budí každé tri hodiny .. len ten spánok mal nekludny ..
Ak má žltačku, tak ho zobuď a nakrm- mne tiež tak kazali. Neboj sa, tie zvuky sú normálne. Skús sa ohľadom kojenia upokojiť, ak máte v pôrodnici laktarium, choď si odsať. A hlavne - tie sestričky sú tam od toho, aby Ti poradili, pýtaj sa ich, nehanbi sa.
Ak má žltačku, tak ho zobuď a nakrm- mne tiež tak kazali. Neboj sa, tie zvuky sú normálne. Skús sa ohľadom kojenia upokojiť, ak máte v pôrodnici laktarium, choď si odsať. A hlavne - tie sestričky sú tam od toho, aby Ti poradili, pýtaj sa ich, nehanbi sa.
@michaela329 ja som doma už s ním .. pustili nás skôr a doma ju dostal
Ak sa do 4 hodin nezobudi sam zobud ho ak ma zltacku..
V prípade žltačky by som určite budila, náš napríklad papal veľmi slabo kým ju mal.
Na prsniku 3hodiny? To sa ako da? To si neviem ani predstavit.
Kvoli zltacke sa odporuca casto kojit..ale to neznamena mat dieta s prsom v puse, realne 3h nemoze pit ale ma ta ako dudel.
Budila by som na kojenie, zltacka musi zmiznut. Takze treba. Ked ti to odporuca lekar , preco sa radis s laikmi na konovi?😉
A nie, nezlyhavas...spociatku sa mliecko tvori malo, lebo aj babo ma malu kapacitu zaludka a zvacsuje sa casom...takze klud, nohy v teple, prikladaj.
Na prsniku 3hodiny? To sa ako da? To si neviem ani predstavit.
Kvoli zltacke sa odporuca casto kojit..ale to neznamena mat dieta s prsom v puse, realne 3h nemoze pit ale ma ta ako dudel.
Budila by som na kojenie, zltacka musi zmiznut. Takze treba. Ked ti to odporuca lekar , preco sa radis s laikmi na konovi?😉
A nie, nezlyhavas...spociatku sa mliecko tvori malo, lebo aj babo ma malu kapacitu zaludka a zvacsuje sa casom...takze klud, nohy v teple, prikladaj.
@katrin21 on si to vyžadoval a mám pocit že aj prehĺtal mliecko. Našťastie sa mi budí sam
Ak ma babo este zltacku, alebo stale ma zle testy, radsej bud. Najlepsie je krmit ked si babo vypyta, ale novonarodenata este uplne nepoznaju pocit hladu, doteraz papali nonstop cez pupocnik. Preto babatka malicke, predcasniatka, hypoglykemicke, zltackove treba aj budit. Ked bude babatko zdrave uz nebud a nechaj spinkat, zobudi sa same.
Neboj sa, mlieka mas dost. Babatko ma este malinky zaludocek, pomaly sa zvacsuje a ked sa mu zvacsi, tebe sa zacne produkovat viac mliecka. Priroda to vymyslela, neboj sa.
3 hodinky na prsniku su uplne ok - cim viac babo dudluje prsko, tym viac sa ti tvori mliecko. Navyse ty nie si len "mliecny bar" ty si aj upokojujuci bezpecny pristav. Tvoja blizkost babatku pomaha, samozrejme je to obmedzujuce, ak ti to vadi, ten cas skrat, ale ak ti to nevadi, nechaj tak, nie je to nic zle. Skratka- robis to dobre, nezlyhavas
Nebud ho zbytocne. Jedine, ak by bol kvoli zltacke moc spavy, ak by ti prespal viac ako 4 hodiny.
3 hodiny mliecko urcite vkuse neprehlta..
3 hodiny mliecko urcite vkuse neprehlta..
@katrin21 kojenie nie je len krmenie ale aj psychohygiena, dieta si na na mame spracovava pocity. Ak si pyta blizkost mami, a prvorodicka ma vsetok cas sveta, tak nech aj 3 hodiny. Urcite tym novorodenca nemoze ani nedokaze rozmaznat. Nie je to vec, ktora by sa cerstvej matke mala akokolvek vycitat.
Nikdy by som nebudila spiace bábätko. Zobudí sa sam a potom sa napapa koľko bude potrebovať
Bábätka sa musia naučiť používať brušný lis, preto aj tlačia a vydávajú rôzne zvuky, robia grimasy
Aj ty počas spánku robia cudne zvuky a struhas divne výrazy tvare, len si to neuvedomuješ
@pribinak Sú deti ktoré spia viac ako je zdravé. Už moja babka prizvukovala mojej mame, aby nezanedbávala kŕmenie aj na úkor spánku lebo dieťa môže zoslabnúť
Jaj tieto stavy s malym babatkom...Riesila som podobne dilemy, som rada, ze uz je to za mnou. Tie zvuky su normalne, je to niekedy cela zvieracia risa 🙂 V zivote som si to na babatkach predtym nevsimla, hoci som ich videla vela. To tlacenie je tiez bezne, oni sa este len ucia pouzivat brucho, ani vyprazdnovanie nie je niekedy uplna samozrejmost pre ne.
Na krmenie by som ho zobudila, vsak ono sa nemusi uplne prebrat, babatka vedia sosat aj v takom polospanku. My sme dokonca mali obdobie, ked kvoli refluxu najlepsie jedol v spanku, ked si to moc neuvedomoval, inak ho to bolelo.
@katrin21 kojenie nie je len krmenie ale aj psychohygiena, dieta si na na mame spracovava pocity. Ak si pyta blizkost mami, a prvorodicka ma vsetok cas sveta, tak nech aj 3 hodiny. Urcite tym novorodenca nemoze ani nedokaze rozmaznat. Nie je to vec, ktora by sa cerstvej matke mala akokolvek vycitat.
@selena_luna toto je vec osobnych preferencii, ak je babo spokojne,nevidim dovod mat ho zavesene nonstop na sebe. Nie kazdej to vyhovuje. A nepisala som nic o rozmaznavani. Len aby tu o 3 mesiace nebola tema,ze ako naucit dieta spat trochu aj same, lebo mama nemoze nic robit,len ho nosit... nehovoriac o tom,ze byt v nosici zvislo novorodencovi skodi,ale to je ina tema uz.
Si úžasná a starostlivá maminka! Paráda,že dojcis bábätko. Je v poriadku, ak je dlho napojene na prsnik, cíti sa tak v bezpeci a určite aj papa mliecko. Zotrvaj, neboj, nebude to trvať vecne, ale teraz to ozaj veľmi potrebuje. Viem, aké náročné to pre Teba je. Aj preto dojčenie zvládne tak málo zien.
Ak Ti prsníky zmäkli, to je prirodzené, keď sa ustáli laktacia. To neznamená, že máš málo mlieka. Mlieko sa tvorí na požiadanie a stimuluje ho satie dietatka.
Držím palce a veľa zdravia prajem!
@selena_luna toto je vec osobnych preferencii, ak je babo spokojne,nevidim dovod mat ho zavesene nonstop na sebe. Nie kazdej to vyhovuje. A nepisala som nic o rozmaznavani. Len aby tu o 3 mesiace nebola tema,ze ako naucit dieta spat trochu aj same, lebo mama nemoze nic robit,len ho nosit... nehovoriac o tom,ze byt v nosici zvislo novorodencovi skodi,ale to je ina tema uz.
@katrin21 aky nosic? Trochu domyslas. Nikto ziadny nosic nikde nespomenul. Jasne ze je to vec preferencii a moznosti, ale vzdy plati ze za a, kojenie nie je len jedenie, b, mamin jediny job teraz je upokojovat novonarodena a naplnat jeho potreby. Babatka su rozne narocne, toto ma teraz potrebu dudlat v polo spanku prsko hodiny a hodiny. Tak necha ho plakat?. Ved je skvela ako sa snazi!
Ja verim.ze novonarodenata musia mat traumu z porodu - boli v teple v bezpeci, vsetko makke. Naraz ostre svetlo, zima, mokro, hluk, skrabe ich oblecenie...ani sa necudujem.ze sa hodiny zaluje do prsnika a hlada bezpecie. Casom najde iny sposob ako sa upokojit, teraz je len tento.
@katrin21 aky nosic? Trochu domyslas. Nikto ziadny nosic nikde nespomenul. Jasne ze je to vec preferencii a moznosti, ale vzdy plati ze za a, kojenie nie je len jedenie, b, mamin jediny job teraz je upokojovat novonarodena a naplnat jeho potreby. Babatka su rozne narocne, toto ma teraz potrebu dudlat v polo spanku prsko hodiny a hodiny. Tak necha ho plakat?. Ved je skvela ako sa snazi!
Ja verim.ze novonarodenata musia mat traumu z porodu - boli v teple v bezpeci, vsetko makke. Naraz ostre svetlo, zima, mokro, hluk, skrabe ich oblecenie...ani sa necudujem.ze sa hodiny zaluje do prsnika a hlada bezpecie. Casom najde iny sposob ako sa upokojit, teraz je len tento.
@selena_luna a kto pise ,ze ma plakat? Kde je napisane,ze ked nema prso place? To si domyslas zas ty. Ja som len dala priklad s nosicom, lebo vidim vela babatiek malilinkych poskrucanych v nich, hlavka v zaklone, kadejako.... v tomto sa nezhodneme. Ponosit, ukludnit ano, samozrejme ved nenecham babatenko plakat ale ked je kludne, polozim a spinka na rovnej podlozke, co ke pre jeho fyziologicky vyvoj najlepsie. Nosice si dobry pomocnik, ale zly pan. A viem preco to pisem a info necerpam od poradkym nosenia s pochybnym vzdelanim,ale z odbornych zdrojov a odporucani. Samozrejme, kazdy sa zariadi podla toho, ako to citi a je to jeho dieta ,aby sa rozhodol,co a ako a nim ..ale k tomu treba mat informacie nie len jednostranne zamerane.😉
@selena_luna a kto pise ,ze ma plakat? Kde je napisane,ze ked nema prso place? To si domyslas zas ty. Ja som len dala priklad s nosicom, lebo vidim vela babatiek malilinkych poskrucanych v nich, hlavka v zaklone, kadejako.... v tomto sa nezhodneme. Ponosit, ukludnit ano, samozrejme ved nenecham babatenko plakat ale ked je kludne, polozim a spinka na rovnej podlozke, co ke pre jeho fyziologicky vyvoj najlepsie. Nosice si dobry pomocnik, ale zly pan. A viem preco to pisem a info necerpam od poradkym nosenia s pochybnym vzdelanim,ale z odbornych zdrojov a odporucani. Samozrejme, kazdy sa zariadi podla toho, ako to citi a je to jeho dieta ,aby sa rozhodol,co a ako a nim ..ale k tomu treba mat informacie nie len jednostranne zamerane.😉
@katrin21 urcite nemam informacie od pochybnych zdrojov ale od detskych psychologiciek so zameranim na vyvoj detskeho mozgu do jedneho roka. Nie si sama, kto ma pristup k odbornej literature, ale niekde ti tam uslo, ze pre babatka je prso nastroj sebaregulacie pocitov.
Ty pises ze 3 hodiny to dieta predsa neje. No neje, ale o tom to predsa nie je. Toto treba pochopit.
A zas pises o noseni. Akoby to bola tema. Nie je.
@katrin21 urcite nemam informacie od pochybnych zdrojov ale od detskych psychologiciek so zameranim na vyvoj detskeho mozgu do jedneho roka. Nie si sama, kto ma pristup k odbornej literature, ale niekde ti tam uslo, ze pre babatka je prso nastroj sebaregulacie pocitov.
Ty pises ze 3 hodiny to dieta predsa neje. No neje, ale o tom to predsa nie je. Toto treba pochopit.
A zas pises o noseni. Akoby to bola tema. Nie je.
@selena_luna tak neviem si predstavit 3h lezat s babom na sebe, logicky sa potrebujem hybat , presuvat, nieco spravit,ergo asi nosit ked ma byt na prse,nie? Psychologia je jedna vec, vyvoj mozgu naviazany na psychomotoricky vyvoj vec druha.... a dolezite je byt pritomna dietatu ked bdie, vbima ma, vtedy si ho viem tulit, dat mu pocit bezpecia a blizkosti, nemusim to robit, ked spi.
Tymto koncim, nezhodneme sa.
Kvôli žltačke treba budiť dieťa aby ti nestrácalona hmotnosti..
Moja dcéra mala zltacku a každé dve hodiny som ju mala dojčiť takže som ju budila.
To ze nemáš tvrdé a naliate prsia neznamená, že tam.mliecko nemáš. Hlavne kľud, ak si myslíš ze ma bolesti bruška tak dávaj sab simplex alebo espumisan.
Moja kľudne spala ešte vtedy keď som.jwj dávala moje tričko pod hlavu. Cítila moju vôňu, ale nie navonavkovane tričko. Tričko co som mala na sebe ..
A moje obed deti dá vždy okolo 4hod ráno budili a pucili a presadzovali tak do 3mesiacov. Bola som zúfalá a nespala som. To všetko prejde.